Bekendtgørelse om opgørelse af risikoeksponeringer, kapitalgrundlag og solvensbehov § 10

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 2155 af 03. december 2020

§ 10

Ved opgørelsen af kapitalgrundlaget på individuelt, delkonsolideret eller konsolideret niveau for pengeinstitutter, realkreditinstitutter, fondsmæglerselskaber I og finansielle holdingvirksomheder, som indgår i en koncern med et gruppe 1-forsikringsselskab, som er virksomhedens datterselskab eller en associeret virksomhed, hvor der foretages konsolidering i henhold til artikel 11 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber, foretages der fradrag for den forholdsmæssige andel af forsikringsselskabets solvenskapitalkrav, som forsikringsselskabet har opgjort efter § 126 c i lov om finansiel virksomhed, svarende til den del af den direkte eller indirekte ejede kapital i gruppe 1-forsikringselskabet. Fradraget reduceres med et beløb svarende til forskellen mellem følgende beløb, idet fradraget dog ikke kan blive mindre end nul:

  • 1) Den forholdsmæssige direkte eller indirekte ejede andel af kapitalgrundlaget, der følger af § 126 c, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed, i gruppe 1-forsikringsselskabet.

  • 2) Værdien af ejerandelen i gruppe 1-forsikringsselskabet, som den indgår i balancen, med tillæg af værdien af kapitalelementer, der medregnes i gruppe 1-forsikringsselskabets kapitalgrundlag.

Stk. 2 Ved opgørelsen af kapitalgrundlaget for en holdingvirksomhed, som indgår i en koncern med et gruppe 2-forsikringsselskab, som er holdingvirksomhedens datterselskab eller en associeret virksomhed, foretages der fradrag for den forholdsmæssige andel af minimumsbasiskapitalen, jf. § 126, stk. 2, i lov om finansiel virksomhed, svarende til den del af den direkte eller indirekte ejede kapital i gruppe 2-forsikringsselskabet. Svarer gruppe 2-forsikringselsskabets individuelle solvensbehov mindst til minimumsbasiskapitalen, fradrages også forskellen mellem forsikringsselskabets individuelle solvensbehov og minimumsbasiskapital. Fradraget efter 1. pkt. reduceres med et beløb svarende til forskellen mellem følgende beløb, idet fradraget dog ikke kan blive mindre end nul:

Stk. 3 Ved opgørelsen af kapitalgrundlaget for et forsikringsselskab, der ikke har vedtægtsmæssigt hjemsted i et land inden for Den Europæiske Union, eller et i land, som Unionen har indgået aftale med på det finansielle område, anvendes hjemlandets regler ved beregningen af solvenskapitalkravet, dog mindst det solvenskapitalkrav, som ville være fremkommet, hvis forsikringsselskabet havde vedtægtsmæssigt hjemsted inden for Den Europæiske Union.

Stk. 4 Stk. 1 og 2 finder alene anvendelse, hvis pengeinstituttet, realkreditinstituttet eller fondsmæglerselskabet I eller den finansielle holdingvirksomhed har fået Finanstilsynets tilladelse i henhold til artikel 49, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber.