Bygningsreglementet Afsnit 3

Denne konsoliderede version af bygningsreglementet er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18)

Bekendtgørelse nr. 1399 af 12. december 2019,
som ændret ved bekendtgørelse nr. 182 af 05. marts 2020, bekendtgørelse nr. 794 af 02. juni 2020, bekendtgørelse nr. 1872 af 07. december 2020, bekendtgørelse nr. 1282 af 11. juni 2021, bekendtgørelse nr. 2312 af 07. december 2021, bekendtgørelse nr. 1030 af 27. juni 2022, bekendtgørelse nr. 1286 af 15. september 2022, bekendtgørelse nr. 1464 af 28. november 2022, bekendtgørelse nr. 1498 af 06. december 2022, bekendtgørelse nr. 1583 af 21. december 2022 og bekendtgørelse nr. 1673 af 11. december 2023

Kapitel 23 Beregningsregler
§ 453

Ved bebyggelsesprocenten forstås etagearealets procentvise andel af grundens areal.

§ 454

Grundens areal omfatter det areal, der er angivet for det pågældende matrikelnummer. Vejareal eller areal, der skal holdes ubebygget, som følge af hjørneafskæring eller byggelinjepålæg til sikring af vejanlæg, skal indgå i grundens areal ved beregning af bebyggelsesprocenten.

Stk. 2 Til grundens størrelse medregnes:

  • 1) Grundens andel i et selvstændigt matrikuleret areal sikret som fælles friareal for flere ejendomme. Andelene i det selvstændigt matrikulerede friareal fordeles ligefremt proportionalt efter de enkelte grundes størrelse, medmindre kommunalbestyrelsen i hvert enkelt tilfælde bestemmer andet, herunder en anden delingsnorm, eller at andele i det fælles friareal ikke kan medregnes.

  • 2) Arealer, der før den 1. februar 1977 er afgivet til vej, men uanset dette er tilladt medregnet til grundarealet. Sådanne arealer medregnes i overensstemmelse med de vilkår, der er fastsat for tilladelsen.

  • 3) Det samlede areal for flere matrikelnumre, når de udgør en samlet fast ejendom og grænser op til hinanden.

Stk. 3 Til grundens størrelse medregnes ikke:

  • 1) Arealer af grunden, der er beliggende i en anden zone end den, hvori der bygges.

  • 2) Matrikelnumre, der er en del af en samlet fast ejendom, men som ikke grænser op til hinanden.

§ 455

Etageareal beregnes ved sammenlægning af bruttoarealerne af samtlige etager, herunder indskudte etager, kældre og udnyttelige tagetager samt altanlukninger, udestuer, forbindelsesgange og lignende.

Stk. 2 Rum, der går gennem flere etager, medregnes kun til den etage, i hvilken gulvet er beliggende. Både udvendige og indvendige trapper, trapperum, altangange, installationsskakte og elevatorskakte medregnes dog for hver etage.

Stk. 3 Til etageareal medregnes ikke:

  • 1) Den del af kælderen, hvor det omgivende terræn ligger mindre end 1,25 m under loftet i kælderen.

  • 2) Åbne altaner.

  • 3) Åbne tagterrasser.

  • 4) Affaldsrum i terrænniveau.

  • 5) Sikringsrum til sikringsrumspligtige bygninger med forskriftsmæssig størrelse samt offentlige beskyttelsesrum, der er myndighedsgodkendte.

  • 6) Hemse med et areal på indtil 4,5 m².

  • 7) Udvendige trappers og altanganges projektion på terræn.

  • 8) Udvendige brandtrapper (flugtvejstrapper).

  • 9) Udvendig efterisolering på maksimalt 25 cm.

Stk. 4 For garager, carporte, udhuse, drivhuse, skure, hønsehuse, åbne overdækninger, herunder åbne overdækkede terrasser og lignende bygninger, medregnes kun den del af arealet, der overstiger:

  • 1) 20 m² pr. bolig ved etageboligbebyggelser og ved samlede boligbebyggelser med både lodret og vandret lejlighedsskel samt ved rækkehuse, kædehuse, gruppehuse og lignende former for helt eller delvist sammenbyggede enfamiliehuse.

  • 2) 50 m² pr. bolig ved fritliggende enfamiliehuse, dobbelthuse med lodret lejlighedsskel og sommerhuse, og

  • 3) 25 pct. af bebyggelsens øvrige etageareal ved andre bebyggelser, herunder erhverv og institutioner, dog medregnes garage- og udhusarealer i kælder eller gårdkælder ikke.

Stk. 5 Etagearealet måles i et plan bestemt af overside af færdigt gulv til ydersiden af de begrænsende ydervægge med følgende afvigelser:

  • 1) I udnyttelige tagetager medregnes det areal, der i et vandret plan 1,50 m over færdigt gulv ligger inden for planets skæring med tagbeklædningens udvendige side.

  • 2) Ved åbne etager, porte, luftsluser og lignende medregnes til den linje, som bygningens ydervægge i øvrigt angiver.

  • 3) Ved fælles vægge mellem rum, der skal medregnes til hvert sit etageareal, måles til midten af væggen, idet der dog ved fælles vægge placeret over skel måles til skellinjen.

§ 456

Højder måles lodret fra naturligt terræn. For bebyggelser på skrånende terræn eller terræn med større niveauforskelle måles fra et eller flere niveauplaner, der fastsættes af kommunalbestyrelsen. Niveauplanernes beliggenhed skal på entydig måde fremgå af byggetilladelsen, f.eks. ved angivelse af planernes koter. Der kan efter behov fastlægges flere niveauplaner for samme grund.

Stk. 2 Ved fastlæggelse af niveauplaner skal kommunalbestyrelsen tage hensyn til:

  • 1) Terrænforholdene på de tilstødende grunde og karakteren af den omliggende bebyggelse.

  • 2) At der skal skabes rimelige bebyggelsesmuligheder og adgangsforhold for den pågældende grund.

Stk. 3 Bebyggelse i skrånende terræn kan opføres uden fastsættelse af niveauplaner, såfremt højden målt lodret fra terræn ikke overstiger de i §§ 176-186 fastsatte grænser for bebyggelsens højde samt den angivne afstand til skel.

Stk. 4 Antenner, hvis øverste punkt ikke er mere end 5,50 m over tagfladen, tagkviste, skorstenspiber, ventilationshætter, gavltrekanter og tagudhæng, medregnes ikke ved beregningen af en bygningshøjde, såfremt de er af sædvanligt omfang. Ved fastlæggelse af bebyggelsens højde kan kommunalbestyrelsen endvidere beslutte at se bort fra trappehuse, elevatorskakter, ventilationsanlæg, varmepumper, solcelleanlæg, solfangere, skilte og lysreklamer.

§ 457

Afstande måles vandret uden hensyn til terrænforskelle. Afstanden måles vinkelret på den pågældende modstående linje (vejlinje, skel mod nabo) eller bebyggelse, men kan af hensyn til lysforholdene eller for at begrænse indbliksgener måles som den mindste fri afstand mellem bygning eller bygningsdel og modstående vejlinje, skel mod nabo eller anden bebyggelse på samme grund. Ved bygninger uden begrænsende ydervægge måles fra tagfladen.

Stk. 2 Ved bestemmelse af bebyggelsens afstand til skel mod nabo, vej og sti ses bort fra:

  • 1) kælder, kældertrapper, tanke, ledninger og lignende under terræn, og

  • 2) tagudhæng, vindskeder, overdækninger over indgangspartier samt gesimser og lignende mindre bygningsdele med et fremspring på højst 0,50 m.

Stk. 3 Ved beregning af bebyggelsens afstand til vejskel ses bort fra følgende bygningsfremspring, der er anbragt ud over skel mod vej, som er tilladt efter lov om offentlige veje og lov om private fællesveje:

  • 1) Karnapper, åbne altaner, udbuede vinduer og lignende bygningsdele, der er hævet 2,80 m over fortov og indtil 1,50 m fra kørebanekant eller cykelsti.

  • 2) Porte, døre, skodder og vinduer, der er indrettet til at åbne udad, og som målt fra underkanten anbringes i en højde af mindst 2,30 m over fortov.

§ 458

Hver af bygningens etager inklusiv stueetage medregnes i etageantallet, sådan som det fremgår af BBR-registret. Til etageantallet medregnes derudover:

  • 1) Udnyttelige tagetager.

  • 2) Kældre, hvor loftet ligger mere end 1,25 m over terræn.

Stk. 2 Ved bygninger med forskudte etager eller indskudte etager og lignende skal kommunalbestyrelsen efter et konkret skøn fastlægge etageantallet. Ved opholdsarealer i bygningers tagetage eller på bygningers tag kan kommunalbestyrelsen i det enkelte tilfælde beslutte, at en hems med et større areal end 4,50 m² samt altaner, udestuer, terrasser og lignende opholdsarealer skal medregnes som en etage.

Kapitel 24 Beskrivelse af kontrolsystem for vand- og afløbsinstallationer
§ 459

For fabriksfremstillede produkter, som indgår i vand- og afløbsinstallationer, og som endnu ikke er blevet omfattet af en harmoniseret standard under byggevareforordningen eller en europæisk teknisk vurdering, kræves i forhold til de mekaniske/fysiske egenskaber følgende:

  • 1) En førstegangsafprøvning, der baserer sig på de egenskaber, der som følge af kravene i bygningsreglementet er relevante at deklarere i Danmark.

  • 2) Et produktionskontrolsystem, der sikrer, at produkternes deklarerede ydeevne opretholdes. Det er ikke et krav, at produktionskontrollen skal certificeres.

Fabrikkens egen produktionskontrol
§ 460

Fabrikanten skal have sin egen produktionskontrolordning. En produktionskontrolordning er en intern løbende kontrol, der udføres af fabrikanten. Denne kontrol skal systematisk dokumentere, at produkterne opretholder de deklarerede egenskaber.

Stk. 2 Fabrikkens produktionskontrol kombinerer produktionsteknik med de midler, som er nødvendige for at vedligeholde og kontrollere produktets overensstemmelse med de relevante tekniske specifikationer.

Stk. 3 Produktionskontrollen omfatter både kontrol og test af måleudstyr, råmaterialer, indgående bestanddele, processer, maskiner og produktionsudstyr samt de færdige produkter, herunder deres materialeegenskaber. Endelig omfatter kontrollen anvendelsen af de opnåede resultater.

Krav til produktionskontrollen
§ 461

Fabrikanten er ansvarlig for at tilrettelægge fabrikkens produktionskontrolordning. Opgaver og ansvar i ordningen skal dokumenteres, og denne dokumentation skal holdes vedlige. Fabrikanten kan delegere kompetencen til en person, der har den nødvendige myndighed til at:

  • 1) Tilrettelægge de procedurer, der kan eftervise produktets overensstemmelse på relevante stadier i processen.

  • 2) Finde frem til og registrere ethvert tilfælde af manglende overensstemmelse.

  • 3) Finde metoder til at rette tilfælde af manglende overensstemmelse.

Stk. 2 Fabrikanten skal beskrive kontrolordningen udførligt og holde denne dokumentation vedlige. Fabrikantens dokumentation og fabrikkens kontrolsystem skal tilpasses produktet og fabrikationsprocessen.

§ 462

Kontrolsystemernes pålidelighed skal fastsættes i forhold til produktets overensstemmelse, dvs.:

  • 1) Planlægning af procedurer og instrukser.

  • 2) Effektiv igangsætning af procedurer og instrukser.

  • 3) Beskrivelse af opgaver, ansvar og resultater.

  • 4) Resultaterne skal bruges til at rette afvigelser, udbedre virkningen af afvigelser og revidere produktionskontrolsystemet for at fjerne grunden til manglende overensstemmelse med den tekniske specifikation, hvis det viser sig nødvendigt.

§ 463

Kontrolforanstaltningerne omfatter et eller flere af følgende tiltag:

  • 1) Specifikation og kontrol med råmaterialer og indgående dele.

  • 2) Kontrol og prøvninger under produktionen i et omfang, der er fastlagt på forhånd (kontrol og prøvning omfatter både fremstilling af produktet og produktionsmaskinernes justering og udstyr etc. kontrol, prøvning og hyppigheden heraf afhænger af produktets type og sammensætning, produktionsprocessens kompleksitet, følsomheden af produktets egenskaber over for variationer i produktionsparametre etc.).

  • 3) Kontrol og prøvning af de færdige produkter i et omfang, som kan være fastlagt i de tekniske specifikationer, og som tilpasses produktet og produktionsvilkårene for dette.

Stk. 2 Hvis de færdige produkter ikke kontrolleres på markedet, skal fabrikanten sikre, at emballering, håndtering og transport tilrettelægges på en sådan måde, at produktet ikke beskadiges.

Verifikation
§ 464

Fabrikanten skal enten selv have måleudstyr og personale eller have adgang til det for at udføre de nødvendige verifikationer og prøvninger.

Stk. 2 Fabrikanten har ansvaret for, at der gennemføres de nødvendige kalibreringer på måle- og prøvningsudstyret.

Stk. 3 Fabrikanten skal kalibrere eller verificere og vedligeholde kontrol-, måle- og prøvningsudstyret i god, brugbar stand for at kunne eftervise produktets overensstemmelse med den fastlagte kvalitet.

Prøvning
§ 465

Prøvning skal finde sted efter en fastlagt plan og gennemføres i overensstemmelse med de metoder, der er anført i den tekniske specifikation. Prøvningsmetoderne skal i almindelighed være direkte metoder.

§ 466

Fabrikanten skal oprette og vedligeholde registreringer, der viser, at prøvning af produktet har fundet sted. Disse registreringer skal vise, at produktet har opfyldt de fastlagte acceptkriterier.

Sikring af overensstemmelse
§ 467

Hvis kontrol eller prøvningsresultater viser, at produktet ikke lever op til kravene, skal fabrikanten straks gribe ind med de nødvendige foranstaltninger for at bringe produktionen i orden.

§ 468

Produkter og serier af produkter, som ikke er i overensstemmelse med den fastlagte kvalitet, skal holdes adskilt, så de kan identificeres. Når fejlen er rettet, skal prøvning og verifikation gentages.

§ 469

Hvis produktet er leveret, før resultaterne kendes, skal fabrikanten have tilrettelagt en procedure, der sikrer, at kunderne bliver underrettet på en sådan måde, at de nødvendige konsekvenser kan tages.

Fabrikantens register
§ 470

Fabrikkens egen produktionskontrol skal være veldokumenteret hos fabrikanten. Beskrivelse af produktet, dato for fabrikationen, anvendt prøvningsmetode, prøvningsresultater og acceptkriterier skal være registreret med en påtegning af den person, der som kontrolansvarlig har forestået verifikationen.

Stk. 2 Fabrikanten skal registrere de korrektioner, der er foretaget for at bringe produktet i overensstemmelse med de fastlagte krav.

Sporbarhed
§ 471

Det er fabrikantens ansvar at opretholde en komplet fortegnelse over de enkelte produkter eller serier af produkter med produktionsdetaljer og egenskaber. Fabrikanten skal også registrere, hvem produkterne først er blevet solgt til.

§ 472

Individuelle produkter eller serier af produkter skal fuldt ud kunne identificeres og spores i kraft af disse oplysninger. I visse tilfælde, f.eks. for råvarer, er det ikke altid muligt.

Stk. 2 Fabrikanten skal opbevare den tekniske dokumentation i ti år efter, at produktet er blevet bragt i omsætning.

Kapitel 25 Lavenergiklasse
§ 473

For at kunne klassificere bygningen som lavenergiklasse, skal kravene i dette kapitel overholdes. De øvrige krav i kapitel 11 skal ligeledes overholdes.

§ 474

Boliger, kollegier, hoteller og lignende kan klassificeres som lavenergiklasse, når bygningens samlede behov for tilført energi til opvarmning, ventilation, køling og varmt brugsvand pr. m² opvarmet etageareal ikke overstiger 27,0 kWh/m2 pr. år.

§ 475

Andre bygninger end boliger, der ikke er omfattet af § 474, kan klassificeres som lavenergiklasse, når det samlede behov for tilført energi til opvarmning, ventilation, køling, varmt brugsvand og belysning pr. m² opvarmet etageareal ikke overstiger 33,0 kWh/m2 pr. år.

Stk. 2 For bygninger eller bygningsafsnit i lavenergiklasse med behov for f.eks. et højt belysningsniveau, ekstra meget ventilation, et stort forbrug af varmt brugsvand, eller lang benyttelsestid eller bygninger med stor rumhøjde forhøjes energirammen med et tillæg, der modsvarer det beregnede energiforbrug hertil. Tillægget skal beregnes i henhold til SBi 213 Bygningers energibehov.

§ 476

Bygninger, der er omfattet af §§ 474 eller 475, skal udføres, så det dimensionerende transmissionstab pr. m² etageareal ikke overstiger 11,0+6,0/E+300/A, hvor E er antallet af etager, og A er det opvarmede etageareal. Antal etager er et decimaltal, som udregnes som opvarmet etageareal divideret med bebygget areal. Bygninger med gennemsnitlig rumhøjde over 4,0 meter får et tillæg på 1,0 W/m² pr. meter gennemsnitlig rumhøjde over 4,0 meter. Opvarmet kælder, der ikke indgår i etagearealet, medregnes med 40 pct. i antal etager og det opvarmede etageareal.

§ 477

(Ophævet).

§ 478

Energibalancen (Eref) gennem vinduer og glasydervægge i opvarmningssæsonen må ikke være mindre end 0 kWh/m² pr. år.

Stk. 2 For ovenlysvinduer og glastage må energibalancen ikke være mindre end 10 kWh/m² pr. år. For ovenlyskupler må U-værdien ikke være højere end 1,20 W/m²K. Der kan benyttes funktionsglas, jf. § 258.

Stk. 3 Energibalancen (Eref) beregnes for glasydervægge med følgende referencerude: Ug=0,70 W/m2K, gg=0,50 og psi=0,05 W/mK.

Stk. 4 Referencestørrelser fremgår af § 258.

§ 479

(Ophævet)

§ 480

(Ophævet).

§ 481

Volumenstrømmen gennem utætheder i klimaskærmen i nye bygninger opvarmet til 15 °C eller mere må ikke overstige 0,7 l/s pr. m² opvarmet etageareal ved en trykforskel på 50 Pa.

Stk. 2 For bygninger med høje rum, hvor klimaskærmens overflade divideret med etagearealet er større end 3, må volumenstrømmen gennem utætheder ikke overstige 0,21 l/s pr. m² klimaskærm.

Stk. 3 Kravet kan dokumenteres ved at foretage trykprøvning af bygningen eller repræsentative dele af større bygninger.

§ 482

For etagearealer, hvor der foretages trykprøvning af volumenstrømmen gennem utætheder, kan prøvningsresultatet anvendes ved beregning af energibehovet for disse arealer. Foreligger dokumentation ikke, benyttes 1,5 l/s pr. m² ved 50 Pa.

Stk. 2 Trykprøvning skal gennemføres i henhold til § 263, stk. 5.

§ 483

Ventilationsanlæg, hvor aggregat og kanalsystem kun betjener én bolig, skal udføres med varmegenvinding med en tør virkningsgrad på mindst 85 pct.

§ 484

For ventilationsanlæg med konstant luftydelse må det specifikke elforbrug til lufttransport ikke overstige 1.500 J/m³ udeluft.

Stk. 2 For anlæg med variabel luftydelse må det specifikke elforbrug til lufttransport ikke overstige 1.800 J/m³ udeluft ved maksimalt tryktab.

Stk. 3 For ventilationsanlæg til etageboliger må det specifikke elforbrug til lufttransport ikke overstige 1.200 J/m³ udeluft ved grundluftsskiftet.

Kapitel 26 Konstruktionsklasser
§ 485

De bærende konstruktioner i et byggeri skal indplaceres i en konstruktionsklasse på baggrund af:

  • 1) konstruktionens konsekvensklasse, jf. DS/EN 1990 Projekteringsgrundlag for bærende konstruktioner, og tilhørende DS/EN 1990 DK NA,

  • 2) konstruktionens kompleksitet og

  • 3) erfaringer med konstruktionstypen.

Stk. 2 Hvis det kan dokumenteres, at en opdeling af byggeriet i flere konstruktionsafsnit kan ske på en sikkerhedsmæssigt forsvarlig måde, kan de enkelte konstruktionsafsnit indplaceres i forskellige konstruktionsklasser.

§ 486

Ved konstruktionsafsnit forstås i denne bekendtgørelse en afgrænset del af en konstruktion, der indplaceres i én konstruktionsklasse og én konsekvensklasse.

§ 487

Konstruktionens kompleksitet skal fastlægges som en af følgende:

  • 1) Simpel konstruktion: En konstruktion, hvor lastnedføringer er overskuelige, og ligevægtstilstande kan bestemmes på en enkel måde uden særlige forudsætninger eller værktøjer.

  • 2) Kompleks konstruktion: En konstruktion, hvor lastnedføringer kan være svære at overskue, hvor bestemmelse af ligevægtstilstande kræver særlige forudsætninger eller værktøjer, eller hvor ændringer i forudsætninger kan have væsentlig betydning for konstruktionens virkemåde.

Stk. 2 Hvor der er tvivl om konstruktionens kompleksitet, anses denne for kompleks.

Stk. 3 Kompleksitet af en ombygning og forandring i en eksisterende konstruktion skal fastlægges som en af følgende:

  • 1) En simpel ombygning eller forandring: en ombygning eller forandring, som ikke har væsentlig betydning for hovedkonstruktionens statiske virkemåde og lastnedføring, og hvor den statiske virkemåde i den eksisterende konstruktion forudsættes kendt. Ligevægtstilstand, nedføring af laster og bæreevnebestemmelse skal for ombygningen eller forandringen, og konstruktioner, der er statisk påvirket af ombygningen eller forandringen, kunne bestemmes på en enkel måde uden særlige forudsætninger eller værktøjer.

  • 2) En kompleks ombygning eller forandring: øvrige ombygninger og forandringer, som ikke er omfattet af pkt. 1.

Stk. 4 Hvor der er tvivl om ombygningens eller forandringens kompleksitet, anses denne for kompleks.

§ 488

Erfaringer med konstruktionstypen skal fastlægges som en af følgende:

  • 1) Traditionel konstruktion: En konstruktion, som der i byggebranchen er stor og lang erfaring med, og som er baseret på kendte teknologier og udførelsesmetoder.

  • 2) Utraditionel konstruktion: En konstruktion, som der i byggebranchen ikke er stor og lang erfaring med, eller som er baseret på nye teknologier og udførelsesmetoder.

Stk. 2 Bærende konstruktioner omfattet af §§ 352 og 356 betragtes som utraditionelle.

Stk. 3 Hvor der er tvivl om erfaringer med konstruktionstypen, anses denne for utraditionel.

§ 489

Konstruktioner eller konstruktionsafsnit skal indplaceres i en af følgende konstruktionsklasser:

  • 1) Konstruktionsklasse 1 (KK1), som omfatter:

    • a) Konstruktioner eller konstruktionsafsnit, der henregnes til lav konsekvensklasse (CC1).

    • b) Konstruktioner eller konstruktionsafsnit, der henregnes til middel konsekvensklasse (CC2), og som indgår i enfamiliehuse, rækkehuse, dobbelthuse og sommerhuse uden vandret lejlighedsskel og med højst 1 etage under terræn og højst 2 etager over terræn.

    • c) Simple og traditionelle konstruktioner eller konstruktionsafsnit, der henregnes til middel konsekvensklasse (CC2), og som indgår i avls- og driftsbygninger i 1 etage med en maksimal spændvidde på 40 m.

    • d) Simple og traditionelle konstruktioner eller konstruktionsafsnit, der henregnes til middel konsekvensklasse (CC2), og som indgår i industri- og lagerbygninger i 1 etage med en maksimal spændvidde på 40 m.

    • e) Simple og traditionelle konstruktioner eller konstruktionsafsnit, der henregnes til middel konsekvensklasse (CC2), og som indgår i en statisk uafhængig konstruktion med et samlet etageareal på højst 150 m² i højst 1 etage under terræn og højst 2 etager over terræn med en spændvidde på højst 6 m. Den statiske uafhængige konstruktion må højst være indrettet til 30 personer, hvor personer har mulighed for ved egen hjælp at bringe sig i sikkerhed.

    • f) Simple og traditionelle konstruktioner eller konstruktionsafsnit, der henregnes til middel konsekvensklasse (CC2), og som indgår i en statisk uafhængig konstruktion med et samlet etageareal på højst 150 m² i 1 etage med en spændvidde på højst 12 m. Den statiske uafhængige konstruktion må højst være indrettet til 30 personer, hvor personer har mulighed for ved egen hjælp at bringe sig i sikkerhed.

  • 2) Konstruktionsklasse 2 (KK2), som omfatter konstruktioner eller konstruktionsafsnit, der henregnes til middel konsekvensklasse (CC2), og som ikke er omfattet af konstruktionsklasse 1 eller 3.

  • 3) Konstruktionsklasse 3 (KK3), som omfatter:

    • a) Konstruktioner eller konstruktionsafsnit, der henregnes til middel konsekvensklasse (CC2), og hvor konstruktionen eller konstruktionsafsnittet er utraditionelt eller komplekst, og som ikke er omfattet af stk. 1, nr. 1, litra b.

    • b) Konstruktioner eller konstruktionsafsnit, der henregnes til høj konsekvensklasse (CC3).

  • 4) Konstruktionsklasse 4 (KK4), som omfatter konstruktioner og konstruktionsafsnit, der henregnes til høj konsekvensklasse, hvor konsekvenserne af et svigt er særligt alvorlige (CC3+).

Stk. 2 Byggearbejder, der ændrer virkemåde i en eksisterende konstruktion eller konstruktionsafsnit, skal indplaceres i samme konstruktionsklasse, som konstruktionen eller konstruktionsafsnittet er indplaceret i, dog med følgende undtagelser:

  • 1) Simple og traditionelle ombygninger og forandringer i eksisterende simple og traditionelle konstruktioner eller konstruktionsafsnit, der henregnes til middel konsekvensklasse (CC2) kan indplaceres i konstruktionsklasse 1 (KK1), såfremt der udføres kontrol af dokumentation i henhold til kapitel 30 svarende til konstruktionsklasse 2 (KK2).

  • 2) Simple og traditionelle ombygninger og forandringer i eksisterende simple og traditionelle konstruktioner eller konstruktionsafsnit, der henregnes til høj konsekvensklasse (CC3) og indgår i etagebyggeri, som anvendes til længere ophold, f.eks. beboelse, kontor, hotel, dag-/døgninstitution i højst 6 etager over terræn med en spændvidde på højst 8 m, kan indplaceres i konstruktionsklasse 2 (KK2).

  • 3) Simple og traditionelle ombygninger og forandringer i eksisterende konstruktioner eller konstruktionsafsnit, der henregnes til høj konsekvensklasse, hvor konsekvenserne af et svigt er særligt alvorlige (CC3+), kan indplaceres i konstruktionsklasse 3 (KK3).

Stk. 3 Følgende byggearbejder er undtaget fra indplacering i konstruktionsklasse efter stk. 1 og 2:

  • 1) Byggearbejder, der er undtaget for byggetilladelse, jf. § 5, stk. 1.

  • 2) Garager, carporte, udhuse, hønsehuse, drivhuse, overdækkede terrasser og lignende bygninger med et areal på højst 50 m² samt ombygninger og andre forandringer af disse.

  • 3) Ombygninger og andre forandringer af enfamiliehuse, dobbelthuse, rækkehuse og sommerhuse. Ombygningen eller forandringen må ikke medføre en væsentlig anvendelsesændring eller en udvidelse af etagearealet.

Stk. 4 Midlertidge udendørs camping- og salgsområder er undtaget fra indplacering i konstruktionsklasser efter stk. 1.

Stk. 5 Mindre legepladsredskaber og -underlag, multisportsudstyr, motionsredskaber i det fri, skateboardbaner og lignede er undtaget fra indplacering i en konstruktionsklasse, hvis udformningen udføres i henhold til §§ 359-363, og når udformningen eller anvendelsen ikke medfører en risiko for personskade ved et svigt. Andre mindre legepladsredskaber er tillige undtaget fra indplacering i konstruktionsklasse, hvis udformningen eller anvendelsen ikke medfører en risiko for personskade ved et svigt.

Stk. 6 For konstruktioner eller konstruktionsafsnit, som på grund af deres udformning eller anvendelse ikke kan indplaceres i en konstruktionsklasse, skal det på baggrund af risikoen for svigt og konsekvensen af kommunalbestyrelsen vurderes, om og i hvilket omfang:

  • 1) En certificeret statiker skal inddrages.

  • 2) Dokumentationen skal udfærdiges efter principperne i kapitel 28 og 30.

Stk. 7 Dokumentationen for overholdelse af stk. 6 skal indsendes i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse.

Kapitel 27 Brandklasser
§ 490

Et byggeri skal indplaceres i en brandklasse, jf. bilag 1, tabel 3, på baggrund af:

  • 1) byggeriets risikoklasse, jf. § 86, og

  • 2) den valgte metode for dokumentation af brandsikkerheden, jf. § 493.

Stk. 2 Hvis det kan dokumenteres, at den brandmæssige opdeling af byggeriet i flere brandmæssige uafhængige bygningsafsnit kan ske på en sikkerhedsmæssigt forsvarligt måde, kan de enkelte brandmæssige uafhængige bygningsafsnit indplaceres i forskellige brandklasser.

§ 491

Risikoklassen skal fastlægges i henhold til kapitel 5 og er baseret på byggeriets risikoforhold, anvendelse og kompleksitet.

§ 492

(Ophævet)

§ 493

Et byggeri eller bygningsafsnit skal indplaceres i én af følgende brandklasser:

  • 1) Brandklasse 1 (BK1), som omfatter følgende bygningsafsnit, der udføres i overensstemmelse med de præ-accepterede løsninger, som er beskrevet i Bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 - Brand, og hvor der alene anvendes simple brandtekniske installationer og håndslukningsudstyr:

    • a) bygningsafsnit i risikoklasse 1, der er henført til anvendelseskategori 1, og har et samlet etageareal på højst 600 m2,

    • b) bygningsafsnit i risikoklasse 1, der helt eller delvist er henført til anvendelseskategori 4, hvis bygningsafsnittet er brandmæssigt fritliggende eller brandmæssigt adskilt i forhold til skel, brandmæssigt fritliggende i forhold til øvrig bebyggelse på egen grund og har et samlet etageareal på højst 600 m2,

    • c) tilbygninger til eksisterende byggeri med bygningsafsnit i risikoklasse 1, som helt eller delvist er henført til anvendelseskategori 4, uanset om bygningsafsnittet er brandmæssigt fritliggende, hvis tilbygningen er brandmæssigt fritliggende eller brandmæssigt adskilt i forhold til skel, brandmæssigt fritliggende i forhold til øvrig bebyggelse på egen grund, og bygningsafsnittet efter tilbygning har et samlet etageareal på højst 600 m², og

    • d) bygningsafsnit i risikoklasse 1, der er henført til anvendelseskategori 2, 3 og 5, hvis bygningsafsnittet er brandmæssigt fritliggende.

  • 2) Brandklasse 2 (BK2), som omfatter byggeri i risikoklasse 1 - 3. De tekniske løsninger skal udføres i overensstemmelse med de præ-accepterede løsninger, som er beskrevet i Bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 - Brand. Der kan fraviges fra de præ-accepterede løsninger som angivet i bilag 4.

  • 3) Brandklasse 3 (BK3), som omfatter byggeri i risikoklasse 1-3. De tekniske løsninger skal dokumenteres i overensstemmelse med metoderne i Bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 – Brand, herunder en af følgende eller en kombination af disse:

    • a) De præ-accepterede løsninger.

    • b) Brandteknisk begrundet vurdering.

    • c) Komparativ analyse.

    • d) Brandteknisk dimensionering.

  • 4) Brandklasse 4 (BK4), som omfatter byggeri i risikoklasse 1- 4, hvor brandsikkerheden tillige kan dokumenteres ved brug af andre metoder end de metoder, som er angivet under nr. 3, litra a-d. Benyttes orienterende brandprøvning, der ikke vedrører brandteknisk klassifikation af byggevarer eller bygningsdele ved dokumentationen af brandforholdene, indplaceres byggeriet i brandklasse 4.

Stk. 2 Byggearbejder, der er undtaget for byggetilladelse, jf. § 5, stk. 1, er undtaget fra indplacering i brandklasser efter stk. 1.

Stk. 3 Midlertidige udendørs camping- og salgsområder er undtaget fra indplacering i brandklasser efter stk. 1. Det skal på baggrund af risikoen i tilfælde af brand vurderes af kommunalbestyrelsen, om og i hvilket omfang:

  • 1) En certificeret brandrådgiver skal inddrages.

  • 2) Dokumentationen skal udfærdiges efter principperne i kapitel 29 og 30.

Stk. 4 Legepladsredskaber og -underlag, multisportsudstyr, motionsredskaber i det fri, skateboardbaner og lignede er undtaget fra indplacering i en brandklasse, hvis udformningen eller anvendelsen efter kommunalbestyrelsens vurdering ikke medfører en uacceptabel risiko for personskade i tilfælde af brand.

Stk. 5 For byggeri, som på grund af dets udformning eller anvendelse ikke kan indplaceres i en brandklasse, skal det på baggrund af risikoen i tilfælde af brand af kommunalbestyrelsen vurderes om, og i hvilket omfang:

Stk. 6 Dokumentationen for overholdelse af stk. 3 og stk. 5 skal indsendes i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse.

Kapitel 28 Dokumentation af bærende konstruktioner
§ 494

Dokumentationen af et byggeris bærende konstruktioner skal påvise

  • 1) at de bærende konstruktioners ydeevne er i overensstemmelse med definerede krav til sikkerhed og anvendelighed, jf. kapitel 15,

  • 2) at konstruktionen og dens virkemåde udgør et sammenhængende hele, og

  • 3) at projektering og udførelse er fyldestgørende og i overensstemmelse med definerede krav.

Stk. 2 Der skal udarbejdes dokumentation for de bærende konstruktioner svarende til den konstruktionsklasse, byggeriet eller konstruktionsafsnittene er indplaceret i, jf. kapitel 26.

Stk. 3 Dokumentationen for de bærende konstruktioner skal være dækkende, konsistent, retvisende, samlet og udgøre et hele, herunder skal dokumentationen være:

  • 1) Baseret på et fælles grundlag for alle konstruktionsafsnit.

  • 2) Baseret på entydige og sammenhængende konsekvensklasser, konstruktionsklasser og konstruktionsafsnit.

  • 3) Baseret på entydige og sammenhængende grænseflader mellem konstruktionsafsnit.

  • 4) Entydig struktureret, så beskrivelsen af konstruktionernes virkemåde udgør et hele.

  • 5) Kontrolleret og kontrollen dokumenteret jf. kapitel 30.

  • 6) I overensstemmelse med det færdige byggeri inklusive ændringer under projektering og udførelse.

  • 7) I overensstemmelse med forudsætninger for indplacering i konstruktionsklasse.

§ 495

Der skal udarbejdes dokumentation for, at bygningsreglementets krav til bærende konstruktioner overholdes under udførelse og i det færdige byggeri.

§ 496

Dokumentation for de bærende konstruktioner for byggeriet, som er indplaceret i konstruktionsklasse 2-4, omfatter:

  • 1) starterklæring,

  • 2) sluterklæring, og

  • 3) statisk dokumentation.

§ 497

For byggeri omfattende konstruktioner eller konstruktionsafsnit, som er indplaceret i konstruktionsklasse 2-4, skal ansøgeren sikre, at den statiske dokumentation er samlet og koordineret, så dokumentationen udgør et hele, jf. § 494, stk. 3.

§ 498

Starterklæring skal udarbejdes af den certificerede statiker og skal angive:

  • 1) At oplysninger om og dokumentation for indplacering af konstruktionsklasser, jf. § 503, stk. 2 og 3, er fremsendt.

  • 2) At der er valgt de korrekte konstruktionsklasser, og at dokumentationen herfor er retvisende.

  • 3) At den foreliggende statiske dokumentation godtgør, at byggeriet vil overholde bygningsreglementets krav til bærende konstruktioner, jf. kapitel 15.

  • 4) At der for dokumentation, jf. § 503, stk. 2 og 3, foreligger kontrolplan og kontrolrapport svarende til byggeriets stadie, jf. kapitel 30.

  • 5) En redegørelse for den certificerede statikers virke, herunder en redegørelse for den certificerede statikers supplerende kontrol, jf. § 542.

Stk. 2 For konstruktionsklasse 4, hvor der er krav om tredjepartskontrol udført ved en certificeret statiker, skal tredjepartskontrollanten tillige udarbejde en starterklæring, der skal angive:

  • 1) At der er valgt de korrekte konstruktionsklasser, og at dokumentationen herfor er retvisende.

  • 2) At den foreliggende statiske dokumentation godtgør, at byggeriet vil overholde bygningsreglementets krav til bærende konstruktioner, jf. kapitel 15.

  • 3) At der for dokumentation, jf. § 503, stk. 2 og 3, foreligger kontrolplan og kontrolrapport svarende til byggeriets stadie, jf. kapitel 30.

  • 4) En redegørelse for den certificerede statikers virke som tredjepartskontrollant, herunder for sin uafhængighed i henhold til § 526, stk. 1, nr. 3 samt en redegørelse for den certificerede tredjepartskontrollants supplerende kontrol, jf. § 543, stk. 3.

§ 499

Sluterklæring skal udarbejdes af den certificerede statiker og skal angive:

  • 1) at dokumentationen for bærende konstruktioner, jf. kapitel 28, er fremsendt,

  • 2) at dokumentationen viser, at anvendte konstruktionsklasser er i overensstemmelse med byggetilladelsen,

  • 3) at dokumentationen er fyldestgørende og viser, at bygningsreglementets krav til bærende konstruktioner, jf. kapitel 15, er opfyldt,

  • 4) at de anførte kontroller i den endelige kontrolplan er gennemført og dokumenteret i kontrolrapporter, og at de ved kontrollen fundne afvigelser er behandlet, og

  • 5) redegørelse for den certificerede statikers virke, herunder en redegørelse for den certificerede statikers supplerende kontrol, jf. § 542.

Stk. 2 For konstruktionsklasse 4, hvor der er krav om tredjepartskontrol udført ved en certificeret statiker, skal tredjepartskontrollanten tillige udarbejde en sluterklæring, der angiver:

  • 1) at dokumentationen viser, at anvendte konstruktionsklasser er i overensstemmelse med byggetilladelsen,

  • 2) at dokumentationen er fyldestgørende og viser, at bygningsreglementets krav til bærende konstruktioner, jf. kapitel 15, er opfyldt,

  • 3) at de i den endelige kontrolplan anførte kontroller er gennemført, og at de ved kontrollen fundne afvigelser er behandlet, og

  • 4) redegørelse for den certificerede statikers virke som tredjepartskontrollant, herunder for sin uafhængighed i henhold til § 526, stk. 1, nr. 3 samt en redegørelse for den certificerede tredjepartskontrollants supplerende kontrol, jf. § 543, stk. 3.

§ 500

Den statiske dokumentation omfatter:

  • 1) A. Konstruktionsdokumentation, jf. § 501.

  • 2) B. Projektdokumentation, jf. § 502.

Stk. 2 Den statiske dokumentation skal udarbejdes efter principperne beskrevet i SBi-anvisning 271, Dokumentation og kontrol af bærende konstruktioner.

Stk. 3 Den statiske dokumentation skal udarbejdes efter principperne beskrevet i vejledning til kap. 28.

Stk. 4 Stk. 3 træder i kraft den 1. april 2024. Samtidig ophæves stk. 2.

Stk. 5 Dokumentationen af de bærende konstruktioner skal udformes på dansk eller engelsk.

§ 501

A. Konstruktionsdokumentationen omfatter de for byggeriets relevante dele af følgende:

  • 1) A1. Konstruktionsgrundlag, der skal danne et ensartet og konsistent fælles grundlag for projekteringen og en efterfølgende forståelse af de bærende konstruktioner. A1. Konstruktionsgrundlag skal indeholde de nødvendige oplysninger for projekteringen af de bærende konstruktioner i alle funktionelle, tekniske og udførelsesmæssige henseender, herunder f.eks. byggeriets anvendelse og opbygning, funktionskrav, normgrundlag, konsekvensklasser og konstruktionsklasser for konstruktionsafsnit, anvendte IT-værktøjer, forundersøgelser, konstruktionens statiske virkemåde, robusthed, brand, laster og anvendte konstruktionsmaterialer.

  • 2) A2. Statiske beregninger omfattende:

    • a) A2. 1. Statiske beregninger - bygværk, der danner grundlag for projekteringen af de enkelte konstruktionsafsnit og indeholder dokumentationen for fordelingen af lasterne i de anvendte statiske systemer i form af snitkræfter, reaktioner mm. og almene statiske beregninger, f.eks. robusthed og verifikation af anvendte IKT-værktøjer.

    • b) A2. 2. Statiske beregninger - konstruktionsafsnit, der er sammensat af dokumentationen for de enkelte konstruktionsafsnit, der indeholder dokumentationen for, at de enkelte konstruktionsafsnits konstruktionsdele har den fornødne sikkerhed og opfylder stillede funktionskrav.

  • 3) A3. Konstruktionstegninger og modeller, der indeholder den grafiske fremstilling af konstruktionens udformning med angivelse af placering og dimensioner på alle konstruktionsdele. A3. Konstruktionstegninger og modeller er sammensat af konstruktionstegninger og modeller for konstruktionen og for de enkelte konstruktionsafsnit, der indgår i byggeriet.

  • 4) A4. Konstruktionsændringer, der indeholder dokumentationen af de ændringer i konstruktionen, der foretages efter, at udarbejdelsen af A1. Konstruktionsgrundlag, jf. nr. 1, og A2. Statiske beregninger, jf. nr. 2, er afsluttet.

  • 5) A5. Konstruktion som udført, der indeholder dokumentation for konstruktionen, som denne er udført.

§ 502

B. Projektdokumentationen omfatter:

  • 1) B1. Statisk projektredegørelse, der beskriver og dokumenterer projektering og udførelse, og som minimum indeholder beskrivelse af byggeriet, valg af konstruktionsklasser, projekteringens og udførelsens organisering og koordinering og en dokumentliste.

  • 2) B2. Statisk kontrolplan, der for alle dele af konstruktionen beskriver de krav, der er til kontrol af projektering og udførelse. For alle kontroller angives type, niveau, omfang og dokumentationskrav samt de organisationer og personer, der udfører kontrollen. B2. Statisk kontrolplan omfattende:

    • a) B2. 1. Statisk kontrolplan projektering, der indeholder de for byggeriets relevante dele, er følgende: Statisk kontrolplan projektering – bygværk, Statisk kontrolplan projektering – konstruktionsafsnit, Statisk kontrolplan projektering – tredjepart.

    • b) B2. 2. Statisk kontrolplan udførelse, der indeholder de for byggeriets relevante dele, er følgende: Statisk kontrolplan udførelse – bygværk, Statisk kontrolplan udførelse – arbejde – særlig kontrol, Statisk kontrolplan udførelse – arbejde – almen kontrol, Statisk kontrolplan udførelse – tredjepart.

  • 3) B3. Statisk kontrolrapport omfattende:

    • a) B3. 1. Statisk kontrolrapport projektering, der indeholder dokumentation for den gennemførte kontrol af projekteringen, jf. nr. 2, litra a. Den omfatter Statisk kontrolrapport projektering – bygværk, Statisk kontrolrapport projektering – konstruktionsafsnit, Statisk kontrolrapport projektering – tredjepart.

    • b) B3. 2. Statisk kontrolrapport udførelse, der indeholder dokumentationen for den gennemførte kontrol af udførelse, jf. nr. 2, litra b. Den omfatter Statisk kontrolrapport udførelse – bygværk, Statisk kontrolrapport udførelse - arbejde - særlig kontrol, Statisk kontrolrapport udførelse - arbejde - almen kontrol, Statisk kontrolrapport udførelse – tredjepart.

§ 503

Dokumentation for indplacering i konstruktionsklasse 1 skal indeholde grundlaget for indplacering af byggearbejdet i konstruktionsklasse.

Stk. 2 Dokumentation for indplacering i konstruktionsklasse 2-4 skal indeholde grundlaget for indplacering af byggearbejdet og konstruktionsafsnit i konstruktionsklasser. Dokumentationen skal omfatte de for byggearbejdet relevante dele af A1. Konstruktionsgrundlag jf. § 501, stk. 1, nr. 1.

Stk. 3 Dokumentationen for indplacering i konstruktionsklasse 2-4 skal omfatte de for byggearbejdet fornødne dele af følgende dele, der er nødvendige for at dokumentere byggearbejdets indplacering i konstruktionsklassen:

Stk. 4 Hvor der bygges nær eller i eksisterende byggeri, skal den statiske dokumentation omfatte en redegørelse, herunder eventuelt specifikation af krav, der skal opfyldes, for sikring af disse.

§ 504

Dokumentation for de bærende konstruktioner, som er indplaceret i konstruktionsklasse 1, omfatter relevante dele af følgende, jf. SBi-anvisning 271, Dokumentation og kontrol af bærende konstruktioner:

Stk. 2 Dokumentation for de bærende konstruktioner, som er indplaceret i konstruktionsklasse 1, omfatter relevante dele af følgende, jf. vejledning til kap. 28:

Stk. 3 Stk. 2 træder i kraft den 1. april 2024. Samtidig ophæves stk. 1.

Stk. 4 Den fremsendte dokumentation skal dokumentere valg af konstruktionsklasse.

Stk. 5 Stk. 1 kan helt eller delvist fraviges, hvis det på anden vis kan dokumenteres, at kravene til bærende konstruktioner er opfyldt.

§ 505

(Ophævet).

Kapitel 29 Dokumentation af brandforhold
§ 506

Dokumentationen af et byggeris brandsikkerhed skal påvise, at brandforholdene er i overensstemmelse med definerede krav til sikkerhed og anvendelighed, jf. kapitel 5, samt at design, projektering og udførelse er fyldestgørende og i overensstemmelse med definerede krav.

Stk. 2 For byggeri, som er indplaceret i brandklasse 2-4, skal ansøgeren sikre, at dokumentation af brandforhold er samlet og koordineret, så dokumentationen udgør et hele.

§ 507

Dokumentation af brandforhold for byggeri i brandklasse 2-4 skal omfatte:

  • 1) Starterklæring, jf. § 508.

  • 2) Sluterklæring, jf. § 509.

  • 3) Oplysninger om og dokumentation for, hvorledes byggeriet opfylder §§ 126-133 vedrørende redningsberedskabets indsatsforhold, herunder hvorvidt byggeriet er indsatstaktisk traditionelt, jf. § 510.

  • 4) Oplysning om og dokumentation for indplacering i brandklasser, jf. § 511.

  • 5) Brandstrategirapport, jf. § 512.

  • 6) Brandplaner, jf. § 513.

  • 7) Funktionsbeskrivelse, jf. § 517.

  • 8) Kontrolplan, jf. § 518.

  • 9) Kontrolrapport, jf. § 519.

  • 10) Drift-, kontrol- og vedligeholdelsesplan, jf. § 520.

  • 11) Dokumentation for projektering af brandsikringstiltag.

  • 12) Dokumentation for udførelse af brandsikringstiltag.

Stk. 2 Dokumentation af brandforhold for byggeri i brandklasse 2-4 skal, hvis det er relevant for byggeriet, omfatte:

  • 1) Pladsfordelingsplaner, belægningsplaner mv., jf. §§ 514-515.

  • 2) Eftervisning af brandsikkerhedsniveauet ved brandteknisk begrundet vurdering og komparativ analyse.

  • 3) Rapport om brandteknisk dimensionering, jf. § 516.

  • 4) Anden dokumentation til eftervisning af, at brandsikkerhedsniveauet for byggeri i brandklasse 4 overholdes.

Stk. 3 Dokumentation, jf. stk. 1, nr. 1 og 2, skal udarbejdes efter principperne som beskrevet i Bygningsreglementets vejledning til kapitel 29, mens stk. 1, nr. 3-12, og stk. 2, skal udarbejdes efter principperne som beskrevet i Bygningsreglementets vejledning til kapitel 29 og 30. Dokumentation for eftervisning af brandsikkerhed, jf. stk. 2, nr. 2 og 3, skal tillige udarbejdes efter principperne i Bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 – Brand.

Stk. 4 Dokumentation for projektering af brandsikringstiltag, jf. stk. 1, nr. 11 skal være i overensstemmelse med definerede krav i dokumentationen for design af brandforhold, jf. stk. 1, nr. 3-7 og 10 og stk. 2, nr. 1. Dokumentation for udførelse af brandsikringstiltag, jf. stk. 1, nr. 12 skal være i overensstemmelse med definerede krav i dokumentationen, jf. stk. 1, nr. 11.

§ 508

Starterklæring skal udarbejdes af den certificerede brandrådgiver og skal angive:

  • 1) At oplysninger om og dokumentation for følgende er fremsendt:

    • a) Indplacering i brandklasser, jf. § 511.

    • b) Hvorledes byggeriet opfylder §§ 126-133 vedrørende redningsberedskabets indsatsforhold, herunder hvorvidt byggeriet er indsatstaktisk traditionelt, jf. § 510.

  • 2) At der er valgt de korrekte brandklasser, og at dokumentationen herfor er retvisende, jf. § 511.

  • 3) Hvorvidt byggeriet er indsatstaktisk traditionelt, jf. § 510.

  • 4) At den foreliggende brandtekniske dokumentation, jf. § 511, godtgør, at byggeriet svarende til det foreliggende detaljeringsniveau vil overholde bygningsreglementets brandkrav, jf. kapitel 5.

  • 5) At der for dokumentationen, jf. §§ 510 og 511, foreligger kontrolplan og kontrolrapport svarende til byggeriets stadie, jf. kapitel 30.

  • 6) En redegørelse for den certificerede brandrådgivers virke, herunder en redegørelse for den certificerede brandrådgivers supplerende kontrol, jf. § 549.

Stk. 2 For brandklasse 4, hvor der er krav om tredjepartskontrol udført af en certificeret brandrådgiver, skal tredjepartskontrollanten tillige udarbejde en starterklæring, der skal angive:

  • 1) At der er valgt de korrekte brandklasser, og at dokumentationen herfor er retvisende, jf. § 511.

  • 2) At den foreliggende brandtekniske dokumentation, jf. § 511, godtgør, at byggeriet svarende til det foreliggende detaljeringsniveau vil overholde bygningsreglementets brandkrav, jf. kapitel 5.

  • 3) At der for dokumentationen, jf. §§ 510 og 511, foreligger kontrolplan og kontrolrapport svarende til byggeriets stadie, jf. kapitel 30.

  • 4) En redegørelse for den certificerede brandrådgivers virke som tredjepartskontrollant, herunder for sin uafhængighed i henhold til § 526, stk. 1, nr. 3 samt en redegørelse for den certificerede tredjepartskontrollants supplerende kontrol, jf. § 550, stk. 3.

§ 509

Sluterklæring skal udarbejdes af den certificerede brandrådgiver og skal angive:

  • 1) At dokumentationen for brandforhold, jf. kapitel 29, er fremsendt.

  • 2) At dokumentationen viser, at anvendte brandklasser er i overensstemmelse med byggetilladelsen.

  • 3) At dokumentationen er fyldestgørende og viser, at bygningsreglementets brandkrav, jf. kapitel 5, er opfyldt, og at drifts-, kontrol- og vedligeholdelsesplan anviser den drift, kontrol og vedligeholdelse af bygningen, der er nødvendig for at sikre, at byggeriets brandsikring opretholdes i bygningens levetid.

  • 4) At de i den endelige kontrolplan anførte kontroller er gennemført, og at de ved kontrollen fundne afvigelser er behandlet.

  • 5) Redegørelse for den certificerede brandrådgivers virke, herunder en redegørelse for den certificerede brandrådgivers supplerende kontrol, jf. § 549.

Stk. 2 For brandklasse 4, hvor der er krav om tredjepartskontrol udført ved certificeret brandrådgiver, skal tredjepartskontrollanten tillige udarbejde en sluterklæring, der angiver:

  • 1) At dokumentationen viser, at anvendte brandklasser er i overensstemmelse med byggetilladelsen.

  • 2) At dokumentationen er fyldestgørende og viser, at bygningsreglementets brandkrav, jf. kapitel 5, er opfyldt, og at drifts-, kontrol - og vedligeholdelsesplan anviser den drift, kontrol og vedligeholdelse af byggeriet, der er nødvendig for at sikre, at byggeriets brandsikring opretholdes i bygningens levetid.

  • 3) At de i den endelige kontrolplan anførte kontroller er gennemført, og at de ved kontrollen fundne afvigelser er behandlet.

  • 4) Redegørelse for den certificerede brandrådgivers virke som tredjepartskontrollant, herunder for sin uafhængighed i henhold til § 526, stk. 1, nr. 3 samt en redegørelse for den certificerede tredjepartskontrollants supplerende kontrol, jf. § 550, stk. 3.

§ 510

Ved oplysning om og dokumentation for, hvorvidt byggeriet er indsatstaktisk traditionelt, skal det dokumenteres på brandplanerne, at byggeriet er udført i overensstemmelse med Bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 – Brand, vedrørende redningsberedskabets indsatsmuligheder.

Stk. 2 For byggeri, som ikke er indsatstaktisk traditionelt, skal det på anden vis dokumenteres, at bestemmelserne i bygningsreglementets kapitel 5, §§ 126-133, er opfyldt.

§ 511

Dokumentation for indplacering i brandklasser i kapitel 27 skal indeholde en overordnet brandstrategi samt overordnede brandplaner for byggeriet.

Stk. 2 Den overordnede brandstrategi skal indeholde:

  • 1) Beskrivelse af byggeriets udformning, herunder anvendelsen af byggeriet og overordnet beskrivelse af personerne, der anvender byggeriet.

  • 2) Beskrivelse af bygningsafsnit der skal henføres til anvendelseskategorier, jf. § 85 og risikoklasser, jf. § 86, samt indplaceres i brandklasser, jf. § 493.

  • 3) Beskrivelse af de valgte metoder og kombinationen af metoder for dokumentation af brandsikkerheden som grundlag for valg af brandklasser, jf. § 493.

  • 4) Redegørelse for eventuelle fravigelser jf. § 493, stk. 1, nr. 2 og bilag 4.

Stk. 3 De overordnede brandplaner skal indeholde:

  • 1) Byggeriets placering på grunden i forhold til andre bygninger og skel mod nabo, vej- og stimidte.

  • 2) Tilkørselsforhold for redningsberedskabet.

  • 3) Overordnet disponering af flugtveje, udgange, redningsåbninger og brandredningsarealer.

  • 4) Overordnet disponeringen af brandmæssige enheder i byggeriet.

  • 5) Overordnet disponering af brandtekniske installationer til brug for redningsberedskabets indsatsmuligheder.

§ 512

Brandstrategirapporten skal indeholde en beskrivelse af, hvorledes brandkravene tilgodeses for det opførte byggeri under hensyntagen til byggeriets anvendelseskategori og risikoklasse. Brandstrategirapporten skal som minimum indeholde:

  • 1) Den overordnede brandstrategi som angivet i § 511, stk. 2.

  • 2) Rammer for placering af byggeriet på grunden, afstand til andre bygninger og afstand til skel.

  • 3) Hovedprincipper for evakuering af personer, herunder udformning af flugtveje, brug af redningsåbninger og valg af brandtekniske installationer, der understøtter evakuering.

  • 4) Koncept for brandsikring af bærende konstruktioner, herunder nødvendig brandmodstandsevne og valg af brandtekniske installationer, der understøtter sikringen af de bærende konstruktioner.

  • 5) Koncept for sikring mod brand- og røgspredning, herunder indvendige overflader, brandmæssig opdeling af byggeriet samt udvendige beklædninger og brandtekniske installationer, der understøtter sikring mod brand- og røgspredning.

  • 6) Redningsberedskabets indsatsmuligheder, herunder behov for redning af personer, tilkørselsforhold til byggeriet, brandredningsarealer, adgangsveje til byggeriet, indsatsveje i byggeriet og brandtekniske installationer, der understøtter redningsberedskabets indsatsmuligheder.

§ 513

Brandplaner skal vise byggeriets brandmæssige disponering og skal uddybe brandstrategirapporten. Brandplaner skal indeholde følgende:

  • 1) Byggeriets placering på grunden i forhold til andre bygninger og naboskel.

  • 2) Tilkørselsforhold for redningsberedskabet.

  • 3) Placering af stigrør og stigrørstilkoblinger.

  • 4) Disponering af flugtveje, udgange og redningsåbninger.

  • 5) Disponeringen af brandmæssige enheder i byggeriet, herunder brandmodstandevne af de brandmæssige enheder.

  • 6) Placering af brandtekniske installationer og håndslukningsudstyr.

  • 7) Placering af brandcentraler, ABA-centraler og sprinklercentraler.

§ 514

For rum, der er beregnet til flere end 150 personer, skal der udarbejdes pladsfordelingsplaner, der viser placeringen af inventar, mobile scener, tribuner og tilsvarende under hensyn til udlægning af flugtveje og passager. Det maksimale personantal for inventaropstillingen, placering af slangevinder og brandslukningsmateriel skal fremgå af pladsfordelingsplanen.

§ 515

For lagerbygninger omfattet af § 153 skal der udarbejdes belægningsplaner, der viser placeringen af oplag, inventar og tilsvarende under hensyn til disponering af flugtveje og udgange. Placering af slangevinder og brandslukningsmateriel skal fremgå af belægningsplanen.

§ 516

Rapport om brandteknisk dimensionering skal mindst omfatte dokumentation for:

  • 1) Krav til brandforhold, der eftervises ved brandteknisk dimensionering.

  • 2) Acceptkriterier, der repræsenterer krav til brandforhold.

  • 3) Beskrivelse af dimensionerende scenarier, der eftervises, scenariernes relevans i forhold til byggeriets udformning og personerne, der anvender byggeriet, samt krav til brandforhold og acceptkriterier, der ønskes eftervist.

  • 4) Validering af de anvendte modeller i forhold til den konkrete undersøgelse.

  • 5) Beregningsresultater og vurdering af beregningsresultater i relation til acceptkriterier og krav til brandforhold, der undersøges.

  • 6) Følsomhedsanalyser.

§ 517

Funktionsbeskrivelsen skal beskrive, hvilke brandsikringstiltag, der er nødvendige, for at tilgodese brandstrategien, og hvor i byggeriet tiltagene skal være.

Stk. 2 Funktionsbeskrivelsen skal mindst indeholde:

  • 1) Beskrivelse af de brandsikringstiltag, der er nødvendige, for at overholde brandstrategien.

  • 2) Hvor i byggeriet brandsikringstiltagene forudsættes at være.

  • 3) Ydeevnekriterier for de forskellige brandsikringstiltag, herunder:

    • a) Brandmodstandsevne for bygningsdele og bærende konstruktioner.

    • b) Reaktion på brand og eventuelt brandmodstandsevne for overflader og beklædninger.

    • c) Klasser for brandtekniske installationer.

    • d) Kapacitet af brandtekniske installationer.

  • 4) Standarder, der forudsættes lagt til grund for projektering og udførelse.

  • 5) Metoder for kontrol af udførelse for de forskellige brandsikringstiltag, herunder krav om funktionsprøvninger.

  • 6) Funktionssammenhænge mellem forskellige brandsikringstiltag og krav om funktionsprøvninger af sammenhænge.

§ 518

Den brandtekniske kontrolplan skal beskrive de krav, der er til kontrol, jf. kapitel 30. I kontrolplanen skal niveauet for kontrol af dokumentation for design af brandforhold svare til den brandklasse, som byggearbejdet er indplaceret i. I kontrolplanen skal niveauet for kontrol af projektering og udførelse af brandsikringstiltag svare til henholdsvis den brandklasse og risikoklasse, som det enkelte bygningsafsnit er indplaceret i.

§ 519

De brandtekniske kontrolrapporter omfatter dokumentation for de gennemførte kontroller i henhold til de tilhørende brandtekniske kontrolplaner, jf. § 518. Der skal udarbejdes kontrolrapporter som dokumentation for kontrol af:

§ 520

Der skal udarbejdes en drifts-, kontrol- og vedligeholdelsesplan, jf. § 143, i overensstemmelse med § 145, samt §§ 148 og 154, hvor relevant.

§ 521

Dokumentation for brandforhold for byggeri, som er indplaceret i brandklasse 1, skal udføres efter principperne, som er beskrevet i Bygningsreglementets vejledning til kapitel 29 og 30.

Stk. 2 Den fremsendte dokumentation skal dokumentere valg af brandklasse, og at byggeriets brandsikkerhed er i overensstemmelse med definerede krav til sikkerhed og anvendelighed.

§ 522

(Ophævet).

Kapitel 30 Kontrol af dokumentation for og udførelse af bærende konstruktioner og brandforhold
§ 523

Kontrol af dokumentation for bærende konstruktioner og brandforhold skal sikre, at dokumentationen lever op til sit formål, jf. kapitel 28 og 29, og kontrol af udførelse skal sikre, at udførelsen sker i overensstemmelse med denne dokumentation.

Stk. 2 Kontrol af dokumentation, jf. bilag 3, tabel 1, skal gennemføres, og de ved kontrollen fundne afvigelser skal behandles inden dokumentation anvendes som grundlag for det videre arbejde. Dette omfatter ikke tredjepartskontrol. Kontrol af udførelse skal gennemføres, og de ved kontrollen fundne afvigelser skal behandles.

Stk. 3 Kontrol af dokumentation og udførelse skal udføres på basis af fyldestgørende kontrolplaner, hvor der for de enkelte kontroller angives kontroltype, jf. §§ 526 og 526 a, kontrolniveau, jf. § 527, omfang og dokumentationskrav for kontrollen samt organisationer og personer, der udfører kontrollen. Kontrolplaner skal løbende ajourføres svarende til byggeriets stadie.

Stk. 4 Kontrol skal dokumenteres i form af kontrolrapporter. Kontrolrapporter for egenkontrol kan undlades, medmindre uafhængig kontrol af udførelse baseres på dokumenteret egenkontrol.

Stk. 5 Ved simple og traditionelle ombygninger i eksisterende konstruktioner og konstruktionsafsnit, der henregnes til middel konsekvensklasse (CC2), og som kan indplaceres i konstruktionsklasse 1 (KK1) i henhold til § 489, stk. 2, nr. 1, skal der udføres kontrol af dokumentationen svarende til konstruktionsklasse 2.

§ 524

Der skal udføres kontrol af de bærende konstruktioner i overensstemmelse med DS/EN 1990 Projekteringsgrundlag for bærende konstruktioner, med tilhørende DS/EN 1990 DK NA og efter principperne i SBi-anvisning 271, Dokumentation og kontrol af bærende konstruktioner.

Stk. 2 Der skal udføres kontrol af de bærende konstruktioner i overensstemmelse med DS/EN 1990 Projekteringsgrundlag for bærende konstruktioner, med tilhørende DS/EN 1990 DK NA og efter principperne i vejledning til kap. 30.

Stk. 3 Stk. 2 træder i kraft den 1. april 2024. Samtidig ophæves stk. 1.

§ 525

Der skal udføres kontrol af brandforhold for byggeri i overensstemmelse med bygningsreglementets vejledning til kapitel 29 og 30.

§ 526

Kontroltyper for kontrol af dokumentation for projektering af bærende konstruktioner og design af brandforhold omfatter:

  • 1) Egenkontrol: Kontrol udført af samme person, som har udarbejdet dokumentationen.

  • 2) Uafhængig kontrol: Kontrol udført af person, der for byggeriet ikke har medvirket ved udarbejdelse af dokumentationen for design af byggeriets brandsikkerhed eller projektering af de bærende konstruktioner.

  • 3) Tredjepartskontrol: Kontrol udført af person, der hverken direkte eller indirekte er økonomisk eller organisatorisk forbundet med den eller de virksomheder og organisationer, som har medvirket ved enten udarbejdelsen eller den uafhængige kontrol af dokumentationen for design af byggeriets brandsikkerhed eller projektering af de bærende konstruktioner.

Stk. 2 Fastlæggelse af kontroltyper for kontrol af dokumentation for bærende konstruktioner og brandforhold skal ske på baggrund af byggeriets indplacering i konstruktions- og brandklasse i overensstemmelse med bilag 3, tabel 1.

§ 526a

Kontroltyper for kontrol af udførelse af de bærende konstruktioner og projektering henholdsvis udførelse af brandsikringstiltag omfatter:

  • 1) Egenkontrol: Kontrol udført af samme person, som har projekteret henholdsvis udført brandsikringstiltag eller udført de bærende konstruktioner.

  • 2) Uafhængig kontrol: Kontrol udført af person, der for byggeriet ikke har medvirket ved projektering henholdsvis udførelsen af brandsikringstiltag eller udførelsen af de bærende konstruktioner.

  • 3) Tredjepartskontrol: Kontrol udført af person, der hverken direkte eller indirekte er økonomisk eller organisatorisk forbundet med den eller de virksomheder og organisationer, som har medvirket ved projekteringen, udførelsen eller den uafhængige kontrol heraf af byggeriets brandsikringstiltag eller udførelsen eller den uafhængige kontrol heraf af de bærende konstruktioner.

Stk. 2 Fastlæggelse af kontroltyper for kontrol af udførelse af bærende konstruktioner og projektering og udførelse af brandsikringstiltag skal ske på baggrund af byggeriets indplacering i konstruktions- og brandklasse i overensstemmelse med bilag 3, tabel 1.

§ 527

Fastlæggelse af kontrolniveau for kontrol af dokumentation for bærende konstruktioner skal ske på baggrund af byggeriets indplacering i konstruktionsklasse i overensstemmelse med bilag 3, tabel 2a og 3. Fastlæggelse af kontrolniveau for kontrol af dokumentation af brandforhold skal ske på baggrund af byggeriets indplacering i brandklasse i overensstemmelse med bilag 3, tabel 4a og 5.

Stk. 2 Der foretages kontrol på følgende niveauer:

  • 1) Minimumskontrol (MIN): en systematisk kontrol af dokumentationens helhed, forudsætninger, konsistens og dækning samt en overordnet kontrol af dokumentationens indhold og enkelte stikprøver af udvalgte områder.

  • 2) Udvidet kontrol (UDV): en systematisk kontrol af nærmere fastlagte dele af dokumentationen og stikprøvekontrol af den resterende del af dokumentationen.

  • 3) Maksimumskontrol (MAX): en systematisk kontrol af hele dokumentationen.

Stk. 3 Kontrolniveauer skal være i overensstemmelse med principperne i SBi-anvisning 271, Dokumentation og kontrol af bærende konstruktioner og principperne i vejledning til bygningsreglementet, kapitel 30.

Stk. 4 Kontrolniveauer skal være i overensstemmelse med principperne i vejledning til kap. 30.

Stk. 5 Fastlæggelse af kontrolniveau for udførelse af bærende konstruktioner skal ske i overensstemmelse med bilag 3, tabel 2b, principperne i SBi-anvisning 271, Dokumentation og kontrol af bærende konstruktioner samt DS 1140, Udførelse af bærende konstruktioner – Almen kontrol.

Stk. 6 Fastlæggelse af kontrolniveau for udførelse af bærende konstruktioner skal ske i overensstemmelse med bilag 3, tabel 2b, principperne i vejledning til kap. 30 samt DS 1140, Udførelse af bærende konstruktioner – Almen kontrol.

Stk. 7 Stk. 4 og 6 træder i kraft den 1. april 2024. Samtidig ophæves stk. 3 og 5.

Stk. 8 Fastlæggelse af kontrolniveau for udførelse af brandsikringstiltag skal ske i overensstemmelse med bilag 3, tabel 4b, samt vejledningen til bygningsreglementet kapitel 30.

§ 528

Den uafhængige kontrollant skal have den fornødne kompetence og overblik inden for det faglige område, som dokumentationen omfatter.

Stk. 2 Tredjepartskontrollen, jf. § 526, skal foretages af en person, der er certificeret til tredjepartskontrol af dokumentation for de bærende konstruktioner eller brandforhold, jf. bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet.

Stk. 3 Tredjepartskontrollen, jf. § 526 a, skal foretages af en person, der har den fornødne faglige kompetence og overblik inden for udførelsen af de bærende konstruktioner henholdsvis projektering og udførelsen af brandsikringstiltag.

Kapitel 31 (Ophævet)
§ 529

(Ophævet)

§ 530

(Ophævet)

Kapitel 32 Certificerede statikers og brandrådgivers virke
§ 531

Formålet med den certificerede statikers og brandrådgivers virke er at sikre, at

  • 1) byggeriet udformes og udføres i henhold til bygningsreglementets bestemmelser for henholdsvis kapitel 5 og kapitel 15,

  • 2) de bærende konstruktioner og brandforhold er i overensstemmelse med definerede krav til sikkerhed og anvendelighed, egnede til formålet og følger god byggeskik, og

  • 3) dokumentation for byggeriet, herunder udførelse af byggeriet, opfylder sit formål, jf. kapitel 28 og 29.

  • 4) dokumentation for og udførelse af byggeriet kontrolleres i henhold til kapitel 30.

§ 532

Den certificerede statiker og brandrådgiver skal

  • 1) arbejde i overensstemmelse med gældende regler i byggelovgivningen,

  • 2) være bevist om egne kompetencer og søge kvalificeret assistance til forhold, hvor der kan drages tvivl om egne kompetencer, og

  • 3) handle upartisk og objektivt.

§ 533

Den certificerede statiker eller brandrådgiver er tilknyttet byggesagen og byggeriet i sin helhed og skal være certificeret svarende til den højest forekommende konstruktionsklasse eller brandklasse i byggeriet. Der kan kun være tilknyttet én certificeret statiker og én brandrådgiver på en byggesag, jf. dog stk. 2 og 3.

Stk. 2 For de dele af et byggeri, der er i konstruktionsklasse 4 og brandklasse 4, skal der være tilknyttet en certificeret statiker og brandrådgiver som tredjepartskontrollant.

Stk. 3 Den certificerede brandrådgiver, der medvirker på byggearbejder i medfør af § 21, stk. 1, nr. 3, er dog ikke tilknyttet byggesagen i sin helhed, men kun til at eftervise, at brandsikkerhedsniveauet overholdes ved fravigelser fra de præ-accepterede løsninger.

§ 534

Ved udfærdigelse af dokumentation for bærende konstruktioner og brandforhold, jf. kapitel 28-30, skal den certificerede statiker eller brandrådgiver afhængigt af sit virke, jf. §§ 536 og 545, foretage en af følgende handlinger:

  • 1) Ved virke som udarbejdende: Tilrettelægge og udforme dokumentationen.

  • 2) Ved virke som kontrollerende: Kontrollere dokumentationen.

§ 535

Tredjepartskontrollanten må ikke pålægges begrænsninger ved løsning af kontrolopgaven.

Kapitel 33 Certificeret statikers virke
§ 536

Den certificerede statiker kan virke som udarbejdende eller kontrollerende.

Stk. 2 Den certificerede tredjepartskontrollant for bærende konstruktioner kan virke som kontrollerende.

§§ 537-539

(Ophævet).

§ 540

Den certificerede statikers virke omfatter som minimum at

  • 1) udarbejde start- og sluterklæring,

  • 2) udfærdige dokumentation for konstruktionsklasser for konstruktionsafsnit og for det samlede byggeri, jf. § 503, stk. 2 og 3,

  • 3) udfærdige Statisk kontrolplan projektering – bygværk, Statisk kontrolplan udførelse - bygværk og Statisk kontrolplan udførelse – arbejde - særlig kontrol, jf. § 502, stk. 1, nr. 2 og sikre, at den samlede B2. statisk kontrolplan er i overensstemmelse med kapitel 30,

  • 4) sikre, at de valgte løsninger for de bærende konstruktioner er i overensstemmelse med kravene i kapitel 15,

  • 5) sikre, at dokumentationen for de bærende konstruktioner opfylder sit formål, jf. kapitel 28,

  • 6) sikre, at konstruktionen virker som en helhed og er i overensstemmelse med definerede krav til sikkerhed og anvendelighed, jf. § 494, og er egnet til formålet,

  • 7) sikre, at dokumentationen er udarbejdet og samlet i overensstemmelse med kapitel 28, kontrolleret i overensstemmelse med kapitel 30 og kan anvendes, som den foreligger, er fyldestgørende og udgør et hele, og

  • 8) udarbejde en redegørelse for sit virke, herunder en redegørelse af den certificerede statikers supplerende kontrol, jf. § 542.

§ 541

(Ophævet).

§ 542

Den certificerede statikers virke, jf. § 540, kan ikke uddelegeres.

Stk. 2 Den certificerede statiker kan få assistance til at udfærdige dokumenterne i § 540, men vil stadig virke som den udfærdigende. Den certificerede statiker skal sikre, at udfærdigelsen mindst svarer til den certificeredes minimumsvirke, således at § 540 er opfyldt.

Stk. 3 Den certificerede statiker kan uddelegere den statiske dokumentation, jf. § 501 og § 502, stk. 1 nr. 1 og nr. 2, som den certificerede statiker ikke selv skal udfærdige. Den certificerede statiker skal gennemføre en tilstrækkelig supplerende kontrol mindst svarende til en minimumskontrol (MIN), jf. § 527, af den del af den statiske dokumentation, som den certificerede har uddelegeret, således at § 540 er opfyldt.

Stk. 4 Den certificerede statiker skal gennemføre en tilstrækkelig supplerende kontrol af udførelse af bærende konstruktioner, således at § 540, stk. 1, nr. 7 er opfyldt. Den supplerende kontrol skal mindst omfatte, at B3. Statisk kontrolrapport jf. § 502, stk. 1, nr. 3, litra b, er udarbejdet i henhold til kontrolplanen og de ved kontrollen fundne afvigelser er behandlet.

§ 543

Den certificerede statikers virke som tredjepartskontrollant skal som minimum omfatte at

  • 1) udarbejde start- og sluterklæring,

  • 2) foretage tredjepartskontrol af dokumentation for projektering af bærende konstruktioner, som følger af § 540 og

  • 3) udarbejde en redegørelse for sit virke som tredjepartskontrollant, herunder for sin uafhængighed i henhold til § 526, stk. 1, nr. 3, samt en redegørelse af den certificerede tredjepartskontrollants supplerende kontrol, jf. stk. 3.

Stk. 2 Tredjepartskontrollen omfatter de dele af byggeriet, der er omfattet af konstruktionsklasse 4. Andre dele af byggeriet skal, i det omfang disses virkemåde og dokumentation har betydning for den del af byggeriet, der er i konstruktionsklasse 4, også kontrolleres af den certificerede tredjepartskontrollant.

Stk. 3 Tredjepartskontrollanten kan få assistance til at foretage tredjepartskontrollen, men vil stadig virke som tredjepartskontrollant. Den certificerede tredjepartskontrollant skal sikre at kontrollen mindst svare til tredjepartskontrollens minimumsvirke, således at stk. 1, nr. 2 er opfyldt. Herudover skal tredjepartskontrollanten gennemføre en tilstrækkelig supplerende kontrol mindst svarende til en minimumskontrol (MIN), jf. § 527, af den del af den statiske dokumentation, hvortil den certificerede har indhentet assistance.

§ 544

Ved overdragelse af et projekt, hvortil der er meddelt byggetilladelse, fra en certificeret statiker til en anden, skal den certificerede statiker, der overdrager projektet, udarbejde en erklæring, hvor følgende indgår:

  • 1) Starterklæring.

  • 2) Hvilket virke den certificerede statiker har haft på projektet.

  • 3) Hvilke dokumenter den certificerede statiker har udarbejdet og/eller kontrolleret, og om dokumenterne er endelige eller som udkast.

  • 4) Status for gennemførelse af kontroller, jf. B2. Statisk Kontrolplan, samt dokumentation herfor.

  • 5) Kritiske forhold i projektet, som kræver særlig opmærksomhed fra den certificerede statiker, der overtager projektet.

Stk. 2 Den certificerede statiker, der overtager et projekt, vurderer på baggrund af erklæringen, jf. stk. 1, i hvilket omfang, det er nødvendigt at foretage en kontrol af den overdragede statiske dokumentation forud for videreførelse af projekteringen og/eller udførelsen. Der redegøres for denne vurdering i B1. Statisk Projektredegørelse. Beskrivelsen skal resumeres i sluterklæringen.

Stk. 3 Hvis det ikke er muligt at udarbejde en erklæring i forbindelse med overdragelse af projektet, skal den certificerede statiker, der overtager projektet, foretage en maksimal (MAX) kontrol af den statiske dokumentation, der overdrages, svarende til virket for certificeret statiker som kontrollant.

Kapitel 34 Certificeret brandrådgivers virke
§ 545

Den certificerede brandrådgiver kan virke som udarbejdende eller kontrollerende.

Stk. 2 Den certificerede tredjepartskontrollant for brand kan virke som kontrollerende.

§§ 546-547

(Ophævet).

§ 548

Den certificerede brandrådgivers virke omfatter som minimum at

  • 1) udarbejde start- og sluterklæring,

  • 2) udfærdige dokumentation for brandklasser for bygningsafsnit og for brandklassen for det samlede byggeri, samt dokumentation for, at byggeriet opfylder §§ 126-133 vedrørende redningsberedskabets indsatsforhold,

  • 3) udfærdige kontrolplan for den brandtekniske dokumentation for design af brandforhold og sikre, at denne, samt kontrolplan for projektering og udførelse af brandsikringstiltag, er i overensstemmelse med kapitel 30,

  • 4) sikre, at de valgte løsninger for brandforholdene er i overensstemmelse med kravene i kapitel 5,

  • 5) sikre, at dokumentationen for brandforholdene opfylder sit formål, jf. kapitel 29,

  • 6) sikre, at dokumentationen er udarbejdet og samlet i overensstemmelse med kapitel 29, kontrolleret i overensstemmelse med kapitel 30 og kan anvendes, som den foreligger, er fyldestgørende og udgør et hele, og

  • 7) udarbejde en redegørelse for sit virke, herunder en redegørelse af den certificerede brandrådgivers supplerende kontrol, jf. § 549.

§ 549

Den certificerede brandrådgivers virke, jf. § 548, kan ikke uddelegeres.

Stk. 2 Den certificerede brandrådgiver kan få assistance til at udfærdige dokumenterne i § 548, men vil stadig virke som den udfærdigende. Den certificerede brandrådgiver skal sikre, at udfærdigelsen mindst svarer til den certificeredes minimumsvirke, således at § 548 er opfyldt.

Stk. 3 Den certificerede brandrådgiver kan uddelegere dokumentation for design af brandforhold, jf. § 507, stk.1, nr. 5-8 og 10, § 507, stk. 2 samt § 519, stk.1, nr. 1, som den certificerede brandrådgiver ikke selv skal udfærdige. Den certificerede brandrådgiver skal sikre, at udfærdigelsen mindst svarer til certificeredes minimumsvirke, således at § 548 er opfyldt.

Stk. 4 Den certificerede brandrådgiver skal gennemføre en tilstrækkelig supplerende kontrol af projektering og udførelse af brandsikringstiltag, således at § 548, stk. 1, nr. 6 er opfyldt. Den supplerende kontrol skal mindst omfatte, at kontrolrapporter jf. § 519, stk. 1, nr. 2 og 3 er udarbejdet i henhold til kontrolplanen og de ved kontrollen fundne afvigelser er behandlet.

§ 550

Den certificerede brandrådgivers virke som tredjepartskontrollant skal som minimum omfatte at

  • 1) udarbejde start- og sluterklæring,

  • 2) foretage tredjepartskontrol af dokumentation for design af brandforhold, der følger af § 548, og

  • 3) udarbejde en redegørelse for sit virke som tredjepartskontrollant, herunder for sin uafhængighed i henhold til § 526, stk. 1, nr. 3 samt en redegørelse af den certificerede tredjepartskontrollants supplerende kontrol, jf. stk. 3.

Stk. 2 Tredjepartskontrollen omfatter de dele af et byggeri, der er omfattet af brandklasse 4. Andre dele af byggeriet skal i det omfang, de brandtekniske forhold og dokumentation har betydning for den del af byggeriet, der er i brandklasse 4, også kontrolleres af den certificerede tredjepartskontrollant.

Stk. 3 Tredjepartskontrollanten kan få assistance til at foretage tredjepartskontrollen, men vil stadig virke som tredjepartskontrollant. Den certificerede tredjepartskontrollant skal sikre, at kontrollen mindst svarer til tredjepartskontrollens minimumsvirke, således at stk. 1, nr. 2, er opfyldt. Herudover skal tredjepartskontrollanten gennemføre en tilstrækkelig supplerende kontrol mindst svarende til en minimumskontrol (MIN), jf. § 527, af den del af den statiske dokumentation, hvortil den certificerede har indhentet assistance.

§ 550a

For fravigelser jf. § 493, stk. 1, nr. 2 og bilag 4, afsnit 2, skal virket for den certificerede brandrådgiver jf. § 21, stk. 1, nr. 3 som minimum omfatte alle fravigelser samt de dele af byggeriet, der er påvirket heraf samt sikre, at:

  • 1) de valgte løsninger for hver enkel fravigelse, samt de samlede fravigelser i kombination er i overensstemmelse med kravene i kapitel 5, og

  • 2) dokumentationen for hver enkel fravigelse, samt de samlede fravigelser i kombination opfylder sit formål, jf. § 511.

§ 550b

Ved brug af en certificeret brandrådgiver, jf. § 6 h, stk. 1, nr. 2, omfatter den certificerede brandrådgivers virke som minimum udfærdigelse af dokumentation, jf. § 6 h, stk. 1 og 2, udfærdigelse af dokumentation for indplacering af byggeriet eller bygningsafsnittet i brandklasse og kontrolplan med det indhold der fremgår af kap. 29 og 30, samt hvis relevant at udfærdige dokumentation, der sikrer, at de valgte løsninger er i overensstemmelse med kravene i kapitel 5.

Stk. 2 Uafhængig kontrol, jf. § 526, stk. 1, nr. 2 af dokumentationen, jf. stk. 1, skal ske på et kontrolniveau svarende til en maksimumkontrol, jf. § 527, stk. 2, nr. 3.

Stk. 3 Tredjepartskontrol, jf. § 526, stk. 1, nr. 3 af dokumentationen, jf. stk. 1, skal ske på et kontrolniveau svarende til en maksimumkontrol, jf. § 527, stk. 2, nr. 3.

Stk. 4 Den certificeredes brandrådgivers virke efter stk. 1 kan ikke uddelegeres.

Stk. 5 Den certificerede brandrådgiver kan få assistance til at udfærdige dokumenterne i stk. 1, men vil stadig virke som den udfærdigende. Den certificerede brandrådgiver skal sikre, at udfærdigelsen mindst svarer til den certificeredes minimumsvirke, således at stk. 1 er opfyldt.

§ 551

Ved overdragelse af et projekt, hvortil der er meddelt byggetilladelse, fra en certificeret brandrådgiver til en anden, skal den certificerede brandrådgiver, der overdrager projektet, udarbejde en erklæring, hvoraf følgende indgår:

  • 1) Starterklæring.

  • 2) Hvilket virke den certificerede brandrådgiver har haft på projektet.

  • 3) Hvilke dokumenter den certificerede brandrådgiver har udarbejdet og/eller kontrolleret, og om dokumenterne er endelige eller som udkast.

  • 4) Status for gennemførelse af kontroller, jf. kontrolplanen og kontrolrapporter.

  • 5) Kritiske punkter i projektet, som kræver særlig opmærksomhed fra den certificerede brandrådgiver, der overtager projektet, f.eks. afvigelser fra Bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 - Brand, eller forhold, der gør, at byggeriet ikke er indsatstaktisk traditionelt.

Stk. 2 Den certificerede brandrådgiver, der overtager et projekt, vurderer på baggrund af erklæringen, jf. stk. 1, i hvilket omfang, det er nødvendigt at foretage en kontrol af den overdragede brandtekniske dokumentation forud for videreførelse af projekteringen og/eller udførelsen. Der redegøres for denne vurdering i kontrolrapporten. Beskrivelsen skal resumeres i sluterklæringen.

Stk. 3 Hvis det ikke er muligt at udarbejde en erklæring i forbindelse med overdragelse af projektet, skal den certificerede brandrådgiver, der overtager projektet, foretage en maksimal (MAX) kontrol af den brandtekniske dokumentation, der overdrages, svarende til virket for certificeret brandrådgiver som kontrollant.

Kapitel 35 Anerkendte statikere
§ 552

Anerkendelse som anerkendt statiker sker til personer, der udøver erhverv i Danmark, og som opfylder de i § 557 anførte krav.

Stk. 2 Der anvendes følgende betegnelser:

  • 1) ”Anerkendt statiker” om den person, der er fagligt bedømt og anerkendt i henhold til disse retningslinjer,

  • 2) ”andet land” om et andet EU-land, et EØS-land eller et land, som EU har indgået aftale med om adgang til udøvelsen af erhvervet som anerkendt statiker,

  • 3) ”kompetent myndighed” om den myndighed, der administrerer erhvervet som anerkendt statiker i et ”andet land”.

§ 553

Formålet med anerkendelse af statikere er at:

  • 1) Sikre kvalitet ved projektering og udførelse af bærende konstruktioner i byggeriet.

  • 2) Lette bygningsmyndighedernes arbejde, uden at byggeprojekters statiske dokumentation forringes.

§ 554

Personer kan tildeles titlen ”Anerkendt statiker” for en afgrænset gyldighedsperiode ved beslutning af det i § 556, stk. 1, nævnte anerkendelsesorgan.

Stk. 2 Anerkendelsen er personlig og følger den anerkendte statiker, uanset ansættelsesforhold.

Stk. 3 Fra 1. januar 2020 er det ikke længere muligt at opnå anerkendelse som anerkendt statiker. Personer, der har opnået anerkendelse som anerkendt statiker før denne dato, kan søge om fornyelse af anerkendelse, jf. § 559.

§ 555

Det påhviler den anerkendte statiker alene at virke inden for de af anerkendelsesorganet fastsatte rammer, jf. § 556, stk. 5, og ikke at anvende anerkendelsen uden for disse rammer.

§ 556

Anerkendelsesorganet er Ingeniørforeningen i Danmarks hovedbestyrelse, som etablerer en anerkendelsesordning og tilser, at denne er i overensstemmelse med DS/EN ISO/IEC 17024 Overensstemmelsesvurdering – Generelle krav til organer, der udfører certificering af personer.

Stk. 2 Til at varetage anerkendelsesordningens opgaver nedsætter anerkendelsesorganet et udvalg på 9 medlemmer således:

  • 1) 3 medlemmer, fortrinsvis blandt ansatte ved relevante forsknings- og uddannelsesinstitutioner, indstilles af Bolig- og Planstyrelsen,

  • 2) 2 medlemmer indstilles af Foreningen af Rådgivende Ingeniører,

  • 3) 2 medlemmer indstilles af Kommunernes Landsforening,

  • 4) 1 medlem indstilles af Foreningen af Anerkendte Statikere, og

  • 5) 1 medlem indstilles af Dansk Byggeri.

Stk. 3 Medlemmer udpeges for 4 år og kan genudpeges.

Stk. 4 Medlemmer skal have en passende kompetence inden for bærende konstruktioner, f.eks. som anerkendte statikere.

Stk. 5 Anerkendelsesorganet fastsætter nærmere regler for ordningens praksis, som beskrives i en håndbog, der skal

  • 1) være i overensstemmelse med DS/EN ISO 9001:2015 Kvalitetssystemer og DS/EN ISO/IEC 17024, jf. stk. 1,

  • 2) være offentlig tilgængelig,

  • 3) vejlede ansøgere og anmeldere om procedurer, rettigheder og pligter,

  • 4) give retningslinjer for anerkendte statikeres virke, og

  • 5) vejlede anerkendte statikere om deres pligter ved byggesagsbehandling.

Stk. 6 Anerkendelsesorganet skal offentliggøre oplysninger om den enkelte anerkendte statiker, herunder gyldighedsperiode for anerkendelsen, anerkendelsens oprindelsesland, den anerkendte statikers uddannelse samt den anerkendte statikers erhvervsmæssige titel.

Stk. 7 Såfremt anerkendelsen er opnået i et andet land, skal der oplyses om den kompetente myndighed i det andet land.

§ 557

Tildeling af anerkendelse skal være sket på basis af ansøgning og efter beslutning i anerkendelsesudvalget ved gennemgang og bedømmelse af de i stk. 2 og 3 nævnte forhold og på grundlag heraf at have truffet beslutning om tildeling af anerkendelse. Anerkendelsesorganet kan i denne forbindelse have søgt oplysninger til støtte for tildeling hos danske og udenlandske myndigheder.

Stk. 2 Anerkendelse kan tildeles personer uddannet som civil-, akademi-, teknikum- eller diplomingeniør ved en dansk uddannelsesinstitution eller ved en uddannelsesinstitution i et andet land. Anerkendelsesorganet skal give ansøgere, der ikke har en ingeniøruddannelse, jf. ovenstående, mulighed for at underkaste sig en prøve, hvor der kan konstateres tilsvarende faglige kompetencer hos ansøgeren.

Stk. 3 Som erhvervskrav for tildeling af anerkendelse tjener oplysninger om ansøgerens virke i en periode op til ansøgning.

§ 558

Personer, som er i besiddelse af et kursusbevis, uddannelsesbevis eller certifikat, som i et andet land, jf. § 552, stk. 2, giver adgang til dér at udøve erhvervet som anerkendt statiker, kan virke som anerkendt statiker i Danmark, hvis kursus-, uddannelsesbeviset eller certifikatet er udstedt af en kompetent myndighed i det andet land. En anerkendt statiker fra et andet land skal virke inden for anerkendelsesorganets rammer for anerkendte statikere i Danmark.

Stk. 2 En anerkendt statiker fra et andet land, jf. § 552, stk. 2, har ret til midlertidigt og lejlighedsvist at virke som anerkendt statiker i Danmark efter anerkendelsesorganets accept, jf. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/36/EF, som senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/55/EU om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer i EU, art. 7, stk. 1, 2, 2a og 4. Meddelelse fra den anerkendte statiker om midlertidigt og lejlighedsvist virke gives til anerkendelsesorganet. Anerkendelsesorganet kan, inden den anerkendte statiker første gang virker som sådan i Danmark, kontrollere den anerkendte statikers erhvervsmæssige kvalifikationer i henhold til direktivets art. 7, stk. 4. Meddelelsen skal fornyes en gang om året.

Stk. 3 Personer omfattet af stk. 2, og som udøver erhvervet som anerkendt statiker i Danmark, skal være i besiddelse af:

  • 1) erhvervsmæssige kvalifikationer svarende til kravene i dette kapitel, og

  • 2) tilstrækkelige sprogkundskaber, som er nødvendige for at kunne varetage erhvervet som anerkendt statiker i Danmark i henhold til bygningsreglementet.

Stk. 4 Anerkendelsesorganet kan kontrollere ansøgerens kvalifikationer. Anerkendelsesorganet kan endvidere kontrollere ansøgerens sprogkundskaber, hvor der er alvorlig og konkret tvivl om tilstrækkeligheden af erhvervsudøverens sprogkundskaber.

Stk. 5 Anerkendelsesorganet kan i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/36/EF, som senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/55/EU om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer i EU, art. 14, stk. 1, 2, 4 og 5, selvom ansøger opfylder betingelserne i § 558, stk. 1, kræve, at ansøgeren gennemgår en prøvetid, der ikke må overstige tre år, eller går op til en egnethedsprøve. Hvis anerkendelsesorganet gør brug af adgangen til at kræve prøvetid eller egnethedsprøve, skal anerkendelsesorganets beslutning være behørigt begrundet. Ved vurderingen af, om en ansøger skal gennemgå prøvetid eller egnethedsprøve, skal det indgå, hvorvidt de kundskaber, som ansøgeren har erhvervet i løbet af sin erhvervserfaring eller gennem livslang læring i et andet land, helt eller delvist opfylder kravet om fornødne kvalifikationer. Ansøgeren skal have mulighed for at tage egnethedsprøven senest 6 måneder efter den oprindelige beslutning om at underlægge ansøgeren en egnethedsprøve i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/36/EF, som senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/55/EU om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer i EU, art. 14, stk. 6 og 7.

Stk. 6 Anerkendelsesorganet kan udveksle oplysninger med kompetente myndigheder i andre lande om:

  • 1) Personer fra andre lande, jf. § 552, stk. 2, der ønsker at virke midlertidigt eller lejlighedsvist som anerkendt statiker i Danmark, jf. stk. 2 og 3.

  • 2) Anerkendte statikere i Danmark, som ønsker midlertidigt eller lejlighedsvist at virke i et andet land som anerkendt statiker.

§ 559

En anerkendelse kan fornys ved udløbet af gyldighedsperioden efter ansøgning fra den anerkendte statiker. Som grundlag for fornyelse af anerkendelse tjener oplysninger om ansøgerens virke i en periode op til ansøgningen.

Stk. 2 Hvis anerkendelsesorganet giver en ansøger afslag på fornyet anerkendelse, skal den pågældende have en begrundet skriftlig meddelelse herom.

§ 560

Anerkendelsesorganet kan fratage en person betegnelsen ”Anerkendt statiker” i henhold til § 555 efter nærmere fastsatte kriterier.

§ 561

Beslutning om afslag på fornyelse, jf. § 559, eller fratagelse af en anerkendelse kan af den berørte indankes skriftligt for anerkendelsesorganet, og vedkommende er berettiget til personligt at forelægge sin sag for anerkendelsesorganet.

§ 562

Anerkendelsesorganet fastlægger anerkendelsesordningens økonomi, herunder betalinger i forbindelse med anerkendelsesordningens drift, således at ordningen økonomisk hviler i sig selv set over tid.

§ 563

Den anerkendte statiker skal virke i overensstemmelse med bestemmelserne angivet af anerkendelsesordningen under Ingeniørforeningen i Danmark (IDA).

Stk. 2 Ved ansøgning om byggetilladelse og ibrugtagningstilladelse, hvor der er tilknyttet en anerkendt statiker, udformer og underskriver den anerkendte statiker personligt en starterklæring henholdsvis sluterklæring, jf. §§ 24-29, i overensstemmelse med bestemmelser angivet af anerkendelsesordningen under Ingeniørforeningen i Danmark (IDA).