Bekendtgørelse om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge Kapitel 6

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1280 af 07. november 2023

Kapitel 6 Opfyldelse af indkomst- og beskæftigelseskravet på baggrund af andre forhold
Opfyldelse af indkomst- og beskæftigelseskravet på baggrund af uddannelse
§ 26

Indkomst- og beskæftigelseskravet efter §§ 4 og 12 er opfyldt, hvis medlemmet har gennemført en uddannelse efter lovens § 54.

Stk. 2 Det er en betingelse for at være omfattet af stk. 1, at kravet om bopæl og ophold, jf. lovens § 41, stk. 1, er opfyldt umiddelbart før, uddannelsen bliver påbegyndt, og senest 2 uger efter uddannelsens afslutning.

Stk. 3 En uddannelse anses for gennemført, når studieaktiviteten er ophørt, alle karakterer er givet og eksamen er bestået. Hvis udstedelsen af et eksamensbevis sker i tilknytning til, at uddannelsen er gennemført, vil datoen for eksamensbeviset altid kunne blive betragtet som datoen for uddannelsens afslutning.

Stk. 4 En erhvervsmæssig uddannelsen efter lovens § 54, skal som fuldtidsstudium have en normeret varighed på mindst 18 måneder. Hvis der er tale om et deltidsstudium, skal det have en varighed, der bedømt som en fuldtidsuddannelse er på mindst 18 måneder.

Stk. 5 Hvis en erhvervsmæssig uddannelse efter lovens § 54, som fuldtidsstudium har haft en faktisk varighed på mindre end 18 måneder, er det en betingelse, at medlemmet har gennemført uddannelsen efter den almindelige studieplan for uddannelsen.

Stk. 6 En erhvervsmæssig uddannelse, der er normeret til 18 måneder, men som er gennemført på kortere tid, jf. stk. 4 og 5, kan tidligst anses for afsluttet 18 måneder efter påbegyndelse af uddannelsen.

Stk. 7 En akademisk overbygningsuddannelse, i henhold til lov om universiteter herunder en akademisk erhvervsoverbygningsuddannelse, som er gennemført på mindre end 12 måneder kan tidligst anses for afsluttet 12 måneder efter påbegyndelse af uddannelsen.

§ 27

En erhvervsmæssig uddannelse er omfattet af § 26, hvis uddannelsen berettiger til støtte inden for klippekortet efter lov om Statens Uddannelsesstøtte eller er omfattet af lov om erhvervsuddannelser.

Stk. 2 Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering kan i ganske særlige tilfælde godkende, at andre erhvervsmæssige uddannelser end de, der er omfattet af stk. 1, kan give dagpengeret, hvis de kan sidestilles med uddannelserne efter stk. 1.

§ 28

Kan en del af en tidligere gennemført uddannelse meritoverføres til en ny uddannelse, jf. stk. 2, er anvendelse af § 26 betinget af, at den samlede uddannelse har en normeret varighed på mindst 18 måneder. Meritoverførsel efter stk. 2 medregnes endvidere til opgørelsen af uddannelsens faktiske varighed. Uddannelsen kan uanset § 26, stk. 6, tidligst anses for afsluttet, når den samlede uddannelse har haft en faktisk varighed på 18 måneder.

Stk. 2 Meritoverførsel kan indgå, hvis

  • 1) der er tale om meritoverført uddannelse, herunder praktik, der er indgået i en tidligere uddannelse, og

  • 2) den meritoverførte del af en uddannelse er gennemført inden for de seneste 3 år.

Stk. 3 En uddannelse eller en del af en uddannelse kan kun én gang indgå i opgørelsen af beskæftigelseskravet, jf. § 26.

§ 29

Et medlem, der nyoptages i en a-kasse med dagpengeret på grundlag af en gennemført uddannelse efter lovens § 54, har ret til dagpenge 1 måned efter uddannelsens afslutning. Personer, som i en periode forud for dette tidspunkt har været medlem af en a-kasse, opnår dog ret til dagpenge, når medlemsperioden udgør 1 år.

Sprogkravet og tilknytningskravet for ret til dagpenge på baggrund af en uddannelse
§ 30

Retten til dagpenge efter § 26 er betinget af, at medlemmet opfylder et sprogkrav. Sprogkravet er opfyldt, når medlemmet har bestået Prøve i Dansk 2, jf. § 9, stk. 1, i lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. med karakteren på mindst 02 efter 7-trins-skalaen eller en danskprøve på et tilsvarende eller højere niveau, jf. dog § 31. Sprogkravet er også opfyldt, hvis medlemmet har gennemført 6. klassetrin i folkeskolen, herunder i en tilsvarende dansk friskole eller dansk privat grundskole. Et grundskoleforløb uden for Danmark kan ikke danne grundlag for opfyldelse af sprogkravet, jf. dog stk. 2, nr. 1.

Stk. 2 Følgende uddannelser sidestilles med bestået Prøve i Dansk 2:

  • 1) Gennemført grundskoleforløb i dansk på Færøerne og Grønland og på de danske skoler i Sydslesvig, samt tilsvarende forløb for børn i udstationerede familier.

  • 2) Gennemført ordblindeundervisning for voksne.

  • 3) Bestået Prøve i Dansk 3 med et karaktergennemsnit på mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) eller Studieprøven bestået med mindst karakteren 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) i hver af de fire discipliner.

  • 4) Folkeskolens afsluttende prøver 9. eller 10. klasse bestået med et karaktergennemsnit på mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) i danskdisciplinerne bortset fra orden.

  • 5) Bevis for studentereksamen (stx), højere forberedelseseksamen (hf), højere handelseksamen (hhx) eller højere teknisk eksamen (htx) samt for studiekompetencegivende eksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse (eux).

  • 6) Bevis for almen forberedelseseksamen (avu).

  • 7) Prøvebevis for bestået enkeltfag i dansk eller dansk som andetsprog med et karaktergennemsnit på mindst 6 (efter 13-skalaen) eller 02 (efter 7-trins-skalaen) på et af niveauerne G-A fra en af følgende uddannelser: stx, hf, hhx, htx, eux, eud eller avu.

  • 8) Bestået FVU-læsning trin 2-4.

  • 9) Bevis for International Baccalaureate (IB) med dansk på A- eller B-niveau.

  • 10) Bestået Danskprøve 3 fra Studieskolen i København.

  • 11) Bevis for videregående uddannelser f.eks. på universiteter, professionsskoler, handelshøjskoler, sygeplejeskoler, seminarier m.v., medmindre der er tale om et fremmedsproget uddannelsesforløb.

Stk. 3 Sprogkravet skal være opfyldt senest ved indplaceringen i en dagpengeperiode på baggrund af en gennemført uddannelse efter lovens § 54. Er sprogkravet opfyldt én gang, skal det ikke opfyldes på ny.

§ 31

Retten til dagpenge efter § 26 for et medlem, der ikke opfylder sprogkravet i § 30, er betinget af, at medlemmet opfylder et tilknytningskrav. Tilknytningskravet er opfyldt, hvis et fuldtidsforsikret medlem har fået indberettet sammenlagt mindst 600 løntimer til indkomstregisteret og et deltidsforsikret medlem har fået indberettet mindst 400 løntimer til indkomstregisteret i 12 måneder inden for de seneste 24 måneder. Tilknytningskravet opgøres efter reglerne for genoptjening af retten til dagpenge, jf. kapitel 3. Perioder, hvor et medlem har gennemført en uddannelse efter § 53, stk. 9, nr. 4, i loven, kan dog ikke medregnes til at opfylde tilknytningskravet.

Stk. 2 Beskæftigelsesperioder fra et andet EØS-land, Schweiz og Storbritannien kan medregnes til at opfylde tilknytningskravet i stk. 1. Det er et krav for at kunne medregne beskæftigelsesperioder fra et andet EØS-land, Schweiz og Storbritannien, at et fuldtidsforsikret medlem inden for de seneste 24 måneder og efter tilbagekomsten til Danmark har fået indberettet mindst 150 løntimer til indkomstregisteret på baggrund af beskæftigelse i Danmark og et deltidsforsikret medlem har fået indberettet mindst 100 løntimer til indkomstregisteret på baggrund af beskæftigelse i Danmark. Dokumentation for beskæftigelse i et andet EØS-land, Schweiz og Storbritannien sker efter § 32.

Stk. 3 Tilknytningskravet skal være opfyldt ved indplaceringen i en dagpengeperiode på baggrund af en gennemført uddannelse efter lovens § 54.

Beskæftigelse i udlandet
§ 32

Beskæftigelse i udlandet, hvor der ikke sker indberetning af indkomst og løntimer i henhold til lov om et indkomstregister, kan medregnes til opfyldelse af indkomst- og beskæftigelseskravet efter §§ 4 og 12, hvis medlemmet fremlægger dokumentation herfor. Beskæftigelsen skal være udført på sædvanlige løn- og arbejdsvilkår i ansættelseslandet.

Stk. 2 Det er tidspunktet for beskæftigelsens udførelse, der er afgørende for, om beskæftigelsen kan indgå i opgørelsen af indkomst- eller beskæftigelseskravet efter §§ 4 og 12.

Stk. 3 Ved opgørelse af indkomstkravet, jf. § 4, på baggrund af indkomst, som er optjent i en forsikringsperiode i et andet EØS-land, Schweiz eller Storbritannien, skal indkomsten indekseres på baggrund af det pågældende lands indekseringsfaktor, der offentliggøres hvert år i vejledning om satser mv. på arbejdsløshedsforsikringens område. Indkomsten omregnes til DKK med den gældende valutakurs for den sidste dag i det beskæftigelsesforhold, som indgår i opgørelsen. Ved omregningen anvendes den valutakurs, der er fastsat af Den Europæiske Centralbank.

Stk. 4 Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering fastsætter de gældende indekseringsfaktorer i stk. 3 som forholdet mellem den gennemsnitlige bruttoløn i Danmark og det andet EØS-land på baggrund af data fra Eurostat i henhold til den til enhver tid gældende skrivelse om metode for fastsættelse af de gældende indekseringsfaktorer, der udstedes af styrelsen.

Stk. 5 Ved opgørelse af indkomstkravet, jf. § 4, på baggrund af indkomst, som er optjent i udlandet, bortset fra EØS-landene, Schweiz eller Storbritannien, skal indtægten omregnes til danske kroner med den gældende valutakurs for den sidste dag i det beskæftigelsesforhold, som indgår i opgørelsen. Ved omregningen anvendes den valutakurs, der er fastsat af Nationalbanken.