Bøger, som nævner Selskabsloven § 89

Kapitalejernes indflydelse i selskabet udøves på generalforsamlinger

- Side 431 -

...beslutninger henlægges til en generalforsamling, og en minoritet af kapitalejerne kan altid forlange en ekstraordinær generalforsamling efter SL § 89, jf. nedenfor. Der er ikke plads til nogen supplerende regel i dette system. En sådan regel efterleves ikke i praksis og ville i øvrigt skabe en betydelig usikkerhed om gyldigheden af bestyrelsens dispositioner.

Læs på Jurabibliotek



Ordinære og ekstraordinære generalforsamlinger

- Side 435 -

...89 angiver, hvem der kan forlange indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling. Dette kan selskabets centrale ledelsesorgan, tilsynsrådet eller den generalforsamlingsvalgte revisor, når det skønnes hensigtsmæssigt. Derimod ikke enkelte medlemmer af det centrale ledelsesorgan, medmindre en sådan ret tillægges dem i vedtægterne, jf. § 89, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

I anpartsselskaber kan enhver anpartshaver forlange, at der indkaldes til ekstraordinær generalforsamling til behandling af et bestemt angivet emne, jf. SL § 89, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Dagsorden

- Side 438 -

...Vedrørende den ekstraordinære generalforsamling gælder reglerne i SL § 89, som i aktieselskaber alene giver en 5-pct.s minoritet ret til at få indkaldt en generalforsamling til behandling af »et bestemt emne«, som er angivet af minoriteten. Enhver anpartshaver kan forlange, at der afholdes ekstraordinær generalforsamling, jf. bestemmelsens stk. 2.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 440 -

...»behandles« således, at bl.a. den pågældende kapitalejer kan redegøre for indholdet og eventuelle forslag. På den anden side åbnes der som nævnt ikke op for fri adgang til at benytte generalforsamlingens talerstol som platform for politiske manifestationer m.m. Det er dirigentens opgave at finde den nødvendige balance, jf. nedenfor i punkt 11.4.5.

Læs på Jurabibliotek



Spørgsmålsretten

- Side 458 -

...beslutning, kan denne beslutning muligt anfægtes, jf. SL § 109. Under denne sag kan domstolene præjudicielt tage stilling til spørgsmålsrettens udstrækning. Forarbejderne til den tidligere tilsvarende bestemmelse antager, at adgangen til domstolsprøvelse er udtømt hermed. 60 60. Betænkning nr. 5401, 1969, p. 116. Der ses imidlertid ikke at være noget til

Læs på Jurabibliotek