Bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport Kapitel 4

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 322 af 20. marts 2020,
som ændret ved bekendtgørelse nr. 650 af 19. maj 2020, bekendtgørelse nr. 952 af 19. maj 2021 og bekendtgørelse nr. 929 af 21. juni 2022

Kapitel 4 Efteruddannelse
§ 22

Chauffører, der har erhvervet et chaufføruddannelsesbevis for opnåede grundlæggende kvalifikationer som anført i § 16, stk. 6, og § 17, stk. 6, samt de chauffører, der er nævnt i § 13, skal gennemføre en efteruddannelse.

Stk. 2 Efteruddannelsen har til formål at uddybe og repetere nogle af emnerne, som er anført på listen i bilag 1 til denne bekendtgørelse. Efteruddannelsen tager sigte på at give chaufførerne mulighed for at ajourføre kundskaber, som er væsentlige for deres arbejde, idet der lægges særlig vægt på færdselssikkerhed, arbejdsmiljø og begrænsning af den miljømæssige indvirkning af kørslen.

Stk. 3 Uddannelsen består af klasseundervisning, praktisk uddannelse og hvis muligt uddannelse ved hjælp af informations- og kommunikationsteknologiske (IKT) værktøjer eller avancerede simulatorer.

Stk. 4 Efteruddannelsen skal have en varighed på mindst 5 dage (37 timer) hvert femte år. Der må ikke ske en reduktion af antallet af timer på grundlag af en individuel kompetencevurdering. Efteruddannelsen kan deles op i kurser af en varighed på mindst syv timer, som kan fordeles på to på hinanden følgende dage. Den skal gennemføres inden for 12 måneder.

Stk. 5 Når efteruddannelsen er gennemført, udstedes et chaufføruddannelsesbevis herfor.

§ 23

To af de i § 22, stk. 4, anførte dage i efteruddannelsen (obligatorisk modul) skal omfatte ajourføringer inden for

  • 1) færdselsregler, regler for arbejdstid, køre- og hviletid,

  • 2) trafiksikkerhed, defensiv og energirigtig kørsel, herunder orientering om ny teknologi,

  • 3) uheldsforebyggelse, herunder højresvingsulykker, og

  • 4) Dansk Førstehjælpsråds uddannelse Opdatering af førstehjælp ved hjertestop med en varighed på 4 timer.

Stk. 2 To af de andre dage i efteruddannelsen (brancherettet modul) skal omfatte ajourføringer inden for

  • 1) lastsikring (for chauffører, der udfører godstransport),

  • 2) varetagelse af passagerernes komfort og sikkerhed samt lastning af køretøjet (for chauffører, der udfører personbefordring) og

  • 3) brancherettede, jobrelevante emner målrettet chaufførens arbejdsopgaver. Liste over brancherettede, jobrelevante moduler godkendt af Færdselsstyrelsen fremgår af styrelsens hjemmeside.

Stk. 3 Den sidste dag i efteruddannelsen (valgfrit modul) skal bestå af et kursus, der vælges frit blandt en række efteruddannelseskurser godkendt af Færdselsstyrelsen, og som fremgår af styrelsens hjemmeside. Afsluttet specifik uddannelse, som kræves efter anden EU-lovgivning, af en varighed på indtil en af de foreskrevne syvtimersperioder kan medregnes som den sidste dag.

Stk. 4 Den i stk. 1, nr. 2, nævnte undervisning skal indeholde mindst én individuel køretime for hver deltager. Køretimerne kan foregå i en avanceret simulator.

Stk. 5 Den i stk. 2, nr. 1, nævnte undervisning skal indeholde gennemgang af aktuelle regler samt praktisk lastsikring.

§ 24

Ved bedømmelse af, hvilke dele af efteruddannelsen der udestår for, at en chauffør har fuldført en efteruddannelse i henhold til denne bekendtgørelse, medregnes kurser, som den pågældende har gennemført ved et uddannelsescenter godkendt efter denne bekendtgørelse.

Stk. 2 Uddannelsescentret skal føre optegnelser over en chaufførs deltagelse i efteruddannelseskurser. Optegnelserne skal opbevares i minimum 2 år og skal på forlangende forevises til Færdselsstyrelsen. Uddannelsescentret skal efter anmodning fra en chauffør udlevere kopi af optegnelser, der vedrører denne.

Tidsfrister
§ 25

En chauffør, der har erhvervet et chaufføruddannelsesbevis for grundlæggende kvalifikationer, skal gennemføre sin første efteruddannelse inden udløbet af chaufføruddannelsesbevisets gyldighedstid på 5 år, jf. § 29, stk. 1.

Stk. 2 Hvis efteruddannelsen er gennemført inden for tre måneder før udløbet af det gældende chaufføruddannelsesbevis, udstedes det nye bevis med gyldighed i fem år fra udløbet af det gældende bevis.

§ 26

En chauffør, der har erhvervet et chaufføruddannelsesbevis efter § 22, stk. 5, skal herefter gennemføre en efteruddannelse hvert femte år inden for chaufføruddannelsesbevisets gyldighedsperiode.

Stk. 2 Hvis efteruddannelsen er gennemført inden for tre måneder før udløbet af det gældende chaufføruddannelsesbevis, udstedes det nye bevis med gyldighed i fem år fra udløbet af det gældende bevis.

§ 27

Chauffører, som ikke har gennemført den i denne bekendtgørelse foreskrevne efteruddannelse, skal for at genoptage erhvervsmæssig godstransport eller personbefordring gennemføre efteruddannelse, jf. § 22.

§ 28

Chauffører, der udfører rutekørsel med personer, skal inden den 1. marts 2018 i forbindelse med efteruddannelse have gennemført en handicapbevidstgørende uddannelse, jf. Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 181/2011 af 16. februar 2011 om buspassagerers rettigheder og om ændring af forordning (EF) nr. 2006/2004.

Stk. 2 Undtaget fra det i stk. 1 nævnte krav er chauffører, der har gennemført en grundlæggende uddannelse som nævnt i § 16 og § 17, der er påbegyndt efter den 1. marts 2013, og chauffører, der har gennemført arbejdsmarkedsuddannelsen »Befordring af bevægelseshæmmede« af 5 dages varighed eller arbejdsmarkedsuddannelserne »Introduktion til offentlig servicetrafik«, »Befordring af sygdoms- og aldersvækkede passagerer« og »Befordring af fysisk handicappede passagerer« af i alt 5 dages varighed.