Bøger, som nævner Grundloven § 16

Rigsretten

- Side 88 -

...Rigsretten. For at undgå, at den anklagende og dømmende funktion sammenblandes, kan de folketingsvalgte medlemmer af Rigsretten ikke være medlemmer at Folketinget, jf. § 59. Nærmere regler om Rigsrettens funktion og organisation er fastlagt ved lov nr. 100 af 31. marts 1954 med senere ændringer, jf. grundlovens § 59, stk. 4. Det følger af rigsretslovens § 6,

Læs på Jurabibliotek



Ansvar for embedsførelsen

- Side 90 -

...gælder for ministerens »embedsførelse«, som omfatter alle de funktioner, vedkommende varetager i sin egenskab af minister. Modsætningsvis følger det af de nævnte bestemmelser, at hvis en minister overtræder lovgivningen, uden at det har sammenhæng med hans ministerembede, vil sagen ikke skulle pådømmes ved Rigsretten, men ved de almindelige domstole.

Læs på Jurabibliotek



Tiltalen

- Side 98 -

...grundlovens § 16 og § 60, at tiltale ved Rigsretten rejses enten af kongen (regeringen) eller Folketinget. I praksis er alle rigsretssager blevet rejst ved beslutning af Folketinget. Ved beslutningen tages der stilling til, hvilke forhold tiltalen skal omfatte, og Folketinget vælger en eller flere anklagere til at føre sagen, jf. rigsretslovens § 13.

Læs på Jurabibliotek



Rigsrettens enekompetence og grundlovens regler

- Side 99 -

...kongen eller Folketinget tiltales for deres embedsførelse. Rigsretten påkender de mod ministrene for deres embedsførelse anlagte sager«. Og i § 60 hedder det tilsvarende, at »Rigsretten påkender de af kongen eller Folketinget mod ministrene anlagte sager«. Bestemmelsernes ordlyd efterlader for så vidt ingen tvivl om, at Rigsretten er enekompetent.

Læs på Jurabibliotek