Strafberegningsbekendtgørelsen Kapitel 1

Denne konsoliderede version af strafberegningsbekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om beregning af straffetiden m.v.

Bekendtgørelse nr. 411 af 09. april 2015,
som ændret ved bekendtgørelse nr. 411 af 09. april 2015

Kapitel 1 Indledende bestemmelser
§ 1

Bekendtgørelsen omfatter beregningen af

  • 1) straffetidens ophør efter udståelse af hele straffen (datoen for endt strafudståelse),

  • 2) tidspunktet for eventuel prøveløsladelse efter straffelovens § 38, stk. 1 og 2, § 40 a, stk. 1, og § 41, stk. 1,

  • 3) andre tidspunkter, der skal beregnes som en del af den idømte straf,

  • 4) reststraffetiden efter strafafbrydelse,

  • 5) ændrede datoer efter genoptagelse af straffuldbyrdelsen,

  • 6) reststraffen efter prøveløsladelse, og

  • 7) prøve- og tilsynstid.

Stk. 2 Ved straffetiden forstås det konkrete tidsrum, hvor fængselsstraf udstås, inklusive den tid, som efter lovgivningen skal medregnes til straffetiden.

Stk. 3 Straffetiden udløber ved døgnets begyndelse på datoen for endt strafudståelse.

Stk. 4 Ved reststraffetiden forstås det antal hele dage, den dømte har tilbage at udstå den dag, straffuldbyrdelsen afbrydes.

Stk. 5 Ved reststraf forstås det antal hele dage, en prøveløsladt havde tilbage til og med datoen for endt strafudståelse, regnet fra den faktiske løsladelsesdato.

§ 2

Straf fastsat i dage, herunder reststraffetid og reststraf efter prøveløsladelse, beregnes således, at hver dag er en kalenderdato. Straf fastsat i måneder beregnes således, at hver måned er en kalendermåned, således at en måned er forløbet på den tilsvarende dato i den efterfølgende kalendermåned. Findes den tilsvarende dato ikke i den senere kalendermåned, fordi denne er kortere, erstattes den med den sidste dag i måneden. Straf fastsat i år beregnes således, at hvert år er et kalenderår og anses for gået på den tilsvarende dato i det senere kalenderår. Findes den tilsvarende dato (den 29. februar) ikke, erstattes denne med den 28. februar.

Stk. 2 Er straffen fastsat til fængsel i et antal måneder, hvoraf et antal dage er gjort betinget, jf. straffelovens § 58, stk. 1, foretages beregningen af straffetiden, som om den dømte skulle udstå hele straffen, men således at tiden herefter reduceres med et antal dage svarende til hele den betingede del af straffen eller – ved beregningen af prøveløsladelsestidspunkter m.v. – til vedkommende del af den betingede straf. Reduktionen sker ved i det anførte omfang at lade de sidste dage bortfalde. Tilsvarende gælder i tilfælde, hvor den idømte straf er fastsat i år og/eller måneder, men ved benådning reduceret med et vist antal dage.

§ 3

Der skal foretages en omberegning af straffetiden, hvis det konstateres, at den foretagne beregning er behæftet med fejl, eller hvis forudsætningerne i øvrigt ændres, jf. straffuldbyrdelseslovens § 16.

§ 4

De beregninger, som er anført i § 1, stk. 1, nr. 1-3, skal foretages af det kriminalforsorgsområde, som har iværksat fuldbyrdelsen af straffen.

Stk. 2 Beregninger, omfattet af § 1, stk. 1, nr. 4-7, og § 3, skal foretages af det kriminalforsorgsområde, som har ansvaret for sagsbehandlingen, eller som har løsladt den dømte. Hvis den dømte udstår eller har udstået straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol efter straffuldbyrdelseslovens kapitel 13 a, foretages beregningerne af det kriminalforsorgsområde, der fører eller har ført tilsyn og kontrol med den dømte.

Stk. 3 Der skal gøres notat om den dato, hvor den dømte er gjort bekendt med beregningen, jf. straffuldbyrdelseslovens §§ 15-16, og om muligheden for at indbringe spørgsmålet om beregningen for Direktoratet for Kriminalforsorgen, jf. § 24, stk. 1, og fristen for at indgive klage, jf. § 24, stk. 2. Notatet skal endvidere indeholde oplysning om, at den dømte er vejledt om, at den endelige administrative afgørelse om beregningen kan kræves indbragt for retten, jf. straffuldbyrdelseslovens § 112 nr. 1.