Klagen vedrører afskrivning på goodwill, der er overtaget fra et interesseforbundet selskab.
Skattepligtig indkomst
Indkomståret 2006
SKAT har ikke godkendt afskrivning på
goodwill, selvangivet med 42.857 kr.
Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.
Indkomståret 2007
SKAT har ikke godkendt afskrivning på
goodwill, selvangivet med 42.857 kr.
Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.
Indkomståret 2008
SKAT har ikke godkendt afskrivning på
goodwill, selvangivet med 42.857 kr.
Landsskatteretten stadfæster SKATs afgørelse.
Selskabet blev stiftet i 2000. Selskabet ejes af hovedanpartshaver [person1]. Der blev i 2000 købt goodwill af [virksomhed1] ApS for 300.000 kr.
Selskabet har fratrukket afskrivning på goodwill med 42.857 kr. pr. år i de påklagede indkomstår.
SKAT har ikke godkendt afskrivning på goodwill med 42.857 kr. i indkomstårene 2006, 2007 og 2008.
Selskabet har redegjort for, at goodwill er erhvervet fra selskabet [virksomhed1] ApS. [virksomhed1] ApS gik konkurs i 2008. Hovedanpartshaveren var [person1].
Der sker en nedsættelse af afskrivningsgrundlaget i tilfælde af overdragelse af goodwill mellem interesseforbundne parter ifølge afskrivningslovens § 40, stk. 5. Erhververens afskrivningsgrundlag opgøres i sådanne tilfælde som anskaffelsessummen med fradrag af et beløb svarende til den ikke-afskrivningsberettigede del af overdragerens anskaffelsessum.
Der kan således ikke afskrives på goodwill, der er købt af et interesseforbundet selskab, hvis det sælgende selskab ikke selv har kunnet afskrive på goodwillen.
I dette tilfælde er der tale om interesseforbundne parter, da selskaberne har samme ejer. SKAT har endvidere antaget, at der i [virksomhed1] ApS har været tale om oparbejdet goodwill, som ikke har været afskrivningsberettiget. Selskabet kan derfor ikke afskrive på goodwillen.
Selskabet har nedlagt påstand om, at der skal godkendes fradrag for afskrivninger af goodwill i de påklagede indkomstår.
Selskabet har anerkendt, at der er et ejermæssigt sammenfald mellem selskabet og [virksomhed1] ApS.
Selskabet undrer sig over, at selskabet i 2010 bliver nægtet afskrivninger af de tre sidste år af afskrivningen af goodwillen. En goodwill, der i år 2000 blev kontant afregnet mellem de to selskaber. Korrektionen er i øvrigt gennemført efter, at SKAT blev bekendt med Landsskatterettens afgørelse i en anden sag mellem selskaberne [virksomhed2] ApS/ [virksomhed3] ApS og SKAT.
Selskabet har oplyst, at den oprindelige salgsaftale vedrørende goodwillen ikke forefindes længere.
Selskabet har brugt sin kapital ved stiftelsen i 2000 til at erhverve selve forretningsgrundlaget for en blomsterbutik i [by1]. Ifølge selskabet blev goodwillen købt af [virksomhed1] ApS, som derefter "lejede" forretningsgrundlaget af selskabet.
Selskabet udlejer i dag samme rettigheder til [virksomhed4] ApS for 60.000 kr. årligt.
SKAT kan foretage en skatteansættelse eller ændre en ansættelse indtil den 1. maj i det fjerde år efter indkomstårets udløb, jf. skatteforvaltningslovens § 26, stk. 1.
SKATs afgørelse af 22. februar 2010 vedrører indkomstårene 2006, 2007 og 2008. SKAT har således overholdt fristen i skatteforvaltningslovens § 26, stk. 1.
Ved erhvervelse af goodwill kan erhververen fra og med det indkomstår, hvori der er indgået endelig aftale om overdragelse, afskrive anskaffelsessummen i sin skattepligtige indkomst med indtil 1/7 årligt, jf. afskrivningslovens § 40, stk. 1.
Ifølge afskrivningslovens § 40, stk. 5, nedsættes erhververens afskrivningsgrundlag efter stk. 1 med et beløb svarende til den ikke afskrivningsberettigede del af overdragerens anskaffelsessum, såfremt den ene af parterne i overdragelsen på grund af aktiebesiddelse, vedtægtsbestemmelse, aftale eller fælles ledelse har bestemmende indflydelse på den anden parts handlemåde. Ved bestemmende indflydelse på grund af aktiebesiddelse forstås ejerskab eller rådighed over stemmerettigheder, således at der direkte eller indirekte ejes mere end 50 % af aktiekapitalen eller rådes over mere end 50 % af stemmerne. I øvrige tilfælde foreligger der bestemmende indflydelse ved ejerskab, såfremt der direkte eller indirekte ejes mere end 50 % i ejerandel.
Selskabet har ikke ved faktura eller lignende dokumenteret, at der er tale om goodwill erhvervet fra [virksomhed1] ApS. Ligeledes er det heller ikke dokumenteret, hvad goodwillen omfatter. På det foreliggende grundlag er det således ikke muligt at fastslå, at der er tale om afskrivningsberettiget goodwill. Landsskatteretten godkender derfor ikke fradrag for afskrivningerne vedrørende goodwill på i alt 300.000 kr., jf. afskrivningslovens § 40, stk. 1 og stk. 5.
Landsskatteretten stadfæster hermed SKATs afgørelse.