Bilag 3

Bilag

Andre bilag

  • Bilag 1 (Indretning og drift af dambrug på emissonsbaseret regulering, jf. kapitel 3)

  • Bilag 2 (Beregning af maksimal årlig og daglig udledning fra dambrug på emissionsbaseret regulering, jf. kapitel 3)

  • Bilag 3 (Indretnings- og driftskrav for dambrug baseret på foderkvote, jf. kapitel 4)

  • Bilag 4 (Krav til prøvetagning og analyse, jf. kapitel 3 og 4)

  • Bilag 5 (Krav til anvendelse og sammensætning af foder, jf. kapitel 3 og 4)

  • Bilag 6 (Driftsjournalens indhold, jf. kapitel 3 og 4)

  • Bilag 7 (BAT standardkrav og iltmætning i afløbsvand, jf. kapitel 3 og 4)

  • Bilag 8 (Medicin- og hjælpestofregulering, jf. kapitel 3 og 4)

Indretnings- og driftskrav for dambrug baseret på foderkvote, jf. kapitel 4
Bilag 3

Kommunalbestyrelsen fastsætter vilkår om indretning og drift i en miljøgodkendelse, jf. § 18, og § 20, med henvisning til kravene i dette bilag.

Dambrug, der ønsker at være reguleret på foderkvote, indsender, jf. § 29 eller § 30, stk. 2, en ansøgning om miljøgodkendelse eller opdaterede oplysningerne i en verserende sag om godkendelse eller revurdering til kommunalbestyrelsen, indeholdende oplysninger om indretning og drift, med henvisning til kravene i dette bilag.

Indretnings- og driftskrav

Slamdepot

Slamdepotets sider og bund skal være udført i et materiale således, at der ikke sker udsivning af slam/vand til vandløb og søer eller nedsivning til jord eller grundvand. Slamdepotets opbevaringskapasitet fastsættes af kommunalbestyrelsen. Overskudsvand fra slamdepot skal afledes til rensningsanlæg.

Renseforanstaltninger

Dambruget skal være indrettet med en af de under pkt. 1 og 2 beskrevne renseforanstaltninger.

1. Bundfældningsanlæg i de enkelte damme

Damme og kanaler, hvor der opdrættes eller opbevares fisk, indrettes med bundfældningsanlæg, som et afgitret område omkring afløbet fra de enkelte damme og kanaler. Det afgitrede område dimensioneres på grundlag af den størst forekommende vandføring (inkl. returpumpet vand). I damme dimensioneres bundfældningsområdet, således at den hydrauliske overfladebelastning ikke overstiger 10 m/time. Afgrænsningens afstand fra udløbet skal i jorddamme være mindst 2 meter. I kanaler dimensioneres bundfældningsområdet, således at vandets hastighed i området ikke overstiger 2,5 cm/s, og at opholdstiden er mindst 25 min. Områdets areal skal dog mindst udgøre 15 % af kanalens overfladeareal, og afgrænsningens afstand fra udløbet skal være mindst 2,5 meter. Bundfældningsområdet i damme og kanaler skal etableres med slamsump. Områdets bund skal hælde mod slamsumpen og udføres i materiale der sikrer at der ikke sker udsivning af slam /vand til vandløb og søer eller nedsivning til jord eller grundvand.

Bundfældningsanlægget skal endvidere opfylde følgende krav:

1) Anlæggets afløb skal udformes med fast tærskel, så udskylning af slam ikke kan foretages.
2) Anlæggets afløb skal ske fra overfladen og skal foran afløbet være forsynet med skummebrædt eller lignende.
3) Anlægget skal være forsynet med omløbsledning, omløbsgrøft eller parallel dam eller anlæg til brug, når anlægget tømmes for slam.
4) Der må ikke findes fisk i anlægget.
5) Anlæggets slamsump skal i produktionsperioden regelmæssigt tømmes for slam, således at slamsumpen på intet tidspunkt bliver fuldtløbende. Større slam-ansamlinger i bundfældningsanlægget skal fjernes straks. Ved evt. daglig tømning af slamsumpen kan overskudsvandmængden ledes til dambrugets kanaler og damme, såfremt den oppumpede slammængde forinden er udskilt i et filteranlæg.
6) Under oprensning, der ikke sker ved regelmæssig oppumpning af slam fra slamsump, skal afløb være lukket, og vandet skal ledes gennem omløbsindretning eller parallelt anlæg, jf. nr. 3. Oprensningen må ikke medføre slamflugt til vandløb, søer eller havet. I tilfælde af isdækning skal oprensning kun ske i den udstrækning, dette er muligt.
7) Ved afgrænsningen af bundfældningsanlæg i en del af de enkelte fiskedamme med fisk, skal der benyttes en afgitring, således at der ikke kan trænge fisk ind i bundfældningsdelen.
8) Damme, med undtagelse af selvrensende damme, og kanaler, hvori der opdrættes eller opbevares fisk, skal i produktionsperioden tømmes for slam ved udfiskning eller højst med 6 ugers mellemrum. Større slam ansamlinger skal fjernes straks.
2. Centralt bundfældningsanlæg med slamsump

Damme, med undtagelse af selvrensende damme, og kanaler, hvori der opdrættes eller opbevares fisk, skal i produktionsperioden tømmes for slam ved udfiskning eller højst med 6 ugers mellemrum. Større slam-ansamlinger skal fjernes straks.

Dambruget indrettes med et eller flere centrale bundfældningsanlæg, hvorigennem alt det anvendte vand fra dambruget skal passere. Vandets hastighed gennem bundfældningsanlægget må ikke overstige 2,5 cm/s. Opholdstiden i anlægget skal være mindst 25 min.

Bundfældningsanlæg skal etableres med slamsump i området nærmest anlæggets indløb, såfremt der ikke er etableret anden renseforanstaltning til slamtilbageholdelse. Områdets bund skal hælde mod slamsumpen og udføres af impermeabelt materiale.

Centrale bundfældningsanlæg skal endvidere opfylde følgende krav:

1) Anlæggets afløb skal udformes med fast tærskel, så udskylning af slam ikke kan foretages.
2) Der skal være skummebrædt eller lignende foran anlæggets afløb.
3) Anlægget skal være forsynet med omløbsledning, omløbsgrøft eller parallelt anlæg til brug, når anlægget tømmes for slam.
4) Der må ikke være fisk i anlægget.
5) Anlæggets slamsump skal i produktionsperioden tømmes regelmæssigt for slam, således at slamsumpen på intet tidspunkt bliver fuldtløbende. Overskudsvandmængden kan ledes til dambrugets damme, kanaler eller bundfældningsanlæg, såfremt den oppumpede slammængde forinden er udskilt i et filteranlæg.
6) Anlægget skal renses mindst en gang om måneden i produktionsperioden. Større slamansamlinger skal fjernes straks. Oprensningen må ikke medføre slamflugt til vandløb, søer eller havet. I tilfælde af isdækning, skal oprensning kun ske i den udstrækning, dette er muligt.
7) Under oprensning skal afløb være lukket, og vandet skal ledes gennem omløbsindretning, jf. nr. 3. Dette gælder dog ikke, såfremt slam fjernes ved regelmæssig oppumpning fra slamsump.
Vandforbrug, vandmåler og vandstyring

Dambruget skal drives, således at forbruget af vandressourcen begrænses mest muligt. Et maksimalt vandforbrug på 25 l/s vurderes at være tilstrækkeligt i forhold til 10 tons foder. Kommunalbestyrelsen kan i forbindelse med æg og yngelproduktioner samt økologisk produktion lempe krav til vandforbrug, såfremt der er behov i forhold til at opretholde en høj veterinær status.

Der skal monteres et instrument med log funktion til kontinuert måling af vandføring (vandmængden i l/s) med en måle nøjagtighed på ± 5 % i alle vandindtag til dambruget og alle vandafløb fra dambruget, således at det samlede vandindtag hhv. vandafledning kan følges kontinuert (enten som gennemsnit af hvert 10. minut ved hyppigere måling eller som øjebliksvandføringen hvert 10. minut). Vælddambrug er undtaget fra måling af vandindtag, og anvender den samlede vandafledning som mål for vandforbruget.

Udledergrænseværdier for dambrug på foderkvote

Koncentrationer af nedenstående stoffer i ufiltreret vand fra dambrugets samlede indløb og samlede udløb må maksimalt forøges med følgende værdier:

Ammonium-kvælstof = 0,4 mg/l * Qmm/Qva

Total N = 0,6 mg/l * Qmm/Qva

Total P = 0,05 mg/l * Qmm/Qva

BI5 = 1,0 mg/l * Qmm/Qva

hvor

Qmm = median minimum (l/s)

Qva = årlige aktuelle vandafledning fra dambrug (l/s)