Indkvarteringsbekendtgørelse

Denne konsoliderede version af indkvarteringsbekendtgørelse er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Dette er den indkvarteringsbekendtgørelse, so affattet ved senere ændringer.

Bekendtgørelse angaaende Bestemmelser for ekstraordinær Indkvartering

Bekendtgørelse nr. 347 af 28. september 1939

I Medfør af § 32 i Lov Nr. 91 af 29. Marts 1924 om Indkvartering fastsætter Krigsministeriet herved efter Samraad med Indenrigsministeriet følgende Bestemmelser:

Der er ingen senere ændringer til denne bekendtgørelse.

  • Ændringsbekendtgørelsen er implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
  • Ændringsbekendtgørelsen er delvist implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
  • Ændringsbekendtgørelsen er endnu ikke implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
Kapitel I. Indkvarteringens Anvendelse og Ydelser.
1

Den ekstraordinære Indkvartering er hjemlet ved Kapitel 2 i Lov Nr. 91 af 29. Marts 1924, jfr. Lov Nr. 64 af 27. Marts 1929 om Ændringer i førstnævnte Lov.

2

Bestemmelserne om ekstraordinær Indkvartering er til enhver Tid i Kraft og kan bringes til Anvendelse saavel i Krigstid som i Fredstid, naar militære Styrker(Kommandoer) skal indkvarteres udenfor deres Garnisoner, herunder indbefattet enkelte Personer, hvem der er tillagt særlige Hverv ved saadanne Kommandoer, f. Eks. som kvartergørende eller Kampdommere, idet disse Personer er at betragte som hørende til Kommandoet. 

Personale, udsendt af Geodætisk Institut i Opmaalingsøjemed, kan af Institutet indkvarteres ved ekstraordinær Indkvartering.

Iøvrigt finder Bestemmelserne om ekstraordinær Indkvartering ikke Anvendelse paa enkeltrejsende Militærpersoner.

3

Bestemmelserne om ekstraordinær Indkvartering maa kun bringes til Anvendelse, naar Militæretatens Interesser med Nødvendighed kræver det, og der skal forud gives vedkommende civile Myndigheder fornøden Underretning om Indkvarteringen. 

Dog finder Bestemmelserne ogsaa Anvendelse i alle Tilfælde, hvor Militæretatens Bistand rekvireres af civile Myndigheder i den offentlige Ordens Interesse.

4

Bestemmelserne om ekstraordinær Indkvartering er ligeledes gældende ved overordentlig Indkvartering af Søværnets Personale, for saa vidt Bestemmelserne kan anvendes paa dette.

5

Bestemmelserne om ekstraordinær Indkvartering kommer ogsaa til Anvendelse, naar militære Styrker, der indkaldes i Anledning af Forøgelse af Fredsstyrken, Formering af en Sikringsstyrke eller Mobilisering, skal indkvarteres i den Kommune, hvor de har Garnison, for saa vidt Styrken og de til samme hørende Heste m.m. ikke kan anbringes i de Kvarterer og Staldrum m.m., som er tilvejebragt af Kommunen i Henhold til Lov om Indkvartering af 29. Marts 1924, §§ 2, 1ste Stykke, og 6, 1ste Stykke, jfr. 3die Stykke i nævnte Paragraffer.

6

Forinden ekstraordinær Indkvartering kan pålægges Staden København, maa Kasernerne udnyttes efter deres almindelige Bestemmelse i saa stor Udstrækning som muligt. Indkvarteringen sker efter Regler, der er fastsatte i den mellem Krigsministeriet og Københavns Magistrat afsluttede Overenskomst af 12.-19. September 1938.  Overenskomst af 6.-19. September 1938.

Indkvartering af Personel, Heste og Materiel paa Frederiksberg Grund ved Mobilisering eller anden Sammendragning af Tropper i Anledning af Krigsfare sker efter Regler, der er fastsatte i den mellem Krigsministeriet og Frederiksberg Kommunalbestyrelse afsluttede

7

Naar ekstraordinær Indkvartering skal finde Sted, skal der paa Begæring af vedkommende militære Myndighed ved den civile Ovrigheds Mellemkomst af Ejere og Brugere af faste Ejendomme indenfor Indkvarteringsomraadet ydes de militære Styrker følgende Fornødenheder:

  • 1. Kvartere - med eller uden Bespisning - til samtlige til den militære Styrke hørende Personer samt Skrivestuer.

  • 2. Staldrum til samtlige til den militære Styrke hørende Heste.

  • 3. Vagt- og Arrestlokaler, Værksteder, Magasiner m.m.

  • 4. Sygelokaler.

  • 5. Samlings- og Øvelsespladser, alt mod en fastsat Godtgørelse.

Kapitel II. Indkvarteringens Iværksættelse og Ordning.
a. Den almindelige Fremgangsmaade ved Indkvarteringens Iværksættelse.
8

Naar ekstraordinær Indkvartering skal finde Sted, bestemmer Chefen for Hæren, alt under Hensyntagen til en ligelig Fordeling paa Beboerne af de aarlige Indkvarteringsbyrder, hvilke Købstæder, Landdistrikter, Landsbyer og enkeltliggende Gaards der skal belægges med Indkvartering. Disse Indkvarteringsydelser rekvireres af Chefen for Hæren hos pågældende Kommunalbestyrelser. Disse Øvrigheder er forpligtede til nøjagtig at efterkomme alt, hvad Chefen for Hæren i denne Henseende anordner. 

Den militære Afdeling, der skal indkvarteres, modtager samtidig tilsvarende Meddelelser, der som Regel udgaar i Form af Marchbestemmelser eller Kvarteranvisninger.

9

Saa snart Kommunalbestyrelsen har faaet Underretning om, at der i dens Distrikt skal finde ekstraordinær Indkvartering Sted, paahviler det den hurtigst muligt ved Meddelelser i den lokale Presse, ved Opslag eller paa lignende Maade at ladeDistriktets Befolkning faa Kundskab om, hvornaar og i hvilken Udstrækning Indkvartering kan forventes.

10

Den militære Afdeling udsender, saa snart Forholdet tillader det, kvartergørende, der hos Kommunalbestyrelsen rekvirerer Afdelingens Kvarterer i Overensstemmelse med en af Afdelingen udstedt Fortegnelse over Styrken. Den kvartergørende medbringer Marchbestemmelsen (Kvarteranvisningen) paa hvilken Kommunalbestyrelsen paategner, hvilken Indkvartering der ydes og for hvilken Tid. 

Kommunalbestyrelsen tilvejebringer de omhandlede Indkvarteringsydelser ved Ligning paa de Personer, der som Ejere, Lejere, eller i anden Egenskab har Raadighed over Lokaler eller Arealer som de udkrævede. Den kvartergørende vil være den paagældende civile Øvrighed behjælpelig med den specielle Fordeling af Tropperne.

(Ophævet)

Over de enkelte Kvarterer udfærdiges Kvarterbilletter, der underskrevne af Kommunalbestyrelsen afleveres til den kvartergørende (se Bilag 1).

Så snart fordelingen af kvartererne har fundet sted påhviler det Kommunalbestyrelsen at give den enkelte kvartervært besked om den indkvarteringsydelse, der er pålignet ham

11

Naar Forholdene gør det ønskeligt, udsender hver Afdelingsaa vidt muligt Dagen før Ankomsten til et Kvarteromraade paany den kvartergørende, ledsaget af 1-2 menige, til Omraadet for med Kommunalbestyrelsen paa Stedet at foretage de Ændringer, som eventuelt er blevet nødvendige i Mellemtiden.

12

Ved Aftropningen leverer Underafdelingen Kvarterformanden i hvert Kvarter den for vedkommende Kvarter udfærdigede Kvarterbillet med Ordre til at aflevere den til Kvarterværten; den nederste Del af Billetten boholder kvarterværten: Den nederste Del underskrives af ham og gives ved Afmarchen fra Kvarteret til Kvarterformanden, som derefter afleverer den til Underafdelingen.

13

De kvartergørende og det med dem følgende Personale (Heste) vil under Kvartergøringen være at indkvartere efter Reglerne om ekstraordinær Indkvartering. De kvartergørende benytter herved de dem medgivne Marchbestemmelser (Kvarteranvisninger).

14

De i Punkterne 8-13 anførte Bestemmelser er ogsaa gældende for den Indkvartering, der forlanlediges ved Geodætisk Instituts Opmaalingsarbejder, med den naturlige Begrænsning, der er en Følge af, at den Styrke, der skal indkvarteres, talmæssigt vil være ringe. Kvartergørende udsendes ikke.

b. Særlige Fremgangsmaader ved Indkvarteringens Iværksættelse.
15

Naar Nødvendigheden fordrer det, er det tilladt de militære Myndigheder efter Forevisning af Marchbestemmelsen (Kvarteranvisningen) at rekvirere Kvartererne direkte hos Sognefogeden, der da vil forholde sig som ovenfor i Pkt. 10 for Politimesteren bestemt. 

Den kvartergørende kan i intet Tilfælde forlange, at en Sognefoged skal møde udenfor sit Sognefogeddisstrikt for at forhandle om Indkvarteringen.

K r i g s m æ s s i g I n d k v a r t e r i n g u n d e r f r e d s m æ s s i g e Ø v e l s e r.
16

Ved sammenhængende Øvelser, hvor Krigstilstand tænkes opretholdt flere Dage igennem, kan der anvendes en fra det almindelige afvigende Inkvarteringsmaade. Kantonnementerne gøres betydelig mere sammentrængte end ellers, og Kvartererne paa enkelte Øvelsesdage bestemmes først, naar Dagens Øvelse er endt. 

Af Hensynhertil skal der, naar et Øvelsesterrain er fastsat, saa vidt muligt i betimelig Tid gives de civile Myndigheder Meddelelse om, at der paa visse, nærmere opgivne Dage vil blive afholdt saadanne Øvelser i den paagældende Egn. Det paahviler da de civile Myndigheder ved Meddelelse i den lokale Presse, ved Opslag eller paa lignendeMaade at lade Distriktets Befolkning faa Kundskabom, paa hvilke Dage en saadan Indkvartering kan forventes. Det bør herved særlig fremhæves,

- at Indkvarteringen i visse Tilfælde iværksættes uden de civile Myndigheders forudgaaende Meddelelse til de enkelte Kvarterværter, samt

- at det ved den omhandlede Kvarterydelse kun drejer sig om Tag over Hovedet, Levering af Liggehalm, Brændsel til Madkogning samt Afgivelse af enkelte Lokaler til Stabe m.m., alt mod den sædvanlige Indkvarteringsgodtgørelse.

Dersom den kvartergørende ikke kan opnaa Kommunalbestyrelsens Bistand ved Fordelingen af Kvartererne, uden at det væsentlig forsinker Troppernes Indkvartering, kan han henvende sig til en af Kvarterværterne for gennem ham at faa Anvisning paa en hensigtsmæssig og nogenlunde ligelig Fordeling af Styrken, idet Kvarterernes Beliggenhed og Rummelighedsforhold dog først og fremmest kommer i Betragtning.

Opstaar der ved Indkvarteringen Vanskeligheder, som den kvartergørende eller Underafdelingerne ikke selv kan afgøre med Kvarterværterne, maa Kommunalbestyrelsens Mellemkomst foranlediges.

I særlige Tilfælde - f.Eks. Underbringelse i Løbet af Natten - vil de militære Myndigheder kunne foretage Indkvarteringen ved egen Foranstaltning.

Til Brug ved krigsmæssig Indkvartering vil der være at anvende særlige Kvitteringsblanketter bestaaende af to enslydende Halvdele (se Bilag 2).

Ved Aftropningen leverer Underafdelingen den ældste Befalingsmand i hvert Kvarter en saadan Blanket. Forinden Afmarchen fra Kvarteret skal denne Befalingsmand omhyggeligt udfylde og underskrive begge Blankettens Halvdele; den ene leverer han til Kvarterværten, medens han lader denne kvittere paa den anden Halvdel, som han derefter leverer til Underafdelingen.

I n d k v a r t e r i n g v e d M ø n s t r i n g e r, s t ø r r e A l a r m e r i n g s ø v e l s e r, f o r ø g e t B e r e d s k a b, F o r m e r i n g a f S i k r i n g s s t y r k e, B e v o g t n i n g s s t y r k e e l l e r l i g n e n d e.
17

Ved Mønstringer, større Alarmeringsøvelser, forøget Beredskab, Formering af Sikringsstyrke, Bevogtningsstyrke eller lignende kan foruden de almindelige Indkvarteringsformer anvendes Indkvartering i Analogi med den i Pkt. 16 omhandlede »Krigsmæssige Indkvartering under fredsmæssige Øvelser«. 

Foruden Chefen for Hæren kan enkelte andre overordnede militære Myndigheder være bemyndiget til at bestemme, hvilke Lokaliteter der skal belægges med Indkvartering, samt til at rekvirere disse Indkvarteringsaydelser hos Kommunalbestyrelsen.

I n d k v a r t e r i n g, e f t e r a t M o b i l i s e r i n g e r i v æ r k s a t.
18

Naar Forholdene ikke nødvendiggør Forandringer, er Fremgangsmaaden ved Iværksættelsen og Ordningen af den ekstraordinære Indkvartering den samme som Fremgangsmaaden i Fredstid. Dog kan Anvendelsen af Marchbestemmelser og Kvarteranvisninger bortfalde. 

Kræver Forholdene det, kan Indkvartering iværksættes af enhver Befalingsmand uden Befaling fra en overordnet Myndighed.

Kommunalbestyrelsens Medvirken benyttes overalt, hvor Forholdene muliggør det.

c. Almindelige Bestemmelser vedrørende Indkvarteringens Ordning.
19

Kommunalbestyrelsens Paaligning af Indkvarteringsydelser bør det iagttages, at Indkvarteringsbyrden saa vidt muligt fordeles ligeligt paa Kvarterværterne i Forhold til Størrelsen af disses Lejligheder og Udenomsplads samt under Hensyn til andre Omstændigheder, som herved er egnede til at komme i Betragtning.

20

Ingen er under ekstraordinær Indkvartering forpligtet til at afgive Lokaler eller Genstande, som han behøver til daglig uundværlig Brug. Det samme gælder, hvis Afsavnet i væsentlig Grad griber forstyrrende ind i hans Næring. 

Indkvartering med Bespisning kan kun finde Sted hos Personer, der fører selvstændig Husholdning.

21

Ingen kan ved Kontrakt frigøre sig for Indkvarteringspligt, og ikke heller kan nogen fritages for denne Pligt, fordi han er bortrejst eller lader sin Ejendom eller Lejlighed henstaa ubeboet. 

Derimod kan det ikke formenes en Kvartervært ved Leje at fremskaffe passende Kvarter udenfor hans Ejendom til den ham paalignede Styrke, naar det saaledes fremskaffede Kvarter ligger indenfor den paagældende Underafdelings Indkvarteringsomraade.

22

Det paahviler den, der har Raadighed over de Lokaliteter m.v., der skal benyttes, at modtage Indkvarteringen. Der kan derfor tildeles saavel Ejer som Lejer Indkvartering, enhver efter Lejlighed og Omstændigheder. Tjenestemænd, der har Tjenestebolig (eventuelt Fribolig), er ligeledes pligtige at modtage Indkvartering.

23

Den Omstændighed, at en Marchbestemmelse (Kvarteranvisning) for et Kommando lyder paa Kvarter m.m. for et bestemt Tidsrum, udelukker ikke, at enkelte til Kommandoet hørende Personer og Heste, der maa være til Stede i Kantonnementet enkelte Dage forud for Kommandoets Ankomst eller på grund af Sygdom eller anden Aarsag maa efterlades i Kantonnementet ved Kommandoets Afmarch derfra, indkvarteres der i Kraft af den paagældende Marchsbestemmelse (Kvarteranvisning).

24

Bortset fra de i Punkterne 16-18 nævnte Tilfælde er ingen militær Person berettiget til uden Kommunalbestyrelsens Medvirken at indkvartere sig selv eller andre.

25

Hvis der i et Kantonnement opstaar Ulighed i Indkvarteringen, og dette ikke er en Følge af særlige Befalinger, skal Kommunalbestyrelsen i Forening med vedkommende militære Myndighed hæve denne Ulighed. Dog maa en Forandring i de anviste Kvarterer ikke ske uden Nødvendighed, og Indkvarteringsomraadet maa i intet Tilfælde udvides uden Chefen for Hærens Samtykke.

26

Uenighed mellem de militære Myndigheder og Kommunalbestyrelsen vedrørende den ekstraordinære Indkvartering afgøres af vedkommende højere militære Myndighed og Amtmanden i Forening. Opnaas ikke Enighed mellem disse om en Afgørelse, forelægges Sagen for Krigsministeriet, der træffer Afgørelse efter Forhandling med Indenrigsministeriet. 

2 Klager fra Kvarterværterne over den af Kommunalbestyrelsen iværksatte Fordeling af Indkvarteringsbyrden afgøres af Amtmanden. Dennes Afgørelse kan indankes for Indenrigsministeriet.

27

For saa vidt Tiden tillader det, efterser den kvartergørende, at de Kvarterer, der er tildelt hans Afdeling, er i den Stand, der forordnes i Indkvarteringsloven. Om eventuelle Manglers Afhjælpning henvender han sig til den civile Øvrighed.

28

Ejendomme, hvor der er forefaldet Tilfælde af smitsomme Sygdomme blandt Mennesker eller Dyr, og hvor Tidsfristen for Smittefarens Ophør ikke er udløbet, maa ikke belægges, medmindre Tilladelse fra Kredslægen eller den paagældende overordnede Læge (Dyrlæge) er indhentet.

d. Særlige Bestemmelser for de militære Myndigheder.
29

Der udsendes normalt en kvartergørende for hver Afdeling eller selvstændig Underafdeling. Efter Regimentets Bestemmelse kan dog selvstændige Underafdelinger og Regimentets Stab indkvarteres ved Foranstaltning af en af de Regimentet underlagte Afdelinger. 

Der medgives den kvartergørende et Kommando, bestaaende af 1 Befalingsmand fra hver Underafdeling og om fornødent af nogle menige.

30

Skal der indkvarteres i en Garnisonsby, melder den kvartergørende sig til Garnisonskommandanten for at erfare, om denne maatte have noget at befale med Hensyn til Indkvarteringen.

31

Skal der indkvarteres i et Omraade, der allerede er belagt med Tropper, melder den kvartergørende sig til den højstbefalende paa Stedet, for at denne i Forening med Kommunalbestyrelsen kan ordne Indkvarteringen. Herved drages der saa vidt muligt Omsorg for, at hver taktisk Afdeling faar sit Distrikt.

32

Den kvartergørende drager Omsorg for, at Underafdelingerne ved Kvarterfordelingen saa vidt muligt holdes samlede, og at Befalingsmændenes Kvarterer anvises paa Steder, der liggerbekvemt for Tilsynet med den Styrke, der er enhver især underlagt.

33

De af Kommunalbestyrelsen modtagne Kvarterbilletter fordeler den kvartergørende til Underafdelingernes kvartergørende Befalingsmænd, hvem han tillige opgiver Afdelingschefens, Underafdelingschefernes, Adjudantens, Regnskabsførerens, Lægens, Dyrlægens samt Haandværkernes Kvarterer.

34

Den kvartergørende og, for saa vidt Afdelingen ikke har kunnet ordne Indkvarteringen flere Dage før Afmarchen, tillige Underafdelingernes kvartergørende Befalingsmænd møder Afdelingen saa langt udenfor Belægningsdistriktet som nødvendigt, for at Underafdelingerne ad nærmeste Vej kan komme til deres Kvarter. Han afleverer til Afdelingschefen en Fortegnelse over Stabens, Underafdelingschefernes, Regnskabsførerens, Lægens, Dyrlægens og Haandværkernes Kvarterer og foreslaar passende Steder til Alarmpladser for Underafdelingerne, eventuelt tillige en Mødeplads, hvis Marchen skal fortsættes. 

Skal der foretages nogen Forandring i den oprindelige Ordning af Indkvarteringen, sørger den kvartergørendefor, at de til Forandringen svarende nye Kvarterbilletter i rette Tid kommer Afdelingen og Underafdelingerne m.fl. i Hænde.

35

Indkvarteringens Iværksættelse og Tjenesten i Kantonnementet sker iøvrigt efter de i Feltreglement I.A. givne Forskrifter, for saa vidt disse kan finde Anvendelse. 

Køretøjer medtages normalt i Kvartererne. Batterier, Telegrafkompagnier m.fl. og større Trainkolonner opmarcherer, naar militære Hensyn tillader det, paa en Parkplads, hvorefter der spændes fra og udstilles Parkvagt ved Køretøjerne.

36

Naar en Troppeafdeling rykker ind i en Garnisonsby for at tage Kvarter, sender den Melding til Garnisonskommandanten.

37

Marchbestemmelser og Kvarteranvisninger tilbagesendes efter Afbenyttelsen til den Myndighed, som har udstedt dem, efter af Afdelingschefen har forvisset sig om, at de har faaet fornøden Paategning om Ydelserne.

Kapitel III. De enkelte Indkvarteringsydelser og Godtgørelsen derfor.
38

Der skelnes mellem Vinterkvarter i Tiden fra 15. Oktober til 14. Maj og Sommerkvarter i Tiden fra 15. Maj til 14. Oktober. 

Til det Personale, der udsendes af Geodætisk Institut i Opmaalingsøjemed, skal Vinterkvarter dog ydes i Tiden fra 1. September til 14. Maj.

a. Kvarter.
39

Under Sommer- og Vinterindkvartering skal følgende Kvarterer stilles til Raadighed:

For en Generalløjtnant og en Generalmajor og dermed ligestillede 3 Værelser til eget Brug, 2 Værelser til Stabschefen, samt 2 Skrivestuer.

For Generalauditøren 3 Værelser til eget Brug og 1 Skrivestue.

For en Oberst og en Oberstløjtnant og dermed ligestillede 2 Værelser til eget Brug samt 1 Skrivestue.

For alle andre Befalingsmænd og ligestillede med Undtagelse af Kornetter (jfr. dog Punkt 43, sidste Stykke), Korporaler, Underkorporaler og dermed ligestillede 1 Værelse til eget Brug, og for Underafdelingschefer, Regnskabsførere og Læger ved Afdelinger m.fl. yderligere en Skrivestue (Lægestue).

For en Auditør 1 Værelse til eget Brug og 1 Skrivestue.

Naar en Officer o.l. eller en Befalingsmand af Officiantgruppen o.l. fungerer i en højere Stilling end den, der svarer til hans Grad, kan der kræves samme Kvarter som for den, der normalt beklæder Stillingen.

For Personer med Grad og Stilling, som ikke eksisterer i Fredstid, kan der kræves Kvarter som for dem, med hvilke de er sidestillede.

41

De i Punkt 39 omhandlede Kvarterer skal være forsynet med en Seng for hver af de indkvarterede, passende Møbler samt Belysningsmidler. 

I Vinterkvarterer skal forefindes Kakkelovn eller Varmeapparat. Det paahviler Kvarterværten at levere det fornødne Belysnings- og Brændselsmateriale.

Derimod maa de indkvarterede selv sørge for Renholdelse af deres Kvarter.

Det kan ikke paalægges en Kvartervært at forsyne de i Punkt 39 omhandlede Skrivestuer med særligt Inventar.

42

Naar de i Punkt 39 omhandlede Kvarterer vanskeligt kan anvises i samme Hus paa Grund af særlige stedlige Forhold, f.Eks. af Hensyn til Beboernes Næringsvej, bør tilgrænsede Huse tages med til Hjælp, ligesom ogsaa en Indskrænkning efter Omstændighederne kan finde Sted, dersom Lokaliteterne ikke tillader Kvarterernes Anvisning ganske overensstemmende med ovennævnte Bestemmelser.

43

Som Vinterkvarter til Kornetter, Korporaler, Underkorporaler og dermed ligestillede samt til menige skal ydes Soveplads i et til Beboelse egnet sundt og tørt Lokale, der skal være forsynet med en Seng med Sengetøj pr. Mand. De indkvarterede skal derhos have Adgang til et opvarmet og oplyst Værelse. 

I Sommerkvarter kan de omhandlede Personer kun kræves et tæt og tørt Lokale, forsynet med fornødent Liggestraa og saa vidt muligt et Tæppe eller Dækken pr. Mand.

Kvartererne skal i fornødent Omfang holdes oplyst af Kvarterværten.

Til Kornetter, der er Delingsførere, skal der ydes Kvarter efter Bestemmelsen i Punkt 39.

44

Under sammentrængt Kantonnement skal Kravene til Kvarterer i Henhold til Punkterne 39 og 43 lempes efter Forholdene. Udkræves et af de i Punkt 39 omhandlede Kvarterer kun for et Tidsrum, der maa antages ikke at ville strække sig ud over 14 Dage, maa de paagældende nøjes med de Kvarterer, som efter Omstændighederne kan anvises.

45

Som Godtgørelse for de i Punkterne 39 og 43 omhandlede Indkvarteringsydelser betaler Staten: For Vinterkvarter til de i Punkt 39 omhandlede Personer samt til Kornetter, der er Delingsførere, 75 Øre daglig pr. Værelse og for Sommerkvarter 50 Øre daglig pr. Værelse; for Vinterkvarter til de i Punkt 43 omhandlede Personer, undtagen Kornetter, der er Delingsførere, 35 Øre daglig pr. Mand og for Sommerkvarter 12 Øre daglig pr. Mand. 

Til Indkvarteringsdagene henregnes Ankomstdagen og Afmarchdagen, medmindre Afmarch finder Sted før Kl. 12 Middag.

46

For Officerer o.l. og Befalingsmænd af Officiantgruppen o.l. kan der, naar Forholdene taler derfor og efter Afdelingschefens Bestemmelse, beholdes Raadighed over Kvarterer i indtil 6 Dage ved Fraværelse i Anledning af Bortkommando eller Sygdom. Ved Fraværelse udover 6 Dage træffer Generalkommandoen Afgørelse efter Indstilling fra vedkommende Afdeling. 

Herudover maa der ikke beregnes Kvartergodtgørelse (Staldrumsgodtgørelse) under Fraværet fra Kvarteret paa Grund af Orlov, Sygdom, Bortkommando m.v.

b. Bespisning.
47

Finder Indkvartering Sted med Bespisning, kan denne omfatte samtlige til den militære Styrke hørende Personer. 

Bespisningen kan bestaa enten af Fuldkost eller af Middagskost alene.

Naar en Styrke paa over 6 Mand indkvarteres med Bespisning, maa den, hvis Kvarterværten fremsætter Ønske derom, selv tilberede Maden.

Kvarterværten er, hvad enten Indkvarteringen finder Sted med eller uden Bespisning, pligtig til paa Forlangende at anvise Køkkenlejlighed og Kogekar m.v. til fri Afbenyttelse, samt til uden Godtgørelse at levere det til Kogning fornødne Brændsel. Finder samlet Kogning Sted i Kantonnement - udenfor Kvartererne -, maa Styrken selv sørge for det fornødne Brændsel.

Ved Uenighed om Forplejningens Beskaffenhed skal den af Krigsministeriet til enhver Tid fastsatte Norm for henholdsvis en Fuldkostportion og en Middagsportion tjene som Maalestok.

6 Opstaar der Meningsforskel herom mellem Kvarterværten og den indkvarterede, skal vedkommende Underafdelingschef bedømme Sagen og, for saa vidt han skønner den indkvarteredes Klage berettiget, gennem den civile Øvrighed paa Stedet søge Klagen afhjulpen og om fornødent ad Tjenestevejen bringe Sagen frem til højere Afgørelse, jfr. Punkt 26.

48

Befalingsmænd og ligestillede kan kun forlange Forplejning lige med Mandskabet.

49

For Bespisning ydes der Kvarterværterne en Godtgørelse, svarende til det Beløb, der af Krigsministeriet til enhver Tid er stillet til Raadighed for de militære Kostforplejninger henholdsvis til Fremskaffelse af en Fuldkostportion og en Middagsportion med Tillæg af 15%.

50

Saafremt det under en Indkvartering af længere Varighed maatte vise sig paatrængende nødvendigt at indrette særlige Spiselokaler, eventuelt tillige Køkkener, for at en Forplejning ved umiddelbar militær Foranstaltning kan gennemføres paa hensigtsmæssigste Maade, sender den vedkommende militære Myndighed motiveret Indstilling herom til Generalkommandoen (Divisionen), ledsaget af de fornødne Oplysninger om Størrelsen af de hermed forbundne Udgifter (Anskaffelse eller Leje af Inventar, Opvarmning og Belysning m.v.).

c. Staldrum med Tilbehør.
51

Staldrummet skal være forsynet med Staldrekvisitter og om fornødent med Belysningsmidler. Kvarterværten skal levere Strøelse og Belysningsmateriale (Petroleum, Gas, Elektricitet). Renholdelse af Staldrummet maa Afdelinger m.fl. selv besørge. 

Staldrummet bør anvises i eller i Nærheden af Kvartererne.

52

Enkeltrejsende Militærpersoner, der ikke har Ret til at lade sig indkvartere, maa selv sørge for Tilvejebringelsen af Staldrum til de Heste, som de i Tjenestens Medfør medtager paa deres Rejser, og kan saaledes ikke gøre Krav paa Staldrum i Henhold til Lov om Indkvartering.

53

Under sammentrængt Kantonnement kan Staldrummet anvises i Lader, Vognskure og lignende Lokaliteter.

54

Som Godtgørelse for Staldrum betaler Staten 15 Øre dagligt for hver Hest. Gødningen tilfalder Kvarterværten vederlagsfrit.

55

For afgivne Sygestalde betales den i Punkt 54 pr. Hest fastsatte daglige Godtgørelse for hvert Spiltov, der findes i den paagældende Stald, selvom alle Spiltove ikke maatte være i Brug.

For saa vidt en saadan Stald skulde blive inficeret ved opstaldede syge militære Heste, vil der kunne ydes Ejeren Erstatning efter uvildige Mænds Skøn for den saaledes paaførte Skade.

Om Udbetaling af saadan Erstatning sendes Indstilling til Generalkommandoen (Divisionen).

56

I tilfælde af, at der blandt en indkvarteret Afdelings Heste hersker smitsom Sygdom, skal der gives vedkommende Kvartervært Underretning derom, og der skal forlanges skriftlig Tilstaaelse for en saadan Meddelelse.

d. Vagtstuer og Arrester med Tilbehør.
57

Naar der skal oprettes Vagter, kan de militære Myndigheder kræve sig overladt Brugen af Lokaler, der er egnede til Vagtstuer og Arrestlokaler. Til Vagtstuer og Arrester skal af den, der afgiver dem, leveres fornødent Lys og Brændsel. Derimod paahviler det de militære Myndigheder selv at tilvejebringe det særlige Inventar (Borde, Bænke m.v.), som maatte udkræves.

58

Renholdelse af Vagt- og Arrestlokaler maa besørges af de paagældende Afdelinger.

59

For Benyttelsen af Lokaler som Vagtstuer og Arrester, for Lys og Brændsel samt eventuelt for Inventar m.v. til disse Lokaler betaler Staten en passende Godtgørelse, som fastsættes af Generalkommandoen (Divisionen) efter Indstilling fra vedkommende Afdeling.

60

Ved Benyttelse af civile Arrester ydes der samme takstmæssige Betaling som for civile Arrestanter.

e. Værkstedslejlighed m.v.
61

Smedier og andre Værksteder skal i fornødent Omfang stilles til Raadighed for Hærens Haandværkere. Uden Ejerens Samtykke maa disse dog kun, naar det er uomgængeligt nødvendigt og efter Afdelingschefens Bestemmelse i det enkelte Tilfælde, gøre Brug af Maskiner, Værktøj, Kul, andet Brændselsmateriale eller elektrisk Kraft.

62

Adgang til private Smedier og Værksteder skal rekvireres gennem den civile Øvrighed. Opstaar der Uenighed angaaende Benyttelsen, følges de i Punkt 47, sidste Stykke, givne Regler.

63

Som Godtgørelse for Brug af Værksteder samt for Sild paa Maskiner og Værktøj ydes en passende Erstatning, der fastsættes af Generalkommandoen (Divisionen) efter Indstilling fra vedkommende Afdeling. 

Forbrug af Kul, andet Brændselsmateriale eller elektrisk Kraft betales efter Dagspris.

f. Magasiner og Skure til Opbevaring af Forplejningsgenstande eller andre Fornødenheder.
64

Til Opbevaring af Forplejningsgenstande eller andre Fornødenheder kan de militære Myndigheder i fornødent Omfang kræve sig overladt Brugen af Magasiner og Skure mod en passende Godtgørelse, der fastsættes af Generalkommandoen (Divisionen) efter Indstilling fra vedkommende Afdeling.

g. Sygelokaler med Tilbehør.
65

De indenfor Indkvarteringsomraadet værende Sygehuse skal i saa stor Udstrækning som muligt - under Hensyn til deres Benyttelse i øvrigt - optage syge fra den i Omraadet indkvarterede Styrke. Om fornødent skal der til Optagelse af syge fra Indkvarteringsomraadet afgives Lokaler, der er egnede til Sygestuer. Sygehuse eller Sygestuer anvises af den civile Øvrighed i Forening med vedkommende Militærlæge.

66

De i Punkt 65 nævnte Sygestuer skal af den, der afgiver dem, holdes oplyste og opvarmede, og de skal være forsynet med de fornødne Rengøringsrekvisitter. Derimod paahviler det de militære Myndigheder selv at tilvejebringe andet fornødent Inventar, herunder Senge. Ved Tilvejebringelsen af det omhandlede Inventar skal - paa derom fremsat Anmodning - den civile Øvrighed paa Stedet yde fornøden Bistand. 

Renholdelse af Sygestuer paahviler vedkommende Afdeling.

67

For syges Ophold paa de i Punkt 65 nævnte Sygehuse erlægges en Betaling, der er 50% højere end den Betaling, der er fastsat for Patienter, som fra den Købstad-, Sogne- eller Amtskommune, som ejer Sygehuset, henligger paa dette for privat Regning. 

For Benyttelse af Sygestuer, for Opvarmningog Belysning af disse samt for leverede Rengøringsrekvisitter m.v. betaler Staten en passende Godtgørelse, som fastsættes af Generalkommandoen (Divisionen) efter Indstilling fra vedkommende Afdeling.

h. Samlings- og Øvelsespladser.
68

De militære Myndigheder kan kræve sig overladt Brugen af de til Samlings- og Øvelsespladser fornødne Arealer; dog bør besaaede eller til Udsæd beredte Arealer, Lucernemarker og første Aars Græsmarker saa vidt muligt skaanes for saadan Anvendelse. 

For Benyttelsen af saadanne Pladser yder Staten en passende Godtgørelse, der fastsættes efter Overenskomst eller efter lovlig Taksation.

69

Med Hensyn til Tilvejebringelsen af Inventar til Vagtstuer og Arrester samt til Sygestuer gælder som almindelig Regel, at saadant Inventar søges lejet paa Stedet saa vidt muligt efter Overenskomst med vedkommende Ejer af det paagældende Lokale, jfr. Punkterne 57 og 66. Om Betalingen for Leje af Inventar sender vedkommende Afdeling Indstilling til Generalkommandoen (Divisionen). 

Ansvaret for og Tilsynet med lejet Inventar paahviler vedkommende Afdeling, der efter Forholdene paa Stedet træffer de fornødne Bestemmelser med Hensyn til Inventarets Modtagelse og Aflevering m.v.

Kan Inventaret ikke tilvejebringes ved Leje, rekvireres det hos Generalkommandoen (Divisionen), som da træffer nærmere Bestemmelse angaaende Tilvejebringelsen.

Kapitel IV. Beregning og Udbetaling af Godtgørelse for Indkvartering.
70

Det påhviler ethvert indkvarteret kommando så vidt muligt ved afrejsen fra kantonnementet eller i hvert fald snarest muligt derefter at udbetale indkvarteringsgodtgørelse direkte til kvarterværterne.

Som dokumentation for beløbets udbetaling vedlægges der regnskabet en kvittering for de enkelte beløb subsidiært postvæsenets kvittering.

Under indkvartering af længere varighed foretages udbetaling af kvartergodtgørelse ved hver måneds udgang eller så ofte, det skønnes nødvendigt, alt efter pågældende værnskommandos eller Geodætisk Instituts nærmere bestemmelse.

71

(Ophævet)