Bøger, som nævner Lov om ægtefællers økonomiske forhold § 23

Omfang – Hvad og hvor meget skal være særeje?

- Side 182 -

...omfanget af en ægtefælles formue, der er omfattet af en aftale efter stk. 1. Med andre ord kan de tre særejeformer – fuldstændigt særeje, skilsmissesæreje og kombinationssæreje – begrænses til en del af en ægtefælles formue. 24 24. »En del« kan også være fremtidige erhvervelser. Fremtidige erhvervelser er dog først nærmere omtalt under afsnit 4.7.

Læs på Jurabibliotek



Tredjemandsbestemt særeje og delingsformue

- Side 195 -

...fortolkning af bestemmelsen. Indtil 1990 blev det – under betydelig tvivl – antaget, at tredjemand kunne bestemme særlige særejeordninger, f.eks. kunne tidsbegrænse en særejebestemmelse, selv om ægtefæller ikke (dengang) kunne træffe en sådan aftale. Spørgsmålet er ikke omtalt i forarbejderne til særejereformen og heller ikke i 1969-udvg. bet. 3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...erhvervelse, eller for om en særejebestemmelse kan ændres af ægtefællerne ved ægtepagt, jf. § 23, stk. 2. Men dette er ikke ensbetydende med, at tredjemand kan bestemme særejeordninger om gaver eller friarv, der ikke har hjemmel i ÆFL § 12. Der er al mulig grund til at fortolke ÆFL § 23, stk. 1, efter sin ordlyd. 74 74. Se hertil Formueordninger s. 284 f.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...eller forarbejderne til ÆFL, antages det, at tredjemand også kan bestemme, at arv eller gave fra ham skal være delingsformue, jf. 1918-udk. s. 171. 75 75. Se også Grønborg ÆFL-kommentar s. 170 f., ÆFL-kommentar s. 168 og Skilsmisseret s. 299. Det betyder, at ægtefællerne ikke uden tredjemands samtykke kan ophæve denne delingsformue ved ægtepagt.

Læs på Jurabibliotek



Særeje ved gave

- Side 196 -

...78. Om fortolkningen af særejebestemmelser, se ndf. i afsnit 8. I U 2017.858 H antog Højesteret, at et lands legale formueordning ikke kunne sidestilles med en udtrykkelig bestemmelse om særeje i en situation, hvor formueordningen skulle afgøres efter dansk ret. Bestemmelse om særeje skal træffes senest samtidig med, at gaveløftet bliver bindende.

Læs på Jurabibliotek



Særeje ved arv

- Side 197 -

...arvingens ægtefælle kan rejse indsigelse mod en særejebestemmelse i et formløst testamente. Det kan næppe antages, jf. Arveret 2021 s. 201 ved og i note 52. Se også ÆFL-kommentar s. 175 f. Særejebestemmelser kan også omfatte tvangsarv. Det nævntes udtrykkeligt i den tidligere RVL § 28 a, men ÆFL § 23 er en videreførelse af den hidtidige retstilstand.

Læs på Jurabibliotek



Særeje ved båndlagt arv og gave

- Side 198 -

Båndlagt gave kan kun blive særeje, såfremt gavegiver i overensstemmelse med ÆFL § 23, stk. 1, har truffet bestemmelse om særeje. 83 83. Se Stoltenberg i U 1995 B s. 232 ff. om Justitsministeriets mulighed for at tillade, at gaver og arv, der er båndlagt som (fuldstændigt) særeje forud for særejereformen, ændres til skilsmissesæreje.

Læs på Jurabibliotek



Begrænsninger i ægtefællernes adgang til at fastlægge formueordningen i deres ægteskab som følge af tredjemands bestemmelse

- Side 199 -

...tilladelse – kræver i alle tilfælde oprettelse af ægtepagt, jf. ÆFL § 14, stk. 1, idet enhver ændring af en formueordning kræver ægtepagt. Tredjemand – eller den, han har bemyndiget til at give tilladelsen – kan således ikke, efter at arven er falden, eller efter at gaven er givet, ændre formueordningen i modtagerens ægteskab uden ægtefællernes medvirken.

Læs på Jurabibliotek