Bekendtgørelse om økologisk jordbrugsproduktion m.v. Kapitel 3

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1384 af 29. november 2023,
som ændret ved bekendtgørelse nr. 409 af 19. april 2024

Kapitel 3 Gødning
§ 14

Den erhvervsdrivende skal føre logbog over modtaget, afgivet og anvendt kvælstof i gødning. Kvælstof i gødning beregnes i henhold til den lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, som til enhver tid er gældende.

§ 15

Ved overførsel af gødning mellem økologiske og ikke-økologiske produktionsenheder, omfattet af bekendtgørelsens § 6, nr. 1 og 2, tilhørende samme fysiske eller juridiske person, jf. rådsforordningens artikel 9, stk. 7-9, finder bekendtgørelsens § 14, tilsvarende anvendelse.

§ 16

Ved drift af både økologiske og ikke-økologiske produktionsenheder, omfattet af bekendtgørelsens § 6, nr. 1 og 2, tilhørende samme fysiske eller juridiske person, skal der for de økologiske produktionsenheder hvert år senest den 31. marts udarbejdes en særlig gødningsopgørelse for den afsluttede planperiode. Gødningsopgørelsen skal udarbejdes i gødningsopgørelsesblanketten, der er tilgængelig på Landbrugsstyrelsens hjemmeside, og skal kunne fremvises ved kontrollen.

Bælgafgrøder i sædskiftet
§ 17

På en økologisk bedrift skal der være et sædskifte, hvor der indgår bælgafgrøder som hoved-, mellem- eller efterafgrøder, som svarer til 20% af omdriftsarealet. Dette skal fremgå af indberetningen i bekendtgørelsens § 12.

Stk. 2 Ved bælgafgrøde forstås:

  • 1) Afgrøde, der udelukkende består af arter fra ærteblomstfamilien.

  • 2) Korn sammen med storfrøede arter fra ærteblomstfamilien, hvor disse udgør minimum 50% af frøene i blandingen.

  • 3) Græsblandinger, hvor småfrøede arter fra ærteblomstfamilien udgør minimum 15% af frøene i blandingen.

Kulstoflagrende afgrøder i sædskiftet
§ 18

På en økologisk bedrift skal der dyrkes kulstoflagrende afgrøder svarende til 50% af bedriftens indberettede areal med hoved-, mellem- eller efterafgrøder. Dette skal fremgå af indberetningen i bekendtgørelsens § 12.

Stk. 2 Ved kulstoflagrende afgrøder forstås:

  • 1) Græs, græsblandinger, kløver og lucerne permanent eller i omdrift.

  • 2) Udlæg af græs, græsblandinger, kløver, og mellem-/efterafgrøder.

  • 3) Energiafgrøder, skovkulturer, frugttræer og buske med bunddække af græs.

Fremavl
§ 19

En certificeret virksomhed, der anmelder et parti økologisk sædekorn, markfrø eller grøntsagsfrø til markkontrol efter de til en hver tid gældende bekendtgørelser om henholdsvis sædekorn, markfrø og grøntsagsfrø, skal i anmeldelsen angive navn, adresse og certificeringsnummer på de certificerede økologiske jordbrugere, der forestår fremavlen.

§ 20

En certificeret bedrift, der anvender ikke-økologiske frø til fremavl af sædekorn, markfrø eller grøntsagsfrø skal kunne dokumentere, at der er tale om fremavl.