- Side 128 -
...nr. 1317 af 21. december 2011 om offentlighedens adgang til at færdes og opholde sig i naturen (adgangsbekendtgørelsen), men en betydelig del af detailreguleringen findes ikke i lovbestemmelser, men i særdeles omfattende vejledninger udstedt af Naturstyrelsen, hvilken retskildeværdi det så måtte tillægges.2929. Disse findes på www.naturstyrelsen.dk.
- Side 130 -
...at færdes på ejendommen og tage ophold omfatter færdsel til fods i samtlige bestemmelser, naturbeskyttelseslovens §§ 22-26. Dette omfatter anvendelse af kørestole, el-kørestole, trehjulede handicapknallerter, barnevogne og trækning af cykler, cykelanhængere, spejderkærer mv. Færdsel til fods omfatter også klippeklatring uden hjælpemidler (Bornholm).
Retten til at færdes på cykel er mindre omfattende, jf. naturbeskyttelseslovens §§ 23 (skov) og 26 (veje og stier i det åbne land). Retten til at cykle omfatter mountainbikes.
I privatejede skove og privatejede udyrkede arealer er der adgang og ret til »ophold« i tiden mellem kl. 06:00 og solnedgang, jf. naturbeskyttelseslovens § 23, stk. 5 og § 24, stk. 3.
- Side 131 -
...således eksempelvis ikke tilladt at anvende interne veje og stier i haver, frugtplantager eller parker. Lovlig adgang kan ske fra enkeltmandsejet vej eller sti, som ikke er skiltet med forbud, privat fællesvej, fra skov, udyrkede arealer, strand eller kyst (herunder fra båd) og – i visse tilfælde – offentlige vandløb, som må anvendes af offentligheden.
(...)
...snor. På private enkeltmandsejede veje og stier skal hund føres i snor, jf. adgangsbekendtgørelsens § 23, stk. 1. I almindelighed er det tilladt at gå med hund uden snor på veje og stier, der er åbne for almindelig færdsel, under forudsætning af, at hunden ikke forlader vej og sti, samt at hunden er under fuld kontrol, jf. hundelovens § 3, stk. 2:
- Side 137 -
Adgang til skov afhænger af dennes ejerskab, størrelse og visse særregler. Reguleringen findes i naturbeskyttelseslovens § 23 og adgangsbekendtgørelsens §§ 3-16 og 25-28.
(...)
...forhindres eller vanskeliggøres, og der må ikke opsættes usædvanlige hegn omkring skove, jf. naturbeskyttelseslovens § 23 stk. 2. I dette skøn indgår en række forhold, herunder at hegn ikke er skæmmende eller dominerende og ikke hindrer vildtets fri passage. Lette trådhegn, herunder for beskyttelse af kulturer, f.eks. nye beplantninger, er tilladt.
- Side 138 -
Det er dog ikke tilladt at færdes i indhegnede bevoksninger, i rørbevoksninger, i planteskoler, på arealer med landbrugsafgrøder, i haver eller på gårdspladser, jf. adgangsbekendtgørelsen § 8, stk. 2. Der er selvsagt ikke adgang til skove udlagt til militært område, jf. naturbeskyttelseslovens § 23, stk. 1.
...permanente, menneskeskabte færdselsbaner, og ikke eksempelvis midlertidige kørespor, spor efter mountainbikes eller efter heste. Har en skovningsmaskine skabt et kørespor ved rydningsarbejdet, skaber dette ingen færdselsret, og ejeren er berettiget til ved skiltning at forbyde adgang eller opsætte en hindring. Ulovlige trampestier skaber ingen ret.
(...)
Retten til at cykle på veje og stier kan indskrænkes ved ejerens skiltning herom, hvis cykling medfører særlige problemer, jf. naturbeskyttelseslovens § 23 stk. 8. Kommunalbestyrelsen kan helt eller delvis tilsidesætte et sådant forbud.
(...)
Det er tilladt at ride ad privat fællesvej gennem skoven, medmindre ejeren efter mark- og vejfredslovens § 17 har fastsat indskrænkninger i offentlighedens adgang, jf. naturbeskyttelseslovens § 23, stk. 9.
(...)
Retten til at opholde sig i skoven gælder ikke i en afstand af 150 m fra beboelses- eller driftsbygninger, jf. naturbeskyttelseslovens § 23, stk. 5.