Bøger, som nævner Grundloven § 20

Mod og mening (1. udg.)
Forfattere: Hanne Marie Motzfeldt, Sten Schaumburg-Müller, Rikke Gottrup og Kim Østergaard
Udgivelsesdato: 12. sep 2016
DJØF Forlag

Forrangsdebatten i 1972

- Side 297 -

...tilbagekalde de overladte beføjelser ved en almindelig lov, er efter justitsministeriets opfattelse ikke uden videre ensbetydende med, at lovgivningsmagten, uden at foretage en sådan utvetydig tilbagekaldelse af beføjelsen på det pågældende område med statsretlig gyldighed kan gennemføre en lov, der strider mod en fællesskabsregel af den anførte karakter«.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...juridisk metode. Juristen 1972, s. 161. Hans – noget søgte – argumentation gik ud på, at hvis Folketinget helt åbent lovgav i strid med EU-retten, så var dette ikke et juridisk problem, men et politisk, fordi EU i så fald ville være sprængt og juraen være uden betydning. Bortset fra denne situation kunne EU-rettens forrang sikres ved formodningsreglen.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 298 -

...i EF. Grundlaget for Anvendelsen af fællesskabsretten i Danmark vil således være lovforslagets § 3 og grundlovens § 20«. Spørgsmålet vedrørende fællesskabsrettens forrang vil efter flertallets opfattelse kunne løses på grundlag af disse bestemmelser og dansk rets almindelige regler om forholdet mellem dansk og international ret. (min fremhævelse).

Læs på Jurabibliotek



Reale overvejelser om forrang

- Side 301 -

...fleste, der afviser, at forrang kan udledes af grundlovens § 20, synes at følge det ræsonnement, at da nødvendigheden af grl. § 20 blev begrundet med, at supranationale myndigheder ikke uden en ændring af grundloven kunne optræde med bindende virkning direkte overfor danske borgere, så må rækkevidden af grl. § 20 begrænses hertil. 749 749. Se note 16.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...netop et særkende ved grl. § 20, at den betegnede et skridt ud i en ny og ukendt verden, og at bestemmelsen derfor blev formuleret så åbent som muligt for at lette Danmarks deltagelse i fremtidens nye organisationsformer. Grundlogikken i grl.§ 20 var netop, at bestemmelsens anvendelsesområde er åbent som en ladeport, mens vedtagelsesproceduren er be-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 303 -

-domstolen 751 751. Se afsnit 3.2.2.4 i Justitsministeriets notat af 7.5.2013 om hvorvidt dansk tilslutning til aftale om en fælles europæisk patentdomstol forudsætter anvendelse af proceduren i grundlovens § 20. gennemgås bl.a. kapitel IV i patentaftalen, som bl.a. handler om EU-rettens forrang. Justitsministeriet udtaler her:

Læs på Jurabibliotek