Bøger, som nævner Forvaltningsloven § 19

Digital Forvaltning (1. udg.)
Forfattere: Hanne Marie Motzfeldt og Azad Taheri Abkenar
Udgivelsesdato: 21. aug 2019
DJØF Forlag

Indledning

- Side 188 -

...centrale regler i forvaltningslovens §§ 19-21 er suppleret af ulovbestemte retsgrundsætninger og praksis vedrørende god forvaltningsskik, der kan føre til videregående krav end efter lovens bestemmelser. I det følgende fokuseres dog af pladsmæssige hensyn på, hvilke overvejelser forvaltningslovens regler ofte giver anledning til under en udviklingssag.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...om den såkaldte udtaleret, dvs. parters ret til at udtale sig i de sager, der vedrører deres forhold, og myndighedernes pligt til at udsætte en afgørelse, indtil parten givet en sådan udtalelse, se afsnit 6.3. En tilsvarende pligt til at udsætte afgørelsen i en sag kan udløses, hvis en part søger aktindsigt. Betydningen heraf drøftes i afsnit 6.4.

Læs på Jurabibliotek



Forvaltningslovens §§ 19-20

- Side 189 -

...eller eksterne faglige vurderinger, må der ikke træffes afgørelse, før myndigheden har gjort parten bekendt med oplysningerne eller vurderingerne og givet denne lejlighed til at fremkomme med en udtalelse. Det gælder dog kun, hvis oplysningerne eller vurderingerne er til ugunst for den pågældende part og er af væsentlig betydning for sagens afgørelse.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...dennes forarbejder mv., finder § 19, stk. 2, nr. 6, anvendelse. Herefter kan myndigheder undlade partshøring efter forvaltningslovens § 19, stk. 1, når der i lov er fastsat særlige bestemmelser, der sikrer parten adgang til at gøre sig bekendt med grundlaget for den påtænkte afgørelse og til at afgive en udtalelse til sagen, inden afgørelsen træffes.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 190 -

...forvaltningslovens § 19, stk. 1. Se også vejledningen til forvaltningsloven, pkt. 109. Et samspil mellem forvaltningslovens § 7, stk. 1, de underliggende retsgrundsætninger og god forvaltningsskik kan dog indebære, at der proaktivt i selvbetjeningsløsninger til ansøgninger, indberetninger mv. bør vejledes om, hvilke forhold der fører til fastsættelse af vilkår mv.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...databaser mv., blot de indhentede oplysninger bekræfter partens oplysninger. Se herom vejledningen til forvaltningsloven, pkt. 107. Der kan dog på andet grundlag være pligt til at informere parten om sådan indhentelse af oplysninger, se bl.a. nedenfor i kapitel 7, afsnit 4.5.2, om databeskyttelsesforordningens og databeskyttelseslovens informationspligter.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...der genereres automatisk i en myndigheds egne digitale løsninger, næppe omfattet. Det skyldes, at interne sagkyndige vurderinger ikke er omfattet af forvaltningslovens § 19, stk. 1. Hvis denne antagelse er korrekt, skal der (kun) partshøres over de oplysninger, der fungerer som »inddata« til sådanne vurderings-moduler i en myndigheds egne sagsbehand-

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 191 -

...datakvalitet, jf. vejledningen til forvaltningsloven, pkt. 112, og lovforslag nr. 4 af 2. oktober 1985 om forvaltningsloven, de almindelige bemærkninger. Bestemmelsen antages i den forvaltningsretlige litteratur at have et snævert anvendelsesområde. Reglen suppleres af databeskyttelsesforordningens artikel 5, stk. 1, litra d og e, om datakvalitet.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...flere parter med modstridende interesser, især ansøgningssager inden for ydelsesområdet, jf. vejledningen til forvaltningsloven, pkt. 119. Besluttes det at undlade partshøring efter forvaltningslovens § 20, skal afgørelsen ledsages af de oplysninger, som parten ellers skulle være gjort bekendt med efter forvaltningslovens § 19, jf. lovens § 20, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 192 -

...og at de har mulighed for at komme med bemærkninger. Løsningen skal indrettes til at afvente høringssvaret (eller udløbet af høringsfristen), inden der genereres en afgørelse. Det skal understøttes, at myndigheden reelt forholder sig til de oplysninger og indsigelser, som parterne eventuelt kommer med, eventuelt ved at indbygge analoge sagsskridt.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 193 -

Der skal dog i et vist omfang sondres mellem pligt til partshøring efter forvaltningslovens § 19 samt ulovbestemte retsgrundsætninger og på den anden side »mer-høring«.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...adgang til sagens oplysninger, jf. forvaltningslovens § 9, stk. 5. Det skal derfor kun overvejes, om det er nødvendigt at hindre partens adgang til oplysninger i sagen, hvis oplysningerne er undtaget fra aktindsigt efter forvaltningslovens §§ 11-15 c, jf. § 19, stk. 2, nr. 4, og der ikke er ret til at give meroffentlighed, jf. forvaltningslovens § 10.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Forvaltningslovens § 19 suppleres af ulovbestemte retsgrundsætninger, der bl.a. udvider høringstemaet. Af disse grundsætninger er det formentlig i en overskuelig fremtid kun den noget uklare grundsætning om advisering om, at der verserer en sag, og høringer i partstvister, der har betydning som ram-

Læs på Jurabibliotek



Meddelelse

- Side 205 -

...tilstrækkeligt, at parten har adgang til sagen via en brugerflade til en sagsbehandlende løsning, jf. FOB 2011 18-1. Der henvises til den almindelige forvaltningsretlige litteratur, som er angivet sidst i dette kapitel, for så vidt angår spørgsmålet om meddelelse til en part, som der ikke er pligt til at partshøre efter forvaltningslovens § 19, stk. 2, nr. 5.

Læs på Jurabibliotek