Delegationsbekendtgørelsen for Sikkerhedsstyrelsen § 3

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse om henlæggelse af beføjelser til Sikkerhedsstyrelsen

Bekendtgørelse nr. 1310 af 14. juni 2021

§ 3

Følgende beføjelser i henhold til lov om autorisation af virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet er henlagt til Sikkerhedsstyrelsen:

  • 1) Fastsættelse af regler om undtagelse fra autorisationskravet for producenters udførelse af faste elektriske installationer i fabriksmæssigt fremstillede mobile enheder, producenters forberedelse af elektriske installationer ved fremstilling af bygningsdele, føring af elkabler af personer, der har gennemført et kursus godkendt af Sikkerhedsstyrelsen, og udførelse af simple arbejder, jf. lovens § 3, stk. 1.

  • 2) Fastsættelse af regler om installation og servicering af ikkekonventionelle elproducerende anlæg og regler om undtagelse fra autorisationskravet for disse anlæg, jf. lovens § 3, stk. 2.

  • 3) Fastsættelse af regler om krav til godkendelse af de kurser, som er nævnt i § 3, stk. 1, nr. 3, herunder krav om, at kurset skal gøre kabelmontøren i stand til at fastmontere kablerne korrekt, så de ikke beskadiges, give kabelmontøren viden om kabeltyper, begrænsning af brandspredning, elektrisk dokumentation og egnet materiel og gøre vedkommende i stand til at vælge kabeltyper og materialer ud fra den foreliggende dokumentation, jf. lovens § 3, stk. 3.

  • 4) Fastsættelse af regler om undtagelse fra autorisationskravet for arbejder, som personale ansat hos gasdistributionsselskaber eller i vandforsyningsvirksomheder udfører inden for deres forsyningsområde, og arbejder, som personale ansat i vandselskaber og personale ansat i serviceselskaber, der er koncernmæssigt eller ejermæssigt knyttet til et vandselskab, udfører inden for vandselskabets forsyningsområde som et naturligt led i deres arbejde som ansvarlige for distributions- eller vandforsyningsledninger, producenters udførelse af faste gas-, vand- og afløbsinstallationer i fabriksmæssigt fremstillede mobile enheder, producenters forberedelse af gasinstallationer og vandinstallationer samt af afløbsinstallationer over terrænhøjde og i bygninger ved fremstilling af bygningsdele, føring af vandrør af personer, der har gennemført et kursus godkendt af Sikkerhedsstyrelsen, og udførelse af simple arbejder, jf. lovens § 6, stk. 1.

  • 5) Fastsættelse af regler om krav til godkendelse af de kurser, som er nævnt i § 6, stk. 1, nr. 3, herunder krav om, at kurset skal gøre rørmontøren i stand til at fastmontere vandrørene korrekt, så de ikke beskadiges, give rørmontøren viden om forskellige rørtyper, begrænsning af brandspredning, dokumentation og egnet materiel og gøre vedkommende i stand til at vælge rørtyper og materialer ud fra den foreliggende dokumentation, jf. lovens § 6, stk. 2.

  • 6) Fastsættelse af regler om undtagelse fra autorisationskravet for arbejder, som personale ansat i vandselskaber og personale ansat i serviceselskaber, der er koncernmæssigt eller ejermæssigt knyttet til et vandselskab, udfører inden for vandselskabets forsyningsområde ved afløbsinstallationer, som er tilsluttet vandselskabets hovedkloak, eller arbejder, som den, der er ansvarlig for en hovedkloak, ved eget personale udfører ved installationer, som er tilsluttet denne hovedkloak, som et naturligt led i deres arbejde som ansvarlige for hovedkloakken, og udførelse af simple arbejder, jf. lovens § 8.

  • 7) Fastsættelse af regler om, hvilke afgrænsede arbejdsområder der kan ansøges om delautorisation til, jf. lovens § 10, stk. 3.

  • 8) Fastsættelse af regler om, hvilke faglige kvalifikationer den fagligt ansvarlige og de udførende medarbejdere skal være i besiddelse af, for at virksomheden kan meddeles en virksomhedsgodkendelse på gasområdet, jf. lovens § 11, stk. 3.

  • 9) Fastsættelse af regler om udøvelse af autoriseret virksomhed og virksomhed med en virksomhedsgodkendelse på gasområdet, den fagligt ansvarliges tilknytning til virksomheden, kompetencekrav til medarbejdere, der udfører autorisationskrævende arbejde hos autoriserede kloakmestervirksomheder, og emner, som er nødvendige for at opfylde Danmarks EU-retlige forpligtelser på de områder, der er omfattet af autorisationskrav i medfør af loven og regler fastsat i medfør af loven i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/36/EF af 7. september 2005 om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer med senere ændringer, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/123/EF af 12. december 2006 om tjenesteydelser i det indre marked med senere ændringer og EU-regulering om sikkerhed ved tjenesteydelser, jf. lovens § 12.

  • 10) Fastsættelse af regler om hvilke opgaver den fagligt ansvarlige i autoriserede virksomheder og virksomheder med en virksomhedsgodkendelse på gasområdet har, kompetencegivende prøver, der giver adgang til at ansøge om godkendelse som fagligt ansvarlig, administration af de kompetencegivende prøver på vvs- og kloakområdet og gasområdet i øvrigt, herunder gebyrer for deltagelse i prøverne, og udøvelse af erhverv som fagligt ansvarlig inden for el-, vvs- og kloakområdet på baggrund af udenlandske erhvervsmæssige kvalifikationer, herunder om forbud mod midlertidig eller lejlighedsvis udøvelse af erhverv som fagligt ansvarlig, jf. § 9, stk. 1, nr. 1, for personer, som ikke opfylder kvalifikationskravene, jf. lovens § 15.

  • 11) Fastsættelse af regler om adgangen til dispensation fra kravet i § 9, stk. 1, nr. 1, jf. lovens § 17, stk. 2.

  • 12) Fastsættelse af regler om størrelsen og opkrævningen af gebyrerne i § 18, stk. 1, jf. lovens § 18, stk. 2.

  • 13) Fastsættelse af regler om det i § 20, stk. 1, nævnte kvalitetsledelsessystems indhold, omfang, godkendelse og efterprøvning, undtagelse fra kravet om efterprøvning af kvalitetsledelsessystemet for virksomheder, der er etableret, i et andet EU- eller EØS-land, og som udfører arbejde som midlertidig tjenesteyder i Danmark, undtagelse fra kravet om efterprøvning af kvalitetsledelsessystemet for virksomheder uden cvr-nummer, som ved lovens ikrafttræden har autorisation, og som har tilknyttet en bibeskæftiget person som personligt autoriseret eller teknisk ansvarlig, ekstraordinær efterprøvning af kvalitetsledelsessystemet i tilfælde, hvor virksomheden har udvist forsømmelighed ved udførelse af installationsarbejde, godkendelse af kontrolinstanser til at udføre opgaver efter § 20, stk. 1, og efterprøvning af de godkendte kontrolinstanser og kontrolinstanser, som er etableret i et andet EU-land, i et EØS-land eller i et land, som EU har indgået aftale med, med henblik på implementering af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/123/EF af 12. december 2006 om tjenesteydelser i det indre marked med senere ændringer og EU-regulering om sikkerhed ved tjenesteydelser, jf. lovens § 20, stk. 3.

  • 14) Fastsættelse af regler om akkreditering af kontrolinstanserne, herunder om, at den enkelte kontrolinstans afholder omkostningerne i forbindelse med akkreditering og efterprøvning af sine kompetencer og sit kvalitetsledelsessystem, jf. lovens § 20, stk. 5.

  • 15) Fastsættelse af regler om fremgangsmåden ved ansøgning om autorisation, virksomhedsgodkendelse på gasområdet og godkendelse som fagligt ansvarlig og andre ansøgninger i medfør af loven, jf. lovens § 31.

  • 16) Fastsættelse af regler om, at skriftlig kommunikation til og fra Sikkerhedsstyrelsen om forhold, som er omfattet af loven eller af regler udstedt i medfør af loven, skal foregå digitalt, jf. lovens § 32, stk. 1.

  • 17) Fastsættelse af regler om digital kommunikation, herunder om anvendelse af bestemte it-systemer, særlige digitale formater og digital signatur el.lign., jf. lovens § 32, stk. 2.

  • 18) Fastsættelse af regler om, at Sikkerhedsstyrelsen kan udstede afgørelser og andre dokumenter efter loven eller regler udstedt i medfør af loven uden underskrift, med maskinelt eller på tilsvarende måde gengivet underskrift eller under anvendelse af en teknik, der sikrer entydig identifikation af den, som har udstedt afgørelsen eller dokumentet, jf. lovens § 33, stk. 1.

  • 19) Fastsættelse af regler om, at afgørelser og andre dokumenter, der udelukkende er truffet eller udstedt på grundlag af elektronisk databehandling, kan udstedes alene med angivelse af Sikkerhedsstyrelsen som afsender, jf. lovens § 33, stk. 2.

  • 20) Fastsættelse af regler om, at forskrifter udstedt i medfør af loven, som indeholder krav til virksomheder m.v., og tekniske specifikationer, der henvises til i sådanne forskrifter, ikke indføres i Lovtidende, jf. lovens § 34, stk. 1.

  • 21) Fastsættelse af regler om, hvordan oplysning om indholdet af de forskrifter og tekniske specifikationer, der ikke indføres i Lovtidende, jf. § 34, stk. 1, kan fås, jf. lovens § 34, stk. 2.

  • 22) Fastsættelse af regler om, at tekniske specifikationer, som ikke indføres i Lovtidende, jf. § 34, stk. 1, skal være gældende, selv om de ikke foreligger på dansk, jf. lovens § 34, stk. 3.

  • 23) Fastsættelse af bestemmelser om bødestraf for overtrædelse af regler, der fastsættes i medfør af §§ 3, 6, 8, 12 og 15, jf. lovens § 36, stk. 2.