Bøger, som nævner Købeloven § 37

Risikoen for salgsgenstandens hændelige forringelse eller undergang

- Side 532 -

I visse tilfælde kan risikoen gå over på køberen, selv om levering endnu ikke har fundet sted. Dette gælder bl.a. i henhold til købelovens § 37, hvis køberen er i fordringshavermora, dvs. at det beror på køberens forhold, at sælgeren ikke kan levere (rettidigt). Det beror på en konkret vurdering, om køberen er i fordringshavermora.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Det antages i forarbejderne til købeloven og forbrugeraftaleloven, at forbrugerrettighedsdirektivet ikke er til hinder for fortsat at lade købelovens § 37 finde anvendelse på forbrugerkøb, som har karakter af fjernsalg mv., jf. Betænkning nr. 1540/2013 s. 314, L 39 s. 96, og FT 2013-2014, tillæg A, L 40 s. 13 f.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 533 -

...tidspunkt, hvor køberen er i fordringshavermora. Fra det tidspunkt, hvor forbrugeren afgiver en »utvetydig erklæring« om, at han ønsker at udnytte fortrydelsesretten, jf. forbrugeraftalelovens § 20, stk. 1, er han dog ikke (længere) i fordringshavermora, jf. nærmere nedenfor. Fra dette tidspunkt påhviler risikoen (igen) sælgeren/den erhvervsdrivende.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...forbrugeren at modtage genstanden, kan forbrugeren efter omstændighederne være i fordringshavermora, hvilket bevirker, at forbrugeren bærer risikoen for genstanden fra tidspunktet for afleveringsforsøget, jf. købelovens § 37. Hvis forbrugerens afvisning af salgsgenstanden følges af en »utvetydig erklæring« om, at forbrugeren udnytter sin fortrydelses-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 534 -

...og forbrugeren bærer dermed ikke risikoen for f.eks. varens bortkomst i medfør af købelovens § 37. (Genstanden er ikke kommet i forbrugerens besiddelse, og han bærer dermed heller ikke risikoen i henhold til § 73, stk. 1). Varen vil i almindelighed i henhold til aftale med fragtføreren komme retur til afsenderen, når »liggetiden« for pakken udløber.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...finder anvendelse ved fjernsalg mv., forekommer der formentlig kun sjældent tilfælde af fordringshavermora, bortset fra i afhentningskøb, hvor forbrugeren undlader at afhente genstanden på det aftalte tidspunkt og forsømmer at give den erhvervsdrivende en »utvetydig erklæring« om udnyttelse af fortrydelsesretten, jf. forbrugeraftalelovens § 20, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek