Bekendtgørelse om økologisk storkøkkendrift Kapitel 5

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 656 af 27. juni 2019

Kapitel 5 Midlertidig anvendelse af det økologiske spisemærke ved lejlighedsvise arrangementer
§ 14

Det økologiske spisemærke, jf. § 10, stk. 1, kan anvendes midlertidigt af boder ved lejlighedsvise arrangementer, som f.eks. festivaler og markeder, såfremt hver enkelt af de serverede retter, herunder hver enkelt af de serverede drikkevarer, mindst ligger inden for økologiprocent-intervallet for det tildelte spisemærke. Ved beregningen af økologiprocenterne for hver enkelt af de serverede retter må, som økologiske råvarer, kun medregnes økologiske råvarer, når den eller de pågældende råvarer ikke findes i boden på konventionel form. Samtidig er det en betingelse, at der ikke forefindes konventionelle råvarer, der kan forveksles med de anvendte økologiske råvarer på grund af deres udseende. Desuden skal betingelserne, som er angivet i dette kapitel, være opfyldt.

Ansøgning om midlertidig anvendelse af det økologiske spisemærke
§ 15

Boden skal senest 60 dage inden arrangementet starter indsende en ansøgning om midlertidig brug af spisemærket til Fødevarestyrelsen. Ansøgningen skal omfatte følgende oplysninger

  • 1) angivelse af hvilket spisemærke, der ansøges om,

  • 2) tid og sted for arrangementet,

  • 3) kontaktinformationer for de(n) ansvarlige for boden samt serveringen under arrangementet,

  • 4) en oversigt over hvilke råvarer, der anvendes på økologisk form, jf. § 14, og

  • 5) en oversigt over de serverede retter med tilhørende opskrifter og beregninger, der viser, at den ansøgte økologiprocent opnås, jf. § 14.

§ 16

Senest 30 dage efter modtagelse af ansøgningen, jf. § 15, giver Fødevarestyrelsen arrangøren meddelelse om, hvorvidt ansøgningen kan imødekommes.

Stk. 2 Såfremt der opstår ændringer i oplysningerne anført i § 15, nr. 2-5, efter der er meddelt tilladelse, jf. stk. 1, skal boden fremsende de opdaterede oplysninger til Fødevarestyrelsen senest 8 dage før arrangementet finder sted.

Stk. 3 Et storkøkken, der allerede er registreret som bruger af et spisemærke på en fast adresse skal ved ansøgningen, jf. § 15, endvidere oplyse, om de indkøbte råvarer til arrangementet vil blive medregnet i spisemærkeopgørelsen på den faste adresse. Hvis de indkøbte råvarer vil blive medregnet i spisemærkeopgørelsen på den faste adresse, skal dokumentation, gerne i kopi, for de indkøbte råvarer, jf. § 17, stk. 3, samtidig kunne fremvises på den faste adresse, mens kravet i § 18, stk. 1, bortfalder. Bliver de indkøbte råvarer ikke medregnet i spisemærkeopgørelsen på den faste adresse, skal dokumentation vedrørende indkøbte råvarer til arrangementet kunne identificeres tydeligt og opbevares særskilt, og råvarerne til arrangementet må ikke håndteres på den faste adresse.

Krav til boderne under arrangementet
§ 17

I tilfælde af, at betingelserne for brug af spisemærket ikke er overholdt, skal spisemærket straks fjernes fra markedsføringen.

Stk. 2 Hvis det under arrangementet viser sig, at en råvare, mod forventning, ikke kan fås på økologisk form, skal

  • 1) de retter hvor råvaren er afgørende for, om retten opnår den krævede økologiprocent med det samme tages af menuen, med mindre boden erstatter bodens anvendelse af råvaren med en anden økologisk råvare, således at den krævede økologiprocent opnås, og

  • 2) der skal foretages en registrering af tidsrummet under arrangementet, hvor erstatningen af råvaren foregår, jf. nr. 1, samt de i tidsrummet gældende opdaterede oplysninger, jf. § 15, nr. 4 og 5.

Stk. 3 Ansøgningen om brug af det økologiske spisemærke samt dokumentation for bodens indkøb af råvarer anvendt ved arrangementet skal kunne fremvises til Fødevarestyrelsen under arrangementet.

Stk. 4 Fødevarestyrelsens registreringsmeddelelse, jf. § 16, stk. 1, skal være ophængt synligt for kunderne under hele arrangementet.

Indsendelse af dokumentation efter arrangementet
§ 18

Senest 1 måned efter arrangementets slutdato indsender boden, til Fødevarestyrelsen, dokumentation for bodens indkøb af alle fødevarer anvendt til arrangementet samt eventuelle registreringer vedrørende erstatningsråvarer, jf. § 17, stk. 2.

Stk. 2 Såfremt en bods økologiprocent har ligget under det økologiprocent-interval, som fremgår af det pågældende spisemærke, som boden har fået tildelt, kan Fødevarestyrelsen efter omstændighederne afvise at godkende en ansøgning, jf. § 16, om brug af det økologiske spisemærke for den pågældende bod næste gang, der ansøges om anvendelse af mærket for boden eller alene godkende anvendelse af det spisemærke, der svarer til det økologiprocent-interval, som boden faktisk opnåede ved det seneste arrangement.

Stk. 3 Fødevarestyrelsen kan endvidere efter omstændighederne afvise at godkende en ansøgning om det midlertidige økologiske spisemærke fra den ansvarlige for en bod, som beskrevet i stk. 2.

§ 19

Boden opbevarer regnskaber og dokumentation i 2 år fra arrangementets slutdato.