Bøger, som nævner Retsplejeloven § 452

Tiltalte udebliver uden lovligt forfald

- Side 325 -

...medfører ikke automatisk, at retten skal behandle sagen, som om tiltalte har tilstået. Finder retten, at der foreligger en sandsynlighed for, at den tiltalte rent faktisk ville have nægtet sig skyldig, hvis denne var mødt, kan retten vælge at udsætte sagen eller eventuelt fortsætte hovedforhandlingen efter reglerne i retsplejelovens § 453, stk. 2 eller 3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Hvis retten beslutter sig for at afslutte sagen med en udeblivelsesdom, er betingelserne ifølge retsplejelovens § 452, stk. 2:

Læs på Jurabibliotek



Tiltalte møder i retten men nægter at afgive forklaring

- Side 326 -

Møder den tiltalte, men nægter at afgive forklaring, kan retten betragte dette som en tilståelse, jf. retsplejelovens § 452, stk. 2. At nægtelse kan opfattes som en tilståelse, strider selvfølgelig mod udgangspunktet om, at den tiltalte ikke har pligt til at udtale sig.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 327 -

Nægter den tiltalte sig skyldig, men i øvrigt nægter at udtale sig, er det tvivlsomt, om fremgangsmåden i retsplejelovens § 452, stk. 2, kan anvendes, og der bør foretages en egentlig bevisførelse.

Læs på Jurabibliotek


Hovedforhandlingen gennemføres uden tiltaltes tilstedeværelse

...hovedbestemmelsen om mulige følger af tiltaltes udeblivelse fra behandlingen af en kriminalsag. Retsplejelovens § 453 giver ikke mulighed for at tillægge tiltaltes udeblivelse eller nægtelse af at afgive forklaring virkning som en tilståelse og kræver yderligere bevisførelse. Af samme grund vil en dom efter retsplejelovens § 453 altid skulle ankes.

Læs på Jurabibliotek



Lovlig indkaldelse og lovligt forfald

- Side 331 -

...sagen genoptaget inden for 14 dage fra underretning om dommen, jf. stk. 3. Det må betyde, at der ikke i denne sagstype skal foretages en personlig forkyndelse af dommen. Dette skyldes bestemmelsens begrænsede anvendelse, men også at bestemmelsen er fakultativ. 658 658. Hvilke vil sige, at det står retten frit for, om den vil følge reglen. Retten kan

Læs på Jurabibliotek



Anholdelse af den tiltalte

- Side 333 -

...televideokonferencelokale. Forsvareren var mødt, men ikke den tiltalte. Forsvareren begærede sagen udsat grundet sagens alvorlige karakter. Tiltalte var fundet skyldig i vold, herunder forsøg på at stikke en forurettet med en kniv, og trusler, hvilket medførte en dom på anbringelse i anstalt i 7 måneder. Landsretten afviste begæringen, og anken blev således afvist.

Læs på Jurabibliotek



Afsige en udeblivelsesdom

- Side 334 -

...genoptaget. Begæringen skal fremsendes til den ret, der har afsagt udeblivelsesdommen. Afviser kredsretten at genoptage sagen, kan den tiltalte (nu domfældte) indbringe spørgsmålet for Den Særlige Klageret. Dette skal ske inden fire uger fra rettens afgørelse om ikke at genoptage sagen. Fire-ugers-fristen løber således fra datoen for rettens afgørelse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...tiltalte eksempelvis blot har glemt retsmødet. Kan den tiltalte ikke fremskaffe dokumentation for sit lovlige forfald, har den tiltalte således altid mulighed for at begære sagen genoptaget. Adgangen hertil kan kun benyttes én gang, jf. retsplejelovens § 452, stk. 4. Retsvæsenskommissionen anførte i sin begrundelse for denne lempeligere adgang, at:

Læs på Jurabibliotek



Retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1

- Side 337 -

...Anvendelsen af retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1 kræver en egentlig bevisførelse uden en formodning for, at tiltaltes udeblivelse kan sidestilles med en tilståelse. Derudover må retsplejelovens § 452, stk. 2 kun anvendes, hvis sagen ikke er særlig indgribende for den tiltalte. Denne begrænsning findes ikke i retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...ikke har fået indkaldelsen personligt, fordi han er bortrejst. Retten bør da ikke afgøre sagen efter retsplejelovens § 452, stk. 2, fordi den tiltaltes udeblivelse ikke kan sidestilles med en tilståelse. Retten kan derimod vælge at fremme sagen efter retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1, hvis den ikke vurderer, at der er tale om et lovligt forfald.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...hovedforhandlingen, men der er sket lovlig forkyndelse, og der er ingen oplysninger om, at han ikke skulle have fået meddelelse om anklageskrift og indkaldelse. Henset til at en ubetinget frakendelse af førerretten kan medføre, at han mister sit erhverv, vil retsplejelovens § 452, stk. 2 ikke kunne anvendes, men derimod retsplejelovens § 453, stk. 3, nr. 1.

Læs på Jurabibliotek



Afsigelse af dom, når hovedforhandlingen er gennemført i tiltaltes fravær

- Side 340 -

...påtegning på anklageskriftet. Dommen skal sendes til den domfældte med henblik på at underrette denne om sagens udfald. Der er således ikke et krav om forkyndelse af dommen for den domfældte, jf. retsplejelovens § 452, stk. 2. En udskrift af dommen vil derfor blive sendt til domfældte af politiet. 681 681. Jf. retsplejelovens § 474, stk. 3, 2. pkt.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 341 -

...retsplejelov § 847, stk. 3 (nu § 855, stk. 3), som udgangspunkt efter reglerne om udeblivelse, jf. den nugældende danske retsplejelovs §§ 902 og 987. Der er dog ikke adgang til at få sagen genoptaget efter fremgangsmåden nævnt i retsplejelovens § 452, stk. 3. Denne bestemmelse finder kun anvendelse på sager afgjort efter retsplejelovens § 452, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek