Bekendtgørelse om ikkekommercielt tv i MUX 1 Kapitel 3

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 1517 af 29. juni 2021

Kapitel 3 Vilkår
Programvirksomheden
§ 10

Radio- og tv-nævnet fastsætter i forbindelse med udstedelse af tilladelse vilkår for programvirksomheden. Nævnet kan i den forbindelse fastsætte, at programvirksomheden skal udøves i overensstemmelse med ansøgningen.

Stk. 2 Der må ikke indgå reklamer i programvirksomheden, herunder på de i henhold til §§ 21 og 23, stk. 7, pligtige hjemmesider. Derudover må tilladelseshaver ikke oppebære reklameindtægter på baggrund af internetdistribution.

Stk. 3 Ændringer af programvirksomheden skal forinden godkendes af Radio- og tv-nævnet. Dette gælder dog ikke ændringer af programvirksomheden i medfør af § 11, stk. 1, 4. pkt.

§ 11

Programvirksomheden skal udøves fra tilladelsesområdet. Programmerne skal være produceret af tilladelseshaver eller af borgere fra tilladelsesområdet som led i tilladelseshavers public access. Programmerne skal derudover være optaget i tilladelsesområdet, dog kan et program undtagelsesvist optages i de tilgrænsende tilladelsesområder, såfremt det handler om eller er med personer fra tilladelsesområdet eller dette tilgrænsende tilladelsesområde. Radio- og tv-nævnet kan for programkategorier som ikke er nævnt i § 18, nr. 2, se bort fra kravene i 2. og 3. pkt., for op til 10 pct. af tilladelseshaverens sendetid eller programbudget.

Stk. 2 Programmerne skal produceres til befolkningen i tilladelsesområdet.

Stk. 3 Udover betingelserne i stk. 1 og 2 skal 80 pct. af programmerne tillige være med lokalt indhold. Ved lokalt indhold forstås et programindhold, som handler om lokale forhold, og som derfor kan have en særlig interesse for befolkningen i tilladelsesområdet samt de umiddelbart tilgrænsende tilladelsesområder (samt Sydslesvig for region Syd og Skåne for region Hovedstaden og region Bornholm).

Stk. 4 Vilkårene i nærværende bekendtgørelse samt tilladelseshavers programtilladelse gælder både minimumssendetiden og den eventuelle øvrige sendetid, jf. § 7, stk. 2. I øvrig sendetid kan tilladelseshaver sende programmer produceret før 1. januar 2020.

§ 12

Programvirksomheden skal som minimum stilles til rådighed via internettet enten i form af:

  • 1) tilrådighedsstillelse on demand i streaming-format i en periode af mindst 14 dages varighed regnet fra førstegangsudsendelse, eller

  • 2) tilrådighedsstillelse som paralleludsendelse i streaming-format.

Stk. 2 Tilrådighedsstillelse via internettet kan ske via tilladelseshavers egen hjemmeside og egne internetbaserede tjenester, sendesamvirkernes fælles hjemmeside for lokal-tv, jf. § 23, stk. 7, og tredjepartsplatforme og -tjenester m.v.

§ 13

Indehavere af tilladelser til udøvelse af programvirksomhed skal minimum 50 uger årligt udsende i alt 10 timers programvirksomhed bestående af to timers egenproduceret førstegangsudsendt programvirksomhed hver uge samt genudsendelser heraf. Programproduktionens lydkvalitet og billedopløsning m.v. skal være af en acceptabel og tidssvarende standard.

Stk. 2 Ved førstegangsudsendelse forstås programmer, der ikke tidligere har været udsendt på tv eller via internettet. Mindre ændringer af et allerede udsendt program medfører ikke, at programmet anses som en førstegangsudsendelse. Dog betragtes et program, der først udsendes på internettet og efterfølgende udsendes uændret på tv, som en førstegangsudsendelse på tv, hvis det består af lokalt indhold, jf. § 11, stk. 3, samt opfylder § 11, stk. 1 og 2, og er tilskudsberettiget, jf. § 38, stk. 2.

Stk. 3 Ved egenproduktion forstås i denne bekendtgørelse programmer, som opfylder § 11, stk. 1, og som ikke består af prøvebilleder, rulletekster med informationer, hjemmesider, tekst-tv, såkaldte info-kanaler og tilsvarende programvirksomhed eller udsendelse fra fast opstillede kameraer.

§ 14

Indehavere af tilladelser til udøvelse af programvirksomhed skal sikre, at programmer, der kan skade mindreåriges fysiske, psykiske eller moralske udvikling, kun stilles til rådighed på en sådan måde, at mindreårige normalt ikke hører eller ser dem. Dette kan ske ved valg af sendetidspunkt, værktøjer til alderskontrol eller andre tekniske foranstaltninger.

Stk. 2 Foranstaltninger i henhold til stk. 1 skal stå i et rimeligt forhold til programmets mulige skadevirkninger.

Stk. 3 De mest skadelige programmer, herunder programmer, som indeholder umotiveret vold eller pornografi, skal underlægges de strengest mulige foranstaltninger såsom kryptering og forældrekontrolsystemer.

Stk. 4 Mindreåriges personoplysninger, som indsamles eller på anden måde genereres i henhold til de foranstaltninger, der er nævnt i stk. 1-3, må ikke behandles med henblik på kommercielle formål såsom direkte markedsføring, profilering og adfærdsbaseret reklame.

§ 15

Indehavere af tilladelser til udøvelse af programvirksomhed er ansvarlige for at aldersvurdere programmer efter regler fastsat i medfør af lov om film og skal aldersmærke programmer, jf. dog stk. 2.

Stk. 2 Kravet om aldersvurdering og aldersmærkning i henhold til stk. 1 gælder ikke for følgende programtyper:

  • 1) Nyheds- og aktualitetsprogrammer.

  • 2) Undervisnings- og forskningsprogrammer.

  • 3) Informationsprogrammer om ideel, politisk eller religiøs virksomhed.

  • 4) Musikprogrammer.

  • 5) Idrætsprogrammer.

  • 6) Hobby-, instruktions- og fritidsprogrammer.

  • 7) Direkte udsendelser.

  • 8) Foromtale af programmer.

§ 16

Indehavere af tilladelser til udøvelse af programvirksomhed skal på en tydelig og neutral måde informere om aldersgrænser, der er fastsat efter de regler, der er nævnt i § 15.

Stk. 2 Der skal som minimum oplyses om aldersmærkningen på følgende måder:

  • 1) Indehavere af tilladelser til udøvelse af programvirksomhed skal sikre, at der for tv-virksomhed informeres mundtligt om aldersgrænsen før programmet starter eller ved tydelig mærkning af programmet med aldersgrænsen under hele sendetiden eller som minimum de første fem minutter af sendetiden, jf. dog stk. 4. Tilladelsesindehaverne skal desuden gøre aldersgrænsen tilgængelig i egne programoversigter.

  • 2) Indehavere af tilladelser til udøvelse af programvirksomhed skal ved udbud af on demand audiovisuelle medietjenester informere om aldersgrænser i præsentation og omtale af de udbudte programmer.

Stk. 3 Medierådet for Børn og Unge fastsætter i dialog med indehavere af tilladelser til udøvelse af programvirksomhed og andre udbydere af fjernsynsvirksomhed og on demand audiovisuelle medietjenester m.fl. vejledende retningslinjer for mærkning af programmerne med aldersgrænserne.

Stk. 4 Oplysning om aldersmærkning for udsendelse af programmer på tv efter reglerne i stk. 2, nr. 1, 1. pkt., gælder ikke for programmer, som vurderes at være for alle.

§ 17

Indehavere af tilladelser til udøvelse af programvirksomhed må ikke udsende programmer eller stille programmer til rådighed, som på nogen måde tilskynder til vold eller had rettet mod en gruppe af personer eller et medlem af en gruppe af nogen af de grunde, der er omhandlet i artikel 21 i EU’s charter om grundlæggende rettigheder.

Stk. 2 Indehavere af tilladelser til udøvelse af programvirksomhed må desuden ikke udsende programmer eller stille programmer til rådighed, som på nogen måde fremmer terrorisme.

§ 18

Indehavere af tilladelser til udøvelse af programvirksomhed skal tilstræbe:

  • 1) At over halvdelen af den sendetid på tv, der ikke består af nyheder, sportsbegivenheder, konkurrencer og tekst-tv, afsættes til europæiske programmer, jf. bilag 1.

  • 2) At 10 pct. af den sendetid på tv, der ikke består af nyheder, sportsbegivenheder, konkurrencer og tekst-tv, eller 10 pct. af programbudgettet afsættes til europæiske programmer fra producenter, der er uafhængige af tv-foretagendet. En passende andel skal forbeholdes programmer af ny dato, dvs. programmer, der udsendes senest 5 år efter deres produktion.

§ 19

Indehavere af tilladelser til udøvelse af programvirksomhed skal ved udbud af on demand audiovisuelle medietjenester sikre, at europæiske programmer, jf. bilag 1, udgør mindst 30 % af deres kataloger og får en tilpas fremtrædende plads.

Stk. 2 Kravet i henhold til stk. 1 finder ikke anvendelse på indehavere af tilladelser til udøvelse af programvirksomhed med en lav omsætning eller en lille målgruppe.

Stk. 3 Kulturministeriet fastlægger retningslinjer for beregningen af andelen af europæiske programmer i henhold til stk. 1 og for definitionen af lille målgruppe og lav omsætning i henhold til stk. 2.

Stk. 4 Tilladelsesindehaverne skal efter anmodning indsende oplysninger om overholdelsen af stk. 1 til Radio- og tv-nævnet.

§ 20

Efter regler fastsat af kulturministeren i medfør af lov om radio- og fjernsynsvirksomhed skal programmer på tv og on demand audiovisuelle medietjenester ved hjælp af forholdsmæssige foranstaltninger løbende og gradvis gøres mere tilgængelige for personer med handicap.

§ 21

Indehavere af tilladelser til udøvelse af programvirksomhed skal på internettet have en hjemmeside, der som minimum indeholder følgende oplysninger:

  • 1) Tilladelseshaverens navn.

  • 2) Den fysiske adresse, hvor tilladelseshaveren er etableret.

  • 3) Tilladelseshavers kontaktoplysninger, herunder tilladelseshavers e-post-adresse.

  • 4) Stationens navn.

  • 5) Beskrivelse af stationens programvirksomhed og sendetider, herunder en fortløbende programoversigt over aktuelle programmer med angivelse af, hvorvidt der er tale om en genudsendelse.

  • 6) Stationens kontaktoplysninger, herunder stationens e-post-adresse.

  • 7) Oplysninger om at tilladelsesindehaveren hører under dansk myndighed og at Radio- og tv-nævnet er den kompetente tilsynsmyndighed.

Stk. 2 Tilladelsesindehavere har endvidere pligt til at lade deres hjemmeside indgå i den i henhold til § 23, stk. 7, oprettede, fælles hjemmeside for lokal-tv i Danmark. Såfremt parterne ikke kan opnå enighed om aftalevilkårene og ikke er enige om anden form for mægling, foretages mægling af Slots- og Kulturstyrelsen med henblik på at sikre, at aftale indgås.

§ 22

Programvirksomheden skal være påbegyndt senest 3 måneder efter udstedelse af tilladelsen.

Stk. 2 Radio- og tv-nævnet kan dispensere fra stk. 1, hvis særlige forhold gør sig gældende.

Sendesamvirke m.v.
§ 23

Hvis der er flere indehavere af tilladelser til udøvelse af programvirksomhed i samme region, skal disse indgå i et sendesamvirke. Sendesamvirker organiseres som forening eller tilsvarende juridisk form.

Stk. 2 Regler for samarbejdet i sendesamvirket fastsættes ved aftale mellem sendesamvirkets medlemmer, jf. dog stk. 11.

Stk. 3 Sendesamvirket udpeger en kontaktperson, der har kontakten til distributøren og til Radio- og tv-nævnet.

Stk. 4 Sendesamvirket fordeler i overensstemmelse med Radio- og tv-nævnets prioriteringer, jf. § 27, den af Radio- og tv-nævnet tildelte minimumssendetid, jf. § 7, stk. 1, på den sendetid, der er til rådighed, jf. § 8, idet førstegangsudsendelser altid prioriteres højere end genudsendelser.

Stk. 5 Sendesamvirket skal ved fordeling af øvrig sendetid til enhver tid give fortrinsret til programvirksomhed udøvet af indehavere af midlertidige tilladelser.

Stk. 6 Sendesamvirkets kontaktperson underretter Radio- og tv-nævnet om fordelingen af minimumssendetiden samt om fordelingen af øvrig sendetid, jf. § 7. Oplysning om fordeling af sendetiden og kontaktinformation på sendesamvirkets medlemmer skal ligeledes offentliggøres på den i stk. 7 nævnte hjemmeside.

Stk. 7 Sendesamvirket er i fællesskab med de øvrige sendesamvirker i MUX 1 forpligtet til at oprette og drive en fælles hjemmeside for lokal-tv i Danmark eventuelt i fællesskab med lokalradio.

Stk. 8 Sendesamvirket er forpligtet til at koordinere signalleverancer i henhold til stk. 4 og 5 og for sendetiden, jf. § 8, stk. 2, til et samlet signal, der leveres til den stedlige regionale TV 2-virksomhed.

Stk. 9 Sendesamvirket betaler distributøren for den kapacitet i MUX 1, der er allokeret til distribution af den i henhold til stk. 4 og 5 og § 8, stk. 2, nævnte programvirksomhed. Sendesamvirket meddeler med passende varsel eventuelle ændringer af behovet for kapacitet. Betalingsforpligtelsen omfatter tillige fremføringen af programmerne fra den enkelte region til DR, DR Byen i København samt fra DR, DR Byen i København og til sendemasterne. Medlemmerne af sendesamvirket hæfter solidarisk for den betaling, der er aftalt med distributøren.

Stk. 10 Sendesamvirket kan såvel af medlemmerne som af indehavere af midlertidige tilladelser, der sender i den øvrige sendetid, forlods kræve betaling for sendetid.

Stk. 11 Radio- og tv-nævnet stiller en standardvedtægt til rådighed for sendesamvirkerne, jf. bilag 2, hvoraf bl.a. fremgår, hvilke bestemmelser der kun kan fraviges med godkendelse fra Radio- og tv-nævnet.

Stk. 12 Såfremt tilladelseshaverne i et sendesamvirke ikke kan blive enige om fordeling af minimumssendetid, øvrig sendetid eller om økonomiske vilkår m.v., træffes afgørelse af Radio- og tv-nævnet.

§ 24

Sendesamvirket har pligt til at meddele Radio- og tv-nævnet de oplysninger, udlevere de dokumenter m.v. og afgive de skriftlige udtalelser, som forlanges af nævnet. Nævnet kan fastsætte en frist for afgivelse af oplysninger m.v.