Bøger, som nævner Retsplejeloven § 459

Sagerne

- Side 232 -

1.4. Et par emner, som ikke behandles i kap. 3, er, hvem der er parter, og hvem der kan blive det under statsforvaltningens behandling af værgemåls- og værgesager. Det står i kontrast til, hvad der gælder under domstolenes værgemålsssager. I retsplejelovens § 459 er der udførlige regler om, hvem der anses som parter.

Læs på Jurabibliotek



Betydningen

- Side 234 -

...bl.a. til at føre beviser, procedere og anke. En retssag uden modstående parter stiller større krav til rettens selvstændige aktivitet for at få sagen oplyst, jf. § 18, stk. 1, og retsplejelovens § 461, stk. 1, og forstærker dermed betydningen af officialprincippet, se om retssagernes særlige karakter under indledningen til retsplejelovens kapitel 43.

Læs på Jurabibliotek



Initiativtageren

- Side 236 -

...indbringelse af statsforvaltningens materielle afgørelser efter § 22, part. Dette følger af, at det ikke nødvendigvis er den samme, som har taget initiativet i de to situationer. Under § 22-sager er også den, der har fremsat den oprindelige anmodning om værgemål, part, selv om en anden har anmodet om indbringelsen for retten, se betænkning 1993 s. 216.

Læs på Jurabibliotek



Stk. 1. Initiativ i værgemålssager

- Side 266 -

jf. § 6, jf. § 13, stk. 3. Reglen afgrænser tillige, hvem der ifølge retsplejelovens § 459, stk. 2, kan indtræde som part under værgemålssagen ved retten samt kan indbringe statsforvaltningens endelige materielle værgemålsafgørelse for retten, jf. § 22, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...retssag om værgemål. I bestemmelsens stk. 2 anføres, at de, der er nævnt i værgemålslovens stk. 1, nr. 2 og 3, kan indtræde som part i en verserende sag. Reglen har derfor i konkrete sager givet domstolene anledning til at drage sammenligninger med § 16, for så vidt angår afgrænsningen af stk. 1, nr. 2, og dermed af, hvem der er nærmeste pårørende.

Læs på Jurabibliotek



En nærmeste, jf. nr. 2

- Side 268 -

Spørgsmålet om, hvem der er omfattet af nr. 2, var fremme under en retssag, hvor der som følge af retsplejelovens § 459, stk. 2, var spørgsmål om, hvorvidt en veninde kunne indtræde som part:

Læs på Jurabibliotek

(...)

...og havde besøgt ham løbende. Landsretten henviste i kendelsen til betænkning 1993 s. 173-74 og Folketingstidende 1994-95, tillæg A, s. 2473-74 og fandt, at veninden efter de foreliggende oplysninger måtte anses for at høre til blandt de nærmeste, jf. § 16, stk. 1, nr. 2, hvorfor hun tillodes at indtræde som part, jf. retsplejelovens § 459, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Sagsbehandlingsskridt

- Side 286 -

...retsplejelovens § 460, møder op, og hvortil de pårørende om nødvendigt kan indkaldes. Et retsmøde er som hovedregel nødvendigt for at opfylde kravet i § 19, stk. 2, om, at den, sagen angår, kan komme til orde og afgive forklaring. Pårørende kan, som det fremgår af retsplejelovens § 459, gøre sig til parter, hvilket indikerer, at de kan komme til orde.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Om partsbegrebet og partsbeføjelserne under statsforvaltningens værgemålssager se under indledningen til kapitel 3, pkt. 4. Om partsbegrebet under retssager og om beføjelserne se under retsplejelovens § 459. Om påstandes betydning se under pkt. 2.3.

Læs på Jurabibliotek



Fremgangsmåden

- Side 308 -

...den, der ønskes sat under værgemål eller er under værgemål, fra at overvære bevisførelsen eller dele deraf. I bestemmelsens 2. pkt. findes en tilsvarende regel om adgangen til at blive gjort bekendt med fremkomne oplysninger. De nævnte særregler udgør begrænsninger i vedkommendes partsrettigheder under retssagen, se herom under retsplejelovens § 459.

Læs på Jurabibliotek



Ikke mødepligt

- Side 309 -

...Som i andre civile sager kan retten ikke gennemtvinge et fremmøde, jf. retsplejelovens § 168. Retten må efter en konkret vurdering og på grundlag af almindelige civilprocesuelle principper afgøre, om udeblivelsen skal tillægges såkaldt bevismæssig skadevirkning. Dette vil næppe ofte blive aktuelt i de indispositive værgemålssager, hvor oplysningen

Læs på Jurabibliotek



Stk. 2. Anmodningen, sagerne, praksis

- Side 333 -

...til statsforvaltningens sag og således ikke der har været part. Det er uden betydning, om vedkommende har fået underretning om sagen og afgørelsen efter § 20. Ved at anmode om indbringelse af sagen for retten bliver den pågældende part i retssagen, jf. retsplejelovens § 459, stk. 1, nr. 3. Som nævnt under § 20 er personkredsen, der skal underrettes,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 334 -

Statsforvaltningen bliver ikke part i retssagen, se under retsplejelovens § 459, stk. 1, pkt. 5.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...de, der tidligere har modtaget underretning om sagen, om, at afgørelsen er krævet indbragt for retten. Dermed har de en mulighed for at gøre sig til part, jf. retsplejelovens § 459, stk. 2. Om rettens behandling af sagen gælder retsplejelovens kap. 43. Ifølge retsplejelovens § 460, stk. 1, skal den, sagen angår, altid skal have en advokat beskikket.

Læs på Jurabibliotek