Bøger, som nævner Pensionsloven § 3

Bemærk, at § 3 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 3, om det har en betydning.

Sammenlægningsprincippet

- Side 184 -

Ved sammenlægning af perioder anvendes princippet, såfremt en medlemsstat har en karenstid i forhold til en social sikringsydelse. I de danske sociale pensioner gælder der en karenstid på 3 års bopæl i Danmark, jf. lov om social pension § 3. Dette behandler jeg nedenfor i afsnit 8.1.

Læs på Jurabibliotek



Sammenlægningsprincippet og folkepension

- Side 185 -

Ret til pension er som udgangspunkt betinget af bopæl i Danmark, jf. lov om social pension § 3.

Læs på Jurabibliotek



Dansk retspraksis om sammenlægningsprincippet

- Side 190 -

...hvorfra pensionen ydes. Dette 10-årskrav gælder ikke for migrerende unionsborgere. Ankestyrelsen kom frem til, at den pågældende godt kunne eksportere sin førtidspension, fordi vedkommende efter TEUF kunne sammenlægge bopæls- og beskæftigelsesperioder, der var tilbagelagt i andre medlemsstater, med danske bopælsperioder for at opfylde 10-årskravet.

Læs på Jurabibliotek



Eksportabilitet og folkepension

- Side 195 -

...pensionstillæg, jf. lov om social pension § 3, stk. 5. Inden for EU kan personer med ret til dansk folkepension og pensionstillæg således eksporterer det samlede tilkendte beløb. For personer med dansk indfødsret er eksportabiliteten dog underlagt visse betingelser. Disse vedrører retten til pension (tilkendelse) og retten til udbetaling af pension i udlandet.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 196 -

...social pension § 2 og bopælskravet i lov om social pension § 3, jf. § 11 i bekendtgørelse nr. 1200 af 12. november 2014 om social pension. Arbejdstagere, grænsearbejdere, selvstændige og studerende, der er statsborgere i andre medlemsstater, har derfor ret til dansk folkepension ved ophold i udlandet. Familiemedlemmer til disse har samme rettigheder.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...Danmark i mindst 10 år eller i mindst ¼ af tiden. Dette bopælskrav skal være opfyldt umiddelbart inden det tidspunkt, hvorfra den enkelte har ret til pension. 565 565. Se for eksempel U 2001.1393 Ø, hvor et ægtepar uden dansk indfødsret ikke kunne eksportere folkepension til Serbien. Denne bestemmelse finder anvendelse for unionsborgere, der ikke er

Læs på Jurabibliotek



Dansk særregel om undtagelse til eksportabilitetsprincippet

- Side 197 -

...statsborgere. 566 566. Vejl. nr. 9250 af 31. maj 2010 om sociale pensioner, tjenestemandspension og ATP-pension, EF-koordinering af sociale sikringsordninger nr. 883/04. En ikke-erhvervsaktiv unionsborger kan på denne baggrund eksportere dansk social pension, hvis vedkommende boet i Danmark i mindst 10 år umiddelbart inden tilkendelsen af pension.

Læs på Jurabibliotek



Eksportabilitet og førtidspension

- Side 200 -

...pensionstillæg. I 2012 blev der indført en ændring i lov om social pension § 3, stk. 5, hvorefter retten til at modtage pension i udlandet blev begrænset til førtidspensions grundbeløb. 573 573. Lov nr. 1380 af 23. december 2012. På trods af, at det ikke fremgår af loven, gælder eksportabilitetsforbuddet ikke for unionsborgere omfattet af forordning 883/04.

Læs på Jurabibliotek