Bøger, som nævner Færdselsloven § 108

Den almindelige regel

- Side 886 -

Regreskravet kan selvfølgelig heller ikke støttes på færdselsloven § 108, stk. 2. Denne bestemmelse handler kun om den regres, der kan være aftalt i forhold til forsikringstageren, når det er ham, der er ansvarlig for skaden.

Læs på Jurabibliotek



Hvad dækker ansvarsforsikringen?

- Side 894 -

...begrundelse, at den ansvarlige på et eller flere punkter har handlet imod eller ikke har efterkommet sine forpligtelser over for selskabet. Selskabet er med andre ord pligtig at betale erstatning til tredjemand, selv om det ikke hæfter i forhold til den ansvarlige, jf. færdselslovens § 108, stk. 1, og bkg. nr. 1618 af 18. december 2018 § 3, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Forsæt og grov hensynsløshed – Færdselslovens § 108, stk. 2

- Side 896 -

Færdselslovens § 108, stk. 2, forudsætter, at der i et vist omfang kan være truffet aftale om regres i form af en bestemmelse herom i forsikringsvilkårene.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Færdselslovens § 108, stk. 2, lyder således:

Læs på Jurabibliotek


Regres ved forsikringstagerens forsæt

...til den skadelidte tredjemand kan søge regres mod forsikringstageren, hvis forsikringstageren har fremkaldt skaden ved uagtsomhed, og den uagtsomhed, der er tale om, kan betegnes som grov hensynsløshed. Som det vil ses, angår bestemmelsen regres i uagtsomhedstilfælde. I uagtsomhedstilfælde kan der kun i et vist – begrænset – omfang aftales regres.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...stk. 2, kan man slutte, at det også kan aftales, at selskabet kan søge regres mod forsikringstageren, hvis forsikringstageren har fremkaldt skaden med forsæt. Af bestemmelsen kan man endvidere slutte, at der med hensyn til tilfælde, hvor forsikringstageren har fremkaldt skaden med forsæt, ikke gælder nogen begrænsning i adgangen til at aftale regres.

Læs på Jurabibliotek



Regresret ved forsikringstagerens grove hensynsløshed

- Side 898 -

Det, færdselslovens § 108, stk. 2, direkte går ud på, er, at det kan bestemmes i vilkårene, at forsikringsselskabet kan søge regres mod forsikringstageren, hvis forsikringstageren har forvoldt skaden ved uagtsomhed, og hans uagtsomhed kan betegnes som grov hensynsløshed.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Det følger af færdselslovens § 108, stk. 2, at forsikringsselskabet kan søge regres, hvis forsikringstageren har forvoldt skaden ved grov hensynsløshed, men at forsikringsselskabet kun kan søge regres mod forsikringstageren i disse tilfælde, hvis vilkårene indeholder en bestemmelse herom.

Læs på Jurabibliotek


Begrebet grov hensynsløshed

Indtil 1986 var regres i henhold til færdselslovens § 108, stk. 2, betinget af, at der var udvist »grov uagtsomhed«. I 1986 blev udtrykket »grov uagtsomhed« i færdselslovens § 108, stk. 2, imidlertid erstattet af udtrykket » grov hensynsløshed «.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 899 -

Det skal ses i sammenhæng med, at retspraksis har været endda særdeles meget tilbageholdende med at statuere, at betingelserne for regres i færdselslovens § 108, stk. 2, og i forsikringsvilkårene er opfyldt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ansvarlige forsikringstager har undladt at overholde en vigepligt og derved forvoldt en skade, er det ikke usædvanligt, at han betinget fradømmes retten til at føre motorkøretøj. Selv om der i disse tilfælde er tale om meget alvorlige færdselslovsovertrædelser, er det sjældent, at vedkommende selskab får regres i medfør af færdselslovens § 108, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 900 -

...forinden påkørslen af fodgængeren ved grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde havde forvoldt nærliggende fare for en cyklist, idet A svingede ind på cykelstien umiddelbart foran cyklisten, der måtte bremse kraftigt. Ansvarsforsikringen, der havde udbetalt erstatning til fodgængeren, havde regres mod A i medfør af færdselslovens § 108, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Regres ved spirituskørsel, manglende kørekort, urigtige risikooplysninger mv.

- Side 901 -

...adgangen til at søge hel eller delvis regres mod den sikrede på grundlag af vilkår i policen om selvrisiko, objektive risikobegrænsninger, overtrædelse af sikkerhedsforskrifter, urigtige risikooplysninger eller fareforøgelse, eller til at indtræde i skadelidtes ret mod den ikke sikrede skadevolder, herunder i de tilfælde, hvor forsikringen er ophørt på

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 902 -

...ikke tilsigter at gøre indskrænkning i et forsikringsselskabs adgang til at søge hel eller delvis regres mod den sikrede på grundlag af bl.a. urigtige risikooplysninger fandt landsretten, at bestemmelsen ikke begrænsede selskabets adgang til regres mod A vedrørende ansvarsskaden på grund af afgivelse af urigtige risikooplysninger. Dommen er anket.

Læs på Jurabibliotek



Regres ved udlejning af motorkøretøjer

- Side 904 -

...2, og i tilfælde hvor lejeren ikke har haft gyldigt kørekort, eller hvor lejeren har overtrådt bekendtgørelsens § 10, stk. 1. Denne bestemmelse må antages at skulle fortolkes således, at selskabet ikke har regres, hvis det godtgøres, at lejerens undladelse af at opfylde sine forpligtelser har været uden betydning for skadens indtræden eller omfang.

Læs på Jurabibliotek



Forholdet over for skadelidte

- Side 906 -

På dette punkt er der en væsentlig forskel mellem på den ene side reglerne om almindelig ansvarsforsikring og reglerne om motoransvarsforsikring. Efter reglerne om motoransvarsforsikring hæfter selskabet nemlig umiddelbart over for den skadelidte, jf. færdselsloven § 108, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek



Mekanisk skade

- Side 916 -

...undersøge bilen fortsatte kørslen i 14 dage, selv om hun bemærkede temperaturstigning. Tillige grov uagtsomhed i AK 78.825 (2011) ved efter at være påkørt kantsten med skade på bilens bund at køre mod værksted 2 km fra uheldsstedet, efter påfyldning af 3/4 liter olie. Klager standsede bilen, da det elektroniske alarmsystem advarede om lavt olietryk.

Læs på Jurabibliotek