- Side 587 -
Et særligt afvejningsproblem rejser sig, hvis den modstående interesse er af særlig kvalificeret natur i form af en anden menneske- eller frihedsrettighed. I retspraksis har der endvidere været en række sager, hvor hensynet til at bekæmpe racisme (jf. straffelovens § 266 b) har skullet afvejes over for ytringsfrihedsinteressen.
(...)
...og episoder af almen interesse, at de over for hensynet til beskyttelsen mod racediskrimination kan føre til, at de tiltalte alligevel frifindes«. Dommen blev efterfølgende indbragt for Den Europæiske Menneskerettighedskommission og senere menneskerettighedsdomstolen, som nåede frem til, at Danmark med dommen havde krænket konventionens artikel 10
(...)
- Side 588 -
...ytringsfriheden er grundlaget for et demokratisk samfund, men på trods af at man altså befandt sig i kerneområdet for ytringsfrihedsbeskyttelsen, blev den pågældende politiker alligevel dømt for overtrædelse af straffelovens § 266 b. Hvis krænkelsen af den modstående interesse er tilstrækkelig grov, kan ytringsfrihedsbeskyttelsen således tilsidesættes.
(...)
Resultatet i U 2000.2234 H er lagt til grund for afgørelserne i U 2003.1428 (Hizb-ut-Tahrir-sagen) og U 2004.734 H (Muhamedaner-sagen). Østre Landsret nåede endvidere frem til et tilsvarende resultat i den ovenfor omtalte Mogens Camre-sag (U 2016.2066 Ø), der også omhandlede overtrædelse af straffelovens § 266 b.