Bøger, som nævner Erstatningsansvarsloven § 26

Bemærk, at § 26 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 26, om det har en betydning.

Privatliv kontra ytringsfrihed

- Side 357 -

...kapitel 27, persondatabeskyttelse, erstatningsansvarslovens § 26, markedsføringsloven mm. Disse regler sammenfattes i dag under paraplybetegnelsen personlighedsret. 4 4. Jf. bl.a. Borberg i Udsen (red.), Lærebog i informationsret, Kbh. 2020 kap. 8 eller samme forf. i Plesner Mathiasen/Lau Nielsen (red.), Lærebog i entertainmentret, Kbh. 2019 kap. 7.

Læs på Jurabibliotek



Erstatningsansvarslovens § 26

- Side 360 -

Erstatningsansvarslovens § 26, stk. 1-3, lyder:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 361 -

...så ud, som om hun var pornomodel). Om brug i den kulørte ugepresse se nedenfor 3.3.2. En række udtrykte domme er omtalt i Schønning/Eckhardt/Ehlers (red.), Personlighedsret, Kbh. 2007 kap. 3, herunder s. 105 ff. Læs mere dér og i de øvrige værker omtalt ovenfor note 4. Se også Sandfeld Jakobsen/Schaumburg-Müller, Medieretten, Kbh. 2020 s. 283 ff.

Læs på Jurabibliotek



Ret til kommerciel udnyttelse af personlige karakteristika

- Side 364 -

...kampagnemateriale kan være retsstridig, er antaget i UfR 1986.428/2 Ø, der derfor anså et foreløbigt forbud for lovligt nedlagt. Hvilke regler annoncen præcist ansås for at stride mod, fremgår dog ikke. I FED 1999.705 V ansås brug af et billede af en sognepræst som led i valgagitation forud for et menighedsrådsvalg ikke for at berettige til tortgodtgørelse.

Læs på Jurabibliotek



Andre regler. Findes der et ulovbestemt princip om »beskyttelse af personlighed«?

- Side 367 -

...men de vigtigste personlighedsretlige regler er dem, der er nævnt ovenfor 2.2-2.5, dvs. strafferetlige regler om fredskrænkelser mv., erstatningsansvarslovens § 26, regler om beskyttelse mod kommerciel brug og persondataret. Hvis man vil have et klart billede af, i hvilket omfang reglerne kan gøre det forbudt at afbilde eller på anden måde beskæf-

Læs på Jurabibliotek



Journalistiske massemedier og reglerne om kommerciel brug (markedsføringsloven mv.)

- Side 378 -

...beslægtet dom er tilsyneladende afsagt af Københavns Byret 11.12.2003, hvor brug af et billede fra musicalen »Askepop« i Dansk Folkepartis Ungdoms medlemsblad gav ikke alene godtgørelse, men også erstatning. Dommen er omtalt i Schønning/Eckhardt/Ehlers (red.), Personlighedsret, Kbh. 2007 s. 121. Heller ikke den doms rigtighed er jeg overbevist om.

Læs på Jurabibliotek



Pressebrug og persondataret, strafferet og erstatningsansvarslovens § 26

- Side 380 -

Omtale eller afbildning af personer i journalistiske medier kan også udløse tortgodtgørelse efter erstatningsansvarslovens § 26. Der findes bl.a. en omfattende retspraksis vedr. kulørte ugeblade.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...erstatningsniveauet i voldtægtsager, godtgørelse til de to nævnte skuespillere), UfR 1987.859 Ø (illustreret ugebladsartikel beskrev to personers fængselsophold, godtgørelse), UfR 1989.511/2 Ø (under overskriften »Køb en stripper« bragte »Ugens Rapport« et fotografi af en fotomodel, taget til brug i en reklame for et modeshow, sammen med et fingeret

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 381 -

...tortgodtgørelse, bl.a. på baggrund af grundretlige ræsonnementer. Se videre UfR 2010.2448 H, der inddrog grundretlige kriterier ved afgørelsen af, om Andrea Elisabeth Rudolph skulle have godtgørelse for nogle illustrerede artikler i Se og Hør. Det betyder bl.a., at den mere seriøse presse har meget lang snor, også når det kommer til erstatningsansvarslovens § 26.

Læs på Jurabibliotek



Strafferet og erstatningsansvarslovens § 26

- Side 389 -

Tilbage står spørgsmålet, om brug af virkelige personer i ikke-journalistiske værker kan stride mod nogen af de andre regelsæt, der er beskrevet ovenfor 2.2 og 2.3, dvs. strafferetlige regler om fredskrænkelser mv. eller erstatningsansvarslovens § 26.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...andet må de ovenfor 3.2 nævnte ytringsfrihedshensyn kunne spille en rolle for sanktionsvalget i de tilfælde, hvor man måtte nå frem til, at der er sket overtrædelser. Det vil f.eks. være en relevant juridisk oplysning, om overtrædelsen er sket i værker, der behandler politiske, samfundsrelevante emner, eller om den snarere er båret af profitmotiver.

Læs på Jurabibliotek



Værker med mere eller mindre fiktivt indhold

- Side 393 -

Tilbage er de strafferetlige regler og erstatningsansvarslovens § 26. Spørgsmålet er, i hvilket omfang den kendsgerning, at værkernes indhold til dels er fiktivt, kan betyde noget i forbindelse med dem.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 394 -

...for publikum fremstår som fiktive, i vidt omfang ikke er strafbare eller egnet til at udløse godtgørelse efter erstatningsansvarslovens § 26. Se i overensstemmelse hermed princippet i UfR 2011.3021 Ø, detaljeret refereret ovenfor 3.4.1. I sagen var en person mod sin vilje gjort til hovedperson i en skønlitterær bog, der bl.a. tillagde ham udtalelser,

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 397 -

...rolle, at filmen angår et særdeles væsentligt samfundsanliggende, og at formidling via film er en effektiv, vigtig måde at råbe befolkningen op på. Endelig trækker den kendsgerning, at Niels Helveg Petersen ikke lever længere, vel i retning af lovlighed. Der ses her bort fra, i hvilket omfang strafansvaret nu er forældet efter straffelovens kap. 11.

Læs på Jurabibliotek