Bekendtgørelse om tilskud til fremme af innovation, forskning og udvikling m.v. i fødevare-, jordbrugs- og fiskerisektoren Kapitel 5

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 772 af 15. juli 2008

Kapitel 5 Betingelser for tilskud og tilskudssatser vedrørende innovations-, udviklings- og forskningsprojekter
Tilskud til projekter under innovationslovens kapitel 2.
§ 21

Økologiske projekter under innovationslovens kapitel 3, der kan kommercialiseres, behandles efter reglerne i innovationslovens kapitel 2 og nærværende kapitel.

§ 22

Projekter under innovationslovens § 3, stk. 2, vedrører innovation, forskning og udvikling m.v. inden for følgende områder:

  • 1) Den primære jordbrugssektor, dog ikke skovbrug.

  • 2) Den primære fiskerisektor.

  • 3) Sektoren vedrørende forarbejdning og forædling af jordbrugsprodukter.

  • 4) Sektoren vedrørende forarbejdning og forædling af fiskeriprodukter.

  • 5) Den primære jordbrugssektor i kombination med sektoren vedrørende forarbejdning og forædling af jordbrugsprodukter (integrerede projekter).

  • 6) Den primære fiskerisektor, herunder akvakultur, i kombination med sektoren vedrørende forarbejdning og forædling af fiskeriprodukter (integrerede projekter).

Stk. 2 Projekter under innovationslovens § 3, stk. 3, vedrører aktiviteter, der har til formål at undersøge mulighederne for at formulere innovationsprojekter omfattet af stk. 1.

Stk. 3 Der kan ydes tilskud til generiske kampagner, jf. § 33.

Stk. 4 Små og mellemstore virksomheder kan opnå tilskud til testmarkedsføring, jf. § 30.

Stk. 5 Afgrænsningen af, hvilke af de i stk. 1, nr. 3 og 4, nævnte projekter (forarbejdning og forædling), der kan ydes tilskud til, foretages med udgangspunkt i EF-traktatens bilag I. Tilskud kan herefter ydes til projekter vedrørende forarbejdning og forædling af jordbrugs- og fiskeriprodukter til varer, der ikke er omfattet af bilag I, hvis projektet vedrører udvikling af produkter, der

  • 1) er biprodukter opstået ved forarbejdning af basis jordbrugs- eller fiskeriprodukter, og som indebærer en bedre udnyttelse af basisprodukterne, således at indtægterne for produkterne af de pågældende basisprodukter øges,

  • 2) er nye produkter, der væsentligt øger afsætningsmulighederne for de pågældende basisprodukter, eller

  • 3) medfører nye afsætningsmuligheder af væsentlig betydning for de pågældende basisprodukter.

§ 23

Ved vurdering af tilskud til de i innovationslovens kapitel 2 nævnte udviklings- og forskningsprojekter lægges især vægt på følgende indsatsområder:

  • 1) Nye produkter og produktionsprocesser.

  • 2) Eksport.

  • 3) Opbygning af innovationskompetence, herunder uddannelse af kvalificeret arbejdskraft.

  • 4) Spisekvalitet, sporbarhed og kvalitetssikring.

  • 5) Fødevare- og ernæringssikkerhed.

  • 6) Fødevaredokumentation.

  • 7) Arbejdsmiljø.

  • 8) Sikring af miljø, natur og ressourcegrundlag.

  • 9) Økologi.

  • 10) Dyrevelfærd.

  • 11) Nonfood.

  • 12) Anvendelsesorienteret forskning.

§ 24

Tilskud til forprojekter ydes efter de regler, der er gældende for de udviklings- eller forskningsaktiviteter, som forprojektet vedrører.

Stk. 2 Videreføres resultatet af forprojektaktiviteter ikke i tilhørende udviklings- eller forskningsaktiviteter, betragtes forprojektaktiviteter som et selvstændigt projekt i forbindelse med tilbagebetalingsreglerne, jf. §§ 48 og 53.

§ 25

Projektaktiviteter, der vedrører opbygning af innovationskompetence, fastlægges i forbindelse med Innovationsudvalgets behandling af projektansøgninger vedrørende innovation, forskning og udvikling under innovationslovens kapitel 2.

Stk. 2 Projekter vedrørende de i stk. 1 nævnte projektaktiviteter skal vedrøre mindst to af innovationslovens indsatsområder, jf. § 23.

Stk. 3 Tilskud til de i stk. 1 nævnte aktiviteter ydes efter samme regler, som er gældende for tilskud til den projekttype, som aktiviteterne vedrører.

Stk. 4 Af tilsagnet fremgår de projektaktiviteter, der er blevet fastlagt som aktiviteter, der vedrører opbygning af innovationskompetencen, og størrelsen af den tilskudsdel, der i forbindelse hermed er fritaget for tilbagebetaling, jf. § 48, stk. 3, nr. 3.

§ 26

Der kan ikke ydes tilskud til projekter under innovationslovens § 3, stk. 2, nr. 1-4, og til projekter under kapitel 7, hvis meromkostningerne udgør mindre end 100.000 kr.

§ 27

Små og mellemstore virksomheder, der gennemfører et projekt som et enkeltmandsprojekt, kan opnå et tilskud på henholdsvis maksimalt 45 pct. og 35 pct. af de meromkostninger, der er forbundet med det pågældende projekt.

Stk. 2 Gennemføres et projekt som et samarbejdsprojekt, hvori små eller mellemstore virksomheder eller andre virksomheder end små og mellemstore virksomheder (store virksomheder) eller offentlige eller private forskningsinstitutioner deltager, kan der til små virksomheder ydes tilskud på maksimalt 60 pct. og til mellemstore virksomheder maksimalt 50 pct. af de meromkostninger, der er forbundet med det pågældende samarbejdsprojekt.

Stk. 3 Tilskud til udviklings- eller forskningsprojekter, der gennemføres af andre virksomheder end små og mellemstore virksomheder (store virksomheder), kan ydes med maksimalt 40 pct. af meromkostningerne, såfremt projekter gennemføres i samarbejde med små og mellemstore virksomheder og/eller i samarbejde med offentlige eller private forskningsinstitutioner.

Stk. 4 Der kan ikke ydes tilskud til samarbejdsudviklingsprojekter, hvortil der kan opnås tilskud under erhvervsfremmeordningerne under landdistriktsprogrammet 2007–2013, jf. bekendtgørelse nr. 1079 af 3. september 2007 om tilskud til fremme af innovation gennem udvikling, demonstration og investeringer vedrørende det primære jordbrug med senere ændringer, og bekendtgørelse nr. 1080 af 3. september 2007 om tilskud til fremme af innovation vedrørende forarbejdning i fødevare- og skovbrugssektoren gennem udvikling, demonstration og investeringer med senere ændringer.

§ 28

Små og mellemstore virksomheder kan med henblik på at forberede et udviklingsprojekt under innovationsloven opnå tilskud til løn til lån af kvalificeret personale, herunder til forskningsmedarbejdere fra offentlige og private forskningsinstitutioner, og til køb af innovationsrådgivning.

Stk. 2 Der kan ydes tilskud til løn til kvalificeret personale og køb af innovationsrådgivning i forbindelse med litteratursøgning, indhentning af tilladelser, udarbejdelse af dokumentation, indledende eksperimentelle undersøgelser og opsøgning af samarbejdspartnere.

Stk. 3 Der kan maksimalt ydes tilskud til en periode på 12 måneder, og der kan maksimalt opnås tilskud til 200 løntimer pr. ansøger. Tilskuddet kan maksimalt udgøre henholdsvis 45 pct. for små virksomheder og 35 pct. for mellemstore virksomheder.

Stk. 4 Der ydes ikke tilskud til udarbejdelse af en projektansøgning.

Stk. 5 Det er en betingelse for ydelse af tilskud, at

  • 1) lån af kvalificeret personale eller køb af innovationsrådgivning medfører, at der senest 1 år efter udløbet af den periode, hvortil der søges om tilskud, er udarbejdet og fremsendt en ansøgning om tilskud til et projekt under innovationsloven,

  • 2) perioden, hvortil der kan ydes tilskud, skal ligge forud for et kommende projekt eller forprojekt, og det skal dokumenteres, at aktiviteterne er nødvendige for at fremkalde dette projekt, og

  • 3) der foreligger mellem ansøger og henholdsvis det kvalificerede personale eller forskningsmedarbejderen en specifik kontrakt, som er godkendt af FødevareErhverv.

Stk. 6 Ansøger skal i ansøgningen redegøre for, hvilke opgaver den lånte medarbejder eller innovationsrådgiveren skal udføre, samt hvilke effekter der forventes.

§ 29

Tilskud kan ydes til virksomheder og forskningsinstitutioner, der etablerer et innovationsnetværk eller –klynge med henblik på udveksling af viden og erfaring om konkrete innovative forhold, der kan medvirke til en innovativ løsning af en eller flere konkrete problemstillinger.

Stk. 2 Der kan ydes tilskud til meromkostningerne ved etablering af et innovationsnetværk eller -klynge, hvilket omfatter lønudgifter, udgifter til leje af mødelokale, koordinationsudgifter, rejseudgifter, trykning af relevant informationsmateriale, konsulentbistand, samt andre meromkostninger, der vurderes at være relevante for at etablere innovationsnetværket eller –klyngen.

Stk. 3 Meromkostningerne kan ikke overstige 200.000 kr., og tilskuddet kan maksimalt udgøre 30 pct. af meromkostningerne.

Stk. 4 Der ydes ikke tilskud til udarbejdelse af en projektansøgning.

Stk. 5 Det er en betingelse for ydelse af tilskud, at

  • 1) mindst fem og højst tolv virksomheder indgår i netværket,

  • 2) højst to forskningsinstitutioner indgår i netværket,

  • 3) perioden, hvortil der kan ydes tilskud, højst kan udgøre 12 måneder,

  • 4) netværket mødes mindst 4 gange i projektperioden, og

  • 5) netværket løbende dokumenterer de udførte aktiviteter.

Stk. 6 Ansøger skal i ansøgningen redegøre for hvilke problemer, der skal løses, samt for de forventede effekter af innovationsnetværket eller –klyngen.

Stk. 7 Andre aktører, end de i stk. 1 nævnte, kan deltage i innovationsnetværket eller –klyngen, men de er ikke tilskudsberettigede.

§ 30

Tilskud til testmarkedsføring på et begrænset marked kan ydes til små og mellemstore virksomheder, der opnår tilskud i henhold til § 27, stk. 1 og 2, såfremt en test er nødvendig for at opnå projektresultatet.

Stk. 2 Tilskud til et projekt vedrørende testmarkedsføring i henhold til stk. 1 kan ydes for en periode på højst 9 måneder, der ikke må påbegyndes senere end 1 år efter afslutningen af det projekt, hvis resultater ønskes testet på markedet.

§ 31

Der kan ydes tilskud til forskningsprojekter, jf. § 22, stk. 1, 2 og 5, der gennemføres af offentlige eller private forskningsinstitutioner, såfremt projekterne gennemføres i samarbejde med virksomheder.

Stk. 2 Forskningsinstitutioner kan til de i stk. 1 nævnte projekter opnå følgende tilskudssatser:

  • 1) Maksimalt 90 pct. af meromkostningerne vedrørende projektaktiviteter, der er grundlagsskabende forskning.

  • 2) Maksimalt 65 pct. af meromkostningerne vedrørende projektaktiviteter, der er anvendelsesorienteret forskning.

Stk. 3 De i stk. 2 nævnte tilskudssatser kan fraviges for så vidt angår projektaktiviteter, der i forbindelse med andre forskningsaktiviteter vurderes nødvendige for at fremkalde et projekt.

Stk. 4 Virksomheder, der deltager i et forskningsprojekt, jf. stk. 2, kan makimalt opnå de i § 27, stk. 2 og 3, nævnte tilskudssatser.

§ 32

Resultatet af forskningsprojekter, hvortil der ydes mere end 50 pct. i tilskud, skal offentliggøres inden for en tidsfrist, som fastsættes af FødevareErhverv.

Stk. 2 For private forskningsinstitutioner, der opnår mere end 50 pct. i tilskud, gælder de i § 35, stk. 2, nævnte betingelser.

Tilskud til generiske kampagner
§ 33

Tilskud kan ydes til generiske kampagner udført af branchesammenslutninger og lignende i forbindelse med indsatser for jordbrugs- og fiskeriprodukter af generel interesse for hele eller dele af den pågældende sektor eller branche, og hvor særlige samfundsmæssige hensyn gør sig gældende.

Stk. 2 Det er en betingelse for ydelse af tilskud efter stk. 1, at kampagnen har nyhedsværdi i forhold til samfundsmæssige prioriteringer, herunder kvalitet, fødevaresikkerhed, miljø, ernæring eller økologi.

Stk. 3 Der kan ikke ydes tilskud til kampagner, der henviser til national oprindelse.

Stk. 4 Branchesammenslutninger o.l., hvor én eller nogle få virksomheder dominerer, kan ikke opnå tilskud til generiske kampagner, der skønnes at indgå som et almindeligt led i medlemsvirksomhedernes aktiviteter.

Stk. 5 Bestemmelsen i stk. 4 kan fraviges, såfremt den dominerende virksomhed indgår i en branchesammenslutning, der rækker ud over virksomheden.

§ 34

Tilskud til de i § 33, stk. 1, nævnte aktiviteter kan ydes med indtil 50 pct. af meromkostningerne.