Bekendtgørelse om eksamener m.v. for godkendte revisorer Kapitel 2

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

Bekendtgørelse nr. 67 af 19. januar 2021

Kapitel 2 Betingelser for indstilling til eksamener og prøver
Revisoreksamen
§ 3

For at kunne indstille sig til den skriftlige prøve til revisoreksamen kræves på tidspunktet for fristen for tilmelding:

  • 1) En af følgende:

    • a) at revisorkandidateksamen (cand.merc.aud.) er bestået, eller

    • b) at en anden kandidateksamen er bestået, og kravene i § 5, stk. 1 og 2, er opfyldt.

  • 2) Deltagelse i mindst tre år efter det fyldte 18. år i udførelse af opgaver, der navnlig vedrører de områder, som hører under statsautoriserede revisorers virkefelt, jf. revisorlovens § 1, stk. 2 og 3, under tilsyn af en godkendt revisor i en godkendt revisionsvirksomhed, og således at mindst et år er foregået efter, at kandidatuddannelsen, jf. nr. 1, er bestået, og mindst to år har ligget inden for de seneste tre år forud for fristen for tilmelding til revisoreksamen.

Stk. 2 Betingelsen i stk. 1, nr. 2, hvorefter mindst et års deltagelse i udførelse af opgaver skal være foregået efter bestået kandidatuddannelse, og mindst to års deltagelse skal ligge inden for de seneste tre år forud for fristen for tilmelding, anses tillige for opfyldt, hvor den tilmeldte senest ved afholdelsen af den skriftlige prøve dokumenterer, at deltagelsen er opnået inden prøvens afholdelse.

Stk. 3 Erhvervsstyrelsen kan dispensere fra bestemmelsen i stk. 1, nr. 2, herunder med hensyn til erfaring opnået i et andet land end Danmark. Styrelsen kan alene dispensere for op til et år vedrørende erfaring opnået hos en virksomhed, der ikke er en godkendt revisionsvirksomhed. Anmodning om dispensation skal være modtaget i Erhvervsstyrelsen senest den 1. maj det pågældende år.

§ 4

En registreret revisor, der er optaget i Erhvervsstyrelsens register over godkendte revisorer og revisionsvirksomheder, jf. revisorlovens § 2, kan indstille sig til revisoreksamen.

§ 5

En kandidateksamen, jf. § 3, stk. 1, nr. 1, litra b, skal sammen med supplerende beståede danske eller udenlandske uddannelseselementer som minimum:

  • 1) opfylde adgangskravene til revisorkandidatstudiet (cand.merc.aud.), og

  • 2) indeholde fag i revision, regnskab, skat og erhvervsret, der ækvivalerer de obligatoriske fag på revisorkandidatstudiet (cand.merc.aud.), og har et omfang på mindst 60 ECTS-point.

Stk. 2 En kandidat, der indstiller sig på baggrund af § 3, stk. 1, nr. 1, litra b, skal sammen med indstillingen til den skriftlige prøve vedlægge en udtalelse fra en uddannelsesinstitution, der udbyder revisorkandidatuddannelsen (cand.merc.aud.), hvoraf det fremgår, at

  • 1) kandidaten opfylder adgangskravene til revisorkandidatstudiet (cand.merc.aud.), og

  • 2) kandidatens fag i revision, regnskab, skat og erhvervsret ækvivalerer de obligatoriske fag på revisorkandidatstudiet (cand.merc.aud.).

§ 6

Den skriftlige prøve til revisoreksamen afholdes en gang årligt i andet halvår. Den mundtlige prøve afholdes to gange om året, én gang i første halvår og én gang i andet halvår.

Stk. 2 Ansøgning om at indstille sig til eksamen indgives til FSR - danske revisorer i en form, der er fastsat af FSR - danske revisorer.

Stk. 3 Ansøgning om at indstille sig til den skriftlige prøve skal være modtaget i FSR - danske revisorer senest den 1. juni i det pågældende år. Ansøgningen skal indeholde oplysning, om kandidaten ønsker at tilmelde sig den næstkommende mundtlige prøve, forudsat at den skriftlige prøve er bestået.

Stk. 4 Ansøgning om alene at indstille sig til den mundtlige prøve skal være modtaget i FSR - danske revisorer senest den 1. april for prøven i første halvår og senest den 1. oktober for prøven i andet halvår det pågældende år.

Stk. 5 Framelding fra den skriftlige prøve skal være modtaget i FSR - danske revisorer senest syv kalenderdage før prøvens afholdelse, jf. stk. 6. Framelding fra den mundtlige prøve skal være modtaget i FSR - danske revisorer senest den 15. april for prøven i første halvår og senest den 15. oktober for prøven i andet halvår det pågældende år.

Stk. 6 Datoer for afholdelse af den skriftlige prøve og den mundtlige prøve offentliggøres årligt og senest den 31. marts på FSR - danske revisorers hjemmeside.

Stk. 7 Erhvervsstyrelsen kan under særlige omstændigheder dispensere fra fristerne i stk. 3-5.

§ 7

Eksamensudvalget kan beslutte, at den skriftlige prøve til revisoreksamen afholdes mere end en gang årligt. Udvalget fastsætter tilmeldingsfristen for tilmelding til prøven og seneste dato for offentliggørelse af datoen for prøvens afholdelse. § 6, stk. 2 og 5, 1. pkt., og stk. 7, finder tilsvarende anvendelse.

Stk. 2 Udvalgets beslutning efter stk. 1 skal godkendes af Erhvervsstyrelsen.

§ 8

For at kunne deltage i den mundtlige prøve til revisoreksamen kræves, at den skriftlige prøve er bestået.

Stk. 2 Den mundtlige prøve skal være bestået senest i det syvende kalenderår efter det år, hvor kandidaten har bestået den skriftlige prøve.

Stk. 3 Eksamensudvalget kan dispensere fra stk. 2, hvor særlige omstændigheder foreligger. Anmodning om dispensation skal være modtaget i udvalget senest den 1. marts for prøven i første halvår og senest den 1. september for prøven i andet halvår det pågældende år.

Særlig prøve, jf. revisorlovens § 9, stk. 3
§ 9

For at kunne indstille sig til den i § 1, stk. 2, nævnte særlige prøve kræves på tidspunktet for fristen for tilmelding dokumentation for, at deponering, bortfald, fratagelse eller frakendelse af godkendelsen for den pågældende har haft en varighed på mere end tre år. Har godkendelsen været frakendt, kræves dokumentation for, at frakendelsestiden er udløbet på prøvetidspunktet.

Stk. 2 Den særlige prøve er mundtlig og afholdes efter behov.

Stk. 3 Ansøgning om at indstille sig til prøven indgives til FSR - danske revisorer i en form, der er fastsat af FSR - danske revisorer. Indstilling til den særlige prøve skal være modtaget i FSR - danske revisorer senest den 1. i måneden forud for det tidspunkt, den særlige prøve ønskes afholdt af kandidaten.

Egnethedsprøve for personer med udenlandsk godkendelse til udførelse af lovpligtig revision
§ 10

For at kunne indstille sig til den i § 1, stk. 3, nævnte egnethedsprøve kræves på tidspunktet for tilmelding dokumentation for, at Erhvervsstyrelsen i medfør af revisorlovens § 10, stk. 2, har godkendt den pågældende til aflæggelse af prøven.

Stk. 2 Egnethedsprøven er mundtlig og afholdes to gange om året samtidig med afholdelse af den mundtlige prøve til revisoreksamen.

Stk. 3 Ansøgning om at indstille sig til egnethedsprøven indgives til FSR - danske revisorer i en form, der er fastsat af FSR - danske revisorer. Indstilling skal være modtaget i FSR - danske revisorer senest den 1. april for prøven i første halvår og senest den 1. oktober for prøven i andet halvår det pågældende år. Erhvervsstyrelsen kan under særlige omstændigheder dispensere fra fristerne i 2. pkt.