Bøger, som nævner Retsplejeloven § 170

Fortrolighed og vidneudelukkelse

- Side 455 -

Vidneudelukkelsesreglerne i retsplejelovens §§ 169-170 omhandler konflikten mellem tavshedspligt og vidnepligt. Den, der har tavshedspligt, men som ikke efter §§ 169 og 170 er udelukket fra at afgive forklaring, er underkastet almindelig vidnepligt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Retsplejelovens § 170 angår vidneudelukkelse som følge af tavshedspligt, der er begrundet i hensynet til private interesser, og bestemmelsen omhandler alle, der er undergivet en lovbestemt tavshedspligt. § 170, stk. 1, vedrører særligt præster, læger, forsvarere og advokater, og disse kan ikke mod dens ønske, som har

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 456 -

...vil i relation til vidneudelukkelse derimod efter de gældende regler alene være omfattet af retsplejelovens § 170, stk. 3, hvorefter retten kan bestemme, at forklaring ikke skal afgives om forhold, med hensyn til hvilke vidnet i medfør af lovgivningen (herunder straffelovens § 152) har tavshedspligt, og hvis hemmeligholdelse har væsentlig betydning.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...retten giver vedkommende pålæg herom, jf. retsplejelovens § 170, stk. 1 og 2. En dommer, der har fungeret som retsmægler, vil derimod som udgangspunkt være forpligtet til at afgive vidneforklaring om det, der er foregået under retsmæglingen, medmindre retten bestemmer, at vedkommende ikke skal afgive forklaring, jf. retsplejelovens § 170, stk. 3.«

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 457 -

...sig, at retsplejelovens regler kun gælder retsmægling (med undtagelse af reglen om vidnefritagelse, som også gælder i konfliktråd, se kapitel 29 og ikke andre former for konfliktmægling og mediation. Her kan problemet formentlig løses ved aftaleindgåelse om en tilsvarende tavshedspligt, hvor retsplejelovens § 170 dog ikke finder umiddelbar anvendelse.

Læs på Jurabibliotek