Bekendtgørelse om økologisk jordbrugsproduktion m.v. Afsnit III

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1384 af 29. november 2023

Kapitel 7 Registrering i database for økologisk planteformeringsmateriale og omlægningsplanteformeringsmateriale
§ 30

Erhvervsdrivende, der ønsker at søge om tilladelse til at anvende ikke-økologisk planteformeringsmateriale, skal konsultere databasen OrganicXseeds Danmark, som Landbrugsstyrelsen stiller til rådighed på www.organicxseeds.dk, for at fastslå om en ansøgning om tilladelse er berettiget.

Stk. 2 Ansøgninger om tilladelse til at anvende ikke-økologisk planteformeringsmateriale skal indgives i databasen OrganicXseeds Danmark, som Landbrugsstyrelsen stiller til rådighed på www.organicxseeds.dk, jf. dog stk. 1.

§ 31

Anmeldelse som leverandør skal ske i databasen på www.seeds4organic. eu. Erhvervsdrivende kan registrere økologisk planteformeringsmateriale og omlægningsplanteformeringsmateriale til salg i databasen.

Stk. 2 Hvis den erhvervsdrivende vælger at registrere planteformeringsmateriale til salg i databasen, skal følgende beskrives:

  • 1) Sortens egenskaber.

  • 2) Forsøgsdata, hvis de findes.

Registrering i database for økologiske dyr
§ 32

Erhvervsdrivende, der ønsker at søge om tilladelse til at indsætte ikke-økologiske dyr, skal konsultere databasen OrganicXlivestock, som Landbrugsstyrelsen stiller til rådighed på www.organicxlivestock.dk, for at fastslå om en ansøgning om tilladelse er berettiget.

Stk. 2 Ansøgninger om tilladelse til at indsætte ikke-økologiske dyr skal indgives i databasen, som Landbrugsstyrelsen stiller til rådighed på www.organicxlivestock.dk, jf. dog stk. 1.

§ 33

Anmeldelse som leverandør skal ske i databasen på www.organicxlivestock.dk. Erhvervsdrivende kan registrere økologiske dyr til salg i databasen.

Stk. 2 Hvis den erhvervsdrivende vælger at registrere økologiske dyr til salg i databasen, skal følgende oplyses:

  • 1) Opstaldningsadresse.

  • 2) Om dyret er af en bevaringsværdig race.

  • 3) Sundhedsstatus.

  • 4) Vaccinationsstatus.

  • 5) Produktionsformål.

  • 6) Produktionsdata.

  • 7) Hidtidigt opstaldningssystem.

  • 8) Relevante karakteristika.

  • 9) Håndteringshistorik.

Kapitel 8 Dokumentation og regnskab
§ 34

Oplysninger og registreringer, der er påkrævede efter rådsforordningen og denne bekendtgørelse, skal til enhver tid kunne forevises ved kontrolbesøg. Oplysningerne skal opbevares i mindst 5 år.

§ 35

En certificeret virksomhed omfattet af § 1, stk. 1, nr. 2, skal føre kontrol med og regnskab over køb, lager og salg af økologiske produkter med angivelse af art og mængde, dato for køb og salg samt navn og adresse og certificeringsnummer på køber og sælger af ind- og udgående partier.

Anvendelse af økologikontrolmærket (Ø-mærket) på økologiske jordbrugsprodukter samt mærkning og salg
§ 36

Produkter omfattet af denne bekendtgørelse, der pakkes og mærkes som økologiske, skal ved salg fra en certificeret jordbrugsbedrift eller virksomhed være mærket med Landbrugsstyrelsens økologikontrolkode: »DK-ØKO-050«. Kontrolkoden, produktets økologiske status og en henvisning til den økologiske produktionsmetode skal anføres på mærkningsseddel, faktura og følgeseddel. Henvisning til den økologiske produktionsmetode på mærkningen kan være suppleret af Ø-mærket i henhold til den til enhver tid gældende bekendtgørelse om økologiske fødevarer og økologisk akvakultur m.v.

§ 37

Produkter må kun mærkes med Ø-mærket af erhvervsdrivende, som er certificeret efter rådsforordningens artikel 34, stk. 1.

Stk. 2 Ø-mærket skal udformes og gengives i overensstemmelse med retningslinjerne herfor fastsat i den bekendtgørelse om økologiske fødevarer og økologisk akvakultur m.v., som til enhver tid er gældende.

§ 38

Bestemmelser om salg gælder tilsvarende for udbud til salg, herunder annoncering og skiltning, fordeling, levering eller enhver anden form for overdragelse til tredjemand med eller uden vederlag. Bestemmelserne om salg gælder tillige besiddelse med henblik på salg.

§ 39

En certificeret erhvervsdrivende omfattet af § 1, stk. 1, nr. 1, kan mærke uforarbejdede fødevarer, der er produceret på egen jordbrugsbedrift, efter bestemmelserne i den til enhver tid gældende bekendtgørelse om økologiske fødevarer og økologisk akvakultur m.v. og sælge dem direkte til den endelige forbruger. Henvisning til den økologiske produktionsmetode på mærkningen kan være suppleret af Ø-mærket i henhold til samme bekendtgørelse.

§ 40

Mærkningen af forarbejdede produkter skal være ledsaget af oplysninger om, hvilke ingredienser af landbrugsoprindelse, der indgår i produkterne, og deres vægtandel af tørstof heraf.

§ 41

Økologisk husdyrgødning og organiske stoffer fra økologisk produktion kan mærkes med Ø-mærket og sælges som økologisk.

Eksport
§ 42

Foreligger der dokumentation for et partis økologiske status, afgiver Landbrugsstyrelsen, hvis partiet skal føres ud af landet, efter anmodning erklæring om, at producenten er omfattet af Landbrugsstyrelsens økologikontrol.

Import fra tredjelande
§ 43

Importøren af økologiske produkter fra ikke-godkendte tredjelande skal, før importen finder sted, have opnået Landbrugsstyrelsens tilladelse til markedsføring og anvendelse af disse produkter i den økologiske jordbrugsproduktion.

Stk. 2 Importen skal anmeldes til Landbrugsstyrelsen inden ankomsten til Danmark på et skema, som findes på Landbrugsstyrelsens hjemmeside. Anmeldelsen skal ske mindst 24 timer og mindst en fuld arbejdsdag før, produkterne fremlægges til frigivelse.

Stk. 3 Importdokumenter verificeres af Landbrugsstyrelsen, inden produkterne frigives.

Kapitel 9 Kontrol og offentliggørelse
§ 44

Producenter og virksomheder, som ikke er certificeret i henhold til bestemmelser om certificering i rådsforordningen og denne bekendtgørelse, skal på forlangende udlevere dokumentation om køb og salg af produkter til og fra producenter og virksomheder, der er underlagt økologikontrol.

§ 45

Landbrugsstyrelsen kan offentliggøre resultater på grundlag af kontrollen. Offentliggørelsen kan omfatte navne og adresser på virksomheder og jordbrugsbedrifter, certificeret efter § 5, og kan ske, inden de administrative klagemuligheder er udtømte, bødeforlæg er vedtaget, eller der er faldet endelig dom. Offentliggørelse kan ske løbende i elektronisk form.

Kapitel 10 Obligatorisk digital kommunikation
§ 46

Landbrugsstyrelsen kan udstede afgørelser og andre dokumenter, der udelukkende er truffet eller udstedt på grundlag af elektronisk databehandling, alene med angivelse af Landbrugsstyrelsen som afsender.

Stk. 2 Landbrugsstyrelsen kan udstede afgørelser og andre dokumenter i forbindelse med den indberetning, der er nævnt i § 12, stk. 1, uden underskrift. Afgørelser eller dokumenter skal da være forsynet med maskinel eller på tilsvarende måde gengivet underskrift. Alternativt skal der anvendes en teknik, der sikrer entydig identifikation af den, der har udstedt afgørelsen eller dokumentet.

§ 47

Ved skriftlig henvendelse til erhvervsdrivende eller grupper af erhvervsdrivende om forhold, der er omfattet af bestemmelserne i rådsforordningen, økologiloven eller denne bekendtgørelse, kan Landbrugsstyrelsen anvende digital kommunikation, herunder Tast selv.

§ 48

Erhvervsdrivende, som udøver virksomhed indenfor økologisk jordbrugsbedrift, jf. § 1, stk. 1, nr. 1, skal ved indgivelse af en anmodning om certificering, jf. § 3, indtegne og registrere bedriftens arealer via Internet Markkort i Tast selv og herefter indgive anmodningen i økologiskemaet i Tast selv.

Stk. 2 Erhvervsdrivende, som udøver virksomhed indenfor økologisk virksomhed, jf. § 1, stk. 1, nr. 2, skal indgive anmodning om certificering, jf. § 3, og indberetninger efter § 13, stk. 2, i certificeringsblanketten for økologiske produktions/foderstofvirksomheder m.m. på www.virk.dk.

§ 49

Erhvervsdrivende, som udøver virksomhed indenfor økologisk jordbrugsbedrift, jf. § 1, stk. 1, nr. 1, skal indgive indberetninger efter §§ 8-9 i økologiskemaet i Tast selv.

Stk. 2 Erhvervsdrivende, som udøver virksomhed indenfor økologisk jordbrugsbedrift, jf. § 1, stk. 1, nr. 1, skal ved indgivelse af indberetninger efter § 10, indtegne og registrere bedriftens arealer via Internet Markkort i Tast selv og herefter indgive indberetningen i økologiskemaet i Tast selv.

§ 50

Erhvervsdrivende skal ved indberetning af oplysningerne efter § 12, stk. 1, nr. 1, og indberetning af væsentlige ændringer hertil, jf. § 12, stk. 2, indtegne og registrere bedriftens arealer via Internet Markkort i Tast selv og herefter indgive indberetningen i økologiskemaet i Tast selv.

Stk. 2 Erhvervsdrivende skal indberette oplysningerne efter § 12, stk. 1, nr. 2-9, og væsentlige ændringer hertil, jf. § 12, stk. 2, i økologiskemaet i Tast selv.

Stk. 3 Erhvervsdrivende skal indberette oplysningerne efter § 12, stk. 1, nr. 10, i skemaet økologisk biavl i Tast selv.

Stk. 4 Væsentlige ændringer til det indberettede i § 12, stk. 1, nr. 10, jf. § 12, stk. 2, skal, når det vedrører antallet af bigårde, indberettes i økologiskemaet i Tast selv. Øvrige ændringer til det indberettede skal indberettes i skemaet økologisk biavl i Tast selv.

Kapitel 11 Straf
§ 51

Med mindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning, straffes med bøde den, der overtræder § 4, §§ 6-9, § 10, stk. 2-3, § 11, stk. 2, §§ 12-16, § 17, stk. 1, § 18, stk. 1, §§ 19-21, §§ 25-28, § 29, stk. 1, §§ 34-37 eller §§ 43-44.

Stk. 2 Med mindre højere straf er forskyldt efter anden lovgivning, straffes med bøde den, der overtræder følgende bestemmelser i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/848 af 30. maj 2018 om økologisk produktion og mærkning af økologiske produkter og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 artikel 9, stk. 1, artikel 10, stk. 4, artikel 11, artikel 12, stk. 1, artikel 14, stk. 1, artikel 17, stk. 1, artikel 19, stk. 1, artikel 23, stk. 1, artikel 26, stk. 4, artikel 27, artikel 28, artikel 30, stk. 2-4, artikel 34, stk. 1, 3 og 5, artikel 35, stk. 2, artikel 39, stk. 1 eller artikel 45.

Stk. 3 Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel.

Kapitel 12 Ikrafttræden
§ 52

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. januar 2024.

Stk. 2 Bekendtgørelse nr. 63 af 23. januar 2023 om økologisk jordbrugsproduktion m.v. ophæves.