Bøger, som nævner Tinglysningsloven § 38

Skibe

- Side 353 -

Det nævnte tilbehør bliver omfattet, hvis betingelserne er opfyldt, herunder (i) anskaffet på ejerens bekostning og (ii) bestemt til anbringelse i skibet. På dette punkt minder bestemmelsen i stor stil om bestemmelserne i tinglysningslovens §§ 37 og 38, jf. nedenfor i kapitel 13.2.5.

Læs på Jurabibliotek



Forholdet til tinglysningslovens bestemmelser

- Side 354 -

...panteret i den faste ejendom, jf. den ulovbestemte enhedsgrundsætning og nærmere nedenfor om tinglysningslovens §§ 37 og 38. Det kræves dog, at løsøret bliver knyttet til den faste ejendom, og det må være med en vis varighed. Bliver en løsøregenstand ikke en bestanddel af den faste ejendom, kan der godt opretholdes særskilte rettigheder over løsøret.

Læs på Jurabibliotek


Tinglysningslovens § 38

...Tinglysningslovens § 38 medfører, at det er en mulighed, at leasinggiver mister sin ejendomsret til det leasede, såfremt det indføjes i bygningen tilhørende leasingtager på en sådan måde, at det ikke igen kan fjernes uden at forårsage skade på ejendommen. Det essentielle er, hvorvidt det leasede bliver indlagt i bygningen på ejerens bekostning, dvs. leasingtagers,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 355 -

...udtage indlagt tilbehør alene med respekt af tilvækstlærens almindelige krav, jf. Carstensen & Rørdam, Pant, s. 169. Ændringen af tinglysningslovens § 38 blev begrundet med, at der skulle være mulighed for at finansiere maskiner og andet tilbehør til en erhvervsvirksomhed gennem bl.a. leasing, jf. Willumsen, Den kommenterede tinglysningslov, s. 323.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ledninger, varmeanlæg, husholdningsmaskiner eller lignende er blevet indlagt i bygningen på ejerens bekostning til brug for bygningen, kan særskilt ret over bygningens materialer og over nævnte tilbehør ikke forbeholdes, være sig som ejendomsret eller på anden måde. Tinglyst pantebrev i en ejendom omfatter uden særlig vedtagelse, også dette tilbehør.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...tinglysningslovens § 38 stilles der et krav om, at en given genstand indlægges i ejendommen på ejerens bekostning, hvilket efter traditionel opfattelse 388 388. Jf. Kofoed-Hansen, Leasingkontrakter, s. 139, Ørgaard, Sikkerhed i Løsøre, s. 76, Carstensen og Rørdam, Pant, s. 174 og Kurt Søgaard i U 1984B.79. også omfatter genstande, som er leasede.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 356 -

...omfattet af tinglysningslovens § 38, blandt andet fordi maskinerne ikke skulle installeres eller tilpasses i tilbygningen på nogen særlig måde, da maskinerne blot kunne tilsluttes via en stikkontakt. Se også U 1976.531 H, der ligeledes vedrørte leaset dataanlæg til en værdi af 2,1 mDKK, som ikke blev fundet at være omfattet af tinglysningslovens § 38.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...et bestemt varsel, uden at leasinggiver er sikret fuld amortisation af sin investering. Dette kunne antyde, at det leasede ikke er anskaffet på den operationelle leasingtagers bekostning og dermed skulle falde uden for anvendelsesområdet for tinglysningslovens § 38. Der kan dog argumenteres for, at en leasingtager alligevel har bekostet det leasede.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...periode. I denne periode betaler lejer for brugen af aktivet. Det er almindeligt antaget, at det forhold, at en genstand lejes, betragtets som bekostet af ejeren, jf. U 1990.204 V, hvor en lejet kummefryser blev omfattet af tinglysningslovens § 38. Det vil derfor ikke have betydning om der er indgået en kortvarig eller længerevarende leasingaftale.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 357 -

...Carstensen og Rørdam, Pant, s. 172 f. Dette vil naturligvis være en konkret vurdering af ejendommens type og indretning. Tinglysningslovens § 38 omfatter også hele bygninger, hvorfor bestemmelsen vil være til hinder for, at leasinggiver leaser en hel bygning ud til en leasingtager, der også er grundens ejer. 390 390. Jf. Carstensen og Rørdam, Pant, s. 174.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 358 -

...gruppe løsøre, gælder der særlige regler. Dette drejer sig om energiforsyningsanlæg, hvor der forstås installationer, der forsyner en bygning med varme og elektricitet. Genstande af denne art vil som udgangspunkt altid være omfattet af tinglysningslovens § 38. Er der mere end et varmeforsyningsanlæg, må det antages, at et indlagt anlæg fjernes, når det

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 359 -

...tilladt tinglyst i solcellepanelerne, der skulle opsættes på en mark, men ikke for stativer og installationer, som skulle behandles som fast ejendom. På baggrund af denne afgørelse må det antages at være særdeles svært at indgå finansielle leasingaftaler for et komplet anlæg, men kan tænkes for dele af anlægget, f.eks. solcellepaneler eller inverterne.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...praksis er også campinghytter blevet fundet at være omfattet af tinglysningslovens § 38, jf. FM 2009.212. 395 395. Se dog modsat U 1969.731 S, hvor campinghytter ikke blev omfattet. Dette må anses for at være begrundet i, at campinghytterne ikke var tilsluttet hverken kloak eller el. Endvidere skulle hytterne fjernes, som disse løbende blev solgt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...oplysninger om deres størrelse og indretning, den måde, hvorpå de var forankret i jorden, og deres tilslutning til el, vand og kloak, måtte anses for bygninger i tinglysningslovens forstand. Derudover fandt landsretten, at uagtet at leasinggiver havde forbeholdt sig ejendomsretten til hytterne, måtte disse anses for at være indlagt på leasingtagers ejen-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 360 -

...hytterne til mindst ca. 10 % af kontantprisen. Landsretten fandt endvidere, at hytterne måtte anses for at være placeret varigt på ejendommen, selvom deres levetid måtte antages at overstige leasingperioden. På den baggrund fandt landsretten, at hytterne var omfattet af tinglysningslovens § 38, og dermed blev begæringen om udlevering nægtet fremme.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...være en selvstændig bygning og dermed ikke løsøre og også kan blive betragtet som omfattet af tinglysningslovens § 38 i modsætning til andre alternative produktionsmaskiner. Er der tale om en særlig installation, der specifikt forsyner en eller flere maskiner i en erhvervsvirksomhed med energi, skal denne betragtes som driftsinventar eller materiel.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 361 -

...imidlertid gældende, at edb-anlægget varigt var indlagt i bygningen og dermed omfattet af tinglysningslovens § 38. Retten fandt, at det omhandlede edb-anlæg var almindeligt kontormateriel, der ikke krævede særlig installation, hvorfor anlægget ikke var omfattet af tinglysningslovens § 38. Leasinggiver havde således fortsat ejendomsretten til anlægget.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...bekostning, og da en sådan genstand normalt altid vil have en varig anbringelse på den faste ejendom. 397 397. Jf. Gade, Finansiel Leasing, s. 339. Når en sådan genstand placeres på ejendommen, vil leasinggiver ikke længere kunne forbeholde sig ejendomsretten hertil i forhold til andre panthavere. Retten består dog fortsat fuldt ud i inter partes-forholdet.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...indlæggelse. Se også U 1978.100 H, der dog vedrører bestemmelsen efter den gamle formulering af tinglysningslovens § 38. I afgørelsen fortabte leasinggiver ejendomsretten til en drejebænk, da den blev anset som bekostet af leasingtager. Det var i den forbindelse uden betydning, at leasingforholdet blev afbrudt efter 1 år, da aftalen var uopsigelig i 5 år.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...leasingaftale kan opsiges med et aftalt varsel, kan der argumenteres for, at en indlæggelse i fast ejendom ikke er til varig forbliven, idet man ved aftaleindgåelsen ikke ved, hvornår aftalen opsiges. Det forekommer dog, at operationelle leasingaftaler bliver indgået i længerevarende perioder, uden at disse bliver opsagt. Det kan derfor ikke konkluderes,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 362 -

...den aftalte leasingperiode. At der er aftalt en lang leasingperiode, taler for, at det leasede bliver indlagt i bygningen, da hensigten med leasingaftalen har været varig forbliven. Hvorimod en korterevarende leasingperiode taler den modsatte vej. Korte operationelle leasingaftaler må derfor falde uden for tinglysningslovens § 38’s anvendelsesområde.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ejendommens ejer skal blive ejer af genstanden, eller at der sker en kompensation over for lejer af ejendommen for anskaffelsesudgifterne ved f.eks. lejenedsættelser eller andre begunstigelser i lejeforholdet. En sikkerhedsstillelse fra udlejer vil ikke være tilstrækkeligt til, at genstanden bringes ind under tinglysningslovens § 38, jf. U 1982.469 V.

Læs på Jurabibliotek



Tinglysningslovens § 37

- Side 363 -

Der kan opstå en situation, hvor det leasede ikke er omfattet af tinglysningslovens § 38, da dette f.eks. betragtes som driftsmateriel og dermed ikke til brug for bygningen. Driftsmateriel er ikke omfattet af tinglysningslovens § 38, hvorfor det er muligt at finansiere leasingtagers erhvervelse af brugsretten til sådant materiel ved brug af leasing.

Læs på Jurabibliotek