Højesterets dom af 31. august 2017 i sag 27/2015

Print

Relaterede retsområder

EU-ret

Resumé

Danske regler om transport af svin ikke i strid med EU-retlige regler


Sagen angik for Højesteret, om de danske regler om indvendig etagehøjde for så vidt angår svin på 100 kg og 110 kg ved transporter af mere end otte timers varighed og om arealkrav/lastetæthed for så vidt angår smågrise på 25 kg ved transporter af mere end otte timers varighed er i strid med transportforordningen og det EU-retlige proportionalitetsprincip. De danske regler stiller større krav til pladsforholdene end de EU-retlige regler, der er udstedt i transportforordningen.


Angående de danske regler om indvendig etagehøjde fandt Højesteret efter en samlet vurdering, at de ikke havde begrænset de frie varebevægelser i EU på en uforholdsmæssig måde. Højesteret tillagde det herved betydelig vægt, at reglerne i den danske bekendtgørelse er i overensstemmelse med de videnskabelige anbefalinger, der gav anledning til udstedelsen af transportforordningen. Højesteret tiltrådte herefter, at de danske regler om højdekrav ved transport af slagtesvin på 100 kg og 110 kg ikke er i strid med transportforordningen og det EU-retlige proportionalitetsprincip.


Angående de danske regler om arealkrav/lastetæthed for smågrise på 25 kg fandt Højesteret, at disse regler heller ikke er i strid med transportforordningen. Højesteret lagde navnlig vægt på, at præmisserne i EU-Domstolens dom af 21. december 2011 (sag C-316/10) måtte fortolkes således, at EU-Domstolen herved havde taget stilling til, at de danske regler om arealkrav/lastetæthed for smågrise på 25 kg, ikke er i strid med transportforordningen.

 

Landsretten var nået til samme resultat.


 

 
File name:

-

File size:

-

Title:

-

Author:

-

Subject:

-

Keywords:

-

Creation Date:

-

Modification Date:

-

Creator:

-

PDF Producer:

-

PDF Version:

-

Page Count:

-

Page Size:

-

Fast Web View:

-

Preparing document for printing…
0%