Bøger, som nævner Arveloven § 19

Indledning

- Side 87 -

...udredning af arv fra delingsformuen til FA’s arvinger. Ægtefællernes bodele udgør herefter et samlet bo: det uskiftede bo. Såfremt FA havde særeje, skiftes særejet, og der udredes arv heraf. Idet ægtefællernes delingsformuer ikke er skiftet, er der derfor dele af arven efter FA, der ikke er udredt, og som først udredes, når det uskiftede bo skiftes.

Læs på Jurabibliotek



Ret til uskiftet bo

- Side 91 -

Såfremt betingelserne i AL §§ 19-20 er opfyldt, har LL ifølge AL § 17 ret til at overtage ægtefællernes delingsformue til hensidden i uskiftet bo med fælles livsarvinger – herunder eventuelle ufødte børn, jf. princippet i AL § 94, stk. 1. 10 10. Jf. Danielsen s. 119.

Læs på Jurabibliotek



Økonomiske betingelser

- Side 97 -

Der stilles i AL § 19 en række krav til LL’s økonomiske forhold, som skal være opfyldt, for at der kan etableres uskiftet bo. Kravene skal beskytte FA’s livsarvinger og kreditorer, og betingelserne præciserer og udbygger kravene til ægtefællens solvens fra AL 1964 § 10.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...fuldstændige særejearv efter FA. Arv fra FA’s særeje, der ikke skal være LL’s særeje, er omfattet af AL § 19, stk. 1, 2. pkt. I den meget specielle U 1998.784 ØK blev uskiftet bo nægtet trods LL’s klart positive bodel. Det er en selvstændig, arveretlig vurdering af evnen til at dække sine forpligtelser og ikke en solvensvurdering i konkurslovens forstand.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...boopgørelser efter RVL og ÆFL hhv. Familieret 2012 og Familieret. Udviser bodelen stadig overskud herefter, kan boet udleveres til hensidden i uskiftet bo. Udviser bodelen underskud, kan boet som udgangspunkt ikke udleveres som uskiftet bo. Viser en bodel underskud, selv om også særejet indgår i beregningen, kan boet ikke udleveres til uskiftet bo.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 98 -

...at der »for det første [skal] tages stilling til, om LL’s bodel udviser en underbalance«. Derudover forholder bemærkningerne sig udelukkende til konsekvenserne af et underskud i særejet, men ikke til konsekvenserne af et underskud i bodelen kombineret med et stort særeje. En endelig afklaring af retstilstanden må således foregå gennem retspraksis.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...udtages af LL af det uskiftede bo uden deling, jf. AL § 23, stk. 2 og 6, medmindre de må antages at være forbrugt. Hvis de på skiftetidspunktet er holdt adskilt og urørte, vil de ikke blive betragtet som forbrugt, og LL’s i øvrigt negative bodel vil blot være en del af det uskiftede bo. Også her reducerer LL’s gæld FA’s livsarvingers arv efter FA.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 99 -

...med LL’s insolvens, jf. stk. 3. Et forhåndssamtykke til uskiftet bo er som udgangspunkt ikke bindende, når LL er insolvent, jf. nærmere AL-kom. s. 137. En bestemmelse i FA’s testamente om, at særbørn, der ikke vil give samtykke til uskiftet bo, fordi LL er insolvent, kun skal have deres tvangsarv, er formentlig gyldig, men se nærmere AL-kom. s. 138.

Læs på Jurabibliotek