Bøger, som nævner Virksomhedsoverdragelsesloven § 4a

Pensionsrettigheder

- Side 168 -

...pensionsordninger. Forfatterne peget bl.a. på, at pligten uden videre består i de tilfælde, hvor erhverver efter virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a, stk. 1, indtræder i overenskomsten og at udtalelsen meget dårligt harmonerer med dansk retspraksis og peget på at pensionsordninger i andre sammenhænge behandles som en lønandel, jf. således fx UfR 1994.907 H.

Læs på Jurabibliotek



Præcisering af den danske retstilstand fra 1. juli 2001

- Side 206 -

...form af virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a på grundlag af lovforslag L 190 af 21. marts 2001. Det ses af lovmotiverne, at retstilstanden også før ikrafttrædelsesdatoen antages at have været som anført ovenfor: Erhververen blev ikke automatisk part i overenskomsten, men kunne blive dette pga. passivitet. Loven præciserer nu dette forhold nærmere.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 209 -

Arbejdsretten fandt på den baggrund, at fristen i virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a først var begyndt at løbe fra det tidspunkt, hvor erhverver modtog CO-industris brev om at man herefter ikke anså Industriens Funktionæroverenskomst, som frasagt.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 211 -

Pligten til forhandling indebærer ikke nogen pligt til at nå frem til enighed om de rejste spørgsmål. Virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a, stk. 3 har heller ikke ændret ved parternes adgang til at iværksætte kollektive kampskridt. Adgangen hertil kan netop være begrænset i tilfælde, hvor erhververen i forvejen er overenskomstdækket.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...nuværende retstilstand ikke overholder sine EU-retlige forpligtelser, og det anbefales, at loven snarest ændres i overensstemmelse med den kollektivarbejdsretlige retsstilling, som denne var udformet i praksis før vedtagelsen af det oprindelige virksomhedsoverdragelsesdirektiv. Dette er næppe rigtigt, og synspunktet beror snarere på friere overvejelser.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 212 -

...at den ny regionskommune var et resultat af en egentlig fusion. Efter Arbejdsrettens opfattelse måtte sammenlægningsloven forstås som en almen henvisning til virksomhedsloven og dermed også § 4 a om frasigelse af overenskomster. Regionskommunen var derfor ikke afskåret fra at frasige sig overenskomsterne efter virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a.

Læs på Jurabibliotek

(...)

I Arbejdsrettens dom af 31. marts 2010, sag nr. AR 2009.0136, fandt retten at et interessentskab, der var etableret ved fusion, i medfør af virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a kunne frasige sig en overenskomst, som én af stifterne havde med HK.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 213 -

...udgjorde kun 20 pct. Der var på denne baggrund ikke grundlag for at statuere, at der forelå identitet mellem FF og LRS I/S, og der var herefter ikke noget til hinder for, at en repræsentant for stifterne af LRS I/S i medfør af virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a i april 2007 havde meddelt HK, at man frasagde sig overenskomsten pr. 1. januar 2008.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Under lovforslaget hvor virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a indførtes pegede Advokatrådet på, at loven ikke fuldt ud afklarede erhververs position, da der ikke var taget stilling til de hidtidige identitets- og omgåelsesprincippers status. Hertil svarede arbejdsministeren i spørgsmål nr. 18 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg følgende:

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 214 -

...Kristiansen: Den kollektive arbejdsret, s. 219, må ministerens svar formentlig forstås således, at omgåelses- og identitetsbetragtninger som hidtil kan føre til at anse en arbejdsgiver for bundet af en overenskomst, som vedkommende formelt ikke har accepteret og at frasigelsesadgangen i virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a, stk. 1, ikke kan benyttes.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...Danske Bank som fortsættende selskab, og hvor retten fandt, at fusionen var omfattet af virksomhedsoverdragelsesloven og at Danske Bank derfor kunne meddele, at man ikke ønskede at indtræde i RealDanmarks overenskomst. Herefter kan det fortsættende selskab frasige sig en overenskomst ved det ophørende selskab efter virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a.

Læs på Jurabibliotek



Kontraktshaverens egne overenskomster

- Side 216 -

...bliver part i udbyderens kollektive overenskomster som sådanne, men »kun« bliver forpligtet over for de konkret overtagne lønmodtagere til at give dem mindst samme rettigheder, som de havde i henhold til de hos udbyderen bestående overenskomster, hvis den ikke frasiges inden for de fastsatte tidsfrister, jf. virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek



Kontrakthaverens øvrige ansatte

- Side 220 -

...herved tilsvarende arbejdsretslovens §§ 11 og 22. Erhververen tillægges proceshabilitet, idet han under den fagretlige behandling er stillet, som om han har tiltrådt den kollektive overenskomst, jf. § 4 a, stk. 2. Bestemmelsen gælder kun i det tidsrum, hvor den ikke overtagne overenskomst løber. Herefter må tvister behandles ved de almindelige domstole.

Læs på Jurabibliotek


Erhververs position, når overenskomsten ikke frasiges

...hos overdrager efter virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a, stk. 1, bliver erhverver overenskomst svarende til hvad overdrager var. Dette kan erhverver også gøre direkte i kraft af aftale, således at indtrædelsen ikke sker ved passiviteten. Tilsvarende kan erhverver blive bundet af overdrager overenskomst, hvis erhverver pga. identitetsbetragtninger

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 221 -

ikke er berettiget til at frasige sig overenskomsten efter virksomhedsoverdragelseslovens § 4 a, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek