Bekendtgørelse om dyreejeres anvendelse af lægemidler til dyr m.v. Kapitel 5

Den konsoliderede version af denne bekendtgørelsen er opdateret til i dag, idet vi har implementeret eventuelle senere ændringsbekendtgørelser i det omfang, de er trådt i kraft - se mere her.

træder i kraft den 1. juli 2023

Bekendtgørelse nr. 645 af 31. maj 2023

Kapitel 5 Omsætning og tilbageholdelsestider
§ 18

Enhver, der markedsfører, sælger eller overdrager dyr bestemt til fødevareproduktion til slagtning og animalske produkter til human konsum, må kun levere dyr eller produkter fra dyr:

  • 1) som ikke har fået indgivet ikke godkendte stoffer,

  • 2) som ikke har været underkastet ulovlig behandling, og

  • 3) for hvilke den fastsatte tilbageholdelsestid er overholdt.

Stk. 2 Enhver, som sælger eller overdrager dyr bestemt til fødevareproduktion, som er omfattet af en tilbageholdelsestid efter behandling med et receptpligtigt lægemiddel, skal levere information til køberen eller modtageren af dyret om, at dyret er omfattet af en tilbageholdelsestid, og hvornår tilbageholdelsestiden udløber.

Stk. 3 Sælger eller overdrager skal kunne dokumentere at have leveret informationen om tilbageholdelsestiden og skal opbevare denne dokumentation i 5 år fra salget eller overdragelsen af dyret. Dokumentationen skal på forlangende forevises for eller udleveres til kontrolmyndigheden.

Stk. 4 Køberen eller modtageren af dyr, der er omfattet af stk. 2, skal opbevare den modtagne information om tilbageholdelsestiden i 5 år fra modtagelse af dyret. Dokumentationen skal på forlangende forevises for eller udleveres til kontrolmyndigheden.

§ 19

Dyr bestemt til fødevareproduktion, der er indgivet de stoffer, som er anført i bilag II og III til Rådets direktiv 96/22/EF af 29. april 1996 om forbud mod anvendelse af visse stoffer med hormonal og thyreostatisk virkning og af beta-agonister i husdyrbrug og om ophævelse af direktiv 81/602/EØF, 88/146/EØF og 88/299/EØF, må ikke have ophold i en besætning, medmindre dyrene er under offentlig kontrol, og dyrene må ikke markedsføres, sælges eller overdrages til andre.

Stk. 2 Undtaget fra stk. 1 er dog dyr bestemt til fødevareproduktion, som er behandlet med de stoffer, der er nævnt i stk. 1, under dyrlægens direkte personlige ansvar og i overensstemmelse med reglerne i Rådets direktiv 96/22/EF af 29. april 1996 om forbud mod anvendelse af visse stoffer med hormonal og thyreostatisk virkning og af beta-agonister i husdyrbrug og om ophævelse af direktiv 81/602/EØF, 88/146/EØF og 88/299/EØF. Dyrene må kun markedsføres, sælges eller overdrages til andre, når den af dyrlægen fastsatte tilbageholdelsestid er overholdt.

Stk. 3 Uanset stk. 2 kan overdragelse af væddeløbs-, konkurrence- eller cirkusheste og heste, der er behandlet i overensstemmelse med reglerne om terapeutisk behandling, som anført i artikel 4 i Rådets direktiv 96/22/EF af 29. april 1996 om forbud mod anvendelse af visse stoffer med hormonal og thyreostatisk virkning og af beta-agonister i husdyrbrug og om ophævelse af direktiv 81/602/EØF, 88/146/EØF og 88/299/EØF, bestemt til avl eller udstilling, finde sted inden udløbet af tilbageholdelsestiden, hvis dyret ledsages af en dyrlægeattest, hvoraf arten af og dato for behandlingen fremgår.

Stk. 4 Akvakulturdyr, der er behandlet med lægemidler med androgen virkning med henblik på kønskonvertering, må ikke sælges til konsum. Efter tilladelse fra Fødevarestyrelsen kan dyrene flyttes eller forhandles med henblik på udtagning af sæd et andet sted. Tilladelse kan gøres betinget af nærmere angivne vilkår.

§ 20

Heste, der er behandlet med lægemidler, der udelukker dyret fra konsum, må ikke leveres til slagtning.

Stk. 2 En kanin, for hvilken dyrlægen har informeret ejeren skriftligt om, at kaninen ikke må anvendes til produktion af kød, må ikke leveres til slagtning. Ejeren skal opbevare den af dyrlægen udleverede information i hele dyrets levetid, dog i mindst 5 år efter behandling af dyret. Informationen skal på forlangende forevises for eller udleveres til Fødevarestyrelsen.

Stk. 3 Enhver, der sælger eller overdrager en kanin, for hvilken dyrlægen har informeret ejeren om, at kaninen ikke må anvendes til produktion af kød, skal videregive den af dyrlægen udleverede skriftlige information, jf. stk. 2, til køberen eller modtageren af dyret.