Bøger, som nævner Virksomhedsoverdragelsesloven § 2

Bemærk, at § 2 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 2, om det har en betydning.

Virksomhedsoverdragelseslovens hovedprincipper

- Side 238 -

Det følger af virksomhedsoverdragelseslovens § 2, at

Læs på Jurabibliotek

(...)

...virksomhedsoverdragelseslovens § 2 hæfter umiddelbart og direkte over for de medarbejdere, der går med over ved virksomhedsoverdragelsen. Overdrageren er på den anden side endeligt frigjort over for de medarbejdere, som erhververen har overtaget, og således ikke længere debitor over for disse medarbejdere, jf. nærmere afsnit 6 vedrørende skyldnerskifte.

Læs på Jurabibliotek



Hvilket tidspunkt er relevant for vurderingen af, hvilke rettigheder og forpligtelser erhververen indtræder i

- Side 240 -

...forstå bestemmelsen således, at det var de rettigheder og forpligtelser, der bestod på datoen for parternes aftale om virksomhedsoverdragelse, som erhververen indtrådte i. Tanken med bestemmelsen var imidlertid, at erhververen indtrådte i de rettigheder og forpligtelser, der bestod på tidspunktet for erhververens faktiske overtagelse af virksomheden.

Læs på Jurabibliotek



Skyldnerskifte

- Side 244 -

...formulering og gav i øvrigt anledning til fortolkningstvivl. Med ændringen af formuleringen af virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk.1, fremgår det klart, at erhververen indtræder i overdragerens forpligtelser på overtagelsestidspunktet. i henhold til aftale etc., og loven fortolkes på baggrund af direktivet således, at overdrageren samtidig frigøres.

Læs på Jurabibliotek



Bestående ansættelsesforhold

- Side 245 -

...almindelige regler. ansættelsesforhold på tidspunktet for virksomhedens overtagelse, kan kræve deres tilgodehavender vedrørende tiden før overtagelsesdagen dækket hos erhververen, og medarbejderne kan ikke gøre noget krav gældende over for overdrageren. Erhververen må på den anden side sørge for at sikre sig dækning for kravene hos overdrageren (f.eks.

Læs på Jurabibliotek



Medarbejdere i opsagte stillinger

- Side 246 -

...overtagelsesdagen enten selv har opsagt sin stilling, eller som er blevet opsagt, men som fortsætter hos erhververen efter overtagelsesdagen, idet opsigelsesvarslet udløber efter overtagelsesdagen, er i et bestående ansættelsesforhold i relation til virksomhedsoverdragelseslovens § 2. Det samme kan gælde, selv om den ansattes opsigelsesvarsel er udlø-

Læs på Jurabibliotek



»Bestod på overtagelsestidspunktet«

- Side 259 -

...tilsigtet noget andet end det, der følger af direktivet, selv om lovgiver kunne have anvendt en klarere formulering. Direktivteksten var allerede i sin oprindelige formulering fra 1977 klarere på dette punkt, idet der i artikel 3 anvendtes følgende formulering: » arbejdskontrakt eller et arbejdsforhold, som bestod på tidspunktet for overførslen «.

Læs på Jurabibliotek



Kollektiv overenskomst eller aftale

- Side 262 -

Det følger af virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 1, nr. 1, at erhververen ved en virksomhedsoverdragelse også indtræder umiddelbart i de rettigheder og forpligtelser, der bestod på overdragelsestidspunktet i henhold til kollektiv overenskomst eller aftale.

Læs på Jurabibliotek



Direktivet og kollektive overenskomster

- Side 264 -

...af overdragernes overenskomst som sådan. Efter virksomhedsoverdragelseslovens vedtagelse i 1979 og indtil 1991 var det den almindelige opfattelse, at den danske lov indeholdt en mere vidtgående forpligtelse end direktivet, idet virksomhedsoverdragelseslovens § 2 indebar, at erhververen blev bundet af overdragerens kollektive overenskomst som sådan.

Læs på Jurabibliotek



Virksomhedsoverdragelseslovens regler

- Side 266 -

...Arbejdsrettens dom af 3. december 1990, sag nr. 89.426 ( Novoplastics ) forudsatte Arbejdsretten også, at overenskomster som sådan overførtes i kraft af loven. I den konkrete sag var der imidlertid ikke medfulgt lønmodtagere ved virksomhedsoverdragelsen, hvorfor køberen ikke fremtidig var forpligtet af den overenskomst, som sælgeren havde indgået.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...bageri i drift med ansat personale, er bundet af den overenskomst, der forpligtede den overdragende virksomhed«. Lønmodtagerorganisationen, der var påtaleberettiget i henhold til overenskomsten, kunne stille krav til bageriet om overholdelse af overenskomsten, selv om der ikke var ansat medarbejdere, der var medlemmer af den pågældende organisation.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 269 -

...overførselstidspunktet. Dette indebærer imidlertid ikke, at overenskomsten som sådan bliver gældende for erhververen.2 almindelige arbejdsretlige regler (således som retstilstanden var før vedtagelsen af virksomhedsoverdragelsesloven) om overenskomsters fortsatte gyldighed ved ejerskifte er fortsat gældende ved siden af virksomhedsoverdragelsesloven.

Læs på Jurabibliotek



Bestemmelser om løn- og arbejdsforhold, der er fastsat eller godkendt af offentlig myndighed

- Side 302 -

...anses for nedlagt ved kæmnervæsenets overgang til de grønlandske kommuner, idet hans ansættelsesforhold til staten var opretholdt ved en særlig lov. De forandringer i kontorfuldmægtigens arbejdsvilkår, som var en følge af de gennemførte ændringer, fandtes ikke at gå ud over, hvad kontorfuldmægtigen som tjenestemand var pligtig til at underkaste sig.

Læs på Jurabibliotek



»Mindre frynsegoder« og andre særlige rettigheder

- Side 317 -

...der var omfattet af virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk 1, nr. 3. Chaufførerne havde derfor krav på økonomisk kompensation for kortene fra overtagelsen af kørslen i maj 1999 og indtil 31. december 1999 i en situation, hvor erhververen ikke kunne indtræde i overdragerens aftale med DSB. Størrelsen af kompensationen måtte fastsættes skønsmæssigt.

Læs på Jurabibliotek



Medarbejderobligationer

- Side 323 -

...Skatterådets bindende svar af 22. april 2008, j. nr. 08-061311 (Medarbejderobligationer). udtalt, at medarbejderobligationsordninger omfattes af virksomhedsoverdragelseslovens § 2, således at erhververen er forpligtet til at lade medarbejderobligationsordninger fortsætte på uændrede vilkår efter overdragelsen som følge af det automatiske debitorskifte.

Læs på Jurabibliotek



Pensionsordninger knyttet til kollektiv overenskomst

- Side 328 -

...ikke opretholdes i sin oprindelige form, fordi pensionsleverandøren kun accepterer overenskomstdækkede virksomheder. Såfremt dette er tilfældet, må arbejdsgiveren være forpligtet til at etablere en tilsvarende pensionsordning i et andet pensionsforsikringsselskab, jf. nærmere afsnit 17 nedenfor, vedrørende virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 3.

Læs på Jurabibliotek



Kollektive overenskomsters »kollektive rettigheder«

- Side 332 -

...Der var gennemført tilpasningsforhandlinger, og senioritetslisten var ikke en individuel ret, hvis ophævelse krævede individuel varsling. 651 651. Om fortolkning af overenskomster i forbindelse med virksomhedsoverdragelse og frivillig tilbagegang til ansættelse hos overdrageren henvises til Faglig Voldgiftskendelse af 6. maj 2002 (City Trafik A/S).

Læs på Jurabibliotek



Erhververens indtræden i overdragerens rettigheder

- Side 334 -

...ansættelseskontrakten fra 1976 herefter fortsat var gældende. Højesteret stadfæstede landsrettens afgørelse om, at en rettighed, som arbejdsgiveren havde i henhold til 120-dagesreglen i henhold til den individuelle ansættelseskontrakt, også overgik og kunne anvendes af erhververen. En opsigelse i henhold til 120-dagesreglen er som udgangspunkt saglig.

Læs på Jurabibliotek



Ydelser i forbindelse med alderdom og invaliditet

- Side 355 -

Virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 3, har følgende ordlyd:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 358 -

Erhververen indtræder i henhold til virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 1, i de af overdragerens rettigheder og forpligtelser, der bestod på overtagelsestidspunktet i henhold til kollektiv overenskomst og individuelle aftaler om løn- og arbejdsforhold.

Læs på Jurabibliotek