Bøger, som nævner Konkursloven § 23

Formelle krav til konkursbegæringen

- Side 39 -

De formelle krav til konkursbegæringen fremgår af KL § 7, der dog skal suppleres med KL §§ 22 og 23. Der er tale om oplysninger, der skal gøre det muligt at identificere skyldneren. Bestemmelserne i §§ 22 og 23 er derimod nærmere oplysninger, der skal gøre det muligt at vurdere, hvorvidt skyldneren er insolvent.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 40 -

...alene angive de omstændigheder, hvorpå begæringen støttes, jf. KL § 23, stk. 1. Det er naturligt, at fordringshaveren ikke skal vedlægge dokumenter, der kan være vanskelige at fremskaffe. Let fremskaffelige dokumenter, som eksempelvis registreringsoplysninger for selskaber, bør altid kræves vedlagt. Rekvirenten må tillige allerede i begæringen argu-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 41 -

Fordringshaverens konkursbegæring skal indgives i to eksemplarer, jf. KL § 23, stk. 1, 2. pkt. Dette er en praktisk foranstaltning for, at det ene eksemplar kan overgives skyldneren ved forkyndelsen. For elektronisk indgivne begæringer giver det ikke mening at kræve to eksemplarer.

Læs på Jurabibliotek



Udsættelser

- Side 46 -

...Betydningen af hastigheden fremgår eksempelvis af KL § 23, stk. 2, hvorefter møde bør afholdes inden tre dage efter konkursbegæringens modtagelse. Med denne baggrund burde der ikke være ret store muligheder for at udsætte behandlingen af en konkursbegæring. Der er dog visse muligheder for – trods ønsket om hurtig behandling – at udsætte behandlingen.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 47 -

...afhjælpning af mangler i henhold til KL § 7. Til trods for dette anføres det i Bet. 1971:606, s. 80, at bestemmelsen kan anvendes til at give en udsættelse til afhjælpning af mangler i henhold til KL § 23. Tilsvarende mulighed er ikke nævnt ved KL § 22, men dette kan meget vel skyldes den noget blødere formulering af bestemmelsen i forslaget i Bet. 1971:606.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...står bestemmelsens ordlyd, der som anført ovenfor dog ikke er i overensstemmelse med forarbejderne. Når tillige henses til den pragmatiske holdning og praktiske tilgang, der i stort omfang præger skifterettens område, bør en udsættelse med henblik på opfyldelse af kravene i KL § 22 eller KL § 23 tillige accepteres. Lovgrundlaget er dog ikke sikkert.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 49 -

...kendelse om at udsætte behandlingen på ubestemt tid på grund af skyldnerens sygdom. Det er – som i procesretten i øvrigt – ikke tilstrækkeligt, at skyldneren er uarbejdsdygtig. 25 25. Om lovligt forfald i civilprocessen se Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen m.fl.: Den civile retspleje, s. 416 ff., Bernhard Gomard og Michael Kistrup: Civilprocessen s. 307.

Læs på Jurabibliotek



Indkaldelse til mødet

- Side 52 -

...modtagelse«. 28 28. Fristen overholdes næppe generelt, jf. Torben Kuld Hansen og Lars Lindencrone Petersen: Insolvensprocesret, s. 102. For egenbegæringer fremgår det blot af KL § 22, at skifteretten indkalder skyldneren til et møde. Det må dog formodes, at dette bør afholdes inden for en tilsvarende tidsfrist, medmindre særlige forhold foreligger.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Kreditorbegæringen skal forkyndes for skyldneren, og for at have blot en teoretisk mulighed for at opfylde fristen for mødets afholdelse er forkyndelsesfristen alene aftens varsel, jf. KL § 23, stk. 2. Forkyndelse kan undlades, hvis skyldneren på anden måde er bekendt med begæringen, men det må påhvile skifteretten at få vished herfor.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...retsplejelovens § 161, og det er ikke en betingelse for forkyndelsens gyldighed, at dokumenterne er kommet til skyldnerens kundskab, jf. retsplejelovens § 163, stk. 1. Det kan ikke antages, at konkurslovens § 23, stk. 3, i modsætning hertil stiller krav om, at skyldneren personlig skal være gjort bekendt med indkaldelsen, når advokaten er gjort bekendt hermed.«

Læs på Jurabibliotek



Udeblivelse

- Side 53 -

...stk. 5. Der er derfor mulighed for afsigelse af dekret uden skyldnerens tilstedeværelse. Udeblivelsen skal dog ikke nødvendigvis bedømmes på samme måde som udeblivelse i civile sager. Konkurs er et indgribende skridt, og det kan få alvorlige konsekvenser, hvis dekret afsiges på et forkert grundlag. I Bet. 1971:606, s. 81, er dette udtrykt således:

Læs på Jurabibliotek

(...)

...bestemme, at der skal ske politifremstilling af skyldneren, jf. KL § 23, stk. 5 i.f. Efter bestemmelsens ordlyd kan dette kun ske, når skifteretten i særlige tilfælde ikke på forsvarlig måde kan træffe afgørelse uden skyldnerens tilstedeværelse. 29 29. Rekvirenten risikerer et erstatningsansvar for uberettiget fremstilling, jf. Bet. 1971:606, s. 81.

Læs på Jurabibliotek



Offentlighed efter, at konkursdekret er afsagt

- Side 57 -

...konkursbegæringer er dette tilfældet, jf. KL §§ 22 og 23. Det forekommer derfor mest naturligt at anse – hele – mødet til behandling af konkursbegæringen som et retsmøde. 36 36. Jf. Torben Kuld Hansen og Lars Lindencrone Petersen: Insolvensprocesret, s. 115, samt formentlig Peter Thestrup, FM 1981.139. Cfr. formentlig Jens Paulsen: Insolvensret Konkurs, s.102 f.

Læs på Jurabibliotek