RETTEN PÅ FREDERIKSBERG
DOM
afsagt den 20. april 2022
Sagen er behandlet for lukkede døre
Sagen er behandlet for lukkede døre
Sag BS-42791/2021-FRB
Far
(beskikket advokat Jesper Rohde)
mod
Mor
(beskikket advokat Charlotte Ravn Steenstrup)
Denne afgørelse er truffet af Dommer.
Sagens baggrund og parternes påstande
Familieretten har modtaget sagen den 9. november 2021.
Far har nedlagt påstand om, at der efter en periode med grad-vis optrapning fastsættes samvær mellem ham og hans børn Barn 1, født Dato (2011), og Barn 2, født Dato (2014), med ud-gangspunkt i en 6-8 ordning samt feriesamvær som nærmere angivet i proces-skrift af 14. marts 2022.
Mor har nedlagt påstand om frifindelse, således at samværet fortsat finder sted som fastsat ved retsforlig af 26. august 2020, det vil sige med samvær hver anden weekend fra fredag efter skole til mandag morgen.
Subsidiært kan der tillige fastsættes feriesamvær som nærmere angivet i proces-skrift af 18. marts 2022.
2
Oplysningerne i sagen
Parterne har fortsat fælles forældremyndighed i henhold til dom af 2. septem-ber 2020.
Børnesagkyndig psykolog Person og Dommer har holdt en samtale med Barn 1 og Barn 2. Hovedindholdet fremgår af notat af 27. marts 2022.
Forklaringer
Far har forklaret, at han bor i By i en bolig med fire væ-relser. Aktuelt skriver han speciale og forventer at blive cand. pæd.soc snarest. Han starter snart som mentor for unge på en socialpædagogisk institution. Når han er blevet kandidat, forventer han at søge arbejde eventuelt en Ph.D. Han har et godt netværk i sin familie og en lille vennekreds.
Samværet med Barn 1 og Barn 2 har hidtil fungeret godt, men da han ønsker at være mere end en ”hyggefar” , har der selvfølgelig også været konflikter med børnene om for eksempel skærmtid og lektier.
Barn 1 har haft en vanskelig periode i skolen rent fagligt. Hun har behov for en uddybende forklaring på mange ting og for ro omkring sig. Skolen er rigtig god til at støtte hende, og hun er aktuelt i en meget positiv udvikling. Socialt har hun været lidt for pågående, hvilket har medført, at hun har skubbet nogle børn fra sig, men på det seneste har det ændret sig, så hun har fået meget nemmere ved at få venner. Han har et godt samarbejde med skolen og Barn 1's klasselæ-rer og deltager i alle de arrangementer på skolen, han kan. Barn 1 går til svøm-ning om søndagen.
Barn 2 er en glad dreng. Han klarer sig fint fagligt, selvom han ikke er så glad for skolearbejdet. Barn 2 har nogle problemer med finmotorikken, som han samar-bejder med skolen om løsning af. Socialt trives Barn 2. Han er god til at sætte ord på sine følelser. I sin fritid går han til fodbold, hvilket han er glad for. Barn 2 kan godt tåle at tabe for eksempel i ludo.
Han er ikke i et nyt forhold og har ikke andre børn end Barn 1 og Barn 2.
Han har flere gange inviteret Mor til at deltage i konfliktmægling eller drikke en kop kaffe sammen med ham, men forgæves. Samarbejdet mellem dem fun-gerer dog nogenlunde, idet de hovedsageligt kommunikerer skriftligt. Han er egentlig meget tilfreds med samarbejdet, som det fungerer nu.
3
Det er hans opfattelse at en 6-8 ordning ville skabe mere ro om børnene og medvirke til at afmystificere ham som person for børnene. Det ville desuden styrke børnenes bånd til ham. Børnene vil gerne have en far ligesom alle andre børn.
Når han henter børnene, bliver de glade. Barn 2 springer op til ham og Barn 1 ringer til ham og spørger, hvornår han kommer. Når de kommer hjem til ham, skal de lige falde til ro. Barn 2 vil som regel gerne have noget at spise, mens Barn 1 gerne vil sidde på sit værelse.
Børnene vil skulle vænne sig til at være hos ham, men er allerede trygge ved at være hos ham nu. De kan ringe til deres mor, når de er hos ham, hvis de ønsker det, men han oplever at deres behov herfor er aftagende.
Han afsluttede sin afsoning den 30. marts 2021 og har ingen verserende straf-fesager.
Mor har forklaret, at hun er gift med Ægtefælle. Ægtefælle har to drenge på 11 og 12 år, og desuden har hun og Ægtefælle to børn sammen, hvoraf den ældste er to år og den yngste fem måneder. Der er altså seks børn i hjemmet i alt. Familien bor i en bolig med fem værelser. De to yngste deler væ-relse.
Det var hårdt for familien, da der var lockdown på grund af corona, men nu går det bedre. Hun kan ikke genkende, at der er meget uro i hjemmet. Hun tror Far bygger sin opfattelse på en egen forestilling. Hun og Ægtefælle de-les om arbejdet i hjemmet, men der er selvfølgelig meget logistik i familien.
Hun har kendt Ægtefælle siden Barn 2 var tre år. Hun har aktuelt barselsorlov, men er ellers ansat i Arbejdsplads. Barn 1 har et tæt forhold til sin lillesøster på to år, og Barn 2 er også glad for sine søskende. Hun og Ægtefælle har et godt forhold til hinanden. De er begge i arbejde. De store børn deltager i arbejdet i hjemmet i naturligt omfang.
Barn 1 er meget udadvendt, smilende og charmerende. Hun er dog også meget følsom og bliver hurtigt ked af det. Når hun bliver ked af det, græder hun me-get. Efter afslutningen af lockdown er Barn 1 dog blevet meget bedre til at ta-ckle sine følelser. Der er noget pigedrama på skolen, som hun samarbejder med skolen om at få løst. Barn 1 trivedes slet ikke med hjemmeundervisning og havde svært ved at følge med fagligt. Det hele går dog bedre nu. Hun blander sig i lidt for mange ting og skal have lidt hjælp til at undlade det. Der har været nogle gange, hvor Barn 1 ikke har fået lavet lektier hos sin far.
4
Barn 1 taler aldrig om sin far, når hun er hos hende. Barn 1 ringer til hende og hun ringer også til Barn 1, når Barn 1 er hos sin far.
Da hun fortalte Barn 1 om børnesamtalen, brød Barn 1 ud i gråd og fortalte hende, at hendes far er vred og stresset, når de er hos ham, og at han hiver hende i armen og beder hende om at gå ind på værelset, hvis hun ikke gør, hvad han siger. Barn 1 vil gerne rejse med sin far, men ikke mere end fem dage.
Barn 2 trives godt i skolen og klarer sig fint. På det seneste har Barn 2 dog udvist en adfærd, som hun ikke kan genkende. For eksempel fik hun forleden en be-sked fra skolen om, at Barn 2 havde spyttet på to dyr i zoologisk have. Han spi-ser heller ikke længere sin madpakke. Hun ved ikke hvorfor.
Barn 2 vil formentlig være lidt sky, når han møder den børnesagkyndige og dommeren. Hun har forberedt børnene på samtalen og fortalt dem, hvordan den forløber, og hvad man taler om under en børnesamtale. Barn 2 sagde i den forbindelse, at han ikke ønskede mere samvær, idet hans far er meget sur og ag-gressiv, når der er samvær, og låser Barn 2 inde på sit værelse, hvis han ikke gør, hvad der bliver sagt. Barn 2 sagde også til hende, at han ikke ønsker at holde fe-rie med sin far. Hun har hidtil haft den opfattelse, at Barn 2 var meget glad for samværet med sin far, også selv om han blev begrænset i muligheden for at være i kontakt med hende telefonisk.
Det er vigtigt for hende, at børnene har en relation til deres far, men hun synes ikke, det vil være bedst for børnene med så meget samvær som Far øn-sker. Det er Fars behov, ikke børnenes behov. Det vil være svært for børnene at fastholde deres fritidsaktiviteter og sociale relationer, hvis de skal være længere tid ad gangen hos Far.
Samarbejdet mellem hende og Far fungerer, men kun når Far får sin vilje. Når de kommunikerer mundtligt, bliver det til mundhuggeri. Der-for kommunikerer de mest på skrift. Hun ønsker ikke at deltage i konfliktmæg-ling med Far og mener heller ikke, hun vil være i stand til det på grund af deres fortid.
Hun har i 2016 eller 2017 anmeldt Far til politiet for vold, men sagen blev ikke til noget.
Indtil i går ville hun ikke have været bekymret for at udvide samværet med en dag, men samtalen i går har gjort hende bekymret. Hun har ikke hørt børnene sige noget negativt om deres far før. Barn 2 reagerer negativt, hvis hun fortæller Barn 2, at han skal på samvær i for god tid.
Familierettens begrundelse og resultat
5
Efter bevisførelsen lægger familieretten til grund, at såvel Barn 1 som Barn 2 tri-ves, og at der ikke er særlige forhold som gør, at de ikke skal have samvær med deres far, eller at samværet ikke kan øges i forhold til det, som blev aftalt af par-terne i retten den 26. august 2020.
Efter en samlet vurdering af børnenes og forældrenes forhold skal Barn 1 og Barn 2 herefter have samvær med Far som nedenfor bestemt.
Familieretten henviser til forældreansvarslovens § 19 og § 21.
THI KENDES FOR RET:
Barn 1, født Dato (2011), og Barn 2, født Dato (2014) skal have samvær med Far på følgende måde:
Løbende samvær:
Lige uger fra torsdag efter skole med afhentning i skole eller institution til man-dag i ulige uger med aflevering i skole eller institution. Første gang torsdag den 5. maj 2022.
Vinterferie:
Ulige år fra fredag i uge 6 efter skole med afhentning i skole eller institution til mandag i uge 8 med aflevering i skole eller institution.
Påskeferie:
Lige år fra fredag før palmesøndag med afhentning i skole eller institution til tirsdag efter anden påskedag med aflevering i skole eller institution.
Sommerferie:
I 2022 en uges sommerferie fra lørdag kl. 12 til lørdag kl. 12.
Fra 2023 to ugers sammenhængende sommerferie fra lørdag kl. 12 til lørdag kl. 12, 14 dage senere.
Kan forældrene ikke blive enige om sommerferiesamværets placering, bestem-mer Far placeringen af sit feriesamvær først i de lige år, mens Mor bestemmer placeringen af sin ferie først i de ulige år.
6
Den, der vælger først, skal give den anden forælder skriftlig besked om feriens placering senest den 1. marts. Hvis fristen ikke bliver overholdt, må den anden forælder vælge først og skal give skriftlig besked senest den 1. april.
Den, der vælger sidst, skal give skriftlig besked senest den 1. maj.
Efterårsferie:
Lige år fra fredag i uge 41 efter skole med afhentning i skole eller institution til mandag i uge 43 med aflevering i skole eller institution.
Juleferie:
Lige år fra efter sidste skoledag før ferien med afhentning i skole eller institu-tion til den 26. december kl. 12, hvor Mor afhenter Barn 1 og Barn 2 hos Far.
Ulige år fra den 26. december 2012 kl. 12, hvor Far afhenter Barn 1 og Barn 2 hos Mor til første skoledag efter ferien med aflevering i skole eller institution.
---
Falder det løbende samvær i forbindelse med pinse, Kristi himmelfart, store be-dedag, eid eller ramadanhelligdegn udvides samværet til også at omfatte hellig-dagen. Samværet begynder og slutter på samme klokkeslæt som weekend-samværet.
Samværet bortfalder, såfremt det helt eller delvist ligger i Mors ferie, forudsat at denne ferie afholdes i skolernes ferie.
Hvis samværet ikke gennemføres, er der automatisk erstatningssamvær i over-ensstemmelse med bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. § 9.
Ingen af parterne betaler sagsomkostninger til den anden part eller til statskas-sen.