Bemærk, at § 2 blev ændret efter bogens udgivelsesdato. Se i forarbejderne til § 2, om det har en betydning.
- Side 43 -
...finansieret.5959. Jf. sag C-280/06 – ETI SpA mfl., præmis 38. Det afgørende er, at varer og ydelser udbydes i et marked,6060. Jf. sag C-222/04 – Ministero dell’Economia e delle Finanze mod Cassa di Risparmio di Firenze SpA, præmis 107-108. hvilket modsætningsvis udelukker klassisk myndighedsudøvelse samt organiseret interessevaretagelse af politisk karakter.
(...)
- Side 46 -
...rammeaftaler, der sikrede dets medlemmer rabatter og andre fordele, mod aktivt at markedsføre deres samarbejdspartnere overfor medlemmerne. Konkurrencerådet fandt, at Ældre Sagen var en virksomhed indenfor rammerne af konkurrenceloven. Tilsvarende fandt Konkurrenceloven anvendelse i ALKAs aftale om kollektiv personsikring med Dansk Frisør og Kosmetiker
(...)
- Side 47 -
...dog være omfattet jf. ordlyden af konkurrencelovens § 2, stk. 1.8484. Jf. nærmere hos Palle Bo Madsen, Markedsret del 1, 7. udgave DJØF 2018, p. 67. Derudover vil offentlig erhvervsvirksomhed være omfattet, hvilket dels omfatter traditionel erhvervsvirksomhed som offentlig transport, havnevirksomhed og renovation samt mere accessoriske tjenester. Det
- Side 49 -
...Wouters er uklar, navnlig i en dansk kontekst, da fx Advokatsamfundets regeludstedelse vil være hjemlet i retsplejeloven og derfor omfattet af konkurrencelovens § 2, jf. nedenfor afsnit 3. Selvom doktrinen åbner et vindue for at finde visse former for selvregulering udenfor begrebet erhvervsudøvelse, er det vanskeligt at konkretisere dette nærmere. I
(...)
- Side 50 -
...Vinduet er reelt, da der henvises hertil i de forenede sager C-427/16 og C-428/16 – CHEZ Elektro Bulgaria, præmis 54. I denne sag havde den nationale advokatsammenslutning fastlagt minimumssalærer, hvilket normalt ville være uforeneligt med Artikel 101. fx på sportens område samt inden for liberale erhverv, ikke anses som udtryk for erhvervsaktivitet.
...egne ansatte og til eget brug, såkaldt in-house produktion. Den nærmere afgrænsning heraf gav anledning til en række overvejelser ved lovens vedtagelse i 1997, og erhvervsministeren fandt det derfor påkrævet at påpege, at begrebet in-house produktion ikke omfattede leveringen af børnepasning, ældrepleje og miljøbeskyttelse, da det var til eget brug.
- Side 51 -
...en aftale eller adfærd.9797. Kirsten Levinsen, Konkurrenceloven, 4. udgave, DJØF 2018, pp. 101-106 sondrer mellem offentlige begrænsninger med og uden samhandelspåvirkning og antager fsv. angår de første, at Konkurrencerådet kan være berettiget og forpligtet til at ignore disse og træffe normal afgørelse. Spørgsmålet behandles nedenfor afsnit 3.8.
- Side 52 -
...stk. 2, såfremt sagen vedrører emner, der delvist er reguleret i lovgivningen. Oprindeligt synes det fx antaget, at myndighederne var underlagt en form for proportionalitetsforpligtelse, der afskar virksomhederne fra at påberåbe sig konkurrencelovens § 2, stk. 2, såfremt myndigheden kunne have valgt et mindre restriktivt indgreb eller organisering.
(...)
...overensstemmelse hermed blev flybranchens bonusprogrammer anset som uden for konkurrenceloven i Flybonusprogrammer i Danmark104104. Ikke muligt at gribe ind over for flybonusprogrammer i Danmark, Konkurrencerådet 25. september 2002. Sagen findes alene som et resumé. fra 2002, da den daværende markedsføringslov henviste til at sådanne kunne anvendes.
(...)
- Side 53 -
...ikke indlagt forudsætninger eller beskrivelser af den nærmere udformning heraf, herunder de specifikke elementer, som var indklaget for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Praksis indikerer derfor ikke noget reelt krav om en snæver forbindelse mellem regulering og konkurrencebegrænsning og fraværet af valgmuligheder. Nyere praksis følger op herpå.
(...)
...og i 2015 lukkede Højesteret sagen ved at bekræfte, at reguleringen afskar Konkurrencerådet fra at prøve sagen. Højesteret synes dog at have foretaget en forholdsvis omfattende efterprøvelse af Københavns Lufthavns begrundelser for ikke at ville udleje jord, der ikke var nødvendig, såfremt afgørelsen alene var baseret på eksistensen af regulering.
(...)
...ressortministeriets opfattelse. Skorstensfejerlauget peger i samme retning, og det teoretiske udgangspunkt, dvs. fraværet af et spillerum eller en valgmulighed, kan altså ikke ubetinget fastholdes. Omvendt kan Højesterets dom i Terminal A, med sin forholdsvis omfattende efterprøvelse af begrundelserne, muligvis udlægges til støtte for en mere nuanceret
(...)
- Side 54 -
...der også inddrager, om mindre proportionelle tiltag kunne være iværksat.106106. En tilsvarende tilgang kan ses i Kommunalt tilskud til Lyngby-Teatret, Konkurrencerådet 25. august 1999, hvor rådet vælger at undersøger om kommunens betaling reflekter leveret ydelser, også efter det er klarlagt at ordningen er omfattet af konkurrencelovens § 2, stk. 2.
...ellers forsøgt at henvise til Transportministeriets tilsynsvirksomhed og et generelt politisk pres på lavere priser som begrundelse for ikke at være omfattet af konkurrenceloven. Da prisen for levering af magasiner dog ikke var reguleret, blev synspunktet afvist og pligten til at sikre overholdelse af de konkurrenceretlige regler og praksis fremhævet.
(...)
Fra praksis følger, at det er utilstrækkeligt, at et område generelt er genstand for tilsynsvirksomhed fra en myndighed, også selvom denne eventuelt har beføjelse til at regulere et område eller spørgsmål. Kun såfremt denne reelt har udnyttet sin beføjelse, finder konkurrencelovens § 2, stk. 2, anvendelse og su-
- Side 55 -
...(pris)regulering. Af de gennemgåede sager kan det fx konkluderes, at navnlig et offentligt tilsyn, der indbefatter godkendelse af vilkår og priser, vil kunne suspendere konkurrenceloven. I praksis har navnlig Erhvervsstyrelsens tilsyn efter teleloven givet anledning til uklarhed i forhold til konkurrencelovens § 2 og Konkurrencemyndighedernes adgang til indgreb.
(...)
- Side 56 -
...kompetence. Bl.a. henviste IT- og Telestyrelsen til, at denne ikke mente at have hjemmel til at afgøre de indbragte spørgsmål. Da Konkurrenceankenævnet dog ikke fandt, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens dialog med IT- og Telestyrelsen reelt havde været egnet til at afdække kompetencespørgsmålet, blev afgørelsen ophævet under henvisning hertil.
(...)
- Side 57 -
...15 og 18 vedtaget et regnskabsreglement rettet bl.a. mod at imødegå konkurrenceforvridende krydssubsidering. Tilsvarende regler findes på jernbaneområdet, jf. lov nr. 686 af 27. maj 2015 om jernbaner § 8. Begge regelsæt er genstand for tilsyn og er godkendt af de relevante myndigheder, hvilket formentlig bringer konkurrencelovens § 2 i anvendelse.
(...)
- Side 58 -
...særlovgivningen suspenderer konkurrenceloven jf. konkurrencelovens § 2, stk. 2. En streng formel anvendelse heraf burde udelukke anvendelse af konkurrencereglerne i alle tre tilfælde, og i særdeleshed i det sidste, dvs. i forhold til prisklemmetilsynet, hvor konkrete bestemmelser er optaget. I praksis ses dette dog ikke, hvilket skaber den uklare retsstilling.
...december 2015. fravalgte Advokatrådet Responsumudvalg dog at henvise hertil i forhold til en salærbestemmelse i de advokatetiske regler. I stedet blev der henvist til retsplejelovens salærregler, som bestemmelsen var en udmøntning af, hvorfor konkurrencelovens § 2 fandt anvendelse og eventuelle konkurrencebegrænsende effekter heraf derfor fritaget.
(...)
...Retsstillingen for selvregulerende organer, som Advokatsamfundet, er derfor, at konkurrencelovens § 2, stk. 2, ofte vil suspendere loven, såfremt deres regeludstedelse hviler på lovbestemmelser. Såfremt dette ikke er tilfældet, men reglerne i øvrigt fremstår rimelige og proportionelle, kan det praktiske resultat dog være det samme jf. Wouters. Såfremt reglerne
- Side 59 -
...parallel kompetence, således at både konkurrence- og sektormyndigheder kan regulere et spørgsmål. Dette udelukker dog ikke, at kompetencen kan ligge i forlængelse af hinanden, således at fx forpligtelsen til at indgå en aftale reguleres eksklusivt af andre regler, mens de nærmere vilkår reguleres af konkurrenceretten. Der findes enkelte eksempler herpå.
(...)
- Side 60 -
...for tandlæger var konkurrenceforvridende. Selve ordningen hvilede på regulering og var derfor omfattet af konkurrencelovens § 2, stk. 2. Rådet mente dog at kunne prøve vilkåret om anvendelse af bestemt forsikringsselskab, hvilket Konkurrenceankenævnet underkendte. Ordningen var organiseret således at den forudsatte anvendelse af et samlet selskab.
(...)
Forudsat det antages, at konkurrencelovens § 2, stk. 2, skal anvendes snævert og alene afskærer konkurrenceretlig efterprøvning af specifikke vilkår henlagt til anden myndighed, fremstår Roamingaftale mellem Sonofon A/S og Mobilix A/S som et prima eksempel på parallel kompetence omkring de samlede forpligtelser.
...konkurrencelovens § 2, stk. 2, og forpligtelsen til at standse sagsbehandlingen ved særregulering er der muligvis udviklet en form for prioritetsregel. Det følger heraf, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen frivilligt lukker en sag efter konkurrencelovens § 15, dvs. vælger ikke at prioritere denne, såfremt spørgsmålet kan reguleres efter speciallovgivningen.
- Side 61 -
...Levinsen, Konkurrenceloven, 3. udgave, DJØF 2009, pp. 133-138. med begrænset praktisk effekt. Set over tid ses det dog lejlighedsvis, at henvendelser medfører lovændringer, og navnlig i nyere tid er anbefalingerne ofte ledsaget af omfattende analyser af de samfundsøkonomiske konsekvenser knyttet til en videreførelse af den eksisterende retstilstand.
Da konkurrencelovens § 2, stk. 2, er en særlig dansk bestemmelse, der ikke på alle punkter følger EU-praksis, kan der opstå tilfælde, hvor aftaler og adfærd er uforenelig med artikel 101 og 102, men ikke konkurrencelovens §§ 6
(...)
- Side 62 -
og 11, jf. konkurrencelovens § 2, stk. 2. Det synes at være Konkurrencerådets opfattelse, at indgreb dog kan ske alene på baggrund af Artikel 101 og 102, uanset at indgreb efter konkurrencelovens §§ 6 og 11 er udelukket.
(...)
...§ 2, stk. 2, i en situation, hvor det lovgivningsmæssigt, var forudsat at der ikke skulle ske indgreb. Parterne fremførte dog ikke dette, og sagen bør derfor ikke ubetinget anvendes som grundlag for indgreb alene på baggrund af Artikel 101 og 102 i tilfælde, hvor konkurrencelovens § 2, stk. 2, udelukker anvendelsen af konkurrencelovens §§ 6 og 11.