Bemærk, at § 3a blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 3a, om det har en betydning.
- Side 286 -
Det er især direktivets forbud mod direkte forskelsbehandling og direktivets særlige mulighed for undtagelse for kønsspecifikke ydelser samt adgangen til positiv særbehandling, der er relevante i forhold til denne artikels emne. De pågældende artikler er implementeret i ligestillingslovens §§ 2, 3 og 3 a, som diskuteres nedenfor i afsnit 3.
(...)
- Side 287 -
...af varer og tjenesteydelser udelukkende eller først og fremmest til personer af det ene køn er begrundet i et legitimt mål, og midlerne til at opfylde dette mål er hensigtsmæssige og nødvendige«. Som det fremgår, er anvendelsesområdet for undtagelsen således »varer og tjenesteydelser udelukkende eller først og fremmest til personer af det ene køn«.
- Side 289 -
...forbindelse med undtagelsen i art. 4, stk. 5.767767. Som er gennemført i ligestillingslovens § 3 a. Rapporten viser, at medlemslandene har forskellige regler og praksis på dette område. Det fremgår, at Kommissionen fører dialog med seks medlemslande,768768. Belgien, Tyskland, Danmark, Litauen, Letland og Polen. herunder Danmark, om mangelfuld gennemførel-
- Side 291 -
...Legal Experts in the Field of Gender Equality, Susanne Burri and Aileen McColgan, 2009. »Equality Bodies and the Gender Goods and Services Directive«, EQUINET, oktober 2014, http://www.equineteurope.org/Equality-Bodies-and-the-Gender (Sidst besøgt den 5. september 2016). Art. 4, stk. 5, er som nævnt implementeret i ligestillingslovens § 3 a i Danmark.
- Side 298 -
...for kønsrelateret chikane, som er et legitimt mål. Mindretallet henviste endvidere til, at kvindelige og mandlige kunder havde adgang til værelser af samme kvalitet til samme pris. Da hotellet ikke rettede sig efter afgørelserne, indbragte Ligebehandlingsnævnet spørgsmålet for domstolene. Sagen blev afgjort i Østre Landsret.782782. U 2014.2286 Ø.
- Side 301 -
...svømmehal uden at blive set af mænd, formentlig har et mere varigt behov for de særlige åbningstider for kvinder, dvs. et behov som ikke kan afhjælpes på midlertidig basis. Er det tilfældet, bør de særlige åbningstider efter omstændighederne tillige vurderes som (lovlig) varig forskelsbehandling efter ligestillingslovens § 3 a, som beskrevet nedenfor.
- Side 303 -
...uden at den tilladte forskelsbehandling samtidig begrænses til kun eller overvejende at vedrøre det ene køns behov. Der foreligger endnu ingen EU-praksis vedrørende art. 4, stk. 5, men EU-Kommissionens rapport om gennemførelsen af direktivet fokuserer især på medlemslandenes anvendelse af art. 4, stk. 5. Rapporten er omtalt ovenfor i afsnit 2.2.4.