- Side 74 -
...situation, hvor de har en handlepligt og skal sikre, at projektforslag udarbejdes. Dette har sammenhæng med kommunernes almindelige planforpligtelse i varmeforsyningslovens § 3. Kommunalbestyrelserne handlepligt har særligt haft betydning i forbindelse omlægningen af varmeforsyningen i 1990’erne fra fjernvarme til primært at være baseret på kraftvarme.
(...)
- Side 76 -
...måtte forstås således, at udgifter ved udarbejdelse af projektforslag måtte afholdes af anlægget. Landsretten henviste i den forbindelse til varmeforsyningslovens § 6, stk. 4, som giver varmeforsyningsanlægget mulighed for at kræve, at kommunen overtager anlægget, såfremt det ikke mener at kunne opfylde et påbud efter varmeforsyningsloven § 6, stk. 3.
- Side 89 -
...givet en mulighed for at pålægge et kollektivt varmeforsyningsanlæg at udføre et projekt. Kommunalbestyrelsen skal ved vurdering af projektforslaget tage hensyn til at projektets gennemførelse afhænger af et pålæg til varmeforsyningsanlægget, således at gevinsterne ved projektet kan måle sig med den byrde, det er for anlægget at gennemføre projektet.
(...)
...henhold til varmeforsyningslovens § 6, stk. 4, kræve, at kommunen overtager anlægget. Dette er naturligvis ikke relevant for anlæg, der i forvejen er kommunalt ejede. Bestemmelsen skaber en balance i reglerne mellem kommunerne og varmeforsyningsanlæggene. Kommunen kan pålægge anlægget at gennemføre et projekt; modsat har den private virksomhed, som
(...)
- Side 90 -
Figur D12 Har kommunen i henhold til varmeforsyningsloven § 6, stk. 3, pålagt et eksisterende kollektivt varmeforsyningsanlæg at udføre et projekt inden for en vis frist?
(...)
- Side 91 -
Figur D13 Har kommunen benyttet muligheden i varmeforsyningslovens § 6, stk. 4, for at overtage et privat kollektivt varmeforsyningsanlæg på baggrund af, at anlægget ikke mente at kunne opfylde et påbud om gennemførelse af et projekt?
(...)
...6, stk. 4. Overtagelsesbestemmelsen må ses som en nødløsning, for at kommunerne vil kunne sikre gennemførelsen af den fastlagte politik på området. Det er derfor ikke overraskende, at det ikke har været nødvendigt for kommunerne at anvende denne mulighed i forbindelse med kommunernes omlægning af produktionsanlæg til kraftvarme op igennem 1990’erne.