Bøger, som nævner Virksomhedsoverdragelsesloven § 2

Bemærk, at § 2 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 2, om det har en betydning.

Indføring

- Side 141 -

...virksomhedsoverdragelseslovens § 2, hvor det hedder, at erhververen umiddelbart indtræder i de rettigheder og forpligtelser, der bestod på overtagelsestidspunktet i henhold 1) kollektiv overenskomst og aftale, 2) bestemmelser om løn- og arbejdsforhold, der er fastsat eller godkendt af offentlig myndighed, og 3) individuel aftale om løn- og arbejdsforhold.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...stk. 1 (rettigheder og forpligtelser ifølge individuel aftale, kollektiv overenskomst eller af bestemmelser fastsat eller godkendt af en offentlig myndighed), men som alligevel må inddrages under § 1, jf. herved også Lars Svenning Andersen, Bjarke Vejby og Jeppe Højer Jørgensen: Lov om Lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse, s. 242.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 142 -

Foruden således at indeholde bestemmelse om hvilke rettigheder og forpligtelser, der overdrages eller overføres til erhverver, indeholder virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 1, og overførselsdirektivets art. 3(1), bestemmelse om, hvornår og hvordan erhverver, indtræder i rettighederne og forpligtelserne.

Læs på Jurabibliotek


Hvilke lønmodtagere omfattes?

Med virkning fra 1. juli 2001 ændredes virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 1, derfor således, at det nu klart fremgår, at erhververen indtræder i overdragerens forpligtelser på overtagelsestidspunktet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 143 -

Dette forhold fandt oprindeligt udtryk på den måde i virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 1, at erhververen umiddelbart indtræder i »de rettigheder og forpligtelser, der bestod på overdragelsestidspunktet«.

Læs på Jurabibliotek



Ansættelsesvilkårenes overgang til ny arbejdsgiver

- Side 161 -

Dette er udmøntet i virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 1, hvorefter erhververen umiddelbart indtræder i rettigheder og forpligtelser.

Læs på Jurabibliotek



Pensionsrettigheder

- Side 166 -

Danmark har udnyttet denne undtagelsesmulighed, idet det i virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 4, hedder:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 169 -

...eller tilsvarende krav på løn eller lønlignende ydelse efter opsigelse ikke omfattes af hverken virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 4, eller overførselsdirektivets art. 3(3). En vis vejledning kan formentlig hentes i om arbejdsgiveren er forpligtet til at afdække forpligtelsen over for lønmodtageren i et forsikringsselskab eller en pensionskasse.

Læs på Jurabibliotek



4.9.1. Tjenestemænd

- Side 178 -

Efter virksomhedsoverdragelseslovens § 2 indtræder virksomhedens erhverver i rettigheder og pligter, der bestod på overdragelsestidspunktet, og i bestemmelsens punkt 1-3 opregnes herefter nogle retsgrundlag, på grundlag af hvilke rettighederne og pligterne kunne bestå, nemlig dels (1)

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 193 -

...godtgørelse af V, under henvisning til at høringsforskriften i forvaltningslovens § 19 ikke var blevet iagttaget. Da den generelle regel om partshøring i forvaltningslovens § 19 kun fandt anvendelse i den offentlige forvaltning og ikke kunne anses for omfattet af virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 1, blev V frifundet af landsretten og Højesteret.

Læs på Jurabibliotek



Vilkår fastsat eller godkendt af offentlig myndighed

- Side 198 -

...fastsat eller godkendt af offentlig myndighed, jf. virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 1, nr. 2. Nr. 2 genfindes ikke i overførselsdirektivets art. 3, stk. 1, hvorefter der alene står, at »overdragerens rettigheder og forpligtelser i henhold til en arbejdskontrakt eller et arbejdsforhold... overgår som følge af denne overførsel til erhververen«.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Af forarbejderne til virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 1, nr. 1, fremgår ikke klart, hvad bestemmelsen dækker, men nr. 2 omhandler løn- og arbejdsforhold, der gælder i kraft af en offentlig myndigheds fastsættelse eller godkendelse her, i modsætning til en aftalt rettighed, som omhandlet i nr. 1 og nr. 3.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 202 -

...Lønningsnævnets godkendelse for kommunalt ansatte vil normalt medføre, at de aftalte vilkår anses for ugyldige, jf. fx UfR 1979.1014 H. Løn- og øvrige ansættelsesvilkår godkendt af lønningsnævnet er således et eksempel på ansættelsesvilkår som omfattes af virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 1, nr. 2, jf. begrebet »godkendt af offentlig myndighed«.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Det må fremdeles være sådanne ansættelsesvilkår fastsat af finansministeren eller andre offentlige myndigheder, og løn- og ansættelsesvilkår aftalt eller fastsat af regioner eller kommuner, og godkendt af lønningsnævnet eller lønnings- og takstnævnet for regionerne, som omfattes af virksomhedsoverdragelseslovens § 2, stk. 1, nr. 2.

Læs på Jurabibliotek



Kontraktshaverens egne overenskomster

- Side 216 -

Hvis kontrakthaveren derimod allerede er part i overenskomster på de overtagne lønmodtageres område, bliver de overtagne lønmodtagere sluset ind heri, men uden at deres retsstilling herved må forringes, hvilket ville være i strid med virksomhedsoverdragelseslovens § 2.

Læs på Jurabibliotek



Kan der gives afkald på lønmodtagerbeskyttelsen?

- Side 228 -

...virksomhedsoverdragelseslovens § 2, formentlig har præceptiv karakter, men som også påpeger, at det for dansk rets vedkommende følger, at der er et vist spillerum til at indgå aftaler med faglige organisationer, der ud fra en samlet vurdering stiller lønmodtageren lige så gunstigt eller bedre som de præceptive regler, jf. UfR 2003.90 H og Højesterets dom af 12. november 2008.

Læs på Jurabibliotek