Bekendtgørelse om særtransport Kapitel 6

Denne konsoliderede version af bekendtgørelse om særtransport er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 635 af 31. maj 2023

Kapitel 6 Udførelse af særtransporter
Grundlæggende betingelser for udførelse af særtransport
§ 27

Transport, som nødvendiggør overskridelse af en eller flere af bestemmelserne i dimensionsbekendtgørelsen, må kun foregå, hvis godset er udeleligt, jf. dog stk. 2-4, og § 16, stk. 3-6 og 8, §§ 18 og 19, § 30, stk. 2, §§ 33 og 36, § 39, stk. 1, og § 40, stk. 4.

Stk. 2 Det udelelige gods må placeres i en container eller lignende, uanset om dimensioner og vægt af særtransporten herved forøges. Det samme gælder supplerende, deleligt gods, som nævnt i § 16, stk. 3-5, og § 36. Udeleligt bredt gods må i øvrigt transporteres vandret liggende, uanset om bredden af transporten herved forøges, hvis bredden af transporten ikke overskrider 3,30 m.

Stk. 3 Ved transport af gods, der er for langt, bredt eller højt, kan der medbringes yderligere udeleligt, langt, bredt eller højt gods, hvis godset ikke medfører yderligere overskridelse af bestemmelserne i dimensionsbekendtgørelsen, jf. dog § 16, stk. 5, og § 31.

Stk. 4 Ved transport af gods, der er for langt, bredt eller højt, kan der medbringes yderligere deleligt gods på alle følgende forudsætninger:

  • 1) Der må ikke udnyttes længere ladflade end:

    • a) 15,65 m på (blok)påhængsvogntog.

    • b) At lastbilens totallængde ikke overskrider 12,00 m, regnet fra dens forreste punkt.

    • c) 13,60 m på (blok)sættevogn.

  • 2) Der må ikke udnyttes større bredde end 2,55 m fordelt ligeligt fra køretøjets midterlinje, og det øverste punkt af det yderligere gods må ikke være højere end 4,10 m over vejbanen.

  • 3) Bestemmelserne om vægt og akseltryk i dimensionsbekendtgørelsen må ikke overskrides.

Stk. 5 Under udførelse af særtransporter skal reglerne i bilag 1 (Almindelige betingelser for særtransport) og bilag 2 (Afmærkning) være opfyldt.

Stk. 6 Ved udførelse af særtransport, som efter denne bekendtgørelse forudsætter en tilladelse, skal tilladelse medbringes, eventuelt i kopi eller i elektronisk form og på given foranledning forevises for politiet.

Stk. 7 Særtransporter, hvis tilladte hastighed, jf. § 24 afviger fra den for lastbil gældende, skal bagpå være forsynet med et skilt, der angiver den højst tilladte hastighed. Skiltet skal være udformet som angivet i Detailforskrifter for Køretøjer, pkt. 2.03.001. Andre hastighedsskilte skal være afmonterede eller tildækkede.

Stk. 8 Særtransporter, hvis tilladte hastighed er fastsat til 30 km/t. eller 15 km/t., skal endvidere være forsynet med afmærkning af langsomtkørende køretøj som angivet i Detailforskrifter for Køretøjer, pkt. 6.10.001.

Stk. 9 Hvis gennemførelse af særtransporten nødvendiggør regulering af færdslen, skal føreren af særtransporten og ejer/bruger af det trækkende køretøj, som udfører særtransporten, sikre sig, at særtransporten ledsages af politiet eller af en eller flere personer, der er bemyndiget til at regulere færdsel i forbindelse med særtransporter, og at der er det nødvendige udstyr til kommunikation mellem føreren og den eller de bemyndigede.

Tilladelsesfri kørsel med stor bredde
§ 28

Bredt, udeleligt gods med en bredde på op til 3,30 m må transporteres på lastbil og vogntog bestående af lastbil og påhængs-/sættevogn uden tilladelse.

Stk. 2 Tilsvarende gælder for lastbil tilkoblet blokpåhængs-/bloksættevogn og motordrevet blokvogn, belæsset som ubelæsset.

Stk. 3 Tilsvarende gælder for mobilkran med en bredde på op til 3,30 m.

Tilladelsesfri kørsel med stor længde
§ 29

Udeleligt gods må transporteres uden tilladelse på lastbil med en samlet længde på indtil 15,00 m på følgende betingelser:

  • 1) I ikke-udtrukket stand skal lastbilen være mindst 9,50 m lang. Når lastbilen er udtrukket og belæsset, må den være længere end 12,00 m. Lastbilen kan eventuelt være forsynet med læssekran.

  • 2) Godset må ikke føres længere bagud end 6,00 m fra bagakslen/bogiemidten.

  • 3) Godset må ikke føres længere frem end 1,00 m foran lastbilens forreste punkt.

  • 4) Lastbilen være specielt indrettet til transport af langt, udeleligt gods, det vil sige, at bagkofangeren, og eventuelt ladet, kan trækkes ud, så bagkofangeren er placeret højst 0,70 m foran godsets bageste punkt.

Stk. 2 Tilsvarende gælder for belæsset såvel som ubelæsset motordrevet blokvogn.

Stk. 3 Mobilkran med en længde på indtil 15,00 m må køre uden tilladelse.

§ 30

Langt, udeleligt gods må transporteres uden tilladelse på sættevogntog og vogntog bestående af lastbil og bloksættevogn, med en samlet længde af bil, sættevogn/bloksættevogn og gods på indtil:

  • 1) 18,50 m.

  • 2) 22,00 m, hvis sættevognen/bloksættevognen er forlænget ved udtræk mellem hovedbolt og aksel/bogie, eller bloksættevognens koblingslængde overstiger 12,00 m, så det ubelæssede vogntog er længere end 16,50 m.

  • 3) 30,00 m, hvis sættevognen/bloksættevognen er forlænget ved udtræk mellem hovedbolt og aksel/bogie, eller bloksættevognens koblingslængde overstiger 12,00 m, og hvis der er tvangsstyring på alle aksler. Den forreste aksel kan dog være uden tvangsstyring.

Stk. 2 Ved transport af gods, hvor der er afmonteret tilhørende dele nødvendige for godsets funktion, må de afmonterede dele medtages på en sættevogn eller en bloksættevogn indenfor grænserne i stk. 1, uanset at længden af særtransporten derved forøges til en samlet længde på indtil 30,00 m. Intet gods må rage ud over sættevognens eller bloksættevognens bagende.

Stk. 3 Sættevogntog og bloksættevogntog, der med udtræk er længere end 16,50 m, kan, indenfor grænserne i stk. 1, benyttes ubelæsset i fuld længde til kørsel på strækninger på maksimalt 10 km i forbindelse med afhentning eller levering af langt gods, til garage, til syn, eller reparatør, hvis sættevognen eller bloksættevognen under kørslen er forsynet med lad.

Stk. 4 Bloksættevogntog må i ubelæsset stand køre uden tilladelse med kortest mulig længde, dog højst 30 m.

§ 31

Udeleligt gods må transporteres uden tilladelse på vogntog bestående af lastbil og påhængs-/sættevogn med en samlet længde på indtil 23,00 m, uanset det udelelige gods kunne være transporteret på et andet vogntog indenfor gældende bestemmelser om længde i dimensionsbekendtgørelsen. Tilsvarende gælder for belæsset såvel som ubelæsset vogntog bestående af lastbil og blokvogn. Det er en forudsætning, at

  • 1) den konkrete særtransport forudsætter denne vogntogslængde,

  • 2) den trækkende lastbil er opbygget med en kran på mindst 25 tm, og

  • 3) læsning og/eller losning af godset forudsætter brug af kranen.

Stk. 2 Tilbehør, der skal benyttes sammen med det udelelige gods, kan medbringes, hvis det maksimalt udgør 10 pct. af vægten af det udelelige gods. Yderligere gods må ikke medbringes, uanset § 27, stk. 2, 3 eller 4, måtte være opfyldt. Når påhængs-/sættevognen er udtrukket og belæsset, må koblingslængden overstige 12,00 m.

Stk. 3 Bortset fra de i stk. 1 nævnte tilfælde må vogntog, der består af lastbil og påhængsvogn, ikke benyttes til særtransporter, hvor bestemmelserne om største længde i dimensionsbekendtgørelsen er overskredet.

Tilladelsesfri kørsel med stor højde
§ 32

Mobilkran må fremføres uden tilladelse med en samlet højde på indtil 4,10 m.

Kørsel med containere på registrerede køretøjer og vogntog
§ 33

Container lastet med deleligt gods anses ikke som udeleligt gods.

Stk. 2 Ved kørsel direkte til og fra skib eller jernbane i kombineret trafik kan der dog transporteres en container med deleligt gods, der giver sættevogntoget en samlet længde på indtil 17,00 m. Den nævnte kørsel forudsætter ikke tilladelse.

Stk. 3 En tom container anses som udeleligt gods.

Stk. 4 En container, der er indrettet eller benyttes til en arbejdsopgave, personalerum, kontor, mobilt værksted, mobilt hospital, fastinstalleret generator, rensningsanlæg og lign., anses som udeleligt gods, uanset den transporteres med det tilbehør, der er naturligt for dens funktion.

Stk. 5 Ved kørsel med container efter stk. 2, skal betingelserne i bilag 1, pkt. 2 og 11, ikke være opfyldt.

Kørsel med blokvogn
§ 34

Til et trækkende køretøj må kun kobles blokvogn og blokvognsmodul med tilkoblingsordning, som fremgår af det trækkende køretøjs attest om trækkraft for blokvogn, jf. dog § 7, stk. 4. Til en blokvognsdolly må kun kobles blokvogn, eller sættevogne, som fremgår af dollyens blokvognsattest, jf. dog § 7, stk. 4.

Stk. 2 Blokvogne bestående af blokvognsmoduler skal være sammensat i henhold til blokvognsfabrikantens anvisning. Blokvognsmodulerne skal sammensættes således, at det færdselssikkerhedsmæssige udstyr fungerer korrekt og således, at gældende bestemmelser om lygter, refleksanordninger og afmærkning er opfyldt.

Stk. 3 Hvis godset udgør forbindelsen mellem blokvognsmodulet bagest og hovedbolten, skal anvisningen fra blokvognsfabrikant eller prøvningslaboratorium om fastgørelse af gods være fulgt.

Stk. 4 Trækkende køretøjer og blokvogne skal sammenkobles således, at det færdselssikkerhedsmæssige udstyr fungerer korrekt og i henhold til køretøjernes godkendelse.

Stk. 5 Blokvogn, der ikke er tildelt nummerplade, må under benyttelse af prøveskilte og prøvemærker anvendes uden tilladelse til de for prøveskilte og prøvemærker anførte formål i lov om registrering af køretøjer. Det er en forudsætning, at blokvognen henholdsvis vogntoget ikke overskrider bestemmelserne i dimensionsbekendtgørelsen.

Stk. 6 Hvis blokvogn henholdsvis vogntog, omfattet af stk. 5, overskrider reglerne i dimensionsbekendtgørelsen, skal der forud for kørslens gennemførelse indhentes tilladelse hos Vejdirektoratet.

Stk. 7 Køretøj og blokvognsmodul må ikke belastes med større vægt og akseltryk, end de er godkendt til.

Stk. 8 Blokvogn må ikke fremføres med en højere hastighed end angivet i den af Vejdirektoratet udstedte særtransporttilladelse. Hastigheden må endvidere ikke overstige den angivne hastighedsbegrænsning ved den pågældende akselbelastning i blokvognsattesten og i attest om trækkraft for blokvogn.

§ 35

Ved kørsel med blokvogn skal følgende medbringes, eventuelt i kopi eller i elektronisk form, og på forlangende forevises for politiet og Færdselsstyrelsen:

  • 1) Blokvognsattest(er). For udenlandsk blokvogn dog registreringsattest eller anden dokumentation for godkendelse, hvoraf blokvognens tilladte vægte fremgår.

  • 2) Attest om trækkraft for blokvogn (for blokvogntog). For udenlandsk trækkraft for blokvogn dog registreringsattest eller anden dokumentation for godkendelse, hvoraf køretøjets tilladte vægte fremgår.

  • 3) Anvisning fra blokvognsfabrikant eller prøvningslaboratorium om fastgørelse af gods, når godset udgør en nødvendig del af forbindelsen mellem blokvognsmoduler.

  • 4) Den af Vejdirektoratet udstedte tilladelse, hvis kørslen er tilladelseskrævende.

  • 5) Klassificeringsattest i henhold til Vejdirektoratets klassificeringssystem for tunge særtransporter, hvis bestemmelserne om totalvægt og akseltryk i dimensionsbekendtgørelsen overskrides.

  • 6) For tunge særtransporter, der udføres på generel tilladelse: Kort, eller farvekopi heraf, med den relevante strækning af Tungvognsvejnettet.

Kørsel med tilbehør m.v. på blokvogn
§ 36

Blokvogn må benyttes til kørsel med tilbehør, aftagelige komponenter, og ledsagebil(er) hidrørende fra en forestående/gennemført særtransport, forudsat at eventuelt udtræk er skubbet sammen, og eventuelt aftagelige komponenter er afmonteret, så vogntogets længde bliver kortest mulig. Blokvogn, der kun medbringer tilbehør, aftagelige komponenter og eventuelt ledsagebil(er), anses som en ubelæsset blokvogn.

Stk. 2 Blokvogn med tilbehør til mobilkran må endvidere benyttes til transport af en cykel, knallert, motorcykel eller en bil med en tilladt totalvægt, der ikke overstiger 3.500 kg, hvis

  • 1) transportmidlet udelukkende anvendes til transport med relation til mobilkranens opgave, og

  • 2) det ikke er muligt at medbringe transportmidlet på mobilkranens påhængskøretøj i overensstemmelse med § 39, stk. 1, 2. pkt.

Kørsel med stort påhængsredskab
§ 37

For kørsel med stort påhængsredskab gælder reglerne om kørsel med blokvogn, jf. dog § 13, nr. 7, og § 17.

Kørsel med mobilkran
§ 38

For kørsel med mobilkran gælder reglerne om kørsel med blokvogn.

§ 39

Mobilkran må kun benyttes til transport af udstyr, som er knyttet til mobilkranens funktion. Påhængskøretøj til mobilkran må kun benyttes til transport af udstyr, som er knyttet til mobilkranens funktion, og en cykel, knallert, motorcykel, eller en bil med en faktisk vægt, der ikke overstiger 3.500 kg, til transport af kranens fører. Påhængskøretøjet må ikke belæsses til en større bredde end mobilkranen.

Stk. 2 Vogntog bestående af mobilkran og påhængs-/blokpåhængsvogn, der er sammenkoblet synsfrit, må ikke benyttes, hvis længden overstiger 23 m i ubelæsset stand. Blokpåhængsvognen må ikke være bredere end mobilkranen.

Kørsel med stort motorredskab
§ 40

For kørsel med stort motorredskab gælder almindelige regler for motorredskaber, jf. dog § 13, nr. 10, og § 19.

Stk. 2 Ved kørsel med stort motorredskab skal følgende medbringes, eventuelt i kopi eller i elektronisk form, og på forlangende forevises for politiet:

  • 1) Klassificeringsattest i henhold til Vejdirektoratets klassificeringssystem for tunge særtransporter.

  • 2) Kort, eller farvekopi heraf, med den relevante strækning af Tungvognsvejnettet hvis kørslen sker på en generel tilladelse.

Stk. 3 Under kørsel gælder § 27, stk. 7, § 41, bilag 1, pkt. 6-8 og 11, og bilag 2, pkt. 5, ikke.

Stk. 4 Påhængskøretøj til stort motorredskab må kun benyttes til transport af udstyr, som er knyttet til det store motorredskabs funktion og en cykel, knallert, motorcykel, eller en bil med en faktisk vægt, der ikke overstiger 3.500 kg, til transport af kranens fører. Det store motorredskab må ikke belæsses til en større bredde end mobilkranen.