Bekendtgørelse om vandindvinding og vandforsyning Kapitel 2

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 470 af 26. april 2019

Kapitel 2 Sager om tilladelse til vandindvinding og til anlæg i forbindelse med vandindvindingen
§ 3

I sager efter lovens kapitel 4 om tilladelse til indvinding af grundvand og til etablering, væsentlige udbedringer eller væsentlige ændringer af de indvindingsanlæg, herunder vandbehandlingsanlæg og beholder- og udpumpningsanlæg, som skal benyttes til indvindingen, træffes afgørelsen af kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor indvindingsstedet ønskes placeret.

§ 4

Når der ønskes tilladelse til indvinding af grundvand eller overfladevand og til etablering af et nyt anlæg til brug for indvindingen, tager kommunalbestyrelsen i første omgang stilling til, om der efter de foreliggende oplysninger kan gives en foreløbig indvindingstilladelse, og hvilke yderligere oplysninger, der ønskes tilvejebragt. Hvis tilvejebringelsen af de yderligere oplysninger nødvendiggør bygge- og anlægsarbejder, som kræver tilladelse fra kommunalbestyrelsen, giver kommunalbestyrelsen tilladelse hertil i forbindelse med den foreløbige indvindingstilladelse.

Stk. 2 Når de yderligere oplysninger er tilvejebragt, tager kommunalbestyrelsen stilling til spørgsmålet om endelig tilladelse til indvinding og etablering af nyt anlæg.

Stk. 3 Hvis kommunalbestyrelsen anser det for muligt at bedømme sagen, uden at der tilvejebringes yderligere oplysninger, kan den give endelig tilladelse uden først at give en foreløbig tilladelse.

§ 5

Når der ønskes tilladelse til forøget indvinding fra et bestående indvindingsanlæg, finder § 4 tilsvarende anvendelse, med mindre andet følger af §§ 17-21.

Stk. 2 Når der ønskes tilladelse til væsentlige ændringer og væsentlige udbedringer af et bestående vandindvindingsanlæg, herunder udførelse af erstatnings- eller supplementsboringer, finder § 4 tilsvarende anvendelse, jf. dog stk. 3.

Stk. 3 Når der alene ønskes tilladelse til væsentlige udbedringer eller væsentlige ændringer af et bestående vandbehandlings-, beholder- eller udpumpningsanlæg uden ønske om forøget indvindingsret, kan kommunalbestyrelsen straks tage stilling til spørgsmålet om endelig tilladelse. Tilsvarende gælder, når der ønskes indvindingstilladelse til et bestående vandforsyningsanlæg, der ikke tidligere har haft indvindingstilladelse, og der ikke søges om forøgelse af anlæggets indvindingsmængde eller om væsentlige ændringer af dets indvindingsanlæg.

Stk. 4 Når der ønskes tilladelse til etablering, væsentlige udbedringer eller væsentlige ændringer af et indvindingsanlæg, der omfattes af lovens § 18, stk. 2, kan kommunalbestyrelsen straks tage stilling til spørgsmålet om endelig tilladelse.

§ 6

En ansøgning om foreløbig indvindingstilladelse skal indeholde følgende oplysninger:

  • 1) Angivelse af formålet med indvindingen med begrundelse for størrelsen af den ansøgte vandmængde. Drejer sagen sig om et anlæg til almen vandforsyning, skal det anføres, hvorledes forsyningsområdet tænkes fastlagt, hvor mange forbrugere, opdelt på forbrugskategorier, der tænkes forsynet, samt hvilke prognoser, der eventuelt foreligger for den fremtidige udvikling.

  • 2) Angivelse af den ønskede beliggenhed af indvindingssteder og anlæg i øvrigt og af det forventede indvindingsområde og af eventuelle observationsboringer og stationer for måling af vandstand og vandføring, indtegnet på Geodatastyrelsens kort i målforholdet 1:25.000. På tilsvarende kort indtegnes et eventuelt påtænkt forsyningsområde. Der skal gives oplysning om matrikelbetegnelse for anlægget.

  • 3) Skønsmæssig angivelse af mulighederne for at indvinde den ansøgte vandmængde og af følgevirkninger af indvindingen. Endvidere om muligt oplysning om den pågældende vandtypes egnethed til formålet.

  • 4) For grundvandsindvinding: Oplysning om forurenende forhold, som ansøgeren er bekendt med indenfor indvindingsområdet. For indvinding af overfladevand: Oplysning om væsentligt forurenende forhold, som ansøgeren er bekendt med ved og ovenfor indtagningsstedet.

  • 5) Angivelse af arealer, brugsrettigheder m.v., der eventuelt må erhverves ved ekspropriation, herunder ejer- og brugerforhold, oplysning om matrikelbetegnelse og fornødent kortmateriale.

  • 6) Fortegnelse over de grundejere og brugere, som ansøgeren ønsker inddraget i sagens behandling.

§ 7

Ansøgningen indsendes til kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor indvindingsstedet ønskes placeret.

§ 8

Når ansøgningen er modtaget af kommunalbestyrelsen sammenholdes den med vandforsyningsplanen, jf. vandforsyningslovens §§ 14 og 14 a, planen for råstofindvinding, jf. råstoflovens § 5 a samt med vandområdeplanen, jf. lov om vandplanlægning § 26. Kommunalbestyrelsen kan indhente yderligere oplysninger gennem ansøgeren eller på anden måde.

§ 9

Kommunalbestyrelsen indhenter herefter udtalelser om sagen fra andre interesserede myndigheder. Der skal indhentes udtalelser fra andre kommunalbestyrelser, som antages interesseret i indvinding i området, herunder fra kommunalbestyrelser i kommuner, hvortil anlægget skal levere vand. Når vandforsyningen kræver vand af drikkevandskvalitet, kan kommunalbestyrelsen, hvis der er tvivl om den sundhedsmæssige kvalitet af vandet, indhente udtalelse fra Sundhedsstyrelsen.

§ 10

Finder kommunalbestyrelsen efter modtagelsen af de nævnte udtalelser, at sagen skal fremmes, skal kommunalbestyrelsen foruden evt. nødvendig partshøring foretage offentlig annoncering om ansøgningen efter sin nærmere bestemmelse, hvis sagen drejer sig om en indvinding, der omfattes af lovens § 20, bortset fra indvindinger omfattet af § 20, stk. 1, nr. 1 og 2, og hvis indvindingen efter kommunalbestyrelsens skøn vil indvirke væsentligt på forholdene på andre ejendomme eller rejse problemer for et større antal personer.

Stk. 2 Annonceringen efter stk. 1 skal indeholde oplysninger om:

  • 1) ansøgerens navn,

  • 2) indvindingens formål,

  • 3) indvindingsstedets matrikelnummer,

  • 4) indvindingsstedets beliggenhed,

  • 5) den påtænkte årlige indvindingsmængde, og

  • 6) oplysning om, at enhver har ret til at komme med indsigelser mod ansøgningen over for kommunalbestyrelsen inden for en frist på 3 uger.

Stk. 3 Annoncering efter stk. 1, er ikke nødvendig, hvis der ansøges om forlængelse af en tidligere tilladelse uden ændring af indvindingsstedet eller forhøjelse af indvindingsmængden, og den tidligere tilladelse har været udnyttet inden for de seneste 5 år.

§ 11

Kommunalbestyrelsen kan bestemme, at der skal afholdes møde, som kan være offentligt, om sagen.

Stk. 2 I tilfælde af offentligt møde skal der mindst 3 uger før mødet foretages indkaldelse og fremlægges dokumenter efter kommunalbestyrelsens nærmere bestemmelse. Kommunalbestyrelsen skal fastsætte en frist på mindst 3 uger efter mødet, hvor der kan gøres supplerende indsigelser.

§ 12

Hvis der skal gennemføres arealafståelser eller rådighedsindskrænkninger til fordel for vandforsyningsanlægget, skal kommunalbestyrelsen sørge for, at spørgsmålet herom drøftes mellem de berørte parter i forbindelse med sagen om enten den foreløbige eller den endelige tilladelse, og at der søges opnået forlig om forholdet.

§ 13

En foreløbig tilladelse skal indeholde bestemmelser om følgende:

  • 1) Indvindingens formål.

  • 2) Indvindingsstedets beliggenhed.

  • 3) Indvindingens omfang.

  • 4) Hvilke yderligere oplysninger der eventuelt skal indgives, før spørgsmålet om endelig tilladelse kan behandles.

  • 5) Oprettelse af de nødvendige boringer og eventuelt prøvepumpninger af boringer.

  • 6) Oprettelse af de nødvendige måleanordninger i vandløb.

  • 7) Tidsfrist for udnyttelse af den foreløbige indvindingstilladelse.

Stk. 2 I den foreløbige tilladelse skal kommunalbestyrelsen angive sin vurdering af indvindingens påvirkning af omgivelserne og sin stillingtagen til følgerne af denne påvirkning. Endvidere skal det anføres, at en endelig indvindingstilladelse kun kan ventes meddelt, hvis det må anses for forsvarligt efter de yderligere oplysninger, som vil fremkomme under den videre behandling af sagen.

§ 14

En ansøgning om endelig tilladelse til vandindvinding og til etablering af indvindings- og behandlingsanlæg m.v. skal udover oplysninger, som måtte være foreskrevet i en foreløbig indvindingstilladelse, jf. § 13, stk. 1, nr. 4, indeholde følgende:

  • 1) Genpart af indberetning til De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) om foretagne boringer, jf. bekendtgørelse om udførelse og sløjfninger af boringer og brønde på land.

  • 2) Analyse af råvandet, medmindre kommunalbestyrelsen vurderer, at dette er unødvendigt. For grundvandsanlæg skal der foreligge analyser for hver boring. For overfladevandsanlæg skal anføres prøveudtagningssteder og oplysninger om kvalitetens årstidsvariation.

  • 3) Beskrivelse af det planlagte indvindingsanlægs indretning.

  • 4) Vurdering af, om det på grundlag af de foretagne prøvepumpninger eller vandføringsmålinger må antages muligt at indvinde den ansøgte vandmængde.

  • 5) Redegørelse for et eventuelt behandlingsanlægs placering.

  • 6) Beskrivelse af det ansøgte behandlingsanlæg med begrundelse for, at anlægget anses for egnet til fremstilling af vand til det ansøgte formål ud fra den givne råvandskvalitet. Endvidere tegninger af anlægget.

  • 7) Oplysning om, hvordan eventuelt skyllevand fra anlægget tænkes afledt, og hvordan eventuelt udfældet slam skal behandles.

  • 8) For almene vandforsyninger planer over vandforsyningsanlæggenes beliggenhed og udformning af ledningsnet med angivelse af materialer, dimensioner og trykzoner. Endvidere foreliggende regulativ eller udkast til regulativ, eventuelt med tilhørende takstblad, og vedtægter hvis den almene vandforsynings ikke ejes af en offentlig myndighed.

  • 9) Angivelse af arealer, brugsrettigheder m.v., der eventuelt må erhverves ved ekspropriation, herunder ejer- og brugerforhold, oplysning om matrikelbetegnelse og fornødent kortmateriale.

  • 10) Fortegnelse over de grundejere og brugere, som ansøgeren ønsker inddraget under sagens behandling.

Stk. 2 En ansøgning om etablering af vandindvindingsanlæg til almen vandforsyning eller væsentlige udbedringer eller væsentlige ændringer af bestående vandindvindingsanlæg til almen vandforsyning skal med henblik på at tilstræbe en reduktion af omfanget af rensningen af vandet foruden de i stk. 1, anførte oplysninger indeholde en teknisk, økonomisk og miljømæssig redegørelse for valget af indvindingssted og vandbehandling.

Stk. 3 Kravet om redegørelse, jf. stk. 2, gælder dog ikke, hvis vandet alene vil blive behandlet ved:

  • 1) iltning med et normalt luft-vandforhold, hvilket i denne bekendtgørelse forstås som iltning på vandværket, hvor vandet behandles for omsætning og fjernelse af indhold af jern (Fe), mangan (Mn), metan (CH4), svovlbrinte (HS2) og kuldioxid (CO2),

  • 2) filtrering gennem granulært filtermateriale, bortset fra aktivt kul til behandling af vandet for fjernelse af jern (Fe), mangan (Mn) og ammonium (NH3) eller

  • 3) neutralisering af aggressivt kuldioxid (CO2).

§ 15

Sager om endelige tilladelser til indvinding og anlæg behandles efter reglerne i §§ 7-12, medmindre kommunalbestyrelsen finder, at de pågældende forhold er blevet tilstrækkeligt belyst under behandlingen af spørgsmålet om foreløbig indvindingstilladelse.

Stk. 2 Hvis afgørelsen skal omfatte et påbud eller forbud, herunder efter miljøbeskyttelsesloven, og den, som påbuddet eller forbuddet skal rettes til, ikke er tilstrækkeligt underrettet gennem forhandlinger om sagen, skal den pågældende forud for afgørelsen underrettes om sagen og gøres bekendt med sin adgang til aktindsigt og til at udtale sig efter forvaltningsloven. Underretning kan dog undlades, hvis øjeblikkelig afgørelse er påkrævet.

Stk. 3 Hvis der kan ventes at blive spørgsmål om betaling af erstatning i forbindelse med sagen efter reglerne i miljøbeskyttelsesloven eller vandforsyningsloven, skal kommunalbestyrelsen sørge for, at spørgsmålet om muligt drøftes mellem parterne med henblik på forlig om forholdet.

§ 16

En endelig tilladelse til vandindvinding og etablering af indvindings- og behandlingsanlæg skal indeholde bestemmelser om følgende:

  • 1) Indvindingens formål.

  • 2) Indvindingsstedets placering og råvandsanlæggets indretning. Indvindingsboringen skal angives med DGU-arkivnr.

  • 3) Indvindingens størrelse, og for hvilket tidsrum der meddeles indvindingstilladelse.

  • 4) Hvordan indvindingen og udpumpningen fra anlægget skal måles. Det skal anføres, at bestemmelserne herom til enhver tid kan ændres af kommunalbestyrelsen.

  • 5) Den tilladelige sænkning af vandstanden i boringerne eller den højest tilladelige indvinding pr. time.

  • 6) En vurdering af indvindingens påvirkning af omgivelserne og en stillingtagen til følgerne af denne påvirkning. Det skal herunder bestemmes, hvilke undersøgelser der eventuelt skal foretages til kontrol af indvindingens følgevirkninger på grundvandsstand og vandløb, og i hvilket omfang kommunalbestyrelsen kan begrænse tilladelsen i tilfælde af nedgang i vandføring og vandstand i vandløb.

  • 7) Råvandskvaliteten og dens egnethed til det ansøgte formål.

  • 8) Om der i medfør af miljøbeskyttelseslovens §§ 22-24 skal fastsættes beskyttelsesforanstaltninger til forebyggelse af forurening af det vand, der ønskes indvundet.

  • 9) Behandlingsanlæggets placering, indretning og funktion, herunder angivelse af anlæggets kapacitet og mulighed for at behandle den foreliggende råvandskvalitet, så den svarer til vandforsyningens formål.

  • 10) Hvordan kontrollen med råvandets og det behandlede vands kvalitet skal finde sted, herunder om der skal stilles krav om andre undersøgelser end anført i bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg.

  • 11) Bestemmelse om skyllevandsafledning og om behandling af slammet.

  • 12) Anlæggets funktion i undtagelsessituationer, herunder etablering af nødstrømsanlæg og mulighed for beskyttelse mod radioaktiv forurening.

  • 13) Om der skal stilles særlige vilkår for tilladelsen.