Bøger, som nævner Dødsboskatteloven § 58

Lærebog om indkomstskat (20. udg.)
Forfattere: Jane Bolander, Liselotte Madsen, Anders Nørgaard Laursen og Inge Langhave Bolander
Udgivelsesdato: 22. aug 2023
DJØF Forlag

Dødsfaldssituationer, hvor der ikke sker dødsbobeskatning

- Side 1258 -

Skattemæssigt sidestilles de tilfælde, hvor ægtefællen er eneste legale arving, fordi afdøde ikke efterlod sig livsarvinger, med uskiftet bo. Det gælder også tilfælde, hvor der på grund af boets ringe værdi intet bliver til andre arvinger. Der henvises til dødsboskiftelovens §§ 22 og 34 og DSKL § 58, stk. 1, nr. 1-4.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...58 således under det skattefrie område alle boer, hvor ægtefællen er eneste legale arving, uanset om afdøde ved testamente har begunstiget andre arvinger. I disse tilfælde overgår skattepligten fra udløbet af afdødes seneste indkomstår forud for dødsfaldet til den efterlevende ægtefælle, jf. DSKL § 62. Reglerne behandles nærmere nedenfor under 5.3.

Læs på Jurabibliotek

(...)

I visse tilfælde kan den længstlevende ægtefælle vælge, at boet skal behandles som et skattepligtigt dødsbo, jf. DSKL § 58, stk. 5. Valget skal træffes allerede ved indsendelsen af åbningsstatus, da valget af skattepligt har som konsekvens, at skifteretten ikke kan udlevere boet til forenklet privat skifte.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...arveafkald. Boet var udleveret til privat skifte, men da der ikke var anmodet om beskatning af dødsboet, jf. DSKL § 58, stk. 5, var boet omfattet af DSKL § 58, stk. 1, nr. 4, med det resultat, at beskatningen skulle ske hos den længstlevende ægtefælle – og ikke som ønsket i dødsboet. Afgørelsen er kommenteret af Tommy V. Christiansen i JUS 2015.10.

Læs på Jurabibliotek



Generelt om succession ved dødsfald

- Side 1260 -

...at den efterlevende ægtefælle indtræder i afdødes skattemæssige stilling med hensyn til aktiver og passiver, der tilhørte afdøde. Denne regel gælder i alle tilfælde, hvor ægtefællen beskattes efter afsnit III i dødsboskatteloven, se DSKL § 58 og nedenfor under 5.3. Det omfatter blandt andet de tilfælde, hvor længstlevende sidder i uskiftet bo eller

Læs på Jurabibliotek



Betingelserne for og virkningerne af skattefritagelse

- Side 1266 -

...som eneste legale arving. Længstlevende var hermed blevet beskattet, som om han hensad i uskiftet bo, jf. DSKL § 58, stk. 1, nr. 3. Landsskatteretten afgjorde, at selv om et forenklet privat skifte blev behandlet som et uskiftet bo, var der tale om et skifte. Ved den længstlevendes død, var der derfor kun et bo at skifte og dermed kun et bundfradrag.

Læs på Jurabibliotek



Andre tilfælde, hvor der efterlades en ægtefælle, jf. dødsboskattelovens afsnit III

- Side 1299 -

De boer, der skal behandles efter afsnit III, er, jf. DSKL § 58, stk. 1 og 2, boer

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1300 -

...ægtefælle har imidlertid mulighed for at vælge særskilt beskatning af dødsboet i tilfælde, hvor der tillige er testamentsarvinger efter førstafdøde. Ønsker ægtefællen at gøre brug af denne mulighed, skal ægtefællen afgive erklæring herom samtidig med indsendelsen af opgørelsen over afdødes aktiver og passiver (åbningsstatus), jf. DSKL § 58, stk. 5.

Læs på Jurabibliotek

(...)

I SKM2002.370.LSR er det antaget, at en efterlevende ægtefælles afkald på arv til fordel for afdødes forældre medførte, at der ikke skulle ske beskatning efter DSKL § 58, stk. 1, nr. 4, af den efterlevende ægtefælle, idet hun derefter ikke kunne anses for at være legal arving (men testamentsarving) i boet.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...skattesubjekt imidlertid, at boet havde anmodet herom, jf. DSKL § 58, stk. 5, idet boet var omfattet af DSKL § 58, stk. 1, nr. 4. Da boet ikke havde anmodet herom i forbindelse med indsendelse af boopgørelsen, var denne betingelse ikke opfyldt, og beskatningen af boets indkomst skete derfor hos den længstlevende ægtefælle frem for i et skattefritaget dødsbo.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...også, når et påbegyndt egentligt skifte, omfattet af DSKL afsnit II, afsluttes ved, at boet efter førstafdøde overtages af den længstlevende ægtefælle til uskiftet bo, når der ikke før overtagelsen er skiftet med én eller flere livsarvinger efter førstafdøde, jf. DSKL § 58, stk. 2. Er der derimod skiftet med en eller flere livsarvinger, gælder de ikke.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1301 -

...ægtefæller på én gang skulle opnå boafgiftsfrihed og dødsbobeskatning af kapitalafkast og avancer ved at oprette testamente, hvorefter en ganske ubetydelig del af boet skulle udloddes som arv eller legat til andre ved førstafdødes død. Reglen er som anført ovenfor modificeret, idet ægtefællen kan træffe bestemmelse om særskilt beskatning af dødsboet.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...og to af hans børn i andet og tredje led i en successionsrækkefølge. Landsretten fandt, at den efterlevende ægtefælle var omfattet af DSKL § 58, stk. 1, nr. 4, med den virkning at afdødes indkomst skulle beskattes hos længstlevende og ikke i dødsboet. Det forhold, at længstlevende arvede som testamentsarving, kunne ikke føre til et andet resultat.

Læs på Jurabibliotek


(...)

- Side 1302 -

Hvis hele boet efter at have været under skiftebehandling udlægges til længstlevende ægtefælle, ophæves eventuel beskatning af afdøde i mellemperioden og af dødsboet, se nærmere DSKL § 58, stk. 2.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...og boets indkomst, medmindre det borttesterede er afdødes fuldstændige særeje. Der er ikke regler for, om ægtefællen kan kræve skatterne refunderet af boet, men det forudsættes af Skatteministeriet i en kommentar til et høringssvar fra Advokatrådet, at det afkast af længstlevendes formue, der skal indgå i boslodsudvekslingen, er korrigeret for skat.

Læs på Jurabibliotek



Skifte af uskiftet bo mv., når ægtefællerne dør i samme indkomstår

- Side 1303 -

Hvis længstlevende dør i samme indkomstår som førstafdøde, gælder en række særlige regler, såfremt længstlevende sad i uskiftet bo, eller såfremt længstlevende havde overtaget boet som eneste legale arving mv. i henhold til DSKL § 58, stk. 1, nr. 2-4.

Læs på Jurabibliotek



Skifte af førstafdødes særbo

- Side 1304 -

For afdødes særbo gælder reglerne i DSKL kap. 11, det vil sige DSKL §§ 67-70. Disse regler anvendes på afdødes særbo, når dette skiftes, uden at den efterlevende ægtefælle overtager det efter dødsboskiftelovens § 22 eller 34 eller som eneste legale arving, jf. DSKL § 58, stk. 1.

Læs på Jurabibliotek

(...)

...konjunkturudligningsskat vedrørende hensættelse på konjunkturudligningskonto samt indeholdte udbytteskatter mv. Særboet godskrives kun foreløbige skatter, i det omfang de tilsvarende indtægter indgår i særboet, jf. DSKL § 68, stk. 2, med henvisningen til DSKL §§ 15, stk. 3, og 16, stk. 2 og 3. Særboet godskrives ingen del af afdødes A- og B-skatter.

Læs på Jurabibliotek