Bekendtgørelse om visse ligningslovsregler m.v.

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1492 af 06. december 2023

I medfør af § 8 Y, stk. 5, § 9 C, stk. 5, § 14 G, stk. 6 og 7, og § 32 D i ligningsloven, jf. lovbekendtgørelse 42 af 13. januar 2023, fastsættes:

Der er ingen senere ændringer til denne bekendtgørelse.

  • Ændringsbekendtgørelsen er implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
  • Ændringsbekendtgørelsen er delvist implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
  • Ændringsbekendtgørelsen er endnu ikke implementeret i den konsoliderede bekendtgørelse
Kapitel 1 Digital betaling m.v.
§ 1

Ved betaling via et pengeinstitut eller betalingsinstitut efter ligningslovens § 8 Y, stk. 1, forstås betaling fra konto til konto eller betaling på anden måde til modtagerens konto, herunder ved anvendelse af betalingskort, hvorved der sikres en entydig elektronisk identifikation af betaler og betalingsmodtager. Betaling af indbetalingskort på posthuset eller i et pengeinstitut sidestilles med digital betaling.

Stk. 2 Betaling, der sker ved byttehandel, modregning eller via mellemregningskonti, sidestilles med digital betaling. Dog skal betaling af byttesum, betaling af restbeløb efter modregning eller betaling ved udligning af mellemregningskonti sidestilles med kontant betaling i forhold til beløbsgrænsen efter ligningslovens § 8 Y, stk. 1. Indberetning af disse betalinger efter ligningslovens § 8 Y, stk. 3, skal ske senest 14 dage efter betalingen, hvis der ikke betales digitalt.

Kapitel 2 Befordringsfradrag
§ 2

Fradrag efter ligningslovens § 9 C er betinget af, at den skattepligtige over for Skatteforvaltningen oplyser antallet af arbejdsdage og antallet af befordrede kilometer pr. arbejdsdag mellem sædvanlig bopæl og arbejdsplads (transportvejen). Uanset den skattepligtiges valg af transportmiddel beregnes transportvejen på grundlag af den normale transportvej ved bilkørsel.

Stk. 2 Ved normal transportvej ved bilkørsel forstås den strækning, der skal tilbagelægges med bil, under hensyntagen til

  • 1) de givne geografiske forhold,

  • 2) tidsforbrug og

  • 3) økonomisk rimelighed.

§ 3

Hvis den skattepligtige på grund af de forhold, der er nævnt i § 2, stk. 2, på en del af eller på hele strækningen mellem hjem og arbejdsplads må anvende færgetransport, ruteflytransport eller lignende, beregnes befordringsfradraget for denne befordring efter § 4.

§ 4

Den skattepligtige kan mod dokumentation fratrække faktiske udgifter til færgetransport, ruteflytransport eller lignende.

Stk. 2 Hvis den skattepligtige til brug for yderligere befordring medbringer eget transportmiddel med færgen m.v., kan de faktiske udgifter hertil ligeledes fradrages mod dokumentation.

Stk. 3 Fradrag efter stk. 1 og 2 kan kun foretages i det omfang, den daglige udgift overstiger et beløb, der svarer til udgiften til 24 km daglig befordring, beregnet efter ligningslovens § 9 C. Hvis befordringsfradraget også omfatter fradrag efter § 2, sker begrænsningen i befordringsfradraget dog i første række i denne del af fradraget.

Kapitel 3 Kontoføring efter ligningslovens § 14 G, stk. 6, og Grundejernes Investeringsfonds oplysningspligt
§ 5

Ejere af ejendomme, der er omfattet af ligningslovens § 14 G, skal føre en særskilt konto, jf. stk. 2 og 3.

Stk. 2 På debetsiden skal angives

  • 1) de beløb, der anvendes til ejendommens lejeretlige vedligeholdelse,

  • 2) de beløb, der anvendes til ejendommens lejeretlige forbedring, og

  • 3) de beløb fra tidligere års lejeretlige forbedringsudgifter, som i indkomståret anvendes til nedsættelse af overskydende beløb, jf. ligningslovens § 14 G, stk. 5, 3. pkt., og de beløb, der kommer til efterbeskatning efter ligningslovens § 14 G, stk. 5.

Stk. 3 På kreditsiden skal angives

  • 1) de udgifter til lejeretlig vedligeholdelse og/eller lejeretlig forbedring af ejendommen, som modregnes i den årlige indbetaling til ejendommens konto i Grundejernes Investeringsfond efter § 59 i lov om boligforhold, og de udgifter, der afholdes af beløb, der udbetales fra kontoen efter § 122 i lov om leje eller § 63 e i lov om leje, jf. lovbekendtgørelse nr. 963 af 11. august 2010 med senere ændringer, jf. § 212 i lov om leje,

  • 2) de lejeretlige forbedringsudgifter, der ikke kan dækkes af beløb, som modregnes i den årlige indbetaling til ejendommens konto i Grundejernes Investeringsfond efter § 59 i lov om boligforhold, eller af beløb, der udbetales fra kontoen efter § 122 i lov om leje eller § 63 e i lov om leje, jf. lovbekendtgørelse nr. 963 af 11. august 2010 med senere ændringer, jf. § 212 i lov om leje, og

  • 3) de beløb, der kan fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst.

§ 6

Ejere af ejendomme, der er omfattet af ligningslovens § 14 G, skal efter Skatteforvaltningens anmodning sende Skatteforvaltningen en udskrift af den konto, der er nævnt i § 5, med bevægelserne på kontoen inden for et indkomstår.

§ 7

Ejere af ejendomme, der er omfattet af ligningslovens § 14 G, skal til Grundejernes Investeringsfond oplyse cpr-nummer og ejerandele, hvis ejendommen har flere ejere. Hvis virksomheden (udlejningsejendommen) har et selvstændigt SE-nummer eller cvr-nummer, skal dette oplyses.

Stk. 2 Selskaber m.v., der er ejere af ejendomme, som er omfattet af ligningslovens § 14 G, skal til Grundejernes Investeringsfond oplyse SE-nummer eller cvr-nummer.

Stk. 3 For selskaber m.v. og andre ejere, der hverken har SE-nummer, cvr-nummer eller cpr-nummer, skal ejendommens administrators SE-nummer eller cvr-nummer oplyses, dog administrators cpr-nummer, hvis administrator ikke har SE-nummer eller cvr-nummer.

§ 8

Grundejernes Investeringsfond skal for hvert indkomstår oplyse Skatteforvaltningen om

Stk. 2 Grundejernes Investeringsfond skal endvidere oplyse Skatteforvaltningen om indestående på en konto efter § 120 i lov om leje eller § 63 a i lov om leje, jf. lovbekendtgørelse nr. 963 af 11. august 2010 med senere ændringer, jf. § 212 i lov om leje, ved kontoens ophør.

§ 9

Indberetningerne efter § 8 skal forsynes med ejendommens Bestemt Fast Ejendom-nummer (BFE-nummer) og oplysning om ejendommens matrikelnummer eller -numre og adresse.

Stk. 2 Indberetningerne efter § 8 skal ledsages af oplysninger om ejers eller administrators SE-nummer, cvr-nummer eller cpr-nummer, jf. § 7.

§ 10

Grundejernes Investeringsfond skal til Skatteforvaltningen sende de indberetninger for et indkomstår, som er omtalt i § 8, senest den 31. august det efterfølgende år.

Stk. 2 Skatteforvaltningen fastsætter indhold og form, herunder kodemarkering, for indberetninger efter ligningslovens § 14 G, stk. 7.

Kapitel 4 Afsluttende ansættelse ved ophør af skattepligt m.v.
§ 11

Når en persons skattepligt efter kildeskattelovens § 1 ophører af anden grund end ved død, skal personen give Skatteforvaltningen oplysninger efter skattekontrollovens § 2 senest den 1. maj i året efter det år, hvor skattepligten ophører, hvis personen er omfattet af bekendtgørelse om fysiske personers modtagelse af en årsopgørelse i stedet for et oplysningsskema, jf. skattekontrollovens § 8, og ellers senest den 1. juli i året efter det år, hvor skattepligten ophører. Oplysningerne efter 1. pkt. skal omfatte skattepligtige indkomster for det indkomstår, der løber fra udgangen af det seneste indkomstår og indtil ophøret af skattepligten.

Stk. 2 Hvis en person, der er omfattet af stk. 1, vælger, at der ikke skal ske helårsomregning efter personskattelovens § 14, stk. 1, skal oplysningerne dog ud over de skattepligtige indkomster, der er nævnt i stk. 1, også omfatte skattepligtige indkomster for perioden fra ophør af skattepligten indtil udløbet af det pågældende indkomstår, som om personen fortsat var skattepligtig efter kildeskattelovens § 1.

Stk. 3 Stk. 1 gælder også, når

  • 1) en persons begrænsede skattepligt efter kildeskattelovens § 2, stk. 1, nr. 4 eller 5, ophører, medmindre denne skattepligt afløses af skattepligt efter kildeskattelovens § 1, eller

  • 2) en person efter reglerne i en dobbeltbeskatningsoverenskomst bliver hjemmehørende i en fremmed stat, Færøerne eller Grønland.

§ 12

Har den skattepligtige ikke rettidigt givet Skatteforvaltningen oplysninger efter § 11, finder skattekontrollovens § 73 tilsvarende anvendelse.

Stk. 2 Skatteforvaltningen foretager ansættelsen, når oplysningerne efter § 11 er indgivet, eller efter at fristen i § 11 er udløbet. Ansættelsen foretages både for det indkomstår, der er nævnt i § 11, og for eventuelle tidligere indkomstår, hvor ansættelse endnu ikke er foretaget.

Kapitel 5 Ikrafttræden
§ 13

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2024.

Stk. 2 Bekendtgørelse nr. 1044 af 8. november 2012 om visse ligningslovsregler m.v. ophæves.