Bøger, som nævner Dødsboskifteloven § 111a

Udløsningsretten i DSKL § 111 a

- Side 278 -

...må afgøres konkret bl.a. under henvisning til arvemassens størrelse og afdødes forhold, smh. m. DSKL § 27, stk. 1. mod at betale vurderingsbeløbet kontant til boet. En sådan udløsningsret har længstlevende ægtefælle ikke, hvis aktiverne var afdøde ægtefælles særeje. Samleverens udløsningsret viger, såfremt der er testeret over aktiverne, jf. stk. 5.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 279 -

samlevende, der vil benytte udløsningsretten i DSKL § 111 a, ikke opfylde de betingelser i AL § 88, stk. 1, som samlevende skal opfylde for at kunne oprette udvidet samlevertestamente.

Læs på Jurabibliotek

(...)

En samlever har efter DSKL § 111 a bedre adgang til gennem denne udløsningsret at erhverve bolig og indbo fra dødsboet end en ægtefælle i et særejeægteskab. Den længstlevende i et særejeægteskab har ret til udlæg inden for sin arvelod af særejet, jf. AL § 13, men ikke ret til udløsning.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...vurderingsbeløbet mod at betale et eventuelt overskydende beløb kontant, jf. stk. 3. Ønsker samleveren og en arving at overtage samme aktiv, har samleveren fortrinsret, jf. stk. 4, 1. pkt., men en særlivsarving efter den førstafdøde samlever har fortrinsret til at overtage et aktiv med særlig erindringsværdi for den pågældende, jf. stk. 4, 2. pkt.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...arve efter et udvidet samlevertestamente«, og »Det følger således af disse bestemmelser, at samleveren har ret til overtagelse efter vurdering i samme omfang, som den længstlevende ægtefælle har det i forhold til førstafdødes fuldstændige særeje, jf. [AL] § 13.« Reglerne ændrer ikke ved en samlevers mulighed for boudlæg i henhold til DSKL kap. 12.

Læs på Jurabibliotek



Retsvirkningerne af et § 87-testamente

- Side 284 -

...Dertil kommer §§ 15 og 16 om svogerskabsarv og reglerne i kap. 5 om arvehenstand, jf. ovf. i kap. 2. Hvis andet ikke fremgår af testamentet, anses de for at have valgt alle særejeægtefællereglerne til, herunder AL § 13 om udlægsret, hvorefter de (formentlig) ikke kan anvende den deklaratoriske regel i DSKL § 111 a om udløsningsret, jf. ovf. i afsnit 2.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 285 -

er reguleret i AL § 13 og for samlevende er reguleret i § 111 a. Herunder for det første, om et udvidet samlevertestamente i udgangspunktet skal fortolkes som et tilvalg af AL § 13 og et fravalg af DSKL § 111 a, og for det andet, om det samlevende par kan vælge at give længstlevende ret til at anvende både AL § 13 og DSKL § 111 a.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...samlevertestamente i mangel af særlige fortolkningsbidrag må betyde, at alle ægteskabsreglerne vælges til, og samlivsreglerne derved bortfalder. Feldthusen m.fl. erklærer sig på s. 228, note 36, enig i, at det i afsnit 2.2. fremførte må være udgangspunktet. Der synes at være enighed om, at konkrete omstændigheder skal tillægges vægt ved vurderingen.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...AL § 87, stk. 2, kan være en forhindring for at kombinere de to regler. Da retsstillingen er uafklaret, må testatorerne overveje at løse problemet gennem klare testamentariske dispositioner, der sætter de ordinære udtagelsesregler ud af kraft, jf. AL § 8. Og evt. bestemme, at tvangsarvinger skal have deres arv udbetalt kontant, jf. AL §§ 50 og 59.

Læs på Jurabibliotek