Bøger, som nævner Konkurrenceloven § 6

1. Begrebet accessorisk begrænsning og dets baggrund

- Side 0 -

...tillæg A, side 6824, samt FT 2004/2005, 1. samling, tillæg A, side 1647. En beslutning fra Konkurrencerådet om at godkende fusionen omfatter derfor også konkurrencebegrænsende vilkår, der falder indenfor dette begreb, hvilket endvidere skaber en grad af immunitet overfor efterfølgende indgreb efter konkurrencelovens § 6 og EUF-traktatens artikel 101.

Læs på Jurabibliotek


1.1. Begrebets afgrænsning samt anvendelsen af EU-praksis

...retningslinjer og safe habours. Der kan altså ikke sluttes modsætningsvis hverken fra Kommissionens meddelelse eller praksis. 1298 1298. Jf. blandt andet Konkurrenceankenævnets kendelse af 26. januar 2001, Danske Trælast A/S mod Konkurrencerådet. I stedet må ikke-accessoriske aftaler underkastes en konkret analyse i medfør af konkurrencelovens § 6.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ikke altid muligt at afgøre ud fra de afgørelser, der er truffet, om en begrænsning er blevet anset for accessorisk, eller om den er anset for ikke mærkbart at begrænse konkurrencen. Sondringerne og begrundelserne i nyere sager er blevet klarere, men der er fortsat en vis variation mellem de begrundelser, der gives for at acceptere en begrænsning.

Læs på Jurabibliotek


2. Anmeldelse og behandling af accessoriske begrænsninger

...eventuelt underkastes en selvstændig prøvelse efter konkurrencelovens øvrige bestemmelser, primært konkurrencelovens § 6. Konkurrencerådet vil i den sidste situation godkende fusionen med en tilkendegivelse af, at en række tilknyttede aftaler ikke kan anses for accessoriske, hvorefter disse (eventuelt) underkastes en efterfølgende selvstændig analyse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...alleged restrictions of competition between Areva and Siemens. Omvendt synes der ikke gennemført opfølgende analyser/vurderinger af den ikke-accessoriske klausul i EQT V Limited og ATP’s overtagelse af KMD A/S. 1306 1306. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens godkendelse af 25. februar 2009 – EQT V Limited og ATP’s overtagelse af KMD A/S. fra 2009.

Læs på Jurabibliotek


3.1. Prækontraktuelle begrænsninger

...begrebet accessoriske begrænsninger legalt kan aftale, at de alene byder i fællesskab. 1313 1313. Jf. kapitel 2, afsnit 5.2.3 anses et bud-joint venture ikke som omfattet af fusionskontrolreglerne, før det har fået tildelt en specifik opgave. I stedet må der efter omstændighederne ske en analyse efter EUF-traktatens artikel 101 og konkurrencelovens § 6.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...tid. Udgangspunktet må derfor være, at parterne uden at komme i konflikt med EUF-traktatens artikel 101 og konkurrencelovens § 6 vil kunne indgå aftaler om gennemførelse af eksklusive forhandlinger, forudsat at det alene er for en begrænset tidsperiode, eller såfremt forpligtelsen ensidigt kan opsiges. 1316 1316. Se nærmere i kapitel 4, afsnit 5.4.

Læs på Jurabibliotek


3.2. Postkontraktuelle forpligtelser under standstill perioden

...dog ikke identificer prækontraktuelle forpligtelser, men omvendt holder det åbent, om disse overhovedet kan anses for konkurrencebegrænsende. Herfra kan det formentlig udledes, at køber også kan tillægges forskellige grader af konsultations- og vetoret, forudsat at det kan forenes med forbuddet mod at gennemføre fusionen, før godkendelse er opnået.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...enekontrol kan formentlig udlægges til støtte herfor. eller i form af udveksling af oplysninger til brug for gennemførelsen. 1321 1321. Jf. Kommissionens afgørelse af 13. marts 1995 M.554 – Dalgety/The Quaker Oats Company, pkt. 21. 1322 1322. Se nærmere om rammerne for postkontraktuelle begrænsninger og stand still-forpligtelsen i kapitel 4, afsnit 5.

Læs på Jurabibliotek


3.3.1. Bestemmelser vedrørende opdelingen af aktiver erhvervet i fællesskab

...betydelige interesse heri. En bestemmelse om ikke at afhænde aktier uden samtykke er konkret blevet anset for accessorisk af Kommissionens, også selvom forpligtelsen var pålagt ikke-kontrollerende ejere. 1326 1326. Jf. Kommissionens afgørelse af 20. februar 1997 i sag M.876 – Telia/Ericsson, hvor forpligtelsen påhvilede en række ledende medarbejdere.

Læs på Jurabibliotek


3.3.2. Konkurrenceklausuler i tilknytning til virksomhedsoverdragelser

...Endelig blev det i Konkurrenceklausul i Aalborg mellem Spar Nord Bank og Egnsbank Nord 1334 1334. Konkurrencerådets afgørelse af 27. februar 2002 – Konkurrenceklausul i Aalborg mellem Spar Nord Bank og Egnsbank Nord fra 2002 forudsat, at kunderne frit kunne skifte mellem sælger og køber. Sælger var alene afskåret fra aktivt at opsøge tidligere kunder.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Som udgangspunkt er det alene relevant at pålægge sælger konkurrenceklausuler mv. Begrænsninger i købers fremtidige adfærd, eller klausuler rettet mod at beskytte tredjemand, kan ikke anses som en integreret del af transaktionen. I stedet må de bedømmes efter EUF-traktatens artikel 101 og konkurrencelovens § 6.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...normalt ikke hindrer markedsadgangen, anvendes EUF-traktatens artikel 101 og konkurrencelovens § 6 som udgangspunkt ikke på sådanne bestemmelser. 1341 1341. Derimod kan sagen eventuelt blive bedømt efter EUF-traktatens artikel 102 og konkurrencelovens § 11, jf. nærmere hos Konkurrenceredegørelse 2000, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, 2000, side 202.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...Forbrugerstyrelsens beslutning af 25. juni 2009 – Actebis Computer A/S’ overtagelse af Ingram Micro ApS’ og Ingram Micro AB’s danske aktiver. fra 2009 blev det dog anset for accessorisk, når et konkurrenceforbud, der dækkede Danmark, også omfattede et forbud mod at sælge via danske hjemmesider, idet disse blev anset for særligt rettet mod Danmark.

Læs på Jurabibliotek


3.3.3. Konkurrenceklausuler i tilknytning til etableringen af selvstændigt fungerende joint ventures

...A/S, pkt. 308-315. fra 2006, idet kun den ene stifter kunne anses for en konkurrent i forhold til joint venturet. Endvidere var klausulen for bred, dvs. dækkende markedssegmenter, som lå udenfor joint venturets formålsparagraf. 1391 1391. Efter en konkret vurdering fandtes den dog forenelig med EUF-traktatens artikel 101 og konkurrencelovens § 6.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Det er derimod mindre entydigt, hvordan klausuler, som reguler tiden efter opløsningen af joint venturet, skal behandles. Udgangspunktet er dog, at sådanne klausuler ikke kan anses for accessoriske, men i stedet skal analyseres efter EUF-traktatens artikel 101 og konkurrencelovens § 6.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...samme tilgang kan muligvis findes i Kommissionens praksis. I Kommissionens afgørelse Digital/Kienzle 1397 1397. Kommissionens afgørelse af 22. februar 1991 i sag M.57 – Digital/Kienzle. fra 1991 blev det fx anset for accessorisk, når konkurrenceklausulen omfattede en mindretalsaktionær, så længe denne opretholdt sin aktiepost og i en periode herefter.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Udgangspunktet er dog formentlig, at klausuler, der vedrører opløsningen af joint venturet og tiden herefter, ikke anses for accessoriske, men i stedet underkastes en selvstændig vurdering, jf. EUF-traktatens artikel 101 og konkurrencelovens § 6.

Læs på Jurabibliotek


3.3.5. Licensaftaler i tilknytning til virksomhedsoverdragelser og joint ventures

...Jyllands-Posten A/S og Metropol Online A/S. fra 2001 og Vedrørende etableringen af Dansk Distributionscenter A/S 1416 1416. Konkurrencerådets afgørelse af 24. april 2002 – etableringen af Dansk Distributionscenter A/S. Bestemmelsen blev dog ikke anset for accessorisk, men i stedet efter en konkret vurdering fundet forenelig med konkurrencelovens § 6. fra 2002.

Læs på Jurabibliotek


3.3.6. Aftaler om køb, levering eller andre former for samarbejde

...anses for forenelig med EUF-traktatens artikel 101 og konkurrencelovens § 6, vil der være et betydeligt overlap mellem begreberne. Mens nogle leveringsaftaler mv. alene kan accepteres som følge af deres accessoriske karakter, vil andre falde helt udenfor EUF-traktatens artikel 101 og konkurrencelovens § 6 eller være fritaget efter gruppefritagelserne.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...fortsatte den uopsigeligt i en yderligere periode på 2 år. Tilsvarende blev en leveringsaftale i Udskillelsen af skadesforsikringsaktiviteterne i Nordea til Tryg 1422 1422. Konkurrencerådets afgørelse af 25. september 2002 – Udskillelsen af skadesforsikringsaktiviteterne i Nordea til Tryg, pkt. 63. fra 2002 anset for omfattet af en gruppefritagelse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...venturet. 1435 1435. Jf. pkt. 176 kunne de enkelte klausuler isoleret set muligvis være anset for accessoriske. Samlet var dette dog udelukket. Da de to selskaber omfattet af den sidste klausul endvidere besad en betydelig styrke i markedet, kunne aftalekomplekset i øvrigt heller ikke forenes med EUF-traktatens artikel 101 og konkurrencelovens § 6.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...der ikke er tale om et forsøg på at sikre en højere salgspris. 1437 1437. Jf. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens afgørelse af 25. februar 2009 – EQT V Limited og ATP’s overtagelse af KMD A/S. Eksklusivaftaler vil endvidere ofte være enten forenelige med EUF-traktatens artikel 101 og konkurrencelovens § 6 eller fritaget efter en gruppefritagelserne.

Læs på Jurabibliotek