Bøger, som nævner Virksomhedsoverdragelsesloven § 4

- Side 413 -

...virksomhed beholder deres retsstilling og funktion efter overdragelsen. Dette rummer dels et spørgsmål om beskyttelse af lønmodtagernes ret til repræsentation og dels et spørgsmål om beskyttelse af demedarbejdere, der fungerede som tillidsrepræsentanter etc. før overførslen. I dansk ret er disse spørgsmål reguleret i virksomhedsoverdragelseslovens § 4.

Læs på Jurabibliotek



Overblik

- Side 415 -

...observatørerne ikke har stemmeret. I Norge foreslog man i forbindelse med implementeringen af ændringsdirektivet en ny regel i Arbeidsmiljøloven, der indebærer, at overførte arbejdstagere, som var repræsenteret før overførslen, fortsat er repræsenteret på en egnet måde, indtil nyvalg kan finde sted, i tilfælde hvor virksomheden ikke bevarer sin uafhængighed.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 416 -

...overensstemmelse med virksomhedens struktur og organisation. Således var virksomheden berettiget til at opsige en medarbejder, der var sikkerhedsrepræsentant på tidspunktet for overdragelsen til erhververen, uden hensyntagen til de særlige regler vedrørende opsigelse af sikkerhedsrepræsentanter. og efter udløbet af den i § 4, stk. 2, nævnte frist.

Læs på Jurabibliotek

(...)

Virksomhedsoverdragelseslovens § 4 tilsigter at give lønmodtagerrepræsentanterne en særlig beskyttelse, i det omfang deres hverv og stilling berøres

Læs på Jurabibliotek



Tillidsrepræsentanter

- Side 419 -

...medfulgte, kunne det ikke anses for godtgjort, at der var tvingende årsager for boet til ikke også at indtræde i sikkerhedsrepræsentantens og tillidsrepræsentantens ansættelsesforhold. De to medarbejdere fik derfor tilkendt en godtgørelse på henholdsvis 150.000 kr. og 85.000 kr. Godtgørelserne var omfattet af konkursprivilegiet, jf. konkurslovens § 95.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 420 -

overenskomst- eller aftalemæssigt fastsatte varsel for opsigelse af lønmodtagerrepræsentanten i henhold til virksomhedsoverdragelseslovens § 4, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek



Medlemmer af samarbejdsudvalg

- Side 421 -

Som følge af § 4 i virksomhedsoverdragelsesloven bevarer medarbejdervalgte samarbejdsudvalgsmedlemmer deres hidtidige retsstilling og funktion i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse og bevarer således også det forlængede opsigelsesvarsel på 6 uger.

Læs på Jurabibliotek



Lønmodtagerrepræsentanter valgt i henhold til lov om information og høring

- Side 422 -

...et forum for forhandling. De lønmodtagerrepræsentanter, der deltog i et samarbejdsforum etableret i henhold til lov om information og høring i den overdragne virksomhed, er omfattet af virksomhedsoverdragelseslovens § 4 og bevarer således under alle omstændigheder deres afskedigelsesbeskyttelse indtil udløbet af den i § 4, stk. 2, fastsatte frist.

Læs på Jurabibliotek



Arbejdsmiljørepræsentanter

- Side 423 -

I forbindelse med virksomhedsoverdragelsen kan en arbejdsmiljørepræsentant ikke forvente at indtræde automatisk i arbejdsmiljøorganisationen i erhververens virksomhed. Dog er arbejdsmiljørepræsentanten omfattet af virksomhedsoverdragelseslovens § 4 og bevarer således sin afskedigelsesbeskyttelse indtil udløbet af den i § 4, stk. 2, fastsatte frist.

Læs på Jurabibliotek


Medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer

...ændringsdirektivet 98/50/EF er denne retstilstand ændret. Der er dog ikke indsat en udtrykkelig bestemmelse herom i virksomhedsoverdragelsesloven. Efter ændringen af direktivet og implementeringen af ændringsdirektivet er medarbejdervalgte bestyrelsesmedlemmer i aktie- og anpartsselskaber således omfattet af beskyttelsen i virksomhedsoverdragelseslovens § 4.

Læs på Jurabibliotek



Overdragelse i konkurstilfælde

- Side 427 -

...tillidsrepræsentanten ret til en godtgørelse. Denne godtgørelse er omfattet af konkursprivilegiet, jf. konkurslovens § 95, jf. UfR 1995.89 Ø. Dette indebærer, at lønmodtagerrepræsentanter som udgangspunkt har samme stilling i Danmark, uanset om virksomheden overdrages fra et konkursbo eller ej. Reglerne om information og forhandling er også de samme.

Læs på Jurabibliotek