Bekendtgørelse om informationspligt ved erhvervsmæssig handel med pantebreve i fast ejendom og om visse pantebrevshandleres behandling af betroede midler og garantistillelse Kapitel 4

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1241 af 08. november 2010

Kapitel 4 Garantistillelse for betroede midler
§ 10

Det er en betingelse for, at pantebrevsselskaber, der erhvervsmæssigt handler pantebreve i fast ejendom med forbrugere, kan modtage betroede midler jf. §§ 4-9, at der foreligger en erklæring fra et forsikringsselskab eller et pengeinstitut (herefter kaldet garantistiller) om, at

  • 1) garantistiller som selvskyldner indestår for krav på betaling af betroede midler, jf. §§ 4-9 som kan rettes mod selskabet af en forbruger, der handler pantebreve i fast ejendom med selskabet,

  • 2) garantistillelsen efter sit indhold giver den sikrede et direkte krav mod garantistiller,

  • 3) garantien skal dække krav, som vedrører midler betroet fra og med den dato, garantien træder i kraft, og indtil den bringes til ophør (garantiperioden), jf. § 12,

  • 4) at garantien skal dække mindst 1 år ad gangen, og at

  • 5) garantistillelsen ikke er underkastet andre begrænsninger end de efter denne bekendtgørelse tilladte.

§ 11

Finanstilsynet fastsætter størrelsen af den stillede garanti. Ved vurderingen af størrelsen af garantien, tages der udgangspunkt i selskabets omsætning af pantebreve i fast ejendom til forbrugere i det foregående år. I forbindelse med ansøgning om tilladelse til handel med pantebreve, skal selskabet indsende et budget, der skal danne grundlag for Finanstilsynets fastsættelse af garantiens størrelse. Uanset størrelse bør sikkerheden dog ikke sættes til mere end 5 millioner kroner.

Stk. 2 For selskaber omfattet af overgangsordningen, jf. lov om pantebrevsselskaber § 24, stk. 1 indsendes seneste kalenderårs årsregnskab eller selvangivelse.

Stk. 3 Selskabet er forpligtet til løbende at vurdere om den stillede garanti er tilstrækkelig til at dække de krav, en forbruger måtte få mod selskabet. Selskabet har pligt til straks at orientere Finanstilsynet, hvis selskabets omsætning af pantebreve i fast ejendom med forbrugere i to på hinanden følgende kvartaler afviger med mere end 25 % i forhold til omsætningen for de to senest afsluttede kvartaler inden den seneste fastsættelse af garantien.

Stk. 4 En ændring i selskabets omsætning på 25 % eller derover vil kunne medføre at garantien ændres tilsvarende.

§ 12

Garantistillelsen kan begrænses tidsmæssigt, således at den kun dækker krav, der rejses over for garantistiller senest 3 år efter afslutningen af den opgave, der udløser kravet.

Stk. 2 Fristen i stk. 1 suspenderes ved sikredes retsforfølgning mod selskabet.

Stk. 3 Garantistillelsen kan kun bringes til ophør på garantistillers anmodning med virkning fra en bestemt dato, som ikke kan indtræde tidligere end en måned efter anmodningens modtagelse i Finanstilsynet. Garantistiller kan dog forlange at garantistillelsen bringes til ophør ugedagen efter anmodningens modtagelse i Finanstilsynet såfremt anmodningen er begrundet i selskabets svigagtige forhold.