Bilag 1

Bilag

Andre bilag

Almindelige betingelser for særtransport
Bilag 1

1) Betingelserne for transport i bekendtgørelsens §§ 27-39 skal være opfyldt.

2) Føreren af særtransporten skal enten kunne tale dansk, svensk, norsk, tysk eller engelsk, eller der skal som passager i særtransporten være en person, der kan tale dansk, svensk, norsk, tysk eller engelsk og et sprog, som føreren af særtransporten taler. Hvis der er ledsagebil, kan der alternativt i ledsagebilen være en person, der kan tale dansk, svensk, norsk, tysk eller engelsk og et sprog, som føreren af særtransporten taler. Hvis ingen af de ovennævnte personer kan læse dansk, skal der medbringes en skriftlig oversættelse, eventuelt i elektronisk form, af

a) særtransporttilladelsen, hvis transporten kræver tilladelse, og

b) særligt meddelte vilkår, som er relevant for den pågældende rute.

Oversættelse skal være skriftlig og på et sprog, som en af de ovennævnte personer kan læse.

3) Føreren af særtransporten og føreren af en eventuel ledsagebil skal, inden særtransporten iværksættes, være bekendt med indholdet af tilladelsen. Føreren af særtransporten skal kontrollere særtransportens dimensioner, inden særtransporten iværksættes.

4) Føreren af særtransporten har pligt til på forhånd at sikre sig, at det fysisk kan lade sig gøre at køre den pågældende rute. Oplysninger om spærretider, vejarbejder, ruteinformationer m.v. kan findes på Vejdirektoratets hjemmeside, www.vd.dk.

5) Dimensionerne (længde, højde, bredde) på et køretøj med eller uden læs, måles over de længst udragende dele med de undtagelser, der fremgår af bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjer, afsnit 3, jf. dog nr. 6.

6) Kørsel med lastbil eller påhængskøretøj dertil, som er forsynet med aerodynamiske anordninger, jf. bilag 1, pkt. 3.02.001 i bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr, og som kan slås ind eller afmonteres, må alene finde sted med sådanne anordninger i indfoldet og lukket position.

7) Gods må ikke række mere end 1,00 m frem foran bilens forreste punkt og ikke mere end 3,00 m foran påhængskøretøjets forreste punkt.

8) På påhængsvogn, mobilkran og på sættevogn uden udtræk, må godset ikke række mere end 2,00 m bagud fra det faste lads bageste kant.

9) Under kørslen skal føreren af særtransporten udvise særlig forsigtighed og udvise fornødent hensyn overfor anden færdsel. Føreren af særtransporten har pligt til at påse, at godset ved drejning af køretøjet ikke er til unødig ulempe for andre trafikanter. Føreren af særtransporten skal om nødvendigt standse for at lette passagen for andre trafikanter. Føreren af særtransporten har pligt til ved kørsel i tunneler, under ledninger, over broer, kørsel ved arbejde på og ved vej og lignende, at sikre sig, at passagen kan foretages uden fare eller ulempe for andre og uden at medføre skade på ejendom. Føreren har pligt til at anmelde beskadigelser på vejudstyr og beplantning, forårsaget af transportens gennemførelse, og transportens færdsel uden for kørebanearealet, til vedkommende vejmyndigheder og andre vej- og broejere.

10) Ved uheld, brand eller andre forhold, som medfører, at særtransporten ikke kan gennemføres i henhold til tilladelsen eller reglerne i denne bekendtgørelse med tilhørende bilag, skal kørslen straks indstilles. Hvis standsningen er til fare eller ulempe for den øvrige færdsel eller i strid med færdselslovens regler om standsning og parkering, skal politiet straks underrettes. Føreren af særtransporten og føreren af en eventuel ledsagebil skal herunder træffe alle nødvendige foranstaltninger for at advare den øvrige færdsel og efterkomme enhver anvisning fra politi eller redningsmandskab.

11) Der skal under normal kørsel være mindst 300 meters afstand til forankørende særtransporter.

12) Særtransporter med generel tilladelse må ikke fremføres på strækninger indenfor Tungvognsvejnettet, hvor særtransportens klassificering overskrider den klasse, der er angivet for den pågældende strækning.

13) Under udførelse af særtransporter, hvortil der kræves tilladelse efter denne bekendtgørelse, må hastigheden ikke overskride den i tilladelsen angivne højst tilladte hastighed.

14) Når særtransportens bredde medfører, at transporten rager ind i en vejbane med modkørende trafik, må særtransportens hastighed ikke overstige 45 km/t. Hastigheden må i øvrigt aldrig overstige den i tilladelsen angivne højst tilladte hastighed.

15) Under udførelse af særtransporter, hvortil der kræves tilladelse efter denne bekendtgørelse, skal vilkår angivet i særtransporttilladelsen følges.

16) Der skal i det trækkende køretøj være en højst 5 dage gammel udskrift til særtransport fra Vejdirektoratets hjemmeside (www.vd.dk) vedrørende spærretider og eventuelle særlige meddelte vilkår for den relevante rute. Udskriften til særtransport kan være i fysisk eller elektronisk form.